Vařená brambora

Nástrahy > Rostlinné > Obilniny a jiné plodiny

  • Úspěšné období: květen až říjen
  • Druhy ryb: kapr, karas, cejn, lín...

Vařená brambora je velmi dobrou nástrahou na kapry a další kaprovité ryby. Je poměrně tvrdá, nakže odolává zájmu menších ryb a narozdíl třeba od kukuřice nebo jiných semen si ji můžete nastražit ve velikosti, v jaké jen chcete.
I když se to nezdá, brambory mají poměrně výraznou vůni. Také jsou na dně pro svou světlou barvu dobře vidět.
Dříve jsem s nimi hodně chytával plotice a cejny, přirovnal bych jejich účinost ke dnešní sterilované kukuřicí.
Pro svou finanční nenáročnost jsou také vhodnou návnadou na zakrmování - opět nakrájet na kousky podle očekávané velikosti ryb.
Setkal jsem se s případy, kdy rybáři úspěšně chytali a krmili s kusy brambor velkými skoro jako vejce od slepice. Většinou se ale používají velikosti asi jako kostka cukru nebo menší.
Nástraha překvapivě dobře drží na háčku.

Postup přípravy

Nejdříve je potřeba vybrat správné brambory. Praxe ukázala, že jsou lepší staré, které již nemají tolik škrobu. Na jaře jsou ideální loňské brambory, třeba již i klíčící a velmi scvrklé. Nejsou dobré ranné odrůdy. Déle jsou lepší brambory, které se nerozvařují.

Vaří se v celku ve slupce asi 20 minut, stejně jako na jídlo. Vodu můžete osolit. Pak je dobré nechat je tak jeden den v chladnu (bez vody) - jsou pak pevnější. Ve slupce a chladnu vydží mnoho dní, lze si je vzít na vícedenní rybačku do zásoby.

Na háček se nastražují buď nakrájené kostičku, nebo různé nepravidelné úlomky (podle mne jsou lepší než kostky), a nebo můžete použít speciální vydlabávátko na brambory, které koupíte v rybářských prodejnách.

Velikost háčku by měla vždy odpovídat velikosti nástrahy, tedy přibližně stejně velká nástraha jako je široký oblouček háčku. Špička háčku by měla vyčnívat.

Fotografie:

 

Martin M. - Profil, 19.1.2006
Průměrná známka: 1,20