Svazomasaj – mýtus, vyhynulá bytost, každodenní realita?

Čím víc se potuluju kolem vody nebo na mrku, tím víc si říkám, že to takto nejde donekonečna. Zavzpomínám-li na moje lovy ryb před 25-30 lety a porovnám-li to se současností, tak je to v podstatě neporovnatelné. V podstatě v každé louži se tenkrát třel lín i candát, pod každou druhou větví stála 15cm kudla, bílé ryby bylo tak akorát, občas se objevil karas obecný. Nepitval bych stav kaprů, kapr vždy byl a vždy bude všude (rým).
Myslím, že na většině vod je dnes hojný převážně jen kapr násaďák (větší kapři odjeli na soukromáky nebo do udírny) a pak ještě přemnožený a zakrnělý cejn (díky absenci dravců). Ostatní ryby často známe pouze týden po vysazení a nebo z atlasu. Můžeme zde namítnout, že za všechno mohou přehradní hráze a teplota vody (ano, na řekách částečně ano) a pak taky, že za všechno může nepůvodní karas stříbřitý. Ale bavme se o běžných rybnících 1-10Ha.
Osobně to vidím zcela jinak a to především v lidech. Když zavzpomínám na moje zkušenosti za posledních 191 docházek v minulém roce, tak český člověk je v podstatě tak nenažraný, nenechavý a často i hloupý, že po něm zůstává pouze spoušť. Kromě toho, že všechny mírové ryby pečlivě poválí po zemi, přeměří a uloží do saku, tak bohužel i dravce na rybku když už nezmasí, tak podměrečné aspoň nechá zažrat a pak s nadávkami a trojhákem v jícnu háže zpět do vody. Často se vyplatí i hluboko zažraný trojhák vyoperovat rezavým peánem, není to totiž levná záležitost. Tito svazomasaji často nemají ani podběrák a když ano tak takový, co trhá ploutve, nepoznají některé druhy ryb a jako nástražní používají jeseny, ouklejky a další. Kromě neznalosti základních druhů ryb se stále bavíme o činnosti lovců v mezích pravidel, pytláci jsou zanedbatelné procento škůdců. V podstatě je jim všechno jedno a jediným hnacím motorem je levné maso. Poměrně početnou podskupinou svazomasajů tvoří tací, co pronásledují náklaďák a jezdí na revíry těsně po vysazení kaprů (pracovně jim přezdívám trambusáci) a tito mají mozek stejně velký jako ostatní, akorát dokážou navíc i telefonovat kamarádům. Drtivá většina svazomasajů nepřemýšlí a v podstatě i ryby, které už nikdy nikdo v revíru nenahradí, nekompromisně končí v mrazáku nebo hospodě. Dalším, snadno pozorovatelným faktorem, je absence mozků i při tak jednoduché činnosti, jakou je odnesení si nepořádku od vody. Asi nemá význam tu vypisovat kolik se válí okolo revírů plechovek, petek, cívek od vlasců a sáčků od krmení. Určitě to tam všechno nechali koupači, slýchávám.
Nicméně toto všechno zajisté znáte, někteří z vlastní zkušenosti, někteří moudřejší to třeba jen vnímají v okolí. Často tady čteme okřídlenou formulaci, že beru ryby jenom občas (občas=všechny mírové ) nebo že 50kg /rok je zcela normální a adekvátní množství. No, každého vizitka. Škoda jen, že tito lidé bez mozků si neuvědomují, že tu nejsou jediní, schovávají se za to svoje „občas“ a jen pláčou, jak je málo kaprů.
Dostaňme se konečně i k otázce a tou je, zda vůbec někdo vnímá určité množství zmasených ryb jako nějaký ještě únosný kompromis, který je adekvátní k tomu, kolik stojí povolenka a co vše za tu směšnou cenu svaz nabízí? Z mého pohledu při směšné ceně roční povolenky na stovky revírů a tedy jedné vycházky kolem 5Kč (kdo chodí méně často – jeho mínus) v podstatě už nemáme nárok na nic, kromě několika kaprů případně duháků za rok (snadno nahraditelných). Tedy obecně řečeno do 10kg masa/rok. Vše ostatní nad tento limit je normální masařina a k tomu většina svazomasajů ještě ryby rozdává, protože je nemají šanci zužitkovat sami. Abych nekázal vodu a nepil víno, tak minulý rok jsem odnesl 2 kapry do 45cm a 15 plotiček nástražných. Z mnou ulovených mnoha desítek dravců nebyl ani jeden zažraný.
A druhá otázka: Známe-li chování „taky rybářů“ u vody, tak má význam usilovat například o prodloužení doby lovu, má význam jim ještě radit formou článků, videí, detailních informací na netu nebo v časopisech?
Podle mého ne a kdyby bylo podle mého i to ostatní tak bych zdražil povolenky, přijal opatření omezující počty přisvojených ryb, rozšířil hájení, hned poté, místo vagónu kaprů do každé kaluže, zaplatil funkční RS a možná bychom se po letech opět dočkali toho, že se i v návesním rybníčku 1Ha bude třít lín s candátem. Možná by po pětinásobném zdražení povolenky a omezení vysazování kaprů už ta RS do dvou let ani nebyla potřeba.
Autor diskuse: MrKos - Profil , 5.1.2013 všeobecné - ostatní

kakr - Profil | Ne 6.1.2013 20:59:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Žádní svazomasajové neexistují.
Jsou jen rybáři, kteří ryby loví a pouští a rybáři kteří ryby žerou. Ta první kategorie závidí té druhé, neb by chtěli své miláčky lovit furt dokola. Naštěstí se najde pár odvážných, kteří pod husitským heslem, "nepřátel se nelekejte a na množství nehleďte" dokáží s rybou domácí bojovat. Někteří dosahují docela slušných výsledků.....

CarpHouser - Profil | Ne 6.1.2013 7:26:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MrKos - >> Smutný je, že tyhle lidi nezměníš. Ty musí prostě jednoduše vymřít. Jenže, když vidím u vody některé mladé, jaké mají chování, říkám si, kdy ... I přes fakt, že se to zdá z našeho pohledu marné, cokoliv komukoliv vysvětlovat a napravovat, tak i pře to se snažím u vody lidi rovnat k lepšímu, i když je to jen zrnko ...

Butchi - Profil | So 5.1.2013 23:32:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Všechno, co se děje u vody, je jenom odrazem stavu společnosti.
Lidi jsou nenažraní, nemají úctu k pravidlům, ignorují jakýkoliv řád, protože jsou přesvědčeni, že omezuje jejich práva a svobodu. Zjednodušeně řečeno přistupují ke všemu ve stylu "Po mně potopa".

Můžeš omezovat, zakazovat, přikazovat, zdražovat, ale dokud se nezmění myšlení lidí, bude to pořád stejné a následky ponesou ti slušní. RS se asi snaží, jenže jí škodí spousta zakomplexovaných lidí s plackou, ani se nebudu bavit o těch oplétačkách, když se jim povede někoho chytit. Kdo z nás na to má čas, nervy, prostředky?
Nechci říkat, že je celý systém k ničemu, nicméně je v něm spousta věcí, které nechápu (např. vracení zabavených povolenek v ČRS, limity odnesených ryb).

Bohužel, ani ten nejlepší systém nezmůže nic, dokud jsou v něm lidi s absencí morálky, tedy póvl. Za zásadní kámen úrazu považuju orientaci svazu právě na tyto lidi, kteří jsou součástí koloběhu rybího masa. Na MRKu už se to řešilo x-krát, já si opravdu myslím, že 90% lidí to vyhovuje - mají svůj pravidelný přísun omega 3 mastných kyselin, tudíž se jim povolenka vyplatí, a jsou spokojení. Už hodněkrát jsem si to ověřil při rozhovorech s místními (na co pstruh, lipan, když je ze stejně velkého kapra víc masa)

Další značná část rybářů chce zase co nejtlustší kapry, nejlépe aby se pomalu ani nevlezli do hledáčku fotoaparátu. Nic proti nim nemám, jen podotýkám, že taky nejspíš budou spokojení, protože mají svou K70, za chvilu jim stejně povolí lov 24h a zavážení i na poslední louži v zapadákově.

Psát články a někomu s něčím radit je cesta do pekla, možná ze mě mluví neblahá osobní zkušenost, každopádně si fakt myslím, že to nemá smysl, riziko zneužití je příliš velké.

Za současné situace považuju daný problém za neřešitelný, neboť je příliš málo těch nespokojených, dělá se to přece hlavně pro lidi (což je u nás vždycky kapitální průser), z nichž většina si nemá na co stěžovat.

Lee-Haney - Profil | So 5.1.2013 21:37:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MrKos - >> Mě by spíš zajímalo co si od této otázky která tady padla už hodněkrát slibuješ?
Když se však pokusím odpovědět na tvojí první otázku tak je to asi takhle.Když vemu naše vody v mém okolí tak jsou to převážně vody právě charakteru cca 1hektarových rybníčků.Hlavní rybou je kapr a toho se sadí relativně mraky.Je pravdou že tyhle revíry jsou obsypané po vysazení k prasknutí.Na druhou stranu i přesto že na tyhle revíry je vyvijen velký nátlak tak se tam dá kapr při troše štěstí vysedět skoro vždy.Ryba je zde sazena a posléze vylovována a ono to nějak funguje že ta zarybněnost tam je a není to že by tam týden po vysazení nic nebylo.To tvrdí jen ,,taky¨¨ rybáři co když nechytnou do hodiny kapra tak ve vodě nic není.
Na druhou stranu mi přijde že naše Mo nějak zaspala ohledně výsadby jiných ryb.Líny sadili snad dva roky zpět,candáty to samé a štiky to ani nevím.Okounu taky je poskornu.Takže bych řekl že se u nás někdo snaží vynahradit dravce kaprama což je samozřejmě chyba.Lidem to až na pár vyjímek neva ,protože mají svého kapra tak proč se čertit.

Samozřejmě bych byl radši kdyby se omezila výsadba kaprů a to přesto že to je moje hlavní lovená ryba a víc se sadilo jiných druhů ryb.S tím bych byl rád kdyby se i omezil počet odnesených ryb.Toto však není možné,protože k tomu není vůle a nejspíš nebude.Ono to funguje tak jak je to teď ,tak nikdo nemá důvod to měnit.Navíc zde nastává další problém a to je to že i kdyby byla vůle tak Rs je na tak špatné úrovni že by to nemělo smysl.Já ji prakticky u vody nepotkávám a to i přesto že se jedná o revíry v okolí města.Navíc se stačí podívat na výkaz kontrol a každý vidí že pánové z Rs jen těží z výhod,ale práce žádná.(omlouvám se vyjímkám)
Nakonec i ,,hrají¨¨ tuším napsal proč se u Mrs zrušil ten limit 40 kaprů za rok,protože ti největší odlovovači to pak brali na černo.Důvod je snad každému jasný.Není li vidět Rs,není důvod dodržovat nějaký řád-to je česká mentalita.Mimochodem 40 kaprů je i tak moc vysoké číslo vzhledem k ceně povolenky.
Takže když se to shrne kolem a kolem tak se bavíme o začarovaném kruhu.-Sadí se moc kaprů na ukor jiných ryb,ale nikdo to nezmění,protože převažují lidé kterým to vyhovuje.I kdyby se to mělo změnit,muselo by nastat jiné omezení v podobě počtu ponechaných ryb.Jelikož však Rs není u vody vidět.Není nikdo kdo by tohle kontroloval a tudíž lid český znám svojí poctivostí by nic nedodržoval.

Na druhou otázku asi takhle.Jsem zásadně proti lovu 24 hodin.Jsem spíš pro ,aby se řád zpřísnil.V minulosti tady padly slušné návrhy třeba že rybář lovicí kapry,by nemohl zároveň lovit dravce,tzn že by nemohl by mít hozenou jednu udici na kapra a druhou na dravce.Klidně by se mi líbilo kdyby každý rybář mohl odchytat jen 3 dny v týdnu-snížil by se tlak na vodu i když zase zvýšil o víkendech.Dokonce bych si dokázal představit na mimopstruhovce lov jen na jeden prut.Vím že by mě za tohle lidé ukamenovali,na druhou stranu když se nad tím člověk zamyslí,mělo by to něco do sebe.Těch zákazů by bylo víc,ale proč to sem vypisovat když to bylo řečeno stokrát a navíc by to nikdy neprošlo.

To co jsem napsal je jen můj názor,třeba se pletu a je tom jinak,nikomu ho nevnucuju,ale takhle to vidím já.:)

aleš vavřina - Profil | So 5.1.2013 21:29:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Celkem moc pěkné počtení na sobotní večer, jako pozitivní vnímám, že je snaha najít řešení, ale zde lze čerpat pouze inspiraci - ta pak může být použita k jednání na adekvátních místech. Jako velmi negativní vidím to, že zde ve velké většině planou emoce a vášně bez racionálního jádra, tedy věcné znalosti problematiky - kolik zde diskutujících má průměrné znalosti ichtiologie, hydrobiologie, chovu jednotlivých druhů ryb a dalšího?
Co se zdražení povolenek týče, tak zde hodně rozumě a věcně argumentoval hraji (a to pochvalu ode mne často neslyší - tedy spíše nečte). Radikální zdražení povolenek nic nevyřeší, osobně bych souhlasil se zdražením o 20-25% za předpokladu, že by tyto prostředky byly investovány do zkvalitnění péče o revíry - o údržbu revírů - to by ale muselo být legislativně možné a muselo by zde dojít k dohodě se správci vod zastupující jejich vlastníka. Ale s prací je problém - i stávající brigádnická povinnost je raději placena než odpracována.
V čem vidím možnou příčinu současného neutěšeného stavu?
1) Kvalita členské základny - ta je přímo úměrná opravdovému zájmu o vykonávanou činnost - jak probíhá přijímání nových členů? U mládeže půl roku v kroužku - to je ještě nejvíc proti ostatním. U dospívajících a dospělých to často jsou dvě dopoledne nebo odpoledne a pak test, bohužel někdy je akt příjmu zvládnut ještě rychleji. Osobně bych byl pro povinost navštěvovat přípravný kurz všemi věkovými kategoriemi a ještě zavést tzv. "čekatelství na povolenku", tj. po dobu trvání ročního kurzu se účastnit veškerých aktivit organizace - brigády, pořadatelství závodů, ... . Přípravný kurz by měl být veden někým "z oboru", a tento člověk by měl být i adekvátně honorován za svou činnost - zde varianta spolupráce více MO dohromady.
2) Kvalita zarybňování - ta je KATASTROFÁLNÍ na většině vod. Jakými rybími druhy a věkovým spekterm se zarybňuje? Ano je zde sice zarybňovací dekret, ale je to jen papír a splnění povinnosti se dokládá zase papírem. V reálu se zarybňuje mírovými kapry a duháky (tyto ryby se cpou všude), někdy i mírovými amury, líny a již jsem se setkal i s vysazováním mírových dravců (štiky 70-80 cm). Správně by mělo být zarybňování provedeno zejména zejména juvenilními ročníky ryb - stadium rychleného plůdku, ročka a dvouročka - dle druhu ryby. To ve větších počtech aby byl prostor pro vyšší mortalitu těchto ročníků ryb. Důsledně ctít typ vody a druhy ryb tam nasazovaných. Co je špatného na lovu i podměrečných ryb? Každý mírový úlovek by měl být trochu zasloužen a ne samozřejmostí.
3) Větší represe a exemplární postih u vážných přestupků - podměrečné a hájené ryby, nezapisování úlovků, zakázané techniky a pytlačení, znečišťování vod a břehů, porušení "dobrých mezikolegiálních vztahů" - verbální a fyzické napadání a šikana, ... Naopak drobnosti jako zapomenutý pean a podobně bych nekriminalizoval jak je dnes někdy zvykem.
4) Množství ponechaných úlovků - zde bych asi nějaký limit zavedl, ale racionální opatření by chtělo hlubší rozbor ve vazbě na aktuální podobu nasazovaných ryb. Jen tak mimochodem, můj MP sumář za rok 2012 byl zakončen cifrou 3,4 kg, ale to je vlivem nedostatku času, to neodráží můj názor na ponechávání úlovků.

JaČ - Profil | So 5.1.2013 20:09:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nazdar extrémisti.
Jed, co vám odkapává z koutků, už mi zatéká do klávesnice!
Fakt si myslíte, že přeoráním té louky se všechno vyřeší?
Já ne.
Peněz na zarybnění je hafo, ryb se vysazuje maximum, RS je jak máku a furt masaře nikdo nechytá, ryb ve vodě ubývá a nikdo není spokojen.
Každá MO má minimálně 5 RS.
Většina MO má okolo 5 vod (neřeším hektary) To je tedy jeden porybný na jeden revír - (kdyby.)
Většina rybářů ví, kdo přesně je ten " nenažranec" v jeho okolí
Většina pytláků má svědky, kteří jejich skutky vidí a šíří - jinak bych to tady pořád dokola nečetl.
Takže já vidím jeden jediný směr, jak tuhle situaci vyřešit: přestat s neustálým kňučením nad tím, jak je co špatně a vymýšlením, jak všem plošně rybolov znepříjemnit. A o to víc se věnovat činům!
Já si současných možností rybolovu vážím a nechci za stejné peníze za dva roky navštěvovat 100 m úsek řeky bez ryb, nebo si stejnou částku zaplatit na jeden den a chytat na soukromáku broilery.
Až se přestaneme snažit vymýšlet proč to nejde a uděláme to, začne se opravdu něco měnit. Dřív ne.

dun - Profil | So 5.1.2013 19:31:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> Mrtví líni.Popláčeme si?Tomuhle lovci nebylo zdaleka 30,klidně mohl mít kšiltovku od MRKu.Co chceš dál?Sumce v dubnu?Potočáky z prosince?Parmy?

GRUPA - Profil | So 5.1.2013 18:58:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jsem svazomasaj, stydím se. Je to strašné. V roce 2012 jsem si přisvojil cca 22kg ryb, ve složení cejn 4ks a kapr 9ks. Z těch 13-ti ryb jsem kromě těch cejnů z Vranova a jednoho kapra já nic nejedl. Nebyly pro mě. To je taky špatně, takže se zase stydím..........
Na druhou stranu jsem mírových ryb chytil přes 100ks ve složení kapr, štika, candát, sumec. Sám teď ale nevím, za co bych se měl stydět víc, jestli za to "maso" nebo za to, že z rozmaru trápím lovem živé tvory.
Nevím jak ty, ale já jezdím k vodě ryby chytat a ne pouštět. A to ať už jde o kapra, sumce nebo třeba cejna. Prostě chytám a dokud nemám rybu na břehu, tak nevím jestli si ji nechám nebo ne. Pokud tedy není hned jasné, že se jedná o nějaké "monstrum", to vím že pustím. Je to jen má věc co s rybou udělám, pokud má míru. Někdy si říkám: "dnes už musím něco donést domů", pak chytím třeba 80 cm sumíka a říkam si: "ty půjdeš se mnó dom", ale začne na mě koukat a já už jsem nahlodanej a pustím ho. Na druhou stranu jsem ale jednou chytil 110 cm sumce a říkám si: "ještě fotečku a valíš zpátky", tiše mu to šeptám do ouška.... Jenže při té "fotečce" si uvědomím, že za mnou přijede manželka s houfem dětí, mých i vypůjčených, děda..atd. a že to bude super oběd a pomalu si uvědomuju, že jsem mu do toho "ouška" lhal!
Poprvé v životě jsem jedl rybu přes metr. Nebyla to má první, druhá, třetí........ a ani poslední ryba 100cm+, co jsem chytil, ale byla to první a zatím i poslední, co jsem si ponechal.
U jídla jsem měl výčitky, přeci jen měl přes metr, do toho ty všechny kecy o prosazování a zatracování Ch a P..... dnes vím, že byly zbytečné a ryba byla výborná.
K bordelu u vody, asi tolik. Koupáči, rybáři, trempové..., je to jedno. Bordel tam je a uhlídat to není snadné. Má obrana je taková, že nosím všude jeden velkej pytel navíc a skoro vždy ho naplním, ještě než začnu lovit. Mám pak kolem sebe čisto. To platí hlavně v Brně v okolí Svratky, Splavisko, Holásky atd, ale není to žádná neobvyklost i dole u Dyje a v okolí. Láteřit a kafrat dovede každý, ale vzít jen blbou igelitku a obejít třeba Splavisko, to přece nemůže nikdo chtít....:-((( A věř že jedna nasbíraná igelitka borčusu, pomůže dané vodě víc, než 10´000 úhozů na MRKu.
A k té RS, i když to budou vypracování vševědové s titulem z Plzně a super zákony v zádech, tak jak klapnou dveře jejich Hummer-u, nikdo neuhlídá, jestli si hodí masaj rybu do kabele, nebo obal od šrotu do trávy. Pak zase vyhraje ta igelitka a ten kdo ten obal do ní zvedne ze země...
Je to v lidech!
Ať ti to hrrčííí.......