Kvašená kukuřice (jako nástra i návnada)
Nástrahy > Rostlinné > Obilniny a jiné plodiny- Úspěšné období: většinou funguje od jara do zimy
- Druhy ryb: Amur, Kapr, Bílá ryba
- Typy revírů: všechny
- Finanční náročnost: kefír cca 10 kč., kukuřice cca 10-30/kg
Během let co rybařím, se mi osvědčilo, že ryby nejlépe reaguji na jim přirozené nástrahy a kukuřice je jedna z nich.
Na kukuřici chytám celý rok = od jara do zimy a je to jedna z nejlépe fungujících návnad a nástrah.
A pokud je to k tomu kukuřice kvašená, efekt je mnohonásobně větší.
Ingredience
celozrnná(nevařená) krmná kukuřice(většinou lze zakoupit ve všech rybářských potřebách nebo zverimexu)
ke kvašení použít nejlépe kefír, ale také kefírové mléko, jogurt, pivo atd.
voda
(případně přidat cukr pro lepší/rychlejší kvašení)
Postup přípravy
Postup je jednoduchý:
Do připravené nádoby, sud, kbelík, hrnec, láhev od okurek atd. nasypeme požadované množství kukuřice (záleží na plánované spotřebě), kukuřice se nevaří (změkne dostatečně při kvašení), nicméně se dá pro lepší změknutí zalít horkou vodou a před zalitím je dobré pořádně propláchnout také v horké vodě, pro eliminaci plísní.
Dále přidáme nejlépe klasický kefír já mám osvědčeno na 2-3Kg(až 5 kg) kukuřice jeden kefír, ale možno použít také kefírové mléko, bílý jogurt, atd.
Následně vše zalijeme čistou - vlažnou/teplou(ne horkou) vodou, tak aby po pořádném promíchání a ustálení zůstala nad kukuřicí hladin alespoň 3 až 5 cm, klidně i více (voda se vstřebává).
Pro zrychlení a zlepšení kvašení a sladší chuť můžeme přidat na kilo kukuřice 1-3 lžíce polev. lžíce cukru( i více = rychleji to vykvasí), ale sacharidy(cukr) obsažený v kefíru a kukuřici postačí.
Množství ingrediencí lze upravit dle svého, ale je důležitý dostatek Kefíru pro požadované mléčné aroma.
Takto připravenou kukuřici zakryjeme sáčkem nebo zavřeme víkem a postavíme ideálně do teploty cca 20 stupňů, lze i do sklepa, ale proces kvašení je pomalejší. (u sudu a kbelíku zavřeme víkem a občas zkontrolujeme tlak), ideální je kvasný ventil.
Dokud nezačne kvasný proces, lze obsah v kbelíku promíchat.
Kvašení začne cca do 3 dnů až týdne, celý proces trvá dva až tři týdny(do změknutí kukuřice), při správné procesu je kukuřice cítit nasládlým/mléčným kvašeným zápachem a na povrchu se vytvoří bílá pěna.
Začne-li kuku smrdět do kysela, voda žlukne nebo ze udělá plíseň, něco se nepovedlo?!.
Hotovou kukuřici lze použít jako nástrahu a samostatnou návnadu nebo jako přísadu do krmné směsi i s vodou, která vznikla při kvašení.
Vykvašenou kukuřici lze použít, dokud se na ní nevytvoří plíseň, podivně nesmrdí a podobně, tedy i několik měsíců.
P.S: po kvašení kuku neproplachovat = zbavili by jste jí toho, proč jste jí kvasily - mléčné aroma o:)
Na tuto kukuřici mi reagují Kapříci, Amuři a jiná ryba po celý rok velmi ochotně a pokud se dá takzvaně na panáčka, efekt je znatelný o:)
Tak ať se pruty prohýbají.
Fotografie:
mates202 - Profil, 30.12.2011
Průměrná známka: 1,39
Diskuse k nástraze/návnadě
mates202 - Profil | So 31.3.2012 11:31:02
tak jsem se snažil to neudělat, ale nic jiného mi asi nezbývá = uzavření diskuse.
Některé reakce a hlavně uživatelé mě už opravdu nebaví řešit
Recept - Ingredience - postup je daný/jasný a pokud si to někdo udělá po svém, je to jen na něm.
Takto kvašenou kukuřici jsem viděl používat rybáře na soutěžích po celém světě a jen Češi mají zase milión problému(nic proti nikomu).
Všem přeji Petrův zdar a ať se pruty ohýbají.
splavek - Profil | So 31.3.2012 11:25:53
mates202 - Profil | So 31.3.2012 11:23:59
s tím podmáslím a přidáváním dalších věcí jsem to tu řešil hned na začátku diskuse = recept je postaven na Kefíru = probiotické kultuře = recept je daný a kdybych tam měl vypisovat = tohle tam nedávejte, budu ten recept psát na 1000 000 stránek = recept je nějak vyzkoušený a každý experiment je na každém.
Takto kvašenou kukuřici jsem viděl používat rybáře na soutěžích po celém světě a jen Češi mají zase milión problému(nic proti nikomu).
dada11 - Profil | So 31.3.2012 11:18:33
celozrnná(nevařená) krmná kukuřice(většinou lze zakoupit ve všech rybářských potřebách nebo zverimexu)
ke kvašení použít nejlépe kefír, ale také kefírové mléko, jogurt, pivo atd.
voda
(případně cukr)
Promin je tam toho vic ne jen kyska.Ale nic to nemeni na tom ze s podmaslim fakt nedoporucuju a priste budu chyterjsi.
MifakM - Profil | So 31.3.2012 11:10:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
Promin, ale pripominate mi nekteri Babicu...
Kdyz nemame kysku, tak tam dejme jogurt, kdyz nemame ani ten, dejme tam smetanu a kdyz nemame ani tu, dejme tam uplne neco jineho...
Recept je jasne dany a kdyz je tam napsano kyska, dam tam jen kysku...
dada11 - Profil | So 31.3.2012 11:05:58
dada11 - Profil | So 31.3.2012 10:59:39
kurell - Profil | So 31.3.2012 10:35:19
mates202 - Profil | So 31.3.2012 10:29:01
Hm,
jak to tu tak pozoruji, problém je/dělá to podmáslí = kdo ho tam dal, měl s tím podobné problémy jako ty = nejsi první, komu se to stalo.
Pokud se to udělá přesně dle návodu = kuku, kefír, cukr a voda, není s tím problém.
Podle foto to je opravdu špatné = jediné co s tím můžeš udělat je to, že to propereš v teplé vodě a pak dáš pořádně povařit.
Kolega tam dal také podmáslí a bůh ví co a dopadl stejně, tak to převařil a používá to jako normálně.
Já to dělám jak je popsáno v návodu a nikdy se mi to nezkazili.
Kde to žije - všechna témata
ČtPřekvapení s umělými hnízdy pro candáty na Lipně (Bleskovka) 6
ČtSolar titanium swinger 711
ČtNash Titan Bivvy 358
ČtLegislativa - rybářský zákon, prováděcí vyhlášky, RŘ, BP, RS... 372
ČtBoilies začátečník rady 37
ČtZaniknou některé jezy (Bleskovka) 28
ČtDélka návazce Method 11
ČtKvalitnejší 10ft prút 249
ČtHlídač slev eshopů 413
StZápisník - svaro 10
StRybáři a vinařství 238
StVN Králová ... 193
StPřepravní vozík k vodě 653
StRIS – rozšíření helpdesku pro potřeby místních organizací (Bleskovka) 851
StKorda Developments a vše co k této značce patří 986
Co je nového - všeobecné
ČtBleskovka: Překvapení s umělými hnízdy pro candáty na Lipně
StBleskovka: Na apel rybáře k odběru vzorků u výustí do Bečvy podle něj nikdo nereagoval
PoBleskovka: Česká přívlač ze břehu bronzová na mistrovství světa
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Za 1.499 Kč
Propracovaný batoh v Dwarf designu. Ruckall má dvě přední kapsy spojené klipem, kdy po rozepnutí se dají obě kapsy rozložit, kde se pod nimi nachází hlavní kapsa na zip. Využijte skvělé akce pouze do vyprodání zásob.
Nabídka polarizačních brýlí Shimano V AKCI!
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
24.5.2×20hodin Rybník Talian.
25.5.Noční rybářské závody Kácov 2024
25.5.Dětské rybářské závody Vranovská...
25.5.CELOSVAZOVÉ POVOLENKY na CHOVNÉM...
25.5.Vojický KAPR 2024
25.5.Rybářské závody v Bělčicích
25.5.Jarní rybářské závody Malešovice
25.5.Rybářské závody Tursko v lovu...
25.5.Dražíč
25.5.Rybářské závody o sele v...
Doporučujeme e-shop
Rybářské centrum Olomouc
Rybářské potřeby pro Vaše životní úlovky. Na prodejní ploše 160 m2 a na eshopu naleznete vše pro sladkovodní i mořský...