Kvašená kukuřice (jako nástra i návnada)

Nástrahy > Rostlinné > Obilniny a jiné plodiny

  • Úspěšné období: většinou funguje od jara do zimy
  • Druhy ryb: Amur, Kapr, Bílá ryba
  • Typy revírů: všechny
  • Finanční náročnost: kefír cca 10 kč., kukuřice cca 10-30/kg

Během let co rybařím, se mi osvědčilo, že ryby nejlépe reaguji na jim přirozené nástrahy a kukuřice je jedna z nich.

Na kukuřici chytám celý rok = od jara do zimy a je to jedna z nejlépe fungujících návnad a nástrah.

A pokud je to k tomu kukuřice kvašená, efekt je mnohonásobně větší.

Ingredience

celozrnná(nevařená) krmná kukuřice(většinou lze zakoupit ve všech rybářských potřebách nebo zverimexu)
ke kvašení použít nejlépe kefír, ale také kefírové mléko, jogurt, pivo atd.
voda
(případně přidat cukr pro lepší/rychlejší kvašení)

Postup přípravy

Postup je jednoduchý:

Do připravené nádoby, sud, kbelík, hrnec, láhev od okurek atd. nasypeme požadované množství kukuřice (záleží na plánované spotřebě), kukuřice se nevaří (změkne dostatečně při kvašení), nicméně se dá pro lepší změknutí zalít horkou vodou a před zalitím je dobré pořádně propláchnout také v horké vodě, pro eliminaci plísní.

Dále přidáme nejlépe klasický kefír já mám osvědčeno na 2-3Kg(až 5 kg) kukuřice jeden kefír, ale možno použít také kefírové mléko, bílý jogurt, atd.

Následně vše zalijeme čistou - vlažnou/teplou(ne horkou) vodou, tak aby po pořádném promíchání a ustálení zůstala nad kukuřicí hladin alespoň 3 až 5 cm, klidně i více (voda se vstřebává).

Pro zrychlení a zlepšení kvašení a sladší chuť můžeme přidat na kilo kukuřice 1-3 lžíce polev. lžíce cukru( i více = rychleji to vykvasí), ale sacharidy(cukr) obsažený v kefíru a kukuřici postačí.

Množství ingrediencí lze upravit dle svého, ale je důležitý dostatek Kefíru pro požadované mléčné aroma.

Takto připravenou kukuřici zakryjeme sáčkem nebo zavřeme víkem a postavíme ideálně do teploty cca 20 stupňů, lze i do sklepa, ale proces kvašení je pomalejší. (u sudu a kbelíku zavřeme víkem a občas zkontrolujeme tlak), ideální je kvasný ventil.
Dokud nezačne kvasný proces, lze obsah v kbelíku promíchat.

Kvašení začne cca do 3 dnů až týdne, celý proces trvá dva až tři týdny(do změknutí kukuřice), při správné procesu je kukuřice cítit nasládlým/mléčným kvašeným zápachem a na povrchu se vytvoří bílá pěna.

Začne-li kuku smrdět do kysela, voda žlukne nebo ze udělá plíseň, něco se nepovedlo?!.

Hotovou kukuřici lze použít jako nástrahu a samostatnou návnadu nebo jako přísadu do krmné směsi i s vodou, která vznikla při kvašení.

Vykvašenou kukuřici lze použít, dokud se na ní nevytvoří plíseň, podivně nesmrdí a podobně, tedy i několik měsíců.

P.S: po kvašení kuku neproplachovat = zbavili by jste jí toho, proč jste jí kvasily - mléčné aroma o:)

Na tuto kukuřici mi reagují Kapříci, Amuři a jiná ryba po celý rok velmi ochotně a pokud se dá takzvaně na panáčka, efekt je znatelný o:)

Tak ať se pruty prohýbají.

Fotografie:

 

mates202 - Profil, 30.12.2011
Průměrná známka: 1,39