Prut Shimano SpeedMaster Feeder




Kategorie: Pruty

Tyto pruty se objevily na českém trhu loni na podzim. Jedná se o novou řadu feederových prutů z materiálu biofibre. To by podle výrobce měl být nový druh uhlíkového blanku, 2,4krát lehčí, odolnější při nízkých teplotách, extrémně houževnatý... Podle katalogových údajů je medium těžké 205 gramů, což je o 20 g méně než vyšší řada Antares, verze light a heavy jsou stejně těžké.

Verze light je dlouhá 335 cm, medium 366 cm a heavy 396 cm.

Light a medium mají nové špičky (3 ks), které jsou tenčí a kratší. Heavy má silnější a delší špičky, navíc mají větší očka než dřívější pro snadnější nahazování se silnými vlasci.

Pruty mají značně zdolávací akci (parabolu), i když u heavy je přecejen cítit tužší spodní část. Jsou to velmi příjemné pruty na zdolávání. Pro nahazování na 60m vzdálenost s 70g zátěží bych ale medium nebral, i když má snést 100 gramů. Vsadím se, že většina rybářů by tento prut označila za light verzi do 60 gramů. Heavy je poctivé heavy. Light je už opravdu hodně citlivý proutek pro fajnšmekry, je to spíše dlouhý picker (winklepicker se také vyrábí, ale ten jsem nezkoušel).

Pruty jsou extrémně vymazlené designem - blank je tenký a matný, popisky na blanku decentní, kovová koncovka, tenká rukojeť, Fuji sedlo a Fuji SIC očka. Mohu-li si dovolit subjektivnější hodnocení, pak pro mne to jsou nejhezčí pruty na trhu a zárověň velmi příjemné při chytání, zejména s pletenou šňůrou.

Pruty se dodávají v plastovém tubusu - je lehký, ale na můj vkus příliš objemný (do tubusu pro medium dáte 2 pruty medium, s heavy už to nejde). Samotný prut je v plátěném obale "hadrové" kvality.

Cena na pultě se pohybuje od 4 000 do 5 000 Kč.

 

Klady a zápory

luxusní, nevtíravý vzhled

nízká hmotnost

kvalitní blank

Fuji SIC očka

tubus na prut

chybí laminátové měkké špičky u L a M verze

drahé náhradní špičky

nekvalitní plátěné pouzdro, trhá se

prut nelze složit do pouzdra s namontovanou špičkou

 

Martin M. - Profil, 7.4.2006