Kameny, minerály prostě šutry :)

Zdravím kolegy rybáře, dlouho jsem se odhodlával se založením této diskuse ale podobnou jsem tady nenašel tak snad někoho z Vás oslovím..
Každý z nás má spoustu koníčků, já jako kluk z vesnice mám rád přírodu a tak mě kromě rybaření, houbaření a bylinek loni neskutečně chytlo šutrování(sběr minerálů). Pravděpodobně mám šutráckou horečku, protože mě to baví stále víc a jen hltám informace jak v knížkách tak na netu. Mimo samotného sběru, mě zajímá jejich vznik, složení, tvary krystalů a jejich variabilita. Bohužel, spousta kovaných(starších) šutráku neradi cokoliv prozrazují a tak jsem se rozhodl zkusit jestli tady nenajdu podobné nadšence na nezávazné klábosení, postřehy a informace(to je základ).

Takže pokud jste jako já propadli této vášni a chcete se o kamenech pobavit budu jen rád, jste vítáni a Vaše fotky též! Témat na probírání je spousta, od určování minerálů přes lokality výskytu k samotnému sběru což může být rýžování v potoce, dobývání v lomu či hledání na polích. Např. rýžování lze úspěšně spojit s rybařinou. Potok nebo řeka kde to hodláme zkusit musí minerály obsahovat, ideální relax na teplé letní dny když ryby neberou..

Snad se tato diskuse chytne a bude sloužit svému účelu :)
Autor diskuse: Hulijeta - Profil , 13.2.2020 všeobecné - ostatní

stormandnature - Profil | Út 7.4.2020 16:42:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hulijeta >> povolení asi nikde neseženeš. Ale třeba ta štola Mír je normálně veřejně přístupná. U vstupu je i cedulka s popisem a QR kódem. A ani není nijak stará. Razili ji pokusně tuším do roku 63. Délka je cca 260 metrů. Jsou tam podstatně starší důlní díla, datovaná do středověku. Ty jsou většinou zavalený. Třeba Bory byly těžený do roku 75. Takže taky nic starýho. Samozřejmě je to všechno na vlastní triko. Lezem takhle asi 10 let. Sběr na povrchu je krásná věc, ale není nic lepšího, než jak já říkám kopnout si do živýho. Bohužel už je to tam dost vybraný. Byly tam dvě místa, kde se daly najít nádherný azurity. Když jsem tam byl naposled, tak jsme v jednom místě leželi na zádech, teď se v tom místě dalo normálně postavit. To druhý bylo vyrubaný už předtím. To co jsem tam vydloubal, jsou už jen takový střepy. Jezdíme jen s palicí a majzlem, takže je to spíš o tom, co se povede vyštípnout. Jiní na to mají kango. To je pak o něčem jiným. A je pár borců, co dojedou, navrtaj díry, naládujou, upšouknou kus stěny, posbíraj to a jedou dom. Na takový jsem narazil v Borech. Co já bych odsekával x let, to zvládnou za odpoledne. Akorát to tehdy s tím ládováním kapku neodhadli a kus stěny velikosti auta rozjebali na kousky velikosti pěsti. To pak nic moc nenašli. Ale dobře jim tak. Jedni takoví tam zavalili chodbu z žíly 5 do čtverky. Jinejm se propadl strop. To už je za hranou. S kámošem jsme vyznavači podstivý ruční práce. Ale teď po poslední návštěvě taky přemýšlíme nad nějakým Aku kladivem. Nakopli jsme tam dutinu s nadhernejma krystalama kalcitu, ale majzlem a palicí to prostě vyndat nešlo. Třeba tam na nás do příště počká.

hadr kapr fakr boy - Profil | Čt 5.3.2020 20:48:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Valdacz1 >> Hezký, mě se to líbí! Zase něco jiného! Mě tohle vlákno heclo začít sbírt kameny po 20 letech :) Vlastně né úplně na 100%, protože jsme jednou šli na metysty v říjnu 19.

stormandnature - Profil | Ne 23.2.2020 9:52:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pár kousků z výletů za korundy do Pokojovic.

stormandnature - Profil | Ne 16.2.2020 13:04:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hadr kapr fakr boy >> tak jsi mě s těma ametystama navnadil, že jsem na ně včera musel vyrazit. 😄

hadr kapr fakr boy - Profil | Pá 14.2.2020 17:13:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Trochu jsme to přehnali, ale jinak za chvíli docela dost šutrů. Pěkně nám zapršelo i duha se ukázala. Nejvíc mě potěšili ty bílý křemenný krystalky, ametysty slabý. Jaspisů a červenýho kamení tuny :)

Ale řekněte mi, proč tam lidi chodí i v noci s baterkama? Nemaji čas nebo maji speciální světlo, co ukáže něco víc?

stormandnature - Profil | Pá 14.2.2020 12:41:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hulijeta - >> a koukám, že jsi mě předběhl. Zrovna nad takovou diskuzí přemýšlím poslední týden. Tak už ji zakládat nemusím. A rovnou přihodím pár fotek z minulýho víkendu.

sven - Profil | Čt 13.2.2020 23:58:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

vaga >> nejlépe se to dozvíš na nějaké burze.
https://www.malachit-obchod.cz/cz-clanky-37.html

http://www.achaty.com/burzy_2020.php

Já tomu prd rozumím ale líbí se mi to a na jednu jezdím pravidelně už řadu let..
Vždycky si nějaký šutr nebo zub přivezu :-)