EKO koutek - chovejme se ekologicky

Zakládám tuto diskusi za účelem osvěty v oblasti EKOLOGIE.
My rybáři máme jakousi ,,svatou povinnost" se chovat ekologicky, a tak doufám, že si každý rozumný rybář diskusi uloží a bude do ní přispívat a nebo čerpat informace. Fotografie k tématu budou odměněny poděkováním. :-)
Autor diskuse: standas - Profil , 29.12.2014 všeobecné - ostatní
Dále moderuje: TEZAR Profil

Chovám se ekologicky?

A) Ano69%

B) Ne8%

C) Moc ne4%

D) Polepším se13%

E) Ne je mi to jedno - po nás potopa6%

Od 29.12.2014 hlasovalo 110 čtenářů.

18 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nflekos - Profil | Út 30.12.2014 13:07:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lapu po dechu, kdyz to tady ctu , kua kde ja to v duchodu budu zit !??.-))) jen tak mimochodem je v okresu Zell am See (Pinzgau) 64 cisticek. z toho 17 produkuje bioplyn ...vcera jsem sel kamosem dost pozde z hospody a museli jsme samossebou nechat auto na parkingu , kousek je stanoviste taxi . Tak tam jdeme a po ceste narazime na rvacku ..3 mistni kosici zpracovavali 2 holandany a z tech uz tekla krev , povidame , hosi to by snad stacilo ne , co vam udelali ? Ze nahazeli do potoka dozy od piva a jakesi este sracky z batohu... Tak zmizte povidame , my vas nezname kdyby neco. Holandanum jsme dali na rypaky kapesniky a vysvetili jsme jim , ze jsme stari a slepi , ale kdyz budou volat policii ,tak my jim ukazeme ten bordel v potoku a muzou si nachystat min. 1000€ na flastr. A byl klid . Ja ty mistni teenagery v globalu mam za voly , ale musim si trosku pooravit mineni.. toz asi tak.

Nkaprus - Profil | Po 29.12.2014 20:37:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdar ve spolek. Toto má na svědomí moje ségra se čvárou a pár nadšenců. Občas se též účastním.

http://www.barborice.cz/home/

Ale to co plave v Moravě, na to sou malí páni.

Nfofo - Profil | Čt 1.1.2015 21:14:07

Není to z mý hlavy-četl jsem to tady na Mrku

U vody se chovej tak, aby nikdo nevěděl, že tam jsi a aby nikdo nevěděl, žes tam byl..

Nsplavek - Profil | Út 30.12.2014 18:12:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak jsem se zase troch zamyslel nad tímhle ekotématem. A vzpomněl jsem si na program Zelená úsporám. Kdy peníze na tyhle dotace na zateplení,domů, na eko - topení...atd..atd.. brali z prodeje emisních povolenek. Trochu mě zaráží, jak je možné, že se tohle prohlašuje za ekologický program. Náš stát nespotřebuje všechny emisní povolenky a prodá je třeba Japonsku, kde je využijí na vypouštění jejich emisí. Takže podle mě to je něco jako třiatřicet stříbrných pro Jidáše, protože ty emise se stejně vypustí na globální dvorek naší zeměkoule a je jedno jestli V Japonsku, USA,ČR...atd... a ještě ke všemu jak se s tím tenkrát prsili Zelení v čele s Bursíkem a Káčou biomasou, tak to mi přišlo víc než pokrytecký hnůj a švindl.

NBigD - Profil | Po 29.12.2014 19:16:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

standas >> Ahoj!
Mám jiné řešení- olej berou v některých autoservisech.
Kamarád na Slovensku mění olej v autech a celoročně má akci. Pokud koupíš olej a filtr u něj- práce zdarma, odběr použitého oleje zdarma. Materiál dodává za běžné ceny a starý olej sbírá do barelů.Má na to speciální kotel, který mu vytopí dílnu i kancelář, tak se mu to vyplatí. Bere i oleje z restaurací a od lidí- hoří všechno.

NAleš10 - Profil | Po 29.12.2014 19:11:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

vždy když jdu k vodě tak kolem sebe uklidím a nenechám po sobě ani smrad :-)

Nglánis - Profil | Pá 2.1.2015 23:07:33

Co to je, chovat se ekologicky? Kdo posoudí co je více nebo méně ekologické? Jak čtu diskuzi, jde spíše o to, chovat se kulturně (nedělat bordel), což nelze v ČR příliš očekávat. Můžeme diskutovat proč tomu tak je, ale s ekologií to primárně nemá moc společného.

NLosPafkos - Profil | St 31.12.2014 18:59:30

tonda1953 >> Dáváš Antoníne za vzor ekologie Čínskou lidovou republiku ? Hezký Silvestrovský fejk :-)))

NDonn79 - Profil | Út 30.12.2014 23:07:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tyto fotky jsou z jedné z příjezdových cest na D5 (Pálavské jezera),po každé návštěvě se snažím něco málo odvézt.Ale tady rybáří nemají jakousi "svatou povinnost"

NTWIN 69 - Profil | Út 30.12.2014 19:10:04

splavek >> Vážený kolego,jak tvrdí odborník co má na starosti odpady u naší firmy,tak vše co je označeno jako ECO nebo EKO a pod. je pouze jeden obrovský byznys pro pár vyvolených na tomto světě.I to slavný Greenpeace je placený cirkus rádoby aktivistů.
Nicméně jsem toho názoru,že pořádek kolem vody by se měl udržovat a co si k vodě donesu,to si i odnesu.Občas bohužel odnáším víc než jsem donesl.

NKozič origin - Profil | Út 30.12.2014 13:14:54

smike >> Jinak se to dalo čekat. Velké přehrady mají velký potenciál. Skýtají možnost velkých úlovků a mimoděk tedy lákají velké kokoty.

NKozič origin - Profil | Út 30.12.2014 11:46:47

standas >> Tak na tom kousku masa bych teorie o citu k přírodě moc nezakládal. Dokazuje to plno individuí, kteří mají takový cit k přírodě, že vlastně ty ryby ani nežerou a celkem vůbec ten cit jaksi postrádají, když potřebujou k návštěvě přírody třeba gril a tak.
Ten pohled na idylické splynutí s přírodou může mít ale každý jiný, to je fakt.

NPettar - Profil | Út 30.12.2014 8:24:07

kaprus >> Nevím, jak je to s cíleným vypoštěním srágor, ale i nás pozoruji, že se při velkých deštích nasytí kanalizace do ČOV a pak to hrne přímo do řeky. Je to tak prý správně, aby to najednou nevytopilo ČOVku, a říká se tomu "odlehčováky", prostě při překročení určité hladiny v kanalizaci to frčí rovnou ven. Jednou jsem takhle seděl u vody, zarostlej odlehčovák kousek nad sebou (nevěděl jsem o něm, a ni jsem neznal funkci) a tak tak že jsem před gejzírem h*jzlpapíru, vložek a všeho možného stačil utéct. A úplně se mi to místo zhnusilo, když jsem tam pak párkrát leccos vytáhl namotané na háčku...
Jinak já domů nosím kbelík od krmení vždy plnej. Ne ryb, na to jsem levej, nebo měkosrdcatej, ale bordelu - PET, vlasce, krabičky od červíků, plechovky od piva a kukuřice... A doma to někdy i roztřídím. Co se vláčkařů týče - i po nich se dá snadno z obalů zjistit, co že to zrovna navázali... talkže také žádní svatí. Jde to napříč všemi kategoriemi, prostě se najdou slušní chlapi a bohužel i dobytci mezi námi.

Ntonda1953 - Profil | Po 29.12.2014 21:16:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

standas >> Tak taky přindu s troškó do mléna....už 10let nekóřím(a to sem hulil 60-80 cigár denně) a všechny plasty od Zlaťáků nosím do kontejneru k tému určenýmu.:-)))Možná tady nandu,jak se polepšit dál:-)))

Nretrívr - Profil | Po 29.12.2014 20:49:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím, že se chovám ekologicky dle svých možností , hlavně svědoní. Myslím, že je nejtěžší začít vždy se vším u sebe.Mám to asi lehčí, byl jsem v přírodě Českého ráje vychováván a chování v přírodě bylo samozřejmostí, nebyla žádná ekologie a vrahem byl odhazovač konzerv a skla.Oheň nikdo neřešil, byl samozřejmostí, patřil k pobytu v přírodě. I jak jsem dorůstal přibývala civilizace, která přinášela prostředí zlo nevídaným tempem, nikdo nic neřešil, bylo třeba produkovat a budovat.Bylo to období, kdy největší zvěrstva, která jsou velmi citelná do dnešní doby přinášel zcela cíleně stát.Myslím, že i dnes je to stát, který svá nová zvěrstva kryje ekoteroristy, za které se schovává, platí jim služné.Ale ještě ke své osobě. Tedy třídím odpad, mám k tomu veškeré podmínky, dokonce tím i šetřím. Odpad tedy všeho druhu je tam, kde být má.Nepálím nic, mimo ohně a dál nevím. Přeci nebudu jezdit na kole atd. Ekologické chování jako komplex je v současné době velké scifi.Nevím co bych ze své ekologické činnosti fotil. Bordel známe, není třeba fotit, když ho při tom nechytneš.

Nsplavek - Profil | Po 29.12.2014 20:04:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

standas >> Vyjetý olej z friťáku používám na mazání řetězu motorové pily, je to levnější než kupovat eko olej řepkový , který musím používat v CHKO, když tam dělám dřevo. Když dělám dřevo mimo CHKO, tak ho míchám půl na půl ze strojním olejem, je to na druhou stranu ekonomičtější. Tak nevím co je lepší jestli ekonomika, nebo ekologie. Kdybychom se chtěli chovat ekologicky, tak bychom např. nepoužívali PC, protože ekologická stopa je dost velká. Nehledě při nákupu a používání třeba rybářského materiálu, nebo výbavy. Když to vezmem kolik a jaké materiály se používají, na jaké vzdálenosti se vše vozí a nehledě na freetreid obchod. Myslím, že náš koníček,který se odehrává v přírodě,není až tak ekologický jak jsem si ochotni připustit. Jako úlitbu bohům beru třeba úklid břehů revíru. Tím si kupujeme nějaký pofiderní odpustek. Kdybychom se měli chovat ekologicky, tak jsme odsouzeni umřít , protože naše "civilizační" návyky a ideologie je někde jinde. Pokud bychom se chtěli chovat důsledně ekologicky tak bychom nejspíš nesměli existovat, což je asi blbost. A jestli vytváříme menší či větší ekologickou stopu je úplně šumafuck. Hergot to se mi to pěkně filozofuje po dvou Šerácích a šesti slivovicích.-):-):-):-)

NPiškothonza - Profil | Po 29.12.2014 19:36:10

standas >> fritovací olej používá spousty majitelů starejch dieslů jak palivo.... kolirát jedu za autem z venkova a smrdí jak Mc Donald....))))) ještě,že jim nelítaj z vejfuku hranolky..

Nsemi5 - Profil | Čt 30.4.2015 7:04:43

sice už je to tu nějaký čas mrtvé, ale tohle jsem sem musel dát. smutné fotky. je to k zamyšlení co člověk dělá s přírodou.

Nstandas - Profil | Út 6.1.2015 17:57:36

BigD >> Ta surovina nepřijde nazmar to vím. Ono se někdy může zdát že to je jinak ale v naprosté většině se to použije.

Nstandas - Profil | Po 5.1.2015 18:49:49

Bušák >> budeš muset pořídit ten domácí pivovar:-))

NTEZAR - Profil | So 3.1.2015 22:21:10

tonda1953 >> Ano-anketa nic neřeší,protože je o subjektivním pocitu jednotlivce.A ekologicky se nechová nikdo z nás,protože mu to nynější způsob života ani nedovolí.Spíš bych to viděl na hledání možností,jak ty dopady našeho životního stylu zmenšit...

NTEZAR - Profil | So 3.1.2015 21:09:18

retrívr >> Ono jak kde.Mužu porovnat šest revíru na Labi,kam každý rok jezdím-a tam,kde jsou ty zákazy je těch smetišt mnohem mín.

NRS - Profil | So 3.1.2015 19:54:07

TEZAR >> Tak že podle tebe, když se zakáže táboření bude u vody čisto ??? Já osobně si to nemyslím a znova se ptám jak budou potrestáni ti co netáboří a dělají bor.... zatím podle všeho je postižena jen jedna skupina !!!!!!!! A to ti připadá OK ???

NTEZAR - Profil | So 3.1.2015 18:37:56

RS >> Tady jde o to,co se už děje-zákazy táboření a vjezd aut k vodě.Upřímně-ani mě to nepřekvapuje.Když radnice nějakého města musí několikrát do roka platit uklid kolem řeky,je jasné,že je dříve,či později napadne,že levnější jsou ty zákazy.A vůbec nemusí řešit konkrétního viníka-tak to je-at se nám to líbí,nebo ne.A opakuji,že když ty čunata budou takhle pokračovat,tak se ty zákazy budou dál šířit.

NRS - Profil | So 3.1.2015 16:06:55

standas >> a kde umejvas panvicku....rekni me ze ve specialnim skopku a z povrchu vody stahujes mastne skvry a ty potom ekologicky likvidujes.....nevim jak ty, ale ja pripravuju jidlo s minimem tuku(oleje) ....fritak nemam, tak me neni jasny o jaky olej ti jde....?!?!?

NRS - Profil | So 3.1.2015 1:13:57

splávkař >> jj...........řeší se tu extrém a podstata uniká......:-(((( JAK JSEM PSAL 1000 a 1 debata..........:-(((

Nsplávkař - Profil | So 3.1.2015 1:08:11

standas >> a ty vyléváš použitý olej z kuchyně do odpadu nebo ho recykluješ?
vysvětli mi prosím, jak lze v dnešní době nezrecyklovat jedlý olej vylitý do kanalizace která je napojena na ČOV ?

Nstandas - Profil | So 3.1.2015 0:00:32

RS >> takže leješ do odpadu?. Mám 100% kat. a taky meju v myčce.

Nstandas - Profil | Pá 2.1.2015 23:27:35

RS >> a ty vyléváš použitý olej z kuchyně do odpadu nebo ho recykluješ?

Nstandas - Profil | Pá 2.1.2015 23:03:36

RS >> to by ses divil co lidí o tom nepřemýšlí a slušní jsou dost.

Nstandas - Profil | Pá 2.1.2015 22:47:34

RS >> nemá nic řešit ale vést k zamyšlení!!!!

Nstandas - Profil | Pá 2.1.2015 22:37:31

a jiný pohled:

Nstandas - Profil | Pá 2.1.2015 22:09:39

Jak lze oblbovat národ :

NMadop - Profil | Pá 2.1.2015 21:34:20

Nevím jestli už někdo nepsal, ale já strašně nesnáším jak rybáři u vody dělají ohníčky. Třeba 4 spáleniště na 6metrů dlouhým fleku. V tom nespálený plechovky od piva a to co tam později přihodí další rybaři, kteří si myslí, že je to odpadkovej koš. A další věc jsou různě natahaný šňůry mezi stromy jako sušák. To mě vždycky nasere.

Ntonda1953 - Profil | Čt 1.1.2015 22:59:50

lištička 33 >> Houno:-)))

Nmannice - Profil | Čt 1.1.2015 21:39:16

Doufám,že se tu nikoho nedotknu. Ale troufám si říct, že chytám ekologicky.

Příjedu k vodě vozem, který má spotřebu 5 litrů. Naložim věci na nafukovací člun, který si nafouknu ruční pumpičkou a dopluju elektrickým motorem na místo... Když vyložim věci, jdu si najít lovný místo pomocí echolotu. Zakrmim domácim boiliesem, který je samozřejmě víc ekologický, tak komerční. No a chytám..

Používám převážně , suché větve na ohřev.. Krásně si zachytám a když je potřeba, tak vykopu lopatkou díru a něco přírodě navíc nechám..

Až ukončim lov, vrátim se zpět k autu stejnym způsobem..

Co víc může být ekologické ?

NVendys 65 - Profil | Čt 1.1.2015 21:29:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

splavek >>
Jeden ůlovek z labe,igelitová taška,nafukovací lehátko docela slušný záběr,ale jinak to lehát byla síla dostat na břeh.

NVendys 65 - Profil | St 31.12.2014 12:34:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

TEZAR >>
Oni na tom bordelu se taky podepíši chataři,jedna fotak taky od vody,kdyby jsi tam chtěl vyrazit.

Nstandas - Profil | St 31.12.2014 10:50:08

hraji >> Okupanti!!!!

Nstandas - Profil | St 31.12.2014 10:48:52

Vendys 65 >> hnus jeden fialovej :-)

Nafjee - Profil | Út 30.12.2014 22:29:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je libo nějakou bundu?


Jedna z věcí, kterou asi nikdy na lidech nepochopím, proč dělají.

Nb.gun - Profil | Út 30.12.2014 21:29:50

TEZAR >> Na Labi by sis podle toho, co plave po řece, mohl psát deníček chatařskýho (kodex promine) zmrda. V pátek dojede, posbírá spadaná jablka, začne sekat trávu, v sobotu případně pokračuje s trávou, pak prořeže stromky a keře (úžasný jsou celé keříky růží), nakonec v neděli před odjezdem vyhází flašky a igeliťáky. Ale hlavně, že kolem té své chatrče to má nablejskaný. A kdybys mu jednu z těch flašek hodil zpátky přes plot, tak se posere do vejšky, kretén (kodex opět promine).

Nretrívr - Profil | Út 30.12.2014 15:50:58

Omlouvám se koleům, tedy všem. Vím, že se píše výchova s tvrdým, prostě jsem udělal chybu.

NTEZAR - Profil | Út 30.12.2014 13:14:00

smike >> A v létě se ten hlupák bude divit o co si jeho děcko pořezalo nohu...To je omezenost.

NKozič origin - Profil | Po 29.12.2014 22:32:30

Ryby mají ploutve a šupiny z umělé hmoty.

NTEZAR - Profil | Po 29.12.2014 21:10:31

retrívr >> Taky se snažím v rámci možností...Ale je to někdy dilema-utéct z tohoto systému nelze.Jen zmenšit následky.

NKillbeggan - Profil | Po 29.12.2014 20:44:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nevím, jestli se snažím chovat ekologicky, ale rozhodně se snažím co nejvíc šetřit "spotřebitelským morem", kterým nás zaplavují všude v obchodech, a za který považuji obecně všechny plasty. Vezměte si jenom, kolik mikrotenových pytlíků si dneska prakticky !! MUSÍ !! běžný spotřebitel přinést z obchodu, pokud jde na obyčejný víkendový nákup. Rohlíky, každý jeden druh ovoce, každý jeden druh zeleniny, na všechno potřebujete plastový pytlík. Skoro všechno další zboží je samozřejmě taky zabalené do plastu, jen aby se to lépe prodávalo. Tomuhle se třeba snažím důsledně vyhýbat, ikdyž na mně u pokladny kolikrát u kasy koukají jako na podivína. Když už musím, vždy koupím papírovou tašku. Nekupuju uzeniny ani sýry, kde 5 dkg zboží je zabaleno do stejného objemu plastu. Nekupuju (samozřejmě pokud možno) nic, co bych ihned po příchodu z nákupu vyhodil do koše. Poměrně dost jsem toho procestoval po světě a třeba taková JV Asie je tímhle hnusem totálně zamořená. Dřív se tam potraviny balily do banánových listů, papíru atd., bohužel tzv. globalizace jim nabídla tyto nové a "levné" jednorázové vymoženosti a oni se s nimi nedokážou vypořádat. Je to škoda. Každopádně díky za zajímavou diskusi, budu sem nakukovat... Kilb.

Nsliver - Profil | Po 29.12.2014 20:19:35

TEZAR >> a uvažoval jsi jenom třeba na okamžik, že třeba samotný friťák je vlastně úplně nanic ? A tam to začíná ?

Nsliver - Profil | Po 29.12.2014 20:04:26

standas - >> prosimtě, co to meleš ? Jak jako ekologicky ? Znáš vůbec význam slova ? Myslím, že když jsme rybáři a máme rádi přírodu, tak postačí, že se budeme chovat úplně normálně, jak se patří. Jako doma. Důležité je si uvědomit to JAKO DOMA.

Nvanuz - Profil | Po 29.12.2014 19:20:25

BigD >> A pri horeni vznika vodna para, nie?

Nstandas - Profil | Po 29.12.2014 19:05:38

Začneme hned jedou radou- použitý olej po smažení fritování atd. Nevyléváme do odpadu ale schraň ˇnapř v. pet. láhvi po naplnění odnést do sběrného dvora.:-)