Dotazy začátečníků

Hlavní diskuse pro dotazy začínajících rybářů.
Nové zápisy do této diskuse jsou před zveřejněním ověřovány redakcí MRK.cz
Moderuje: Jarda Š. Profil
249 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

Ntomvec - Profil | Ne 30.1.2022 16:14:59

Trusna >> osobně si myslím, že dva návazce jsou blbost a tato možnost by měla zmizet z BPVRP. Ta varianta s trjobratlíkem a nedejbože pletenkama je zhovadilost na úrovni tzv. srkačky. Protože když praskne kmen, tak ryba bude za sebou tahat druhý háček a nakonec se to někde zahákne a ryba to má spočítané. Nebo se to někde ve vázkách zahákne už při zdolávání a urveš to a ryba má opět smolíka.

NDodo677 - Profil | Čt 27.4.2023 8:56:34

tomvec >> Tenhle názor mě vytáčí do vrtule.... jak "nějak se to musí rentovat"....? je rybařina koníček nebo kšeft...? Nikdy sem neslyšel od cyklisty že by se mu mělo kolo nějak zaplatit.....že by měli dynama na obou kolech a na helmě ještě větrnou elektrárnu?
Pak se tady dostáváme k tomu že si tu rybařinu kazíme akorát sami......prodejem ryb do soukromáku a drancováním násaďáků to začíná .... pronajímáním každýho metru kolem vody ještě nedejbůh s maringotkou to končí......
Doba se posunula. Neničme si náš koníček. Pokud od vody odnesu víc ryb nebo že nákupem povolenky zaplatil tak to povede kam? no do p*dele.

Njá 2 - Profil | Čt 25.1.2024 12:10:09

Hovnochyt007 >> Co zkusit dodržovat rybářský řád místo toho pídit se po postihu? Rozhodl jsi se stát členem svazu, nemusí se Ti líbit všechna pravidla, nemusíš všem rozumět, ale to by neměl být důvod k tomu je překračovat s vědomím, že to bude jen malé napomenutí. To je přesně ten důvod, proč se neustále něco zpřísňuje, mění a stává se nepřehledným, aby se takovému jednání zamezovalo. Co by se mi stalo kdybych jel na červenou když nikdo kolem není a křižovatka je přehledná? Tohle myšlení je cesta do pekel!

Ps. existují oficiální cesty jak se pokusit řád změnit, jako člen na to máš právo.

NPetr64 - Profil | Út 26.1.2016 12:25:10

Unkas >> Začínající rybář by měl hlavně začít od začátku . To se dá i bez dozoru a vylučovací metoda pokus/omyl má taky něco do sebe.Člověk má možnost najít sám sebe,aniž by byl nenásilně směrován jen jedním směrem.Navíc si myslím,že začínat zrovna na komerční vodě není šťastná volba.Za jeden víkend nezjistí jestli ho to bude bavit a ve finále zjistí,že ho to stojí stejnej peníz,jako povolenka i se zápisným.Hlavně,když má kousek na svazovej rybník ( Slavík 1 ),kde se dá dobře a pohodlně zachytat. Dokonce i místní rybolovci jsou tam sdílní a dá se s nimi komunikovat. Další výhoda je ta,že se potká u vody s plavačkářem,feederařem,kaprařem chap i masařem.........na komerčce tyhle možnosti mít nebude.

NTraianus - Profil | Ne 25.8.2019 20:27:07

Příspěvek na gril je potřebný:-)

Nwoody - Profil | Ne 9.10.2022 21:13:43

Pietromarconi >> taky se pod ni dají schovat, cigára pro případ nouze😉😂😂😂😂😂

NJarda Š. - Profil | Po 20.4.2020 20:25:33

hraji >> Příliš stručná odpověď, nicméně přemýšlivému kolegovi musí dojít, že je to kvůli tomu, aby se u vody nepodvádělo s omezeními pro přivlastnění ryb a neztěžovala se kontrola RS.

NDanter - Profil | St 20.1.2016 0:04:53

Já si dovolím napsat opačný názor. Vzhledem k ceně 300Kč (což je cena za pytlík kvalitnějšího boilies) bych na vyzkoušení koupení sady doporučil. Já taky začínal jako malej s chytáním do ruky a pak s metrem něčeho co připomínalo dnešní vlasec přivázaným na klacku, pak bambusák zděděný po strejdovi a následně tvrdý laminátky - Lipno. U většiny byl problém rozeznat zda jde o drhnutí háčku o dno a nebo třeba záběr okounka. Na "prutu" jsem měl sekajícího myslím rexe a záviděl sem kamarádovi jeho orezlýho stabila atd...oba jsme měli povolená brzdy raději víc, protože na stálost jejich seřízení nebyl spoleh.
Myslím, že sestava teleskopickýho proutku kterej bude nekvalitní, ale určitě celkem citlivej a navijáku kterej bude sice málo pevnej, ale brzda do vymletí převodů bude celkem dobře funkčí na prvních pár vycházek dobře poslouží.
A osobně bych považoval případnou investici tří stovek za menší škodu než koupi bazarových věcí a nebo v ještě horším případě koupení novýho prutu v ceně okolo tisícovky a stejné kalkulaci u navijáku. Pokud by pána rybaření začalo bavit a chtěl se tomu věnovat, budou mu "nástroje" za dva tisíce následně ležet doma stejně jako sada za tři stovky a to k ke dvoum tisícům přidá ještě cca dvě tři stovky za nějakej vlasec,háček, olůvka, splávek atd..
Vím,, že bývá začátečnický štěstí a v některých případech i naschvál, ale mnohem více pravděpodobný je, že žádná trofejní ryba nezabere. A na daný prut při správně povolený brzdě jistě kapříka, lína. cejna, štičku atd bez potíží vytahne...
Před několika lety jsem chytil licse 62cm na muškařskej prut vč. kolečka .... :D:D s prutem a navijákem z týhle dětský sady bych si oproti tomu připadal jako král.

Smekám před rybářema kteří umějí každoročně chytit několik trofejních ryb. Já chytám bezmála čtyřicet let, myslím, že opravdu aktivně a velké ryby spočtu snadno .... prsty jedné ruky :D nepostižené!!

zdá se mi koupě této sady pro vyzkoušení lepší než dnešní moda třeba v sumcařině :D. Celkem s úsměvem sleduji dění posledních let kdy po shédnutí několika videí se z 90% rybářů stanou lovci dravých šelem. Většina začne chytat s lanem místo vlasců, místo navijáků mají desetikilové kladky připomínající bubny jeřábů a po úmorné dřině jak s tím dostat splávek na vodu tahají z 99% 50cm sumečky. A toho jednoho metrovýho co většina chytne by stejně tak ulovila na běžný prut s kvalitním navijákem. Logiku při lovu na trhačku lze spatřit v pevným prutu, ostatní vidím víc nerozumný než koupení sady pro rybáře začátečníka...... A chytání okounků, cejnů dva metry od břehu bude jistě zábavnější než několikahodinový čekání na něco co se stát nemusí ....

NJarda Š. - Profil | So 21.2.2015 17:44:13

Lovec Jouza >> Lovec Fišma - 21.2.2015 16:28:38 >> Má to několik důvodů. U bičů a děliček bez navijáků se velká délka používá hlavně kvůli tomu, abys mohl chytat ve větší vzdálenosti od břehu. Boloňky jsou dlouhé proto, že s delším prutem se lépe vede splávek v proudu na větší řece a abys na hlubší vodě dostal nástrahu ke dnu bez nutnosti používat klouzavý splávek. Matchky nejsou tak extrémně dlouhé, ale s délkou kolem 4 m se lépe nahazuje na větší vzdálenost i lépe zasekává, než kdybys použil prut např. 2,5 m. A také na plavanou se používají tenké návazce, kdy dlouhý prut lépe odpruží výpady ryby než krátký, což snižuje nebezpečí, že ryba návazec přetrhne.

NKnecht - Profil | St 19.4.2023 7:25:18

jarda85 >> Proč nenažraný? Nechápu to předjímání... Rano vyběhne na duháky, za půl hodiny odchytáno...končí denní lov. Fajn. Ale může zkusit ulovit (a možná i pustit?) velkého kapra na mimopstruhovce? Podle platných pravidel? Může nebo ne? Víš to? Poradiš?

NJarda Š. - Profil | Po 20.12.2021 9:01:22

Baklous >> Ano, když budeš učit dítě, které nemá vlastní povolenku, chytat na přívlač nebo na mušku, musíš chvíli chytat ty a dítě koukat, jak to děláš, a pak zas chvíli bude chytat dítě a ty ho budeš hlídat, radit mu a pomáhat a přitom sám nebudeš chytat.

Nhraji - Profil | Po 20.4.2020 20:03:28

412 >> proto!

N1568 - Profil | Ne 25.12.2016 13:35:01

Pepison For Ever >> Kolego pokud se pamatuju,tak k RS šel DOBROVOLNĚ!!!Když půjdu dobrovolně uklízet les,neočekávám odměnu,dělám to proto,aby byl les čistý!!!Fakt mně štvou vychcánkové,co jdou dělat něco dobrovolně,ale první co je zajímá je odměna!!:-((((((((((((

Ndrvoštěp - Profil | Po 11.7.2016 14:54:14

venca1 >> Zásadně si podběrák půjčuji od kolegy. Nic mi doma nesmrdí a kolega ať si poradí ;))))

NSAHIB - Profil | Út 8.7.2014 19:25:22

Olda 85 >>
nazdar,
nejsem žádný chytrolín,ale mám osobně vyzkoušené a je to spolehlivé..
Je ještě jeden fígl,když rybu u vody zabiješ,popřípadě i kuchneš,aby vydržela déle..
V případě,že u vody kde chytáš najdeš kopřivy a lopuchy,tak rybu zab,vykuchej-umyj pěkně,polož na lopuch,obal kopřivami,pěkně ji zabal do lopuchu(klidně více listů)svazuji to celé trávou-dlouhou ostřicí,,a nechám pokud možno ležet v největším stínu,neb na (chladné )?? zemi..
je to dobrý způsob,jak na tom vyzrát, a přitom si pomoci..

NMartin M. - Profil | Čt 16.2.2023 21:38:51

peos >> v teto diskusi se zapisy schvaluji kvuli ochrane zacatecniku pred nevhodnymi komentari.

Nhraji - Profil | Pá 24.5.2019 10:12:07

Sharry >> na svůj názor máš samozřejmě nárok, ale k tomu tvému tvrzení, že děti chtějí nahazovat daleko bych uvedl svoji zkušenost, vždycky děti chtějí především chytat ryby a je jim celkem jedno jak daleko a jakou technikou. Těch unuděných dětí, které musely sedět u prutů nahozených na těžko pod dozorem tatínků, strýčků a dědečků, jsem za roky vedení kroužku zažil desítky. Ale taky jsem zažil stovky dětí, které nachytali na bič za každou vycházku desítky ryb. A ne jen malé ryby. Jistě, určitě nastane doba, kdy je vhodné dát dítěti do ruky prut s navijákem a naučit jej chytat s tímto vybavením, ale vše má svůj čas.
K multifunkčnosti teleskopického prutu dlouhého 2 metry mě napadají jen rajčata a fazole.
Ale proti gustu žádný dišputát.

NSenftino - Profil | Ne 13.5.2018 12:59:27

Ahoj lovci.
Dneska mi málek oči z důlků vypadly... Je dost možné, že ani v muzeu tohle nemají!!! Literatura hovoří o 220mm max, což já mám větší. Velká radost.
Nevíte někdo jak to nějak ošetřit ať to nepraskne? Napadlo mě to hodit do nějakého oleje a pak zalakovat.

Nčolkař,zloch - Profil | St 28.12.2016 16:20:00

Serjoža >> právě naopak,protože u vody jsou vidět čím dál tím větší problémy a víc bordelu,na stará kolena jsem si placku udělal

Nbrach - Profil | Pá 4.11.2016 16:44:41

hraji >> Kostkový cukr....

NKentaur - Profil | So 20.8.2016 8:30:25

Je to podle toho jak se clovek chova.Kdyz slusne rekne,ze tam ma zakrmeno a je moznost sednout si jinam tak ho pustim.Jednou na me,ale nastoupil starsi pan co tam delam,ze to je jeho misto atd.Uplne jsem ho ignoroval.Sedl si kus vedle me a prehodil mi oba pruty.Stahl jsem to,prevazal na 90olovo+trojhak.Prehodil jsem mu oba pruty s omluvou,ze jsem zacatecnik a nejde mi nahazovat.Utrhl jsem mu jednu montaz a chytal jsem dal.Pak uz to hazel pred sebe.Jak jsem rikal je to o chovani lidi.

Nšmudla007 - Profil | Út 20.5.2014 9:02:27

Sewka >> Teleskop si vybíráš podle délky, podle nahazovací hmotnosti . a podle ceny. Počet dílů atd. Jinačí parametry má teleskop na kapry, jiný na plavanou na řeku, jiný přívlačový teleskop.
Z teleskopů používám kaprový teleskop 3.6m 50-140gramů (dá se s ním nahodit i 25cm rybička na štiku,nebo vnadící raketa). Pak mám teleskopický 4metrový bič na plavanou na drobotinu.
Na řeku na plavanou mám teleskopickou bolonézku 6metrů 5-20gramů.
Dále 2x 2.7metru 10-40gramů přívlačové teleskopy(500Kč/ kus) na angličáka a kaprařinu na malý rybníček (nahodím s ním i krmítko 60 gramů 5-15 metrů), sou skladné malé. Teleskopický fídr ani muškařák nemám důvěru, přívlačové pruty mám dvoudílné.
Kaprové udice mám 3dílné 3lb.
Dneska se dělají levné a pěkné teleskopy, dobré na převoz, chytání vydrží. Ať jde do rybářského obchodu a řekne prodavači co a jak chce chytat.. podle toho se vybere prut.

NBigD - Profil | Pá 18.4.2014 23:48:44

Martin M. >> Možná už je pozdě reagovat na nácvik v obýváku, ale přesto bych doporučil zamáčknout na háčku protihrot.
Po vysvětlování v ambulanci, že jsme jen ladili nastavení swingeru, bychom mohli putovat rovnou k Chocholouškovi.. :-)

Nmirmen - Profil | Čt 6.3.2014 8:55:48

stanleyVolf >>

~ plavaná > kouzlo splávku, jak se zachvívá, jak probíhá záběr, citlivá metoda. A hezká na lov se svítívím splávkem ( chemické světélko jako anténka ) v noci , možnost lovu "na šoulačku", procházku s jedním prutem a výbavou v kapsách vesty nebo malém batůžku .... . Často hodně aktivní způsob lovu , po stažení ryb plovoucích v hejnech časté přikrmování lovného místa, práce s prutem, zdolávání menších a méně opatrných ryb. Občasné nepříjemnosti v případě větru, vln, odlesku hladiny ( barva anténky splávku, jeho vhodná volba pro dané podmínky, vyvážení, umění nahazovat "bez motanic - souvislost s montáží.. broky aj. ) ... atd.atd. Plavaná je krásná a měl by se do této techniky lovu snažit proniknout alespoň trošku každý rybář.

~ feeder > nástraha převážně na dně , jemná signalizace záběru i při opatrném záběru , často postačí pro zábavu lov na jeden prut ( závisí na ročním období, volbě místa, stažení hejnka ryb trochou návnady ) . Výběr místa důležitý, zvládnutí vnadění ryb rovněž. Co se rýče úspěšnosti lovu .. může se dostat takřka na úroveň plavané zejmena při lovu menších ryb ( bílá ryba ).
Cca před 8-10ti lety jsem měl na dlouhodobě vnaděném úseku řeky chyceno v čase mezi 14.30 - 20.30 cca 35-40 cejnů, asi 12-14 kaprů a několik desítek dalších ryb na jediný prut ( druhý nebylo naprosto vyloučené zvládnout díky četnosti záběrů , které přicházely takřka okamžitě po nahození.... místo jsem si připravoval 2 týdny před samostatným lovem, každodenním vnaděním na velice slušně zarybněném revíru ).

~ klasická položená " na těžko " > většinou sedavá rybařina s předpokladem několikahodinového lovu na jednom místě a očekáváním záběru větších ( a často ojediněle beroucích ) ryb .
Pro mne spojeno spíš s pojmem "bobkařina".

Záleží na tom, co od lovu očekáváš. Zda pobyt v přírodě , relax a čas od času něco většího nebo aktivnější přístup s častější prací s prutem.

Je to hodně všeobecná odpověď, nejlíp, když tě vezme na ryby někdo, kdo se konkretní technikou zabývá, aby jsi posoudil, zda tě styl lovu "chytne".

NMartin M. - Profil | So 1.3.2014 22:43:53

stanleyVolf >> cau, to mas jako s zenskyma - je lepsi blondyna, bruneta nebo zrzka? Odpovedi se ruzni a tezko rict, ktera bude nejlepsi pro tebe :-)

NJarda Š. - Profil | Čt 17.10.2013 9:07:38

SAHIB >> "C 14" je kód použitého materiálu blanku, "Pro" by mělo znamenat, že prut byl testován profesionálními rybáři pro intenzivní používání, "Feeder" pochopitelně, že jde o feedrák, 12" je délka prutu, cca 360 cm, "4-8 lb" je doporučená nosnost vlasce, tedy cca 2 - 4 kg, "3 tips" znamená, že je prodáván se třemi špičkami.

NMartin M. - Profil | Po 18.3.2013 21:26:19

Shiro Utsuri >> ok. Budu doufat, ze tohle nebudeme muset nikdy realne resit ;-) Ja za sebe rikam, ze bych buffalo na svazovce bez milosti klepl.

NMartin M. - Profil | Ne 23.12.2012 2:00:57

Prepinam tuto diskusi do "inverzniho modu".
Veskere dalsi zapisy budou po odeslani neviditelne, dokud je redakce MRKu neschvali a nezviditelni.
Budeme schvalovat pouze rozumne dotazy a rozumne odpovedi.

NMartin M. - Profil | Čt 25.1.2024 22:33:09

chocho >> vyzkouset si rybareni bez papiru je mozne prave az ted, ale jen detem do 10 let. Ten tvuj uz je bohuzel za timto limitem, takze zbyva standardni cesta pres rybarsky krouzek nebo rovnou na testy.
Pokud by kluk udelal testy (nemusi mit krouzek), tak ho papiry na prvni rok chytani vyjdou na cca 250kc, pokud pocitam spravne (MRS).

Ntomvec - Profil | St 24.1.2024 19:15:29

Hovnochyt007 >> Postih? Seberou ti noty.

Nhraji - Profil | Út 23.1.2024 18:22:09

Hovnochyt007 >> ten, kdo není držitel rybářského lístku a povolenky k rybolovu nesmí lovit ryby na vyhlášených revírech. Výjimka je pouze u mládeže - to je potřeba nastudovat v předpisech jednotlivých svazů. Pro osoby nad 10 let věku žádná výjimka neplatí.

Nhaas - Profil | Po 2.5.2022 19:24:44

Miša05 >> na 3,5 lb prut je ideal 100 g max 120g ale taky neni 3,5 jako 3,5 lb 60 g krmelec plus srot ti udela idealni gramaz na hody kolem 100m jenze dalsi problem je technika pokud ji mas tak tech 100 m das pokud ne nebude ti stacit ani spod ...technika kje hlavni vec gramaz prutu az na druhem miste

NPetr. - Profil | Ne 30.1.2022 14:29:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Trusna >> Pokud chceš průběžné oba háčky navaž takto, šetrnější k rybám při utržení než způsob pode mnou. Pouze dej mezi obratlíky stopera, samozřejmě můžeš použít i bužírku proti zamotání. Sám časem možná zjistíš, že ti bude stačit pouze jeden návazec pokud ryby nebudou brát tak ti nepomůže ani deset návazců :-)

NMartin M. - Profil | Čt 2.9.2021 12:36:29

Pospakk >> plotice

NMartin M. - Profil | Po 25.1.2021 12:46:17

AdamF >> zkusil bych ocko nahrat nad zapalovacem tak 3 sekundy a zbytek spicky z nej vytahnout, diru ocistit a ocko nasunout zpatky na prut. Pokud se ulomilo jen nekolik cm, tak to nebyva problem, pripadne se da blank trochu zabrousit, aby se to tam vlezlo. A samozrejme pouzit nejake lepidlo...

Nbrach - Profil | Pá 26.6.2020 11:17:47

RybářPohodář >> Prosím tě, přečti si v RŘ "Bližší podmínky" str. 11, kde se v bodu 1. dočteš: Nejmenší lovná míra pstruha obecného (Salmo trutta) je zvýšena na 27 cm, AMURA BÍLÉHO NA 70 cm a Lipana podhorního (Thymallus thymallus) na 40 cm.

Skutečně stačí přečíst si před začátkem sezony Rybářský řád, který dostáváš spolu se známkou a povolenkou.
Ale ty jsi Pohodář a raději se zeptáš...

NJarda Š. - Profil | Čt 21.11.2019 22:41:53

hraji >> V § 13, odst. 1 zákona č. 99/2004 Sb. v platném znění se píše o dvou udicích. Prut na kterém není navázán háček a nástraha, není udicí. Zákon naopak předpokládá možnost udice bez prutu, avšak její používání zakazuje (§ 13 odst. 2 písm.b) .

Nmarmyš - Profil | Út 5.3.2019 18:40:55

hadr kapr fakr boy >> Až ti někdo ukradne kola ,budeš mluvit jinak a jezdit jen tam,kde budeš mít auto za zadkem.

Njá 2 - Profil | Čt 10.1.2019 20:55:15

Slavíček >> Náš hospodář říká, koukejte to žrát, jinak to za chvíli nebudu mít kam sypat. Pro mě je zážitek cejn 60, ostrá a podoustev 50, kapra 15kg většinou na své cajky nevytáhnu. Jdi se podívat kolem vody a teď nemyslím na mrk a tak podobně. Jdi se opravdu, poctivě projít kolem vody vedle města. Kolik z těch lidí chce chytat prasokapř a kolik si jich chce chytit rybu k jídlu? Každý má právo si rybu odnést a většina rybářů to má stále jako primární cíl. Velkej kapr nemá přínos pro vodu ani malinko a ve výsledku budou lidi raději za 2 malé, které upečou, než jednoho velkého, kterého musí pustit...
Kapr je u nás nepůvodní druh a tak je ho třeba brát, náš ekosystém si s ním neví rady.

NMaxwell - Profil | Pá 17.3.2017 12:44:19

fsaba >> většina odborníků co to už zkoušela, je teď už po smrti, takže ti asi někdo těžko poradí...

NJarda Š. - Profil | St 15.3.2017 9:00:00

xDanielS >> Postavení rybářského bivaku a s tím související činnost (zejm. vaření), jak je obvykle kapraři praktikováno, je tábořením. Táboření nespadá pod výkon rybářského práva ani pod tzv. obecné užívání přírody, jde tedy o činnost, ke které je třeba souhlas vlastníka pozemku. Podle výkladového stanoviska MŽP není tábořením (ale spadá pod obecné užívání přírody) postavení jednoduchého přístřešku (z plátna, igelitu ap.) na dobu nezbytně nutnou pro přespání na jednu noc nebo přečkání deště, bez rozdělávání ohně. Souhlas vlastníka pozemku může být i tzv. konkludentní, tedy že ho neudělil výslovně, ale ví o tom, že se na určitých místech jeho pozemku bivakuje a nic proti tomu nenamítá. (Konkludentní souhlas ovšem nelze dovodit z toho, že je vlastník dlouhodobě nepřítomen a nesjednal si někoho místního, aby se mu o pozemek staral.)

Nkakr - Profil | Út 6.12.2016 13:37:19

sven >>
MP se ptala co děláme, PČR věděla,že musíme mít oprávnění na agregát a výjimku od Kú. Napráskali nás kolemjdoucí občané a jsem tomu rád.

Nceczubr - Profil | So 13.2.2016 9:32:13

Zkus jít někam k vodě.

Nbrach - Profil | St 27.1.2016 10:24:13

Unkas >>
Když jsem v roce 1960 poprvé nahazoval (malý bambusák a bubínek), vy točil jsem na zem silon a házel pozadu. První letěl do vody prut s bubínkem a silon jsem držel v ruce.

NNachos - Profil | So 27.6.2015 16:34:36

jaroslavstehlikst >> v rybařině je zaručené jen to , že je voda mokrá. žádná zaručená nástraha neexistuje a existovat pravděpodobně nebude

NPettar - Profil | Čt 23.10.2014 20:20:13

Já myslím, že by bylo dobré si na zasvěcení do lovu dravých ryb sehnat nějakého zkušenějšího kámoše. Osobně jsem se toho dost bál, protože si myslím, že pokud na revíru štiky jsou, není až takový problém ji chytit, ale pak ji dobře vytáhnout, zbavit nástrahy a pustit. Ona sebou někdy docela hází a já mám ze zoubků respekt a jen velmi nerad to na omak velmi měkké tělo mačkám. Pořídil jsem si i pořádné kleště, které háčky bezpečně udrží, můžu za ně zabrat a háček pěkně bez vytrhávání vyndat, Posledně jsem šel kolem vody, malí kluci chytili za tu dobu co jsem na ně koukal dvě štíhlata a obě jsem jim musel dojít z trojhákových wobů vyprostit, mordovali to maličkým peánkem a jak se ryba hnula... Trochu jsem jim, ač amatér, promluvil do duše, protože si myslím, že by je bez mé pomoci ubezdušili. Neskromně si myslím, že mládež do 15 let by dravce bez dozoru zkušenějšího rybáře mordovat neměla, není to bezpečné ani pro ně, ani pro ryby. Čest výjimkám. Ono se tu dá napáchat moc a moc škody. To, že rybu pustíme, ještě neznamená, že to rozplave. Tolik můj názor.

Nbrach - Profil | So 10.5.2014 11:52:11

Každý tvor má svůj správný název. Nechápu komolení candáta, kapra apod.
Vám se líbí kandát, kapř?

Nhraji - Profil | Čt 13.3.2014 12:04:58

Woohooo >> musíš ten zákon číst celý a ne si vybírat, jen to, co se ti hodí pro argumentaci, kolego, viz §13, odstavec 3) písmeno a)

V rybářských revírech se zakazuje lov:
a) vybraných druhů ryb po dobu jejich hájení z důvodu ochrany jejich rozmnožování

Nosprey - Profil | Pá 21.2.2014 10:27:43

*amur* >> Tohle je naprosté nepochopení fungování pstruhových revírů. Ty jsou obhospodařovávány s ohledem na obsádku lososovitých ryb.

Takže:

1) V zimě si tam opravdu nezachytáš, protože není problém lapat potočáky třeba na rohlík, ale ty ryby si zaslouží klid. Takže ani chyť a pusť, naklušeš až 16.4.

2) Neznám pstruhovku, kde by se smělo lovit na červy. To je přinejmenším tady u nás hrubé porušení předpisů a mezi pstruhaři na přesdržku.

3) Pokud budeš chytat nedravé ryby a chytíš pstruha, tak ho pustíš. Je to problém?

4) Ty chceš chytat pstruhy na feeder? Vážně? To snad ani nemá cenu komentovat. Zkopíruj, prosím tě, tenhle svůj dotaz do Muškařiny a přečti si následující reakce tamní komunity. Ber to jako samostudium, třeba ti to otevře oči.

NLuky61 - Profil | Pá 17.1.2014 14:39:29

cat312 >>

NBláža - Profil | Čt 25.4.2013 22:29:08

aivos >> Jak ruce, tak podložka by měly být mokré, jinak je to pravda. Pokud ryba je malá, je lepší vyháčkovat ve vodě a pustit bez další manipulace.

Nhraji - Profil | St 21.11.2012 8:40:44

Mates PB >> a čemu to pomůže? Já si pamatuji doby, kdy se na P vodách chytalo na mrtvou rybku a trojháčky a ryb byly mraky, ale rybářů bylo málo. Dneska, kdy je každý pstroužek ve vodě za měsíc desetkrát chycen na nymfu, pečlivě omatlán v ruce při vyhačování se doby, kdy by mohl být uloven na přívlač, ani nedočká. Když vidím v listopadu muškaře, jak stojí na jámou a tahá z ní na hod jednoho patnácticentimetrového potočáka za druhým, říkám si zlatá přívlač.

NS&F - pescador - Profil | St 21.11.2012 8:29:42

welbin >> hraji welbin - 21.11.2012 8:20:06 >> Malé plandavky ale i woblery s BL jednoháčkem na P vodách používám opravdu dost dlouho.

NMartin M. - Profil | Pá 2.11.2012 17:31:19

Prosim vsechny uzivatele, kteri nejsou zacatecniky, aby se zdrzely jakychkoliv dotazu a priblblych komentaru v teto diskusi. Provokacni zapisy budeme odmenovat cervenou kartou. Sabotujete nasi praci. Dekuji.

Nroman - Profil | Po 19.2.2024 13:38:15

Jarda Š. >> nebo použít tabulku v BPVRP....

Nstormandnature - Profil | Čt 25.1.2024 9:47:52

Hovnochyt007 >> není nic jednoduššího, než přihlásit dítko do kroužku, případně ho sám připravit na zkoužky a udělat mu papíry. Druhá možnost je rychlejší. Pak nemusíš řešit, že ti vezmou noty.

NJarda Š. - Profil | Út 2.5.2023 22:35:36

valcha186 >> Systém hospodaření v revírech je nastaven na to, že si rybáři v rozumné míře ryby berou, ale nemělo by docházet k drancování revírů. Když si rybář vezme za rok ryby v ceně menší, než je cena povolenky, pak je to v pořádku. Když si ale chce chce rybařením dokonce vydělat, je to špatně.

NMacron - Profil | Út 29.11.2022 10:51:05

Pietromarconi >> hodně štěstí při rolování třetího dílu povolenky :-D

NMartin M. - Profil | Ne 9.10.2022 17:01:25

Pietromarconi >> pokud je to teleskop, tak k vymene zlomenych dilu.

NMartin M. - Profil | So 6.11.2021 22:54:58

Matejs >> v MRS mladez do 8 let smi lovit na povolenku sveho zakonneho zastupce na jeden z jeho prutu, nad 8 let uz musi mit svou vlastni povolenku.

NRade - Profil | Čt 21.10.2021 17:59:29

K uchování ryb: záleží na jakém ÚS bude rybařit. Například ve VČ je zakázáno používat haltýře a rybu si ve vezíru můžeš ponechat jen do konce povolené doby lovu. Takže v podstatě si nechat rybu na později nemůžeš.

Nhraji - Profil | Pá 19.2.2021 17:38:57

novel >> pokud je i hrouzek nástražní rybka, bude to chytání na dně na místě. Nelze to všechno smáznout jednou větou.

NJarda Š. - Profil | Ne 12.4.2020 19:45:00

Evyne >> Jestli v BP pro daný revír není výslovně napsáno, že přivlastněním kapra končí denní lov, tak ten den můžeš ještě chytat, ale vzít si můžeš jen rybu jiného vyjmenovaného druhu nebo ty druhy ryb, jejichž přivlastnění není kusově omezeno, a to do celkové hmotnosti 7 kg. (Pokud by sis pak přivlastnil i jinou rybu z vyjmenovaných druhů, pak musíš denní lov ukončit.)

Ndrvoštěp - Profil | St 27.11.2019 18:20:51

rybomil >> Jenomže tady pár lidí furt mele přítomnost u prutů atd. Nikdo na světě nesedí u prutů stylem ruka na prutu atd. Každej se jde vymočit, protáhnout atd. Nejsme závodníci. Tak proč bych když jsem u prutů nemohl zakrmit prutem, kobrou, prakem ?

Nsupinna - Profil | Út 26.11.2019 21:18:21

brach >> Jasně,když si budu chtít utřít nudli,nejdřív vytáhnu udce z vody....:)

Nmarmyš - Profil | Út 26.11.2019 19:52:59

brach >> Takže když někdo loví plavanou,tak by ho nemělo ani napadnout přikrmit? Někdo rukou,jiný kobrou,raketou,zavážecí loďkou... Pokud dodržuje předpisy,tak proč ne?

NRora9 - Profil | Út 26.11.2019 17:17:10

Používejte selský rozum. V tomto případě použití rakety samozřejmě nelze posuzovat jako lov udící, a proto není třeba se bát. Pokud bych osobně narazil na člena RS, který by očividně neznal zákon a chtěl situaci hrotit zápisem, či snad odejmutím povolenky, volal bych PČR...
PS: Rád bych věřil tomu, že 100% členů RS pozná, zda rybář loví na dvě nebo více udic. ☺️

Njeden3 - Profil | Po 11.3.2019 6:02:44

hadr kapr fakr boy >> jelikoz ziju na severu naseho uzemi,tim padem kousek od hranic,zasadne v nasem regionu nejedu n a ryby nikam,kde nevidim na auto behem chytani..je to smutne,ale je to tak,vubec nejde o to,jit ci nejit nekolik set metru na lovne misto,jde o to,se z ryb take jeste dostat domu po vlastni ose,kdyz jsme se tak na ryby dostal.
Policie je bezmocna,kdyz jede auto nekam k vode,je za prve z dalky v prirode slyset,a tak se zlodejicci maji cas nekam v prirode schovat...a pomalovane auto opravdu neni nenapadne....Takze policie misto ochrany dane platicich rybaru u vody rozda pokuty za spatne parkovani a po jejich odjezdu se pripadni zlodeji mohou opet pustit do dila....

NEli - Profil | Út 8.1.2019 14:38:48

Myšlenka zavedení horní míry není špatná, jen se to nesmí přehánět a musí to být použito ve správný čas a na správný druh. Vždyť dnes každý, kdo má do ... díru a trochu chce, chytne na řece kapra přes 10 kilo, to přeci normální. Chránit by se měli především reofilní druhy a ty, které to aktuálně na dané vodě potřebují.

NJarda Š. - Profil | Ne 4.3.2018 22:08:17

martas_cl >> Jen bych k tomu ještě upozornil, že pstruh duhový sice nemá v MP revíru dobu hájení, ale jeho přivlastňování je i v MP revíru omezeno mírou 25 cm a denním limitem lososovitých ryb 3 ks. Rozdíl mezi P a MP revírem je ovšem v tom, že v P revíru je pstruha duhového povoleno si přivlastňovat jen při lovu na umělou mušku nebo přívlačí a jen v den označený zakroužkováním, kdežto v MP revíru při všech povolených způsobech lovu a v kterýkoli den lovu.

Nsven - Profil | Pá 17.11.2017 22:07:07

vaereckoff >> Nejsme ve při. Sto lidí, sto chutí..
Reagoval jsem na rady typu, "pstruh na másle"..
Osobně máslo nijak nemusím v žádné formě, bo nejlepší máslo je sádlo se škvarkama :-)

NPedro1 - Profil | St 15.3.2017 15:16:49

Sportovecs >> Pokud chceš jet konkrétně na tento revír a spát u vody,je možný že se probudíš bez deštníku a ostatních věcí,nebo se taky neprobudíš vůbec.

Ntimb - Profil | So 24.12.2016 16:36:24

Pepison For Ever >> Pokud se chceš starat o vody jako RS, tak to děláš třeba kvůli znepokojení, v jakém jsou rybáři a všeobecně vše kolem vody je.Znám dost lidí, kteří jsou znechuceni, a dělali by to klidně zadarmo. Ptát se na kompenzaci, zní dost zle.
Proč to chceš dělat? Aby jsi pomohl vodě od různých švindlů a podobným praktikám rybářů(či pytláků-z nichž většina má povolenku), nebo kvůli povolence zdarma?

Nbrach - Profil | Po 19.12.2016 13:33:44

hadr kapr fakr boy >> Flying trout - 18.12.2016 14:14:56 >> Ano, pokud se nová RS v první řadě zajímá o to, co za to, je to špatně.

Nvenca1 - Profil | Po 22.8.2016 4:34:12

MrCement >> Co mám cítit. Chytám na vláčku, nebo mouchu a je mi hovno po tom jestli si tam někdo naházel metrák krmení. Pokud tam je volno, tak má smůlu a musí počkat až odejdu..-)

Nmarmyš - Profil | Čt 18.8.2016 18:58:50

venca1 >> Pokud jeden den vidím,že soused masivně krmí,tak si druhý den nepřivstanu,abych ho předběhl. Pokud ale o ničem nevím,tak sednu kdekoliv a každý mi může skočit na hrb.

Nhraji - Profil | Ne 8.5.2016 21:41:13

xDanielS >> ne, nemáš pravdu, tedy nemáš pravdu úplně. V rybářském svazu se věk posuzuje ročníkově, to znamená, že celý rok, kdy rybář dosáhne věku 15 let, se považuje za patnáctiletého a vztahují se na něj předpisy pro mládež 8 -15 let. I když má 15 hned 1. ledna, celý rok je mládež 8 - 15 let a nechytá do čeřínku. Stejně tak, když má rybář narozeniny 31. 12.., celý rok, kdy dosáhne 16 let, se na něj hledí jako na šestnáctiletého¨.

NPetr64 - Profil | Čt 3.3.2016 20:39:47

MartenBear >> Tam kde je povoleno 24 hodin je ti vlastně taky příposlech na prd,protože když chytáš,máš bejt u prutů a né zakuklenej ve spacáku.Příposlech lze takhle legálně využít na komerčích vodách.

Nbrach - Profil | St 27.1.2016 16:39:34

První pytlačení bylo tak v pěti-šesti letech. Při brodění v potoku jsme prošmátrávali podbřeží a pstruhy házeli na břech. A nebo jsme přivázali tak 10 m silonu s háčkem a žížalkou na palec u nohy, vlezli do řeky u břehu a žížalku nechali splavávat po vodě. No a cukatura na palci byla jasná. Ale brzy jsme od toho upustili, protože se nás přišel podívat nějakej chlap a dobře čtvrt hodiny na nás čuměl - a já měl modrej palec.
Když nám bylo deset a pytlačili jsme v nádrži ve Vebě okouny, objevil se za nama chlapík a jen řekl:"Tak už vás mám!"
No, byl to náš ředitel ze školy a taky rybář. V pondělí jsme se museli všichni hlásit v ředitelně, kde nám řekl:" Vyberte si - dvojec z chování nebo založení rybářského pionýrského kroužku". Takže bylo nasnadě, že vznikl kroužek, který s pionýrem měl společnej jen název. Říďa byl ve škole hodně přísnej, ale mimo školu, když jsme s ním vyráželi, byl skvělej. Moc rád na něj vzpomínám.

Njapu22 - Profil | Ne 28.6.2015 22:32:38

Petr64 >> žádná infekce, jenom jsem mu poradil úplnou pitomost. Dobře míněné rady níže mu nejsou dost dobré tak jsem mu napsal co si myslím že chce slyšet. Normálně začátečníkům rád poradím ale v tomto případě je dobrá rada k ničemu, tento chlapec se rád ptá na cokoliv ale vše ví sám nejlíp.

NCarabus - Profil | Ne 28.6.2015 14:16:17

jaroslavstehlikst >> Po tom co ti chlapi radí nějak nechápu co chceš slyšet? Chleba namazanej banánem? Těsto z olejovek se šlehačkou? Nebo čekáš na něco s čím přijedeš a vychytáš Vranov? Tak to se prober, nic takového opravdu neexistuje.

NKnedla12 - Profil | Pá 19.12.2014 13:14:22

hraji >> 1. Nevím proč mě napadáte
2. Zmiňuje se tam o vrácení povolenky (MRS) a o hostovací (ČRS), u které jsem právě nevěděl co znamená...
Ano, měl jsem problém s pochopením textu a proto jsem to tady napsal, evidentně ho máte i vy. Již jsem Vám poděkoval a tím bych to ukončil. Nashledanou

Nrybomil - Profil | Čt 23.10.2014 7:29:56

Mijon >> už v knize Květoslava Híska " Na rybářské stezce " , která vyšla v roce 1964 a kterou jsem tehdy jako začínající dostal, tedy 50 roků zpět se píše, že takovéto nastražení rybičky s tím dvojhákem tzv. naostro je " nesportovní lov dravců " a těžce poškozuje podmírové ryby. Tedy v používání způsobů nastražení seš 50 let zpátky a podle mě prasák v lovu dravých ryb nakvadrát.
Máš za tohle od mě morální kopanec a jedno obrovké nelíbí.


SallySalic - nepoužívej tento způsob, sic tě někdo s podobným názorem jako já nakope. Je to prasárna, to si musíme říci na rovinu !

Nhraji - Profil | Út 12.8.2014 7:11:22

Berťas1975 >> podle mého názoru je to jen zbytečná, málo skutečně použitelná hračka. Škoda peněz.

Nmichal158 - Profil | Čt 24.7.2014 10:31:49

tak okuma prave dorazila. je to riadny kus navijaku. vyzera ze toho vydrzi dost. uz ho len co najskor otestovat. dakujem vsetkym co poradili

NJarda Š. - Profil | St 2.7.2014 12:13:08

VimbaVimba >> Prut je investice na léta. Když ti opravdu sedne, pak ty utracené peníze mrzet nebudou. Špatné by bylo koupit si drahý prut a u vody pak zjistit, že je sice kvalitní, ale jeho parametry neodpovídají tvému chytání.

Nhraji - Profil | Út 27.5.2014 14:23:43

Filinon >> hmotnost stejného druhu ryb můžeš uvádět součtovou, nicméně délku musíš uvádět u každé ryby samostatně. Poměrně dobře je to vidět na příkladu zapisování ryb do záznamu na tomto odkazu
http://brno3.momrs.cz/jak-spravne-zapisovat-ulovky
jen zdůrazním, že se jedná o zapisování v MRS, je tam i ten tvůj příklad s líny, jen jich je jen pět

Njici65 - Profil | Čt 22.5.2014 23:15:51

Děkuji za informaci o Lipně. Podle toho si asi na místo prutů vezmu s sebou kolečkové brusle a na ryby vyrazím jinam.

NGRUPA - Profil | Čt 8.5.2014 21:17:26

xvasikp >> souvislost bude asi v tom, jak se podaří candát "vyrobit", následně pak dodat hospodářům, nasadit, dorůst...atd. Jsou na dravce úplně jalové roky. Třeba rok minulý byl bídný.
Tyto mezery v zarybnění mají asi lví podíl na tzv. candátím roku. Aspektů je ale asi víc, kormorán, počasí....
atd.

NSoulfish - Profil | Po 28.4.2014 13:33:09

mates03 >> normálně si vem Okumu LB, za ty peníze jsou fajn a dá za ně do ohně ruku docela dost lovců - až budu kupovat další navijáky na feedery (časem se to prostě stane), tak už dám sporterám košem a pořídím nejspíš zase tuhle okumu, protože za (téměř) poloviční peníze poskytnou stejnou muziku jako sportera

aktuálně mám LB50 na "kaprovém" teleskopu, mám ji tam už od roku 2008 a pořád dobré (je teda fakt, že za poslední 2 roky se mnou jezdí k vodě jen jako prut na rybku)

NMartin M. - Profil | Čt 17.4.2014 9:58:33

Romul >> Doporucuji nahodit v obyvaku, povesit swinger a zkusit zvednout svymi usty hacek s nastrahou a zatahnout. Pak poznas, ze tezsi swinger ma sve vyhody :-)

Nhraji - Profil | Út 8.4.2014 7:36:38

Spongebob >> kolego, chytání na propad je něco jiného, než lov s klouzavým waglerem. Popletl jsi dvě rozdílné věci. Chytání na propad popisuje způsob zatížení sestavy a její chování ve vodním sloupci, nemá to se způsobem uchycení wagleru nic společného. Na propad se chytá právě s pevně uchyceným waglerem.

Nhraji - Profil | Ne 6.4.2014 9:47:22

VimbaVimba >> první lov na plavanou a s anglánem na tekoucí vodě, to je příslib velkých potíží a malých úlovků.
Anglické splávky lze na vlasec připevnit principiálně dvěma způsoby, na pevno a klouzavě. Pevné uchycení pomocí takzvaného téčka, nebo-li T adaptéru je srovnatelné s jakýmkoliv jiným způsobem pevného upevnění splávku. Omezení pevného připevnění je hloubka, nemůžeš lovit v místě, kde bude hloubka větší, než je délka tvého matkového prutu, protože se ti nepodaří nahodit.
V místech, kde se loví ve větší hloubce, tam přijde na řadu lov s klouzavou montáží, tedy splávek upevněný na vlasci tak, aby klouzal až k horní zarážce, která musí být vyrobena tak, aby opravdu prošla očky prutu. Klouzavých závěsů je na trhu řada, stačí obyčejný obratlích s karabinkou. Jen je potřeba použít malinký korálek, aby se splávek opravdu zastavil u zarážky.

NGlasy - Profil | Út 1.4.2014 12:37:51

Yur1 >> kmen,průběžné olůvko,zarážka, obratlík, návazec, háček...v jednoduchosti je síla ;-)...

NPerseus - Profil | Út 25.2.2014 20:51:49

Ahoj, obracím se tady na Vás o pomoc při určení úlovku. Při lovu na pstruhovce se mi podařil tento zajímavý úlovek. Nejsem si jistý jak ho zařadit. Jeho délka nebyla moc závratná, zhruba 20cm. Tygrovaný vzor, břicho jasně oranžové... Po vyfocení byl navrácen vodě

Nmarmyš - Profil | Pá 21.2.2014 4:21:05

*amur* >> Nedělej ostudu moravákům a přečti si pořádně BP. na červy se neloví!

NSven - Profil | So 30.11.2013 0:30:08

medvěd2 >> Realita není tak černobílá jak tvrdí kolegové a proto si dovolím s jejich názorem polemizovat a nesouhlasit.
Není dělička jako dělička a není teleskop jako teleskop. Často je lepší kvalitní teleskop než řada podřadných děliček.
Např. takový feeder http://rybolov.eu/AWA-SHIMA-Exel-F-D-R-Tele-feeder-​3-6m.7102 dá flek řadě lowendových děliček.......
To se netýká pouze feedru ale i jiných disciplín. Nevěřím, že by stejně rezolutně tvrdili, že telematchky, biče nebo třeba bolonézky nejsou k ničemu, jen z titulu, že se jedná o teleskopy.

Otázkou je, není-li přílišná jemnost, kterou kolegové argumentují, spíš nežádoucím činitelem.
Jeden příklad za všechny: např. řada závodníků ve feedru používá, či používala s velkým úspěchem Semu Amnésii, která má k jemnosti sakra daleko. Je to spíš lešeňovka s ohebnou špičkou.
Rovněž se přikláním k názoru, že by rybář neměl sobecky myslet jen na své požitky z lovu ale hlavně také na dopad, jakým je pro rybu zbytečně zdlouhavá a vysilující přetahovaná, na zbytečně jemném prutu a zbytečně slabém vlasci, která může ve výsledku vést k jejímu pozdějšímu úhynu....
Pokud půjdeme do důsledku, neexistuje ryba, kterou by nebylo možné ulovit teleskopem.
V zásadě není k úspěchu téměř vůbec rozhodující, jaký prut držíš v ruce. Rozhodující jsou jiné faktory, např. výběr místa, volba montáže, správně zvolený a ostrý háček, vnadění, nástraha atd atd.
Pokud se nehodláš věnovat feedru závodně, klidně bych si koupil prut který by se mi líbil a vyhovoval mi a zdejší rady bych bral s rezervou. Rady paní prodavačky se to pak týká tuplem........

Slibně vypadá třeba i telefeeder od Jaxonu http://www.mojerybarina.cz/feedrove/inspiral-tele-f​eeder-3-3m-40-80g/. Má dost oček a krátkou přepravní délku a náhradní špice jsou dobře sehnatelné. Což může být pro někoho rozhodující přednost.

NMrKos - Profil | Po 25.11.2013 20:58:43

Nkopretina - Profil | Ne 20.10.2013 20:03:24

Jako registrovaný nerybář mám dotaz. Dohaduji se s manželem, zda rybář musí umět vykuchat rybu. Tchán je rybář a nikdy prý rybu nekuchal. Je to součástí nějakých zkoušek? Omlouvám se za hloupou otázku :-) a děkuji za případnou odpověď

Nšmudla007 - Profil | Pá 15.3.2013 10:27:36

JencekD >> Jan doby Dobeš - 14.3.2013 19:09:45 >> Zaručený recept na kapry 2-2,5kg je uvařit si doma trochu kukuřice pšenice a řepky, Smíchat pak s jemným kukuřičným šrotem a pšeničným šrotem, přidat trochu strouhanky aby se dala ze směsi uplácat koule krmení na krmítko.
Na háček napíchneš dvě tři zrnka kukuřice, nahodíš tohle do rybníka do míst kde jsi vyděl kapříka vyskočit nebo kde by se mohl zdržovat. K nahozené udici přihodíš několik koulí z této vnadící směsi.. a není skoro možný abys kapra nevytáhnul.
Pokud nekrmíš vůbec nebo chytáš na místě kde ryby nejsou, tak úlovek kapra je věcí náhody/štěstí.
Každých 35-60 minut udici přehoď a snaž se házet na stejné místo, druhým prutem můžeš zkoušet kapry hledat a nahazovat třeba jenom kousek od břehu na mělčinu, k rákosí, nebo na hloubku.
Hlavně se koukej na vodu kde je pohyb ryb.. a druhý den tohle zopakuj(ryby budou z předchozí vycházky trochu přikrmené a na místě kde jsi včera krmil se přijedou podívat.
Vůbec se neboj nahazovat třeba jenom 5-10 metrů od kraje kde budeš mít výhodu že dohodíš přesně bez problému přikrmovací koule žrádla.
Výborný je taktéž chytat na wagler splávek, zachytáš si cejny atp a kapra jsem skoro vždycky chytnul taktéž.
Tahle taktika funguje výborně duben-půlka října kdekoliv kdykoliv, pokud tam kapři nějací ještě plavou.

Červené karty: Mrknato, Poušťák, Anýzový dědek