Feeder - chytáte na jeden nebo dva pruty

Ahoj, chtěl bych znát vaše zkušenosti, jak a zda stíháte: chytáte na dva feedery nebo pouze na jeden. Nebo jeden feeder a druhý na klasickou položenou. Nebo někdo stíhá 1. na feeder a 2. na plavanou? Já totiž stojím před dilematem, zda koupit ještě druhý feeder prut, jestli to může člověk stíhat. Zkoušel jsem feeder a klasickou položenou, ale nestíhal jsem kvůli položení prutů koukat na oba. Zkoušel jsem též feeder a plavanou, ale to bylo ještě horší. Jaká je tedy podle vás ideální kombinace? Co jde stíhat a co jde těžko? Díky za vaše odpovědi.
Autor diskuse: Meloun - , 11.9.2002 feeder - techniky lovu

Gašpi - Profil | Út 3.11.2015 21:18:25

Meloun - >> Přijeď k nám na Ostravsko a spočneš i na dvě ventky :D

Bacha - Profil | Út 3.11.2015 19:14:39

xDanielS >> Ono je to prostě tak, že někteří se specializují a jiným je fuk na co a čím chytají. Ad absurdum by se spodní díl dal použít jako lyžařská hůl a bylo by to feederové ježdění. To, že některé věci slouží jinému účelu, než na který byly vynylezeny je pravda, ale obhajovat to za každou cenu zavání demagogií:-)
Konec konců řešíme jestli jeden nebo dva feedery při klasické feederařině, nebo jestli to lze kombinovat s jinou metodou. Ani by mě nenapadlo věšet na feeder třeba 22mm kouli. Jestli to někdo dělá je mi fuk, je to jeho věc. Když chci chytat na koule, mám k tomu kaprové děličky a kolikrát jsem měl nahozen jeden na kouli s pípákem a jako druhý klasický feeder, což si myslím, že je jediná smysluplná kombinace, ať je na tom pípáku třeba rybička na dravce, nebo koule či hrách. Jistě, není to dogma, ale např. vláčet s feedrem už je dle mého přitažené za vlasy. Myslím, že i jakási rybářská čest, případně estetika by mohla v tomto sehrát svoji roli.

xDanielS - Profil | Út 3.11.2015 15:43:15

FilipVydra >> A to je to co říkám, mikrovlnka byla taky původně radarem, ale to je hodně extrémní příklad. Myslím, že ve Tvých letech ti dost chybí alespoň kousek pokory. Mluvit v nějakých 14-15ti letech o "místních chytrácích a demenci" a nenapsat skoro ani jednu větu gramaticky správně.... plivat kolem sebe umí každý. V jednom s tebou souhlasím na 100%: Suum cuique

Fishky - Profil | Út 3.11.2015 10:46:17

Meloun - >> nejlepší kombinace je feeder + druhý prut na mrtvou rybku na těžko s pípákem. Pohoda i efektivita v jednom.

RST - Profil | Út 3.11.2015 6:59:24

fheavy >> Ale ano samozřejmě máš pravdu, jde chytat třeba i s patnácti pruty ale to bohužel nemá s feedrovým chytáním nic společného. Je to prostě jen položená s feedrovými pruty.
Pokud vezmeme v potaz podstatu feederového chytání tak je ve valné většině případů jeden prut až nad hlavu a po pár hodinách je člověk zmordovaný jako by složil fůru uhlí.
Feeder je v doslovném překladu "krmič" nebo "podavač" a technika je založená na velmi častém a přesném krmení. Při tom se používají jemné až velmi jemné návazcové materiály a prut s jemnou špičkou pro lepší indikaci záběru. Vyházet pět a více litrů krmení půldecovým krmítkem na přesné místo není až taková legrace jak se může zdát.
I já většinou rozdělávám dva pruty, ale druhý je pouze jako náhradní nahazuji ho jen v případě, že ryba opravdu nejde, a vždycky s výrazně hrubší nástrahou pod krmné místo prvního prutu tak aby nepřekážel.
Odpověď na otázku jeden nebo dva je prostá. Při feedrování nemá běžný smrtelník nárok kvalitně obsloužit dva pruty, proto jen jeden - výsledek se totiž nesčítá ale dělí.
Mnozí si myslí že feedrový lov je dán tím že použijí feedrové pruty, třeba tebou zmíněná heavycka, osadí je kukuřicí - peletou, nahodí jednou a čekají na záběr, tohle není chytání feeder metodou je to prostě klasická položená při které se k indikaci záběru používá jemná špička prutu. Při tomto způsobu lovu jde použít klidně těch "patnáct":-) prutů.
S tím revírem můžeš mít pravdu, spousta svazovek je bohužel osazena "jen" kaprem, který ovšem v průběhu sezóny mizí a kde nic není ani smrt nebere. Já chodím nejčastěji na Moravu a téměř vždy si parádně zachytám a i když kapr není můj šálek kávy téměř vždy nějaké chytím.

romario.lt - Profil | St 24.8.2011 2:34:20

Dva stejné feedery, na prutech stejné špičky, dva stejné navijáky, dvě stejné vidličky, špičky hezky vedle sebe (cca 20cm od sebe), pak je přehled záběrů super, pokud nestíhám, použiji na jednom selektivní nástrahu a popřípadě i jinou montáž. Pak to jde v pohodě i v noci. Málokdy mám na obou potom současně rybu. Pokud chytáš třeba jen na červy, pak to asi nevyřešíš, to se špičky nezastaví............

Kombinaci feeder + položená s hlásičem nedělám, já musím mít všechno stejné a dvojmo........ buď feeder, nebo položená, nebo houpačka....................

fheavy - Profil | St 4.11.2015 19:53:19

Bacha >> nic proti tobe,ale na to "spravne"chytani na feeder bych odpovedel citatem jednoho starsiho kolegy s prace - je 100 zpusobu jak to udelat ale jenom jeden je spravny- tenMÚJ,to co povazujes ty a hromada dalsich za spravne chytani na feeder uz davno neni pravda to moje je taky spravny ale podle toho jak chcu ja a ne jak to vymyslel nekdo jiny.

RK - Profil | St 4.11.2015 15:28:35

xDanielS >> Ahoj, je to pořád dokola. Chceš chytat na feeder blízko břehu, extra daleko, na řece, na stojáku, na koule, pelety, rohlík? Vše je dovoleno. Tomu se říká univerzál:-) Opakem jsou speciálky. Pro mne z toho plyne, že když můžu, tak sáhnu po speciálu-(at je to prut, nebo rybolovná technika) V praxi to znamená vyhnout se feederu, jak to jen jde. A když to nejde, tak je ten feeder skvělej a je namístě s nim chytat. Přeloženo na nějaký příklad. Proč chytat s feederem na 150m dálky, nebo naopak dva metry od břehu na stojáku? Nebo s kaprařskými montážemi při zavážení? Trošku jsem to zveličil, ale je tam ještě mraky mezistupňů.
Prostě ta univerzálnost je slabina, ale zase je to pro masy-o tom žádná:) U člověka by to znamenalo, umí všechno, ale nic dokonale........................

Bacha - Profil | St 4.11.2015 9:36:50

xDanielS >> Ale já vůbec nezpochybňuji jiné možné využití feederových prutů. Jen mi trochu vadí v rámci jakési objektivity, a možná i mého klasického založení, ona obhajoba za každou cenu. Pak to totiž vypadá, jakoby feederový prut nebyl primárně určen pro lov krmitkem s indikací záběru špičkou:-)
Rád srovnávám rybařinu s myslivostí a tady se nabízí podobný příklad. Zvěř se dá ulovit různou zbraní, třeba sportovní flintou malé vojenské ráže s taktickým puškohledem a plastovou pažbou, a nebo starou kulovnicí 1908 echt lovecké ráže s puškohledem 4xZeiss a krásnou kořenicovou pažbou. Estetika, tradice, prožitek, a konec konců i úcta ke zvěři je v obou případech jinde.
Není to nic osobního, je to jen můj názor na věc:-)

fheavy - Profil | Út 3.11.2015 19:58:23

FilipVydra >> to nebylo mysleno proti trabuccu ani proti tobe,samozrejmne takhle nechytam celou sezonu ale ty nej.ryby v urcitych usecich reky jinak z vody nejdou a taky vzdy nejsu vitez,nekdy vyhraje i ryba/vyjimecne/. V tuhl dobu chytam temer stejne jako ty a hromada dalsich feederaru,zdravi uz taky nemam uplne 100% abych ted spal v bivaku to uz nedam,jinak bych sel jeste do nich ale za jeden den se k nim tam kam jezdim nedostanu

RST - Profil | Út 3.11.2015 19:16:13

fheavy >> Ale samozřejmě každý chytá jak ho to baví, a já přece nikomu nekážu jak by měl...... jen sem se snažil vysvětlit že jeden prut je mnohdy více než dostačující.

fheavy - Profil | Út 3.11.2015 19:07:55

RST >> zdar ja chytam ve vetsine pripadu na dva feedery a nemam s tim problem az na vyjimky popsane ve starsim prispevku,feeder chytani si prizpusobuju podle sebe a vybiram si z neho jenom to co mne vyhovuje,strucne receno ja se neridim podle feederu/obecne/ale feeder se prizpusobuje mne tot vse.chytani belic a cejnu a dalsi drobote mne uz po tech letech nijak nemotivuje,tvoje predpisove vysvetleni je sice pravda ale feeder se uz davno vymkl svemu puvodnimu urceni a vyviji se ruznymi smery,chytat podle ucebnice by mne nebavilo.viz muj prispevek xdanielsovi nize to byla zaroven odpoved na to co jsi psal "chytani na hevy feed.je vlastne lehka polozena"to je u mne uplne mimo misu

Junior2 - Profil | Út 3.11.2015 18:50:05

xDanielS >> Myslim,že Filip to má na svùj věk už dost srovnaný v hlavě.

fheavy - Profil | Út 3.11.2015 18:38:02

xDanielS >> zaslouzis trest smrti a ja taky,ted jsem dosel z hokny a ctu tady ze ja vlastne ani na feeder nechytam,ale u mne to nemuze byt ani lehka polozena protoze mam feedery s vetsi odhozovkou nez vetsina 3,5 lb kapraku tak asi chytam surffeeder akorat ne na moři,vytvoril jsem vlastne uz asi pred 10 lety novej styl o kterym vetsina z diskutujicich vi prd

xDanielS - Profil | Út 3.11.2015 9:41:20

RST >> Zase jeden s černobílým viděním. Možná ti teď otřesu světem v základech, ale ať tomu svému správnému chytání s feedrem budeš říkat jakkoliv, vždycky to bude položená. Jak moc bude lehká, nebo těžká je jen na uživateli. Ty se chceš bavit čudlama, fheavy kaprama, tomu svůj lov přizpůsobil. To je jako říct, že když je feeder doslovném překladu "krmič" nebo "podavač", nechápu, proč s ním jen nekrmíš a nepodáváš, proč na něj chytáš.... Mnoho lidí s feedry vláčí, chytá plavanou a to velice úspešně. Já si dokonce občas dovolím jít s feedrem na úhoře, candáta, sumce... je mi jedno co je na prutu napsané, jestli feeder, nebo matchka, styl lovu podřizuju cílové rybě. Ještě něco prásknu. Mnoho lídí, i já, občas používáme pípáky při lovu s feedry. Žádám trest, trest nejvyšší!

RST - Profil | Po 2.11.2015 19:46:10

Pokud chci chytat s feedrem jak se má nejde chytat se dvěma. To prostě nejde stíhat.

Čudličkář97 - Profil | Čt 25.8.2011 19:31:50

Cronicle >> nic proti ale za dne mít feeder a na něm pípák tak to je divný na druhou stranu jestli jsi tam měl koule nebo pelety tak 8 hodin koukat na špici to by mi hráblo :-))

ladik57 - Profil | Po 22.8.2011 20:56:31

toto dilema jsem vyřešil zvukovým hlasičem (i když jsem byl vždy proti,kraválu okolo z pipakama bylo dost)bolest za krkem od stáleho hledění z fídru na policajta mě donutila koupit jeden pipak na položenou,toho si nevšímam,a věnuji se fidru,když mám náhodou záběr na položenou tak to slyším

Jarda Š. - Profil | Po 22.8.2011 17:19:04

ploticee >> Když už jste oživili starou otázku, tak většinou chytám na dva. Ovšem je obvyklé, že buď to nebere na žádný nebo naopak to bere na oba současně (a to i když jsou nahozeny dost daleko od sebe a s jinou nástrahou), případně je záběr na jednom prutu zrovna když nastražuji druhý, takže kvůli tomu záběr propasu. Proto si myslím, že dva mají jen ten význam, že je člověk u vody zaměstnanější a dosáhne víc záběrů, ale ne o moc víc ryb na břehu, naopak tím lze přijít o pěkné ryby.

ploticee - Profil | Po 22.8.2011 17:03:32

jasně že dva feedery, stíhat se to dá, žádnej problém. pořád asi lepší než jeden feeder a jeden na težko či plavačku, to pak nebudeš stíhat koukat! Feedřiky si dáš pěkně vedle sebe a koukáš jen na špice. Samozřejmě se někdy stává že se nestíhá ale to jsou vyjímky, to se nestává tak často. Dá se to řešit tak, že na jeden dáš větší nástrahu nebo třeba na rybyčku, a jeto.