Lake Trophy 2016 - dravci

Zprostředkováváme vám on-line přenos z jednoho z největších a nejprestižnějších evropských závodů v lovu dravců z lodi – Lake Trophy 2016. Závod proběhne ve dnech 22.-24.9.2016 na Lipně a zúčastní se ho 112 závodníků rozdělených do 56 týmů. A to včetně mnoha profesionálních týmů, které přilákalo i prize money 20 000 €. Mezi týmy převládají ty z Německa a Rakouska. Vlastně se tak jedná o jakési "otevřené mistrovství Německa a Rakouska" konané na našem území. České barvy tu bude hájit náš tým Rapala Kajman rybářský časopis (Radek Filip, Martin Štěpka). Vloni jsme skončili na 3. místě s tím, že jsme vyhráli jeden ze závodních dnů. Dále bude s českou vlajkou na prsou chytat vloni 13. SPRO CZ (David Chalupka, Jan Stluka) a 30. Apartman Vanessa (Miroslaw Szaniawski, Arnold Kasper). V závodě se týmu každý den započítává největší candát, štika a okoun. Součet centimetrů těchto ryb v obou dnech určí vítěze závodu. Nejedná se tedy o žádný závod v lovu velkého množství pididravců UL přívlačí. Ten, kdo je nejuniverzálnější a dokáže chytit všechny ryby v obou závodních dnech, dosahuje obvykle velmi dobrého výsledku. Často i vítězství. Děkujeme všem, kdo nám budou držet palce.
Seznam týmů: http://www.lake-trophy.com/teams-2016/
Autor diskuse: Raf - Profil , 20.9.2016 dravci - závodní sektor

Přejete si, aby byla na Lipně znovu zavedena minimální míra nástražní rybičky 20 cm jakožto opatření na ochranu candáta?

A) Ano91%

B) Ne9%

Od 21.9.2016 hlasovalo 284 čtenářů.

Raf - Profil | Po 26.9.2016 8:25:32

Dokud má Lipno pozornost, chci se ještě vrátit k tomu, s čím jsme začali - k situaci s candátem na Lipně. Závod, ve kterém většina borců používala mnohem větší nástrahy než průměrný Čech, podle mě prokázal, že candáti na Lipně jsou a v závislosti na migraci v určitých úsecích někdy i poměrně hojní. Katastrofální je ale situace s rybami, které překročily míru (45 cm). Ty jsou vybité. To nebývalo. V minulých letech byl problém se dostat přes 60 cm, ale céčka 50-55 cm byly běžné. Dnes bych s tímto candátem 66 cm z tréninku zase vyhrál o bazén největší rybu závodu a to je smutné.

V průběhu závodu se hrozně moc týmů zajímalo o to, jakou má 20cm rybička šanci na vrácení. Jejich podpora mě potěšila. Hlasujte proto v anketě a pomozte také. Situace na této vodě nám nemůže být lhostejná, protože je naší vlajkovou lodí a může být precedentem pro ostatní.

Ještě přidávám Otevřený dopis k článku "Vymřeli candáti na Lipně?..." https://www.novinky.cz/domaci/413024-vymreli-candat​i-na-lipne-vedci-maji-na-zjisteni-tyden.html, který k nám Václav Ebr zaslal do redakce. Něco na něm je:

"Samo slovo "vymírání", navozuje dojem, jakoby na Lipně docházelo k nějakému masivnímu úhynu candátů. Podél břehů, ani na hladině, jsme žádné uhynulé kusy neviděli. Z toho vyplývá, že generační ryby neuhynuly, ale byly zkonzumovány „rybáři“. O úhynu ale lze hovořit u plůdku candáta, který slabý a hladový nepřežije zimu.

Téma Lipno je pro mne srdeční záležitostí a mám s ním víc jak dvacetiletou osobní zkušenost. Moje návštěvy Lipna byly pravidelné i v dobách, kdy bylo jezero smutně vyrabované.

Osobně nemám nic proti vědeckým průzkumům a naopak myslím, že jsou třeba. Mají ale následovat smysluplné kroky vyplývající ze závěru studie. Jinak to celé nemá význam, tedy pokud se nemají vyhazovat peníze z okna. A sice kroky a opatření taková, která budou dlouhodobě zaručovat dostatečně vysokou populaci a reprodukci candáta a ne dílčí zájmy rybářů a vysoký prodej povolenek. Opatření pro ryby, protože o ně by přece mělo jít v prvé řadě.

Pamatuji, že koncem devadesátých let se dělala studie (tuším ve spolupráci s akademií věd) zda má candát vhodné přírodní podmínky k rozmnožování. Výsledek byl takový, že candáti mají tak dobré podmínky k výtěru a odrůstání, že není ani třeba ho vysazovat ve větší míře. Realita byla jiná. Následovaly sezóny, kdy se už candáti objevovali v úlovcích méně, až se nechytali vůbec. Rybáři se pak spokojili s jinými druhy ryb, jako štika a okoun, až bylo jezero tak smutně prázdné, že už pro spousty rybářů nemělo smysl Lipno navštěvovat. (A to prospělo Lipnu nejvíce – mělo čas se vzpamatovat).
V tu dobu nebylo co ztratit. Jezero bylo vyrabované, tak se zakázal lov na rybičku pod 20 cm a zřídily se dvě zátoky (a ne rozsáhlé chráněné oblasti) ty se nazvaly rybí rezervací! Výborně, krok správným směrem. Pomohlo to. Osobně bych šel ještě dál.

Rybka 20 cm. Od letošního roku byl tento zákaz zmírněn na 15cm a ještě byl povolen 24 hodinový lov, o kterém se jaksi pozapomnělo hovořit. Je jasné, kam to směřuje. Jasná tendence povolení jakékoli rybky.

Změkčení omezení k ochraně candátů přišlo PŘED výsledky nyní prováděných výzkumů o obsádce a stavu candáta na Lipně. Nemělo se jednat obráceně? Nejdříve výzkum (stačí k tomu týden?) a poté eventuální změny původních opatření.

Změkčení opatření ani realita u lipenského jezera ale neladí se slovy pana Hladíka, hospodáře Jihočeského ÚS ČRS, „ Proto jsme zavedli tak razantní opatření a povolujeme metody lovu, které ryby co nejméně poškozují a máme zájem najít správný způsob rybářského managementu nádrže, který zachová úlovky dravých ryb.“ O jakých šetrných metodách lovu ryb na Lipně pan Hladík hovoří? Nevšiml jsem si, že by se trend ubíral směrem, který tak hlásá. Alespoň lov na rybičku obecně a následné zraňování zažraných dravců určitě mezi ně nepatří! Šetrnějším způsobem je rozhodně přívlač, která je ale všeobecně diskriminovaná.
Snaha pana hospodáře Hladíka o "správný způsob rybářského managementu na nádrži" se však setkala s tlakem členské základny a výsledkem je "kompromis": snížení délky pro nástražní rybky 15 cm.

Ať již nový týdenní výzkum na lipenském jezeře dopadne jakkoliv, k dlouhodobému udržení dravců na Lipně, by podle mne, jistě pomohlo:
• okamžitý zákaz 24 hodinového lovu
• okamžité zvýšení délky nástražní rybky MINIMÁLNĚ zpět na 20 cm
• vyřešit a zajistit zákaz kotvení jachet v rybích rezervacích
• zavést zákaz lovu ryb z lodě do 16.06., vyjma zavážení nástrah
• zákaz lovu ryb z ostrovů
• zákaz lovu z vybraných úseků zalesněného pravého břehu (jižní strany)
• vypracovat a zalobovat změnu v přestupkovém zákoně, po které by pokuty nebyly pro smích
• zabránit tomu, aby si rybář, kterému byla odejmuta povolenka, mohl novou povolenku zakoupit druhý den v nejbližším rybářském obchodě. Protože doposud neexistuje centrální databáze, je možné, aby rybářská stráž, která povolenku odebírá, udělala v členské legitimaci, vedle čísla vydané povolenky, zápis "odebrána". Pokud se toto někomu jeví jako příliš složité, zbývá možnost změny § 16 zákona č.99/2004 Sb. o rybářství v tom, aby rybářská stráž měla pravomoc zadržet vedle povolenky také členskou legitimaci.
• úprava doby hájení candáta
• zvýšení počtu kontrol RS, navýšení počtu členů RS i ve spolupráci s Policií ČR a zřízením profesionální státní RS (viz Polsko a jinde)
• posílit potravní řetězec vysazováním bílých ryb
• rozmístit mobilní třecí plochy.

V rámci tradic již slyším: "To nejde! To nejde! To nejde!..." Jednodušší bude najít viníka stavu populace candátů na Lipně v Pražácích, sumcích, bolenech, atp.

Mám pocit, že vše nahrává českým vykukům, že všem známé "díry" v zákoně, vyhlášce, rybářském řádu nelze měnit a neexistence databáze hříšníku získávají své opodstatnění v touze po větším prodeji povolenek.
Chci doufat, že tomu tak ale není a že ryba není zboží..."

Raf - Profil | So 24.9.2016 11:56:55

Rapal Kajman se vrací do závodu! Okoun 37 cm! Zřejmě zatím největší okoun turnaje.

Raf - Profil | Čt 22.9.2016 6:07:17

Kdyz jsem opoustel domov všichni spokojene spali. Manželka to zalomila už večer u televize. Tedy spali až na jednoho...

zelí - Profil | Út 27.9.2016 22:27:16

Tady se kvuli Lipnu za chvilku vsici poserou.Přitom candata zmasi kazdej a to bez rozdilu jestli je chycen na kukuřici ,twistera nebo rybku.Proste ta ryba má velkou smulu že jeji maso chutna nejlepe.Bohuzel existuje jenom jeden lenoch ktereho nebavi se kuchat s rybou tak je pousti i v tom Španělsku.Přestante žrat candaty a okouny a budete jich mit dost a nebo se na rybarinu vyserte stejne jako JÁ!!!!

Tarn - Profil | Po 26.9.2016 19:38:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Obecně vzato, každý tu má kus pravdy. To Lipno je jen reálný příklad vypovídající o nás obecně. každý by chtěl to své a dost možná na úkor ostatních. Někdo maso, někdo si super zavláčet a jiný zase zvýšení turistického ruchy a s tím spojený výdělek. Ale projevuje se tady bohužel jedna zásadní věc. Dohadujeme se mezi sebou a ti co o tom rozhodují a těží ze situace,mohou být v klidu. Já bych když to tak sleduji nezpřísňoval nařízení, ale postihy a kontroly. Lipno ukázalo, jak když jde o kus masa "zadarmo" jsou lidi jak urvaní z řetězu. Lze to srovnat se situací na silnici. To je bodový systém, to je zákazů telefonování a podobně a výsledek ? Každej si v klidu jezdí jak se mu zlíbí. Protože pravděpodobnost postihu je mizivá. Omezení postihuje vždy ty, kteří pravidla dodržují. Kdo je nedodržuje, je mu šumafuk jak jsou pravidla nastavena, protože pokud se porušování vyplatí, bude se tak jednat. Kdyby byl postih tak citelný, že eliminuje výhodnost dva tři roky nazpět, valná většina by si to rozmyslela.

S&F - pescador - Profil | Pá 30.9.2016 7:12:34

Osobně si myslím, že zručnější vláčkař, vybavený lodičkou, navigací a echolotem dokáže nalovit daleko víc ryb jak rybičkář na břehu. Rybka 20 cm tohle vůbec neřeší. Jsou účinnější opatření jako zákaz lovu z loděk a omezit lov čistě ze břehu. Vytýčení pásem kde se třeba ryba vytírá a nebo může najít útočiště až třeba po limit odnesených dravců. Nebo taky jak jsem viděl u některých organizací v MRS tak úplný zákaz a přivlastňování si štiky nebo candáta po dobu 2 let ..... No ale to by zase bylo proti zájmům určitých skupin které po takové petice jsou. Připadá mě to taková skrytá sobeckost. Když rovina - tak pro všechny ! Ale žijeme kde žijeme tak mě určité počínání nepřekvapuje. Hlavně to vše umět obhájit ve vlastní zájem.

Pedro1 - Profil | Út 27.9.2016 18:59:07

Když pominu všechny věci kolem,najděte si kolik bylo rybářů před deseti,dvaceti a třiceti lety.
Informace o tom jak je rybářů víc a víc je nesmysl.
Akorát lidi jsou nenazrana pakáž a myslí si,že si můžou dělat co chtějí,kdy chtějí a jak chtějí.

Takže jediná šance jsou zákazy a přísné postihy.Sypat na jedné straně do vody násadu když ji na druhé straně pytluje banda kretenu je k ničemu.
Stejně tak dělat super podmínky pro prirozeny vyter je k ničemu,když to zase ta stejná banda odnese.
Když jich chytnou 20,odnesou jich 20.Když 200,odnesou jich 200.Když 2000,odnesou jich 2000.

Nic,nasrat.Všechno zpřísnit a tvrdě postihovat.




Raf - Profil | Čt 22.9.2016 22:13:32

Pecka zpráva. Petici za znovu zavedení minimální miry nastrazni rybičky 20 cm na Lipne, kterou nas "peticni vybor" pripravil a ja jsem v anglictine odprezentoval, podepsali snad vsichni zavodnici. Podepsal i hospodar Milan Hladik, ktery tu pri zahajeni byl za Jihocesky US. Mam z toho dobrý pocit. Nezapomente na anketu nahore.

MB - Profil | St 28.9.2016 10:23:16

Raf >> ahoj,
Na téma okoun jsi mě neodpověděl...proč?

Rybička 15cm se povolila letos...cca 4měsíce

Jací candáti se na závodech chytali loni a předloni kdy to omezení platilo....

Candátovi by nejvíc pomohl zákaz z lodě jenže to už nevoní těm co z lodě chytají....

Ale pokud se mu má opravdu pomoci tak zakázat lodě ....je to i nejjednodušší na hlídání to určitě potvrdí i lipeňák

I kdyby někdo dokázal hodit tu rybičku 15cm 100m od břehu tak kolem dokola je to furt míň než 1/10 vodní plochy kde by se chytalo a zbytek by byl klidová a bezpečná zona....a věř že za 5 let by bylo candátů jak hnoje...samo že pomoct tou vodou na jaro atd co se tam už děje....

Za deset let bez lodí to bude ráj candátí ......jenže tohle prosté uhlídatelné řešení se ti nelíbí a tak za to petice nebude viď?

Musel by jsi se sám uskromnit a to se nikdy nikomu nechce a tak hledá složitá řešení jak omezit všechny kolem tak abych se já omezit nemusel

Neber to prosím ve zlém

Díky

sliver - Profil | Út 27.9.2016 15:50:06

FRANK71 >> protože nikomu nevadí, že v nadm. výšce 700m se valí do vody tuny kaprů. To je potravní konkurent pro všechny ryby, v takové vodě musí být hladový a přeorá to tam komplet. Ale to nikoho nezajímá, nejdůležitější je rybička 20 cm. Nikdo si nedovolí ani popel na kapra, ten tam přece patří.

Pedro1 - Profil | Po 26.9.2016 22:47:35

glánis >> Nebyl.

Ale jsem si jistý,že takový vyter jako je na Ebru u nás není reálný ani 50%.

A když je těch Fandů,Karlu a Pepku s 10 cm rybkama fakt hodne,nepomůže žádný vyter.

Hele jedna čerstvá informace.
Máme v Praze přehradu +30 ha.Teď se nasypali candatci +30 cm.Ve většině republiky nevídaná věc.A co řeknou místní?
Všechno na hovno,míru nemají,mají to zazrane,maso žádný,svaz je debil.Proč nesypou 60 cm candose.

Tohle je realita.

afjee - Profil | Po 26.9.2016 19:34:06

Raf >> Já se bavil ve všeobecné rovině, ne jen o candátech. Kdyby bylo na mě, tak klidně zavedu 20 cm nástražní rybičku celoplošně, akorát moc nechápu, proč jeden den prezentujete na webu, kam chodí tisíce lidí, že jste pochytali za víkend 27 candátů a metrovou štiku a za týden sepisujete petici, která by měla podpořit zvýšení počtu candátů na Lipně. Nepřijde ti to trošku postavený na hlavu? Na jednu stranu dávat lidem podnět k tomu, aby tam na ty ryby jeli a na druhou stranu si stěžovat na internetu, že tam jezdí rybičkáři. Nezlob se na mě, ale možná by to nejdříve chtělo začít někde jinde, než u sepisování nějaké petice. Nepochybuju o tom, že víš, kam mířím.

Raf - Profil | Ne 25.9.2016 11:54:51

Děkujeme vám. Děti doma slaví největšího okouna. Byli to skvělí fanoušci i při závodě. Dávám ještě fotku okouna z mého outdoorového kompaktu, kterým jsme fotili bodované ryby. Zrcadlovku při závodě nepoužívám. Manipulace je s ní pomalejší a nesnese tak hrubé zacházení.

Raf - Profil | St 21.9.2016 19:55:05

Jdu se věnovat rodině a ozvu se ráno. Nezapomeňte prosím hlasovat v anketě. I přímo na Lake Trophy budeme se souhlasem rakouských organizátorů organizovat podpisovou akci bojující proti vybíjení dravců na jihočeském moři, ke kterému opět dochází po zrušení minimální míry nástražní rybičky 20 cm. Očekává se, že to ovlivní i množství zdolaných ryb v průběhu závodu.

Řízek 5,125 - Profil | Út 27.9.2016 20:09:34

Raf >> vemu li to trochu ad absurdum-tak rakusaci si sem jezdej dělat závody a náš důchodce si nemůže chytit candata na rybicku, bo mu to cíleně znemoznujou...
Tohle vnímání rybariny přes byznys mě už nějak nebere, už se z toho vytrácí to původní kouzlo, kvůli kterymu sem vlastně začal chytat...
Btw: to sou rakouský vody tak blbě zarybneny, že jezdej na Lipno?? Vono je crs lepší než rrs?:-)

Pedro1 - Profil | Po 26.9.2016 21:53:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já už tomu nerozumím.Vlackari svorně brecime,že je dravců méně a méně,že se to kosi na rybku hlava nehlava včetně doby hájení,že jsou míry nízko,že se mrda na jaře s vodou,že má papíry každej jouda,že to prostě bude horší a horší a když se aspoň nekde začnou hýbat ledy a je šance,že to bude v budoucnu i jinde,zase to je špatně.
I Ti kaprari nějak s K70 zacli a dneska ji mají všude a jsou spokojeni,jak pupici rostou.
Jestli si chceme v budoucnu zachytat,je potřeba nekde začít a klobouk dolu před těma,co se do toho pustí.
Rybka +20 cm plošně,speciální povolenka na lov dravců,pětkrát tolik RS a přísné postihy.
Pro začátek by to melo pomoci.

lipenak - Profil | Po 26.9.2016 21:00:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přečetl jsem tuto zajímavou diskuzi a spousta názorů , nikdo z vás okolo tý vody nechodí ,nikdo z vás se nesetkává a nevidí tu spoustu prasáren co se tu ted děje . Díky medializaci a dalším věcem tady vypukla candátí horečka , vrátili se sem opět tlupy ,,rybářů,,, jenž nezajímá jiná ryba než candát . Pokud se tohle nezastaví zavčas tak se opravdu vrátíme 10let zpátky . Za peticí a dalšíma věcma co se kolem Moře dějou plně stojím a plně to podporuju , protože to co se děje a mám to v přímým přenosu je neúnosný...

Pedro1 - Profil | Po 26.9.2016 17:27:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mvincik >> No a pokud se nedá tohle dost dobře ohlídat,je třeba na to jít jinou cestou která se celkem ohlídat dá.A to je 20 cm rybička.
Hajnej nemůže sedět u party chatařů a čekat až někdo ponese nezapsanýho candáta do chaty.
Ale může kdykoliv přijít a nechat si ukázat nástrahu.

Raf - Profil | Čt 22.9.2016 12:13:48

Dobře tak jsem si ještě parkrat hodili. Nové místo nové příležitosti a Martina 70+ cm. Oba máme po stice.

Raf - Profil | Čt 22.9.2016 9:08:49

V zazemi v hotelu Jestrabi uz je hodne tymu. Martin pripravil lod, ktera uz je na vode. Zahajujeme oficialni trenink. Nebudeme moc chytat. Spise se divat a zkouset si najezdy na chytaci mista a par novych.

aleš vavřina - Profil | So 1.10.2016 12:08:07

Řízek 5,125 >> No jo Martine, ale pak by ten start místní ekonomiky byl raketový ... . Teď vážně, pokud existuje opravdový zájem něco řešit, tak to řešení krátkodobě bolestivé bude - ale bude výsledek. Pořád lepší, než pouze "malé a bezbolestné" omezení jež žádné průkazné výsledky nemají - to je pouze argument pro ty co říkají :"Pořád omezujete, ale nikdy z toho nic není... ." Je fakt, že ale po té radikální nápravě stavu by musely být poměrně striktní omezení, aby ten napravený stav vydržel. Je škoda Lipnu nepomoci kvůli krátkodobému profitu, když z pohledu dlouhodobého to může být pro místní "bezedná zlatá baňa" a z pohledu střední Evropy jedna z nejkrásnějších vod. To by ale všichni zúčastnění museli umět překročit vlastní stín a vidět dále než jen do své kapsy.

S&F - pescador - Profil | Pá 30.9.2016 7:35:44

Oreh >> Já na nic živočišného původu nelovím už pěknou řádku let ale to je jen moje vlastní přesvědčení a nijak tím jako člen nic neporušuju a ani nikomu nic nevnucuju.
Vše je to v lidech a lidech. Na jednu stranu se poukazuje na odlovování a poškozování malých ryb rybáři - na druhou stranu závodníci je loví cíleně !! V ryb. řádu je jeasně psáno tohle - Ryby, které nedosahují stanovené míry a musejí být proto vráceny do vody, uvolňujeme pokud možno ve vodě bez zbytečné manipulace na břehu. Pokud vězí háček hluboko v jícnu, je nutno háček odstřihnout (odříznout). ..... Dost by pomohlo i doržování toho co je jasně psáno. V ML a je to opět tolerováno je vidět zbytečně nafocených a zbytečně manipulovaných rybiček o jejich osudu následně pod rouškou puštěno zpět nikdo neví .... To jsou základy které by se měli dodržovat a respektovat a ne řešit pičoviny zda rybka 15 nebo 20 cm.
A s tím ,že malý candát nespolkne nástrahu hluboko nemáš pravdu ale to určitě sám víš a určitě jsi to zažil. I menší do sebe umí nasoukat dost velkou nástrahu tak,že jej mnohdy poškodí. Na rozdíl od rybičkáře s jednohákem ji odstříhnou nemůžeš.Nebo můžeš ale ....

Šlapeto - Profil | Čt 29.9.2016 10:11:02

Řešíte tu horní míru candáta, ale ruku na srdce, kolik znáte rybářů, kteří chytí velkýho candáta a pustí ho? Candát má kolem sebe takovou auru luxusu, že by si jej většina rybářů narvala potají do slipů, aby ho mohla odnést přes horní míru...

sven - Profil | St 28.9.2016 14:13:45

sliver >> Co je platné papírové hájení okouna, když se bude lovit cíleně/necíleně dál...
Viz v ML úlovky tlouště, ostroretky, podoustve, parmy aj. v době hájení a kvantum lajků na jejich fotky..
Většina okounů je ulovena na žížalu nebo na červy, háček má zažraný až v prdeli a s největší pravděpodobností to už nerozběhá.
"Sportovní" trendy razí heslo: když pouštím, tak můžu...jen si ho vyfotím a pustím, takže o nic nejde, že..
Zákon je naplněn a jede se dál...

afjee - Profil | St 28.9.2016 12:40:54

MB >> Chceš říct, co by se po těch pěti letech stalo? To stejné, co s jinými revíry, kde byl dočasně omezený zákaz lovu dravců i jejich ponechání. Po uplynutí doby zákazu by tam naklusalo tolik lidí, že by se to do dvou let dostalo do stavu, ve kterém to bylo před zákazem.

hraji - Profil | St 28.9.2016 9:16:00

FRANK71 >> jenže pět kusů na den neřeší problém, že rybář lovící hltavé okouny na žížalu zjara, jich 48 těžce poškodí, když z nich doluje "drahý" háček, který okoun spolkl, než si nechá svých pět kusů.

afjee - Profil | Út 27.9.2016 16:03:40

Chlapi, je nás, rybářů, prostě moc. Celková vodní plocha se za poslední roky určitě nějak rapidně nezvýšila, naopak počet rybářů mnohonásobně stoupl a to se někde projevit musí. Když někdo byl zvyklý za rok zmasit 15 candátů a druhý rok to nepoznal, tak by se holt měl uvědomit, že v dnešní době to tak fungovat nemůže a měl by se uskromnit. To si myslím, že je největší problém a do budoucna to nevidím moc růžově, protože většinu rybářů to stejně nenapadne a když už, tak nad tím mávnou jen rukou. To se týká všech, ale hlavně těch menších revírů, které se prostě dají snadněji vychytat. Naproti by tomu měl jít svaz a konečně omezit ten počet ponechaných dravců na den / rok- na povolenku a ne nepochopitelně omezit kapra na 1 ks za den (MRS), kteří se vysazují 2x ročně. Začarovaný kruh a obávávám se, že v následujících letech se situace nezlepší, ba naopak, protože lovci ryby domácí se množí a svaz je v tomto podporuje, protože v kaprařině se točí největší love a na dravce se sere.

Oreh - Profil | Po 26.9.2016 20:16:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kakr >> udal si nejake cislo, ktorym demonstrujes, ze lovec na privlac vlasne sposobuje vacsie skody ako lovec na rybku. V tom si porovnal celkovy pocet privlastnenych ryb (z toho %, co tvori candat) a odhad mortality lovu na privlac.
No ale snad by bolo lepsie porovnat mortalitu lovu na rybku a mortalitu lovu na privlac. Inak sa mi zda, ze neporovnavame dve rovnake veci.

Co myslis (alebo mozno existuje statistika), kolko malych zubacov musi zabrat na rybku, kym zaberie mierovy? Kolko z tych malych candatov prezije dolovanie hacika z pazeraka?

Tak nejako by sme sa mozno dopatrali k mortalite lovu na rybku a toto porovnajme s lovom na privlac.

Raf - Profil | Pá 23.9.2016 10:21:44

Full house! A zlepšili jsme okouna na 26 cm. Cecka má 38 cm.

minatrix - Profil | Pá 23.9.2016 9:24:54

Via FB... Hodně rozličné loďky..

mvincik - Profil | Čt 29.9.2016 19:03:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

chřenovák >> Já ale nechci být další z těch, co tu plácají páté přes deváté jen proto, aby byli viděni.
I když ne se vším s Radkem souhlasím a ne vše bych mu odkejval a vidím i jasně takový "rozlom" v jeho jednání, jednoznačně podporuju jakoukoliv snahu o změny, které by měli pozitivní účinky na stav candáta na Lipně. I proto vidím jednoznačné plus v jeho aktivitě směrem k petici například.
A nechápu některé lidi, kteří napadají i tyto jednoznačně pozitivní věci. Někdo a někde se začít musí, pokud to něco přinese či budou pokračovat další aktivity, klidně i na další revíry či plošně, budu to jen a jen kvitovat.

To je asi poslední, co zde k tomu napíšu.

sliver - Profil | Čt 29.9.2016 11:53:08

kubamaly >> myslím, že ten zákon platí u nás už dlouho, ale nikdo to nevymáhá. Spadá to někam pod týrání bych řek.

minatrix - Profil | St 28.9.2016 21:50:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nechápu, Raf se dobrovolně pokouší o nějaká zlepšení pro dravce ... Baví se s lidma, co tu vodu a okolí znaj jak svý boty. Tudíž je No.1 vytlačit "rybičkáře". Typický představitel , co jde jen a jen pro maso. Tečka.

Snad budou i další pozitivní opatření, Lipno si to zaslouží. A mohlo by se stát vzorem či první vlaštovkou.

lipenak - Profil | St 28.9.2016 11:03:46

MB >> opíráš se tu do Rafa zcela zbytečně , lov z lodí byl ,je a bude . ale když byla rybička 20cm tak na vodě chytalo maximálně 5-8lodí a ty byli v pohodě kontrolovatelný ,rybičkou 15cm jich chytá 40 , kruci ste 300km od týhle vody , absolutně nemáte šajn co se tady děje ale furt se hledá jak budeš omezenej ,jak všechno tou 20cm bude špatně , kolikrát konkrétně TY jezero navštívíš a budeš lovit na rybičku , jestli si dobrej tak dovedeš to céčko chytit na 20 cm .. co chceš slyšet o okounovi , stav okounů se zlepšil ,letošek byl poslední kdy dostali na prdel těšně po tření /začátek května/, kdy je mydlili na rousnice jak smyslů zbavení . od přístího roku je hajenej do 16.6 a není co řešit . Rybičkáři nebudou nijak omezený akorát tam nasadí 20cm dělali to 7let a byli mezi nima tací kteří si nestěžovali ,naopak to omezení si chválili a byli rádi že se nemlátí do céček 40-50cm ,neměli 60ks candátu ,měli jich 10 ale 70+ . Takových rybářů ale bylo pár co uměli 20cm využít a ty rozhodně populaci céček neublížili.. Musel bys tady žít ,vidět to , denně se stím setkávat a myslím že bys mluvil jinak ... Opravdu je zbytečný do Rafa se nějak opírat .

Fishky - Profil | Út 27.9.2016 10:45:58

alžběta >> Svaz je super myšlenka, ale jde to dělat i jinak. Svaz dědků, co tomu velí nahoře by si měl uvědomit, že je podnikatelským subjektem, ikdyž se tváří jako organizace pro socky. Prodej hostenek by neskutečně stoupnul ruku v ruce se zarybněností a prosperitou Lipna. To by byly v balíku, a stačilo by tak málo - prostě o tu vodu pečovat a hýčkat si jí a ona by jim vydělala majlant. Svazový papaláši spokojení, řadový rybáři spokojení, hostovači spokojení, závody, ryby... šecko by šlo, jen začít pečovat o vodu a nepřistupovat k ní jen jak k dojné krávě, která nemá dno.

Fishky - Profil | Út 27.9.2016 8:52:52

Ta petice, nevím zda to candátům pomůže nebo ne, ale přijde mi to jako velmi pěkný alibizmus. Taková "hurá" akce, aby se neřeklo. Jinak že ji podepsal na druhé stránce Milouš Zemanouš a na třetí Barack Obama? nějak se mi to celé nezdá hele. Nebylo by lepší prostě začít raději rukama, než slovy? Z kaprařů si tady kde jaký vláčkař utahuje, no v kaprařině ten pokrok jde už dávno vidět. Tady se jen brečí a komicky podepisují petice. Candáta nestačí chránit, musí se mu dát prostor a možnost se začít množit. Svaz nepomůže, ten na stav candáta peče - ostatně výsledkem svazového hospodaření a práce hospodáře je aktuální stav candáta na Lipně. Část vody vyhradit a hájit, nulový rybolov a udělat trdliště - hnízda, vodní vegetace, naházet stromy pro případ, že by přeci jen nějaký dobrák pomýšlel na pytlačení... čím víc takových míst by bylo, tím samozřejmě lépe, pro začátek omezit rybolov, drancování vody...

Piskořík - Profil | Po 26.9.2016 22:06:58

Pedro1 >> Jasný.... ale tyhle rybníkářský metody na zvýšení úživnosti nebudou na našich přehradách nikdy vyslyšeny a realizovány .... priority jsou někde jinde, ryby až někde v pozadí za energetickým účelem velkých nádrží.... bohužel...

Chtělo by to alespoň kompromis a na jaře nějak rozumně podržet vodu... letos jsem byl na jaře na Vranově... skoro plnej stav a voda šla dolů pěkně pomalu... v létě jsem tam jel zase a tolik okouního plůdku jsem tam snad ještě neviděl... tenhle silnej ročník o sobě dá v budoucnu ještě vědět.... a těch malejch štíhlátek v zátokách... tohle prostě žádný vysazování neudělá.... když se povede přirozenej výtěr, tak je to jinej mazec.... :o)

afjee - Profil | Po 26.9.2016 20:09:58

Raf >> Já největší problém vidím v množství lidí, kteří mají možnost rybařit. Když se projdeš kolem vody s otevřenýma očima a vidíš, kdo všechno chytá a pak si představíš, co pro to všechno, aby RL a povolenku k lovu získal, musel udělat, tak je mi smutno. Vždyť je to v podstatě pouze vizitka svazu, co kolem té vody pobíhá za individua, která do svých řad vpustila. A to raději ani nechci myslet na to, jak to bude vypadat, až se rozběhnou ty třicetidenní povolenky pro lidi, kteří rybáři nejsou. To je úplně výsměch do xichtu všem slušným rybářům.

afjee - Profil | Po 26.9.2016 18:53:30

zelí >> Mně to přijde taky jako dobrá komedie. Možná by se měli kluci jet podívat na ostatní, ne tak rozlehlé přehrady a pak se znovu zamyslet, jestli je Lipno na tom opravdu tak špatně.

mvincik - Profil | Po 26.9.2016 17:56:06

kakr >> Ano, děda mi vyprávěl mockrát. Ale taky je třeba říct, že rybářů byl naprostý zlomek oproti dnešku. Tenkrát to byla spíše výsada pro majetné či vlivné lidi... To ti ale nemusím říkat.
Srovnávat tu dobu a dnešní je, nezlob se na mne, nesmysl.

mvincik - Profil | Po 26.9.2016 17:24:52

kakr >> Jsou jediné, ale totálně nepravdivé, nerelevantní.
Přijeď někdy na podzim mrknout na Orlík, jak to tam nosí rovnou do kopců do chat, atd... Právě ti, co jsou tam nejvíc, nejvíc sežerou - čti zmasaří a odnesou. A zapsané to rozhodně nemají. Takže brát nějakou takovou statistiku jako bernou minci je uplně zcestné.

MB - Profil | Po 26.9.2016 16:49:30

a proč furt jen candát?

co okouni, štiky, parmy, ostroretky....líni , perlíni........

jasně prosadí se to na lipně a jinde to možná půjde taky.....

proč zrovna nemluvit o ,,teda candátech,, všude....proč to neřešit rovnou plošně....proč jen to lipno...

každá ryba si zaslouží pozornost, poupravení podmínek...míry...hájení....atd

drancují se ty vody všude

ok začne se u candáta na lipně....projde to rybám to pomůže a za tři roky tam budou závody každý víkend a až tam budou ryby 60-70plus dojede Pepíci parta s klucíma z pce a po sezoně je to zase na začátku

je to jako s tou 24hodinovkou....kdyby byla všude plošně a byla by profi stráž tak se u vody toho moc nezmění....když se povolila jen někde tak se tam sjíždělo půl okresu a zdevastovalo se tam kde co a pak se to zase zrušilo.....tohle bude stejné pokud to bude jen o lipnu a nikoli o druhu

Georgino - Profil | Po 26.9.2016 12:12:47

Zákaz lovu z lodi by taky nebyl na škodu. Ale to by se zase nelíbilo místním závodníkům :)

mvincik - Profil | Po 26.9.2016 11:13:20

Martin M. >> Martine, sám jistě víš, jak to je. Proč by se asi jinak tady tak dbalo na hojný prodej hostovaček a kladl důraz na přilákání co nejvíce lidí? Kdyby tomu bylo jinak, tak by jim přeci stačilo, že na Lipno (a jiné další revíry) přeci jezdí jen ti, kteří si zakoupí celoroční povolenky k lovu.
Ale odpovím ti. Třeba špatně, ale ihned mě z laického pohledu napadne - třeba výplata prémií. Ale třeba tomu tak není. Jenže nikdo ještě nevysvětlil, jak to tedy je. :-)
Zcela jiná situace je například v duelu Jčus vs Pstruhařství Kaplice. O tom už zde bylo psáno xkrát. Prostě peníze se musí sypat.
V mé domovské MO se třeba ti "lepší" kapři z rybníků nedávají do vod, ale prodávají se na Vánoce. A dalších příkladů by se našlo.
Nebo si snad myslíš, že ti lidé snad nechtějí vydělávat?? Já vím, že si to nemyslíš, však jsi určitě velmi znalý člověk poměrů.

Jinak mojí reakci ber jako ryze laickou, já nejsem žádný činovník, ani jinak zainteresovaný člověk...jen rybář, kterému na té vodě moc záleží.

Raf - Profil | Ne 25.9.2016 19:08:38

Pár fotek z 1. dne

lipenak - Profil | So 24.9.2016 22:26:56

Ač rivalita byla cítit dokázali lovit i vedle sebe a to se mi líbilo ..

Raf - Profil | So 24.9.2016 20:52:46

Druhá česká posádka na 18. miste 263 cm. Kdysi by s tim LT vyhrali ...

Raf - Profil | So 24.9.2016 20:46:51

Opravdu naslaply zavod. Jsme s 282 cm na 10. miste. Třetí nase stika měla tak 50 cm ;-) Top 10 se cení.

Raf - Profil | So 24.9.2016 11:13:41

Chvili jsme prepli do candatoveho režimu - jeden menší a take 50 cm. O starost méně :-)

Raf - Profil | So 24.9.2016 7:56:31

Na startu je veselo. Udělali jsme zásadní opatření, změnili ksiltovky a trička. Jdeme si to užít, zachytit a zabojovat.

lipenak - Profil | Pá 23.9.2016 21:17:06

tihle chlapíci na kajacích ,dávám kloubouček před nima dolu , co ti toho najedou na vlastní pohon :-))

Kokrháč - Profil | Pá 23.9.2016 20:29:35

007krivanek >> Právě tento závod výzvu podporuje, závod je systém chyť a pusť, a lov pouze na umělou nástrahu. Nic se neprodává a je to cesta, jak dělat přívlačové závody. Naše UL přívlačové závody v ČR je pouze masakr malých a možná ještě menších ryb.

Raf - Profil | Pá 23.9.2016 11:11:41

Zlepšení C na 42 cm. Někdo chytil 96 cm stiku ale nemá další ryby.

Raf - Profil | Pá 23.9.2016 7:55:02

Za chvíli začínáme. Startuje se dle loňského umístění. Vyrážíme třetí.

Raf - Profil | Čt 22.9.2016 17:00:13

Probehlo spolecne foto s "prebehlikama". Dnes chytili 8 candatu. Lod za nami ceka na viteze. Martin zatim nedodrzuje dress kod, ale ted se na baru polepsil.

lipenak - Profil | St 21.9.2016 19:17:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Byl sem to omrknout ,závodníci najíždějí ve velkým , myslím že i lod pro vítěze je připravená , deska prázdná ,, sem na to zvědavej :-))

lipenak - Profil | St 21.9.2016 17:03:11

Tak pojedte chlapci se předvést , Moře sem dneska projel , všechny tyčovky ,bojky,špuntíky, háčka sebral , ty co zlobili přišli o noty , na ,,desce,, je v tuto chvili prázdno :-))))

Raf - Profil | St 21.9.2016 16:35:28

Sestavička na woblery připravena. Povedlo se mi to nabouchat do 2 krabic. Další budu mít na větší woblery. Na třetí fotce je pár oblíbenců.

Fishky - Profil | Pá 30.9.2016 16:41:54

Big Mike >> kdybys se zakázala vlacka, byl by stav obdobný. Čím menší tlak na vodu, tím lépe pro ryby

minatrix - Profil | Pá 30.9.2016 12:52:27

Já být Rafem, tak to tady už zavřu. Debata, která už nikam nevede. Jasně, že by nejvíc vodě prospělo, kdyby se obehnala zdí , pletivem pod elektrikou a par let nechala ladem. Ale to nepůjde. Z více jak 90% je problém v rybičkářích, tak se půjde cestou přímo k problému. Dvacka se hned projevila. Jak snadné a skoro bezbolestné.
Za chvilku tady začnou padat argumenty, že tam mají mít i zákaz lovu na kuku a podobný věci, když se podíváte do statistiky. Nej candoši byli totiž uloveni na kuku, pufiny, housku..


Já bych to přirovnal k retardéru před školou. Sice to omezí většinu, ale 90% pojede pomaleji. Nejsou další nutný úpravy, kamery, policajt s radarem....A efektivní to bude až až

čolkař,zloch - Profil | Čt 29.9.2016 15:35:04

sven >> jj. to je fajn,stejně jako když hlídají na hnízdech candátí a skopčáci je tam masí po desítkách,na břehu filetovací mola,malé vakuové baličky a vše jde do mrazáku,je to hnus velebnosti.

kakr - Profil | Čt 29.9.2016 15:34:43

Kousek od nás odřezávají lidem v přímém přenosu hlavy a my se tu jebeme kvůli napíchnuté rybičce a jestli má mít 10 nebo 20 cm.
To jste svazáci?:-)))

sven - Profil | Čt 29.9.2016 15:07:54

FRANK71 >> no a vyžaduje to lov ? Nevyžaduje v žádném případě !
Existuje celá řad technik a nástrah, vedoucích k ulovení dravce.
Lov na živou rybku, je z nich ten nejprimitivnější, středověký relikt ....

Přemas - Profil | Čt 29.9.2016 12:50:20

Fishky >> Měl jsem možnost chodit na rybník, kde plavalo 15 candátů. Chodil jsem na ně několik let. Na začátku měli 35cm, ke konci 70+ ... I když jsem jim od 50cm dával zabrat, přežili. Dokonce tam po 13letech ještě dva kusy plavou +-80cm (rybník se po dvou letech vypouští). Základ je nebýt u té rybařiny d.e.b.i.l, a taky je nechytat na hloubkách 10m+ ...

Přemas - Profil | Čt 29.9.2016 6:59:30

Monot >> Jenže to naráží na neznalost některých hospodářů, kteří ti budou tvrdit, že okoun na 30cm, štika nad 70, candát nad 60 se má zabíjet, protože jsou ve vodě k ničemu. Přitom jak říkáš, spodní a horní ... bez těch generaček se ty ryby rozmnožovat nebudou. Jak jde na některých revírech snadno pozorovat, že když jsou velké, jsou i malé ...

Monot - Profil | St 28.9.2016 23:14:14

Jak už zde bylo řečeno. Zvýšení limitu na 20cm je dobrý krok, ale dle mého to nestačí. Posune se jen to, že se zvýší počet ryb do 50cm, protože větší ryby nemají s 20cm rybkou problém. Pokud si někdo bude chtít odnést 50 ryb ročně, tak si je nachytá i přes zvýšení limitu. Bohužel stav candáta závisí především jen na lidech. Podle mého by nejvíce pomohla změna lovné míry nebo zavedení horní míry, aby se zvýšil počet generačních ryb a tím pádem i počet candáta obecně.

sliver - Profil | St 28.9.2016 22:13:27

minatrix >> vytlačovat někoho, kdo má stejné povinnosti jako ty, platí stejné prachy jako ty, loví podle stejných pravidel jako ty, kam je třeba je vytlačit ? Není ti to blbý ?

Poušťák - Profil | St 28.9.2016 16:23:47

já 2 >> kolik sežere candát,štika nebo okoun kaprů kteří pojídají jedovaté boilie aby to pro ně bylo jedovaté?

sliver - Profil | St 28.9.2016 14:47:43

sven >> jojo, šak oni dřív věděli, proč hájit řeky do června a stojáky aspoň do května. Já jsem pro zákaz napichování všech druhů žížal aspoň do 16.6., protože na přívlač se chytne málo okounů.

sliver - Profil | St 28.9.2016 13:13:18

Flip >> jo, aspoň něco. U nás je okoun hájený už několik let a nějak moc se to neprojevuje.

MB - Profil | St 28.9.2016 11:53:05

lipenak >> v poho

kua teď jsem málem roztřískal tablet :c/ měl jsem pro tebe rozepsaný elaborát a nějak to spadlo

věřím že i Raf to bude brát tak jako ty...já mu i fandím protože pokud se to povede a bude to fungovat tak je šance to dostat i na jiné druhy ryb i na jiné revíry...

jen si myslím že je potřeba najít to fakt nejúčinnější a nejlépe uhlídatelné/ v současné době v současném stavu/ řešení

víš taky pamatuju u jednoho paneláku 3auta žádný provoz na silnicích...jak přibylo aut a změnila se rychlost možnosti atd...musela přijít i změna pravidel...bohužel ne každá změna je k lepšímu a ta dnešní rybařina se posunula fakt už moc daleko...echo,šnůry vybavení ,internet /informace návody rady atd/ a je potřeba těch změn taky víc

nejlíp z hlediska generačních hejn by byla míra candáta 60cm...rybička 15-20cm ...doba hájení plus voda na jaro a ideální složení rybí obsádky......jak toho dosáhnout? tohle dav nikdy nepříjme....za 5-8 roků bez lodí by těch ryb 60 plus bylo fakt dost pro každého a nebyl by problém ani s rybičkou ani s posunutím míry...a generační hejna 35-60cm by se mohla sama dál množit....ale jednorázově tam dostat dostatečný počet ryb 60 plus je neřešitelné nemožné a stejné scifi jako ten zákaz lodě....bohužel

sliver - Profil | St 28.9.2016 11:25:11

Dravců je a bude málo vždycky. Tak proč je chytat stejně jako kapry ?
Zvláštní povolenka na dravce, jeden prut, tři dny v týdnu tak jako na pstruhovce a hned by se dělilo zrno od plev. To bych zavedl všude, jenže to by bylo křiku :-)

lerak - Profil | St 28.9.2016 6:27:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pokud by se mnozí (co tady náhle vykřikují do tmy), více zajímali o Moře a to nejenom poslední týden či dva v průběhu LT (a nejenom co se děje přímo na vodě, ale i na březích), možná by dospěli k zajímavému zjištění. Že totiž přímo či nepřímo působí na rybařinu také všelijaké lobby provozovatelů ubytování, zábavy apod. Že ne všechny pokusy držitele dekretu na tento revír k rozšíření druhové skladby ryb byly dobře uváženy, že když byla míra nástražky 20 cm sbírali se papíry za používání menších 16ti cm rybiček, a že nyní se situace posunula níže, dokonce k 10-13ti centimetrům.Že v aktuální době už je problém chytit opět C šestkové řady a v mrazácích končí ve velkém množství i ryby do 50ti cm (tedy genocida generačního hejna). Že....a dalo by se ještě dlouze pokračovat...
Možná by ti, co na tento revír hledí od klávesnice z 200 km a větší dálky, viděli stav Lipna trochu jinak. Možná...

pytlák - Profil | Út 27.9.2016 16:38:37

pěkné:

žádáme všechny rybáře lovící sumce na našem revíru roketnice 1 - aby uloveného mírového sumce nevraceli vodě. žádáme vás o toto z důvodu zachování vysazeného kapra v revíru.

ať žije kapr!!

kubas. - Profil | Út 27.9.2016 15:36:26

FRANK71 >> Okouni se u nás na žížaly lupali naprosto běžně, teda když byli. Při večerním lovu úhořů jsem jich taky tak pár ročně pochytal. Poslední dva roky se mi to nestalo už. O super nástražce na sumce nemluvím. Osobně nevidím důvod, proč by měl být okoun míň ušlechtilá ryba než candát a přitom jich můžeš narubat 7kg denně, což je klidně 10ks okounů 30cm+.

Zarybňoval jsem takto jeden menší revír okounem po různých podzimních výlovech. Pár let jsem chytal na docházku klidně 5-10ks, minulý rok už jsem tam o okouna na podzim nezavadil. Letos po zahájené jsem přišel na to proč, když jsem se na tom místě ptal rybičkáře, jak to jde. Prý letos bída, sem tam malá štika, ale žádnej okoun, přitom minulej rok jich odnesl asi 50 a některé i přes 30cm a že to nechápe, kam zmizeli... Neměl jsem slov. Teď tam okouna nechytneš a v budoucnu to bude stejné, protože to tam nikdo nenasadí a vytřít se nemá co. Po této zkušenosti na to už kašlu, nemá to smysl za současného stavu.

Tím neříkám, že za vše můžou rybičkáři, to rozhodně ne, ale zase bych je vůbec neobhajoval.

Flip - Profil | Út 27.9.2016 13:08:06

Řízek 5,125 >>V první řadě je to také solidní reklama jak svazu nasypat do kasičky další korunky za hostovací povolenky za další potencionální návštěvníky Lipna.

Big Mike - Profil | Út 27.9.2016 12:56:13

Raf: tak ti nevím, nepřekroutili nějak tvá slova?:)

Flip - Profil | Út 27.9.2016 12:47:12

kakr >> nicméně to omezení na 20 cm té vodě pomohlo. A pokud si to někdo srovná v hlavě tak ví že ve velikosti 55-60 cm je candát, který pomalu na Lipně v globále dorůstá těchto rozměrů celkem snadno ulovitelný na tu rybičku 20 cm+, takže ani ten rybičkář nepřijde zkrátka a bude spokojen s úlovkem.
Problém je v tom,že ať se udělá v našem rybářském státě udělá cokoiliv ,co by trochu mělo rybu chránit, tak řadový rybář v tom omezení okamžitě vidí útok na jeho igelitovou tašku a vůbec mu nedoklepne,že se to vlastně dělá i kvůli němu.

já 2 - Profil | Út 27.9.2016 12:41:09

mvincik >> Privátní voda je zlo! Lidé kteří je vlastní se chovají čistě ekonomicky a je jim jedno, co ta voda potřebuje! O tom, že na to doplatí rybáři, kteří na to nemají, nebo nechtějí chytat na privátních vodách ani nemluvě.

Jižan - Profil | Út 27.9.2016 9:42:51

Fishky >> Proč by nepomohla? Vnímal jsi situaci před zavedením rybičky 20 cm? Ti připomenu realitu minulosti, candát 43 tady byl trofej, slušného okouna by jsi pohledal a o štice už vůbec nemluví. Jenom zavedením 20 cm se stav pomalu, ale viditelně zlepšuje. Když už vedení nechce, nebo neumí, nic dělat, tak my chceme jenom tohle, neb nechceme opět prázdnou přehradu. Pochopil!

alžběta - Profil | Po 26.9.2016 23:05:13

Pedro1 >> no nic. Tak ať to ČRS vyřeší. Neumí to vyřešit? Pryč s nima. Nechce to vyřešit? Pryč s nima. Je úplně jedno jaká ta příčina je, na jaké vodě a jestli se týká candáta nebo čehosi jiného. Oni nikdy nevyřešili nic. Tak ať se nevymejšlí paskvily a padne hlava. Další kdo přijde to vyřeší třeba úplným zákazem nebo čím já vím. Situace nějaká je, ČRS jí řešit neumí nejen lokálně vztaženo na candáta na Lipně ale celkově v ČR. Tak co řešíme?

alžběta - Profil | Po 26.9.2016 21:32:53

minatrix >> shoda mnoha faktorů, chlastalo se do noci, ráno se pozdě vstávalo, chytalo se přes poledne v bezvětří, hladina pokrytá tankerama, píšťalky, fáborky, Němci... je toho víc, já bejt candát, tak se vám na to taky vyseru.

sliver - Profil | Po 26.9.2016 18:39:48

bacha, aby vám tu přívlač nehodili zas od 01.09. Jeden nikdy neví. Eště nevíte , co dokážou nasraní rybičkáři.

Big Mike - Profil | Ne 25.9.2016 20:36:33

Parádní výsledek i když asi každý čekal bednu a to minimálně:)
Ale to asi čekala většina posádek!:)
Už je to vyloženě o štěstí, i když kdo umí chytat velké štiky, má do dalších let zaděláno na náskok!
Okouni budou čím dál menší, céčka také ( pokud neuletí nějaký náhodný starousedlík ) a bude rozhodovat štika, která se ještě nechá rychle vykrmit a přežije do větších velikostí!
Všechny tři ryby už chytí dnes asi každý ( já tedy ne a příští rok může být pro závodníky zase úplně jiný:) takže bych se nedivil kdyby to příští rok v pravidlech vylepšili bolenem! To už by byl oříšek!
I když, kdo umí, ten umí:)

Moravadream - Profil | So 24.9.2016 22:05:56

Čekal bych větší ryby od tolika profíků. Je vidět, že všechny vody, ne jen na Moravě přestávají zvládat tlak rybářů...

Raf - Profil | So 24.9.2016 20:20:57

Super. Mame cenu za nejvetsiho okouna! Ostatni nej ryby candat 63, stika 97, bolen 60.

Raf - Profil | So 24.9.2016 18:46:17

Vsem moc děkujeme za podporu a pomoc. Byl to super zavod. Druhá česká posádka má také full house. Petr Vodička také. Bylo to letos ještě těžší než v předchozích letech. Konkurence zná už Lipno výborne a chytá podobná místa jako my, což dříve nebývalo. Mnohem vice tymu je schopno chytit vsechny 3 druhy a je pak nadeje, že mezi tím bude i nějaká velká, což se několikrát stalo. Nestaci tak podat dobrý výkon, ale na vítězství je třeba mnohem více štěstí, než dříve. Ozveme se z vyhlaseni.

Raf - Profil | So 24.9.2016 17:53:25

Je po závodě. Štika dnes byla hodne těžká. Nejdříve nám 2 spadly. Potom přišla moje 43 cm a Martin ani ne hodinu před koncem chytil tu 63 cm. Pak jsme chytili ještě jednu. Takže v kombinaci s candatem 50 cm a okounem 37 cm je to super výsledek. Zlato nebude ale bedna teoreticky ano.

Raf - Profil | Pá 23.9.2016 22:55:14

Příprava na zítřek vrcholí. Zítřejší úlovky rostou.

lipenak - Profil | Pá 23.9.2016 21:14:29

než se zvedla mlha bylo nachytáno a rychle pryč :-)

lipenak - Profil | Pá 23.9.2016 21:06:33

Jsou to nervy :-))))) bud loví pařezy a nebo sedí a,vypadá to že usne :-))))))

Raf - Profil | Pá 23.9.2016 19:49:10

Od 5. mista je po těsné. Zítra to bude chtít opravdu velkou rybu. Takže trochu zariskujeme :-)

Raf - Profil | Pá 23.9.2016 19:11:21

Dílčí výsledky, i když nejsou úplně 100% je potřeba oslavit. Super den na Lipne. Vodarovi díky za foto.

Raf - Profil | Pá 23.9.2016 18:31:17

Za cely den jsem snedl jednu susenku, Martin housku. Tak si dáváme pořádnou hostinu a probírané zážitky. Podle neoficiálních zpráv tým, který chytil 96 cm stiku má všechny ryby, takže bude mít okolo 170 cm a utekl. Zítra ale bude všechno mnohem těžší. Mezi 120 a 140 cm bude hodně tymu a bude to tradičně tesne.

Raf - Profil | Pá 23.9.2016 9:52:22

Byl to těžký start. Rychle jsme chytili okouna 13 a 20 cm. Pak jsme přišli o velkou stiku. Teď jsme chytili 64 cm stiku! Přejíždíte na cecka. Druhá česká posádka má taky stiku a okouna.

minatrix - Profil | Pá 23.9.2016 9:43:01

..zelenej Goblin a "skládačka" :-)

Raf - Profil | Pá 23.9.2016 6:59:34

Dobre rano ze zamlzeneho Lipna. Týmy právě chystají lodě a v 8 hodin se startuje. Na poslední fotce vidíte oficialni merku. Snad jí zaplnime. Začínáme chytat stiku, okouna a pak candatu. Snad se povede full house a pak zlepšime velikosti.

minatrix - Profil | Čt 22.9.2016 20:42:13

Ceny za nej rybky (pruty Hearty Rise).....


P.S.: Radku , ta 80tigramovka by se mi hodila a víš, kde u Tajvanu parkuje jedna kudlička ;-)

minatrix - Profil | Čt 22.9.2016 20:41:26

Pár info: 1.cena