Jaký návazcový vlacec na vlasovou montáž na feeder

Návazcový materiál na vlasovou montáž mám Mimetix 0,16 a 0,19 , po zdolání několika ryb z je ohýbaný pod háčkem i nad ním, fluorcarbon 0,20 mi praskal u větší ryby pod smyčkou (osmičkový uzel) ,háček vážu bezuzlově, na silný monofil zase nechodí záběry, šnůrky mi vůbec nevyhovují, chtělo by to odolný v uzlu s minimální pamětí a střední průtažností .Cena nerozhoduje jde mi o kvalitu.
Autor diskuse: Srďák - Profil , 14.5.2016 feeder - náčiní, doplňky
1 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NMilda - Profil | So 14.5.2016 17:51:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Srďák - >> Některé problémy,které popisuješ,nejsou často dány jen jedním faktem.
Ono tak nějak vše souvisí se vším.
Nehledej příčinu jen v nějaké odolnosti a životnosti návazcového vlasce.
Vážeš bezuzlově,tedy je potřeba zohlednit jaký typ háčku máš a jak velký a hlavně jaký typ očka háček má v závislosti na síle vázacího materiálu.
Uvedu příklad-měl jsem moc rád silné háčky Fox SSBP ve vel.10(byly menší,než např.podobné WG ve vel.12 od Kordy).Už je přestali v této velikosti dělat,ale to je vedlejší.
Rád jsem je používal s peletami třeba na parmy.Nachytal jsem jich s nimi dost a dost,ale téměř vždy v kombinaci s návazcem(hlavně Mimetix) do 0,17mm.To byla ideální sestava.
Jakmile jsem použil už 0,19mm,tak jsem je téměř nechytal.A nebylo to tím,že by jako byly tak opatrné,že jim už ta větší hrubost o 0,02mm nějak vadila.
Bylo to tím,že ten háček má očko vyhnuté dovnitř a díky tomu vznikal více "škodlivý úhel".A už jen tato drobnost stačila.
Přitom s jiným typem háčku se silnějším návazcem jsem ty záběry měl zase znatelně více,než s SSBP s 0,19mm návazcem.
Proto v mnohých videích uvidíš,že se k bezuzlovému vázaní s vlascem coby návazcovým materiálem doporučují spíše háčky s očkem vyhnutým dozadu nebo alespoň rovným.
Někdy to nemusí nutně vadit a je to taky o tom,na jaké ryby jdu(z mého pohledu očko dovnitř a silnější vlasec,kde vzniká ten větší škodlivý úhel nevadí tolik u kaprů,jelikož ti berou potravu jinak,než parma a tam je to někdy i dokonce výhoda,ale nic se nemá přehánět a necpat zbytečně mikrovelikosti háčků,když jdu na větší ryby.Pak si po nějaké rybě mohu myslet,jak jsem je přelstil a měl jsem super montáž,přitom nikdo z nás nemá tušení,kolik ryb a jakých mělo už tu nástrahu nasátou v tlamě,aniž by se háček zachytil,a že jsem nakonec těch ryb mohl nalapat podstaně více.Ale to bude věčným předmětem diskusí a nikdy se to asi a snad ani nedovíme a to je nakonec dobře.).
Nemá smysl tento bod dále rozvádět,snad je pochopitelné,co jsem chtěl sdělit a nad čím se v tomto zaměřit.
Ohledně odolnosti-píšeš,že po několika rybách...Ale to bude téměř vždy,zvláště,jedná-li se o solidnější a bojovnější ryby.
Někdy mi připadá,že lidé čekají přímo zázraky a myslí si,že jim ten návazec vydrží celý lov,když ryby jdou,i solidnější,a že bude návazec pořád stejný i po 50.rybách a háček pořád stejně ostrý..
Ne ,je to prostě jen spotřební zboží a pořád s nějakou životností.
Nelze očekávat,že v pohodě zmáknu třeba 4-5.kaprů 70cm+(ano,může se to podařit,ale taky nemusí anebo může přijít podstatně větší a tam už to nevydrží díky opotřebení..) a návazec bude pořád stejný,když je to 0,16mm-0,19mm...Ano,kvalita dnešních návazcových vlasců a kmenových je úplně jinde,než třeba před 20.lety,ale pořád je průměr 0,16mm-0,19mm slabý návazec,když tahám větší ryby.
Není to žádné lano,co mě vydrží velmi dlouho.
Když jdu na ryby s tím,že chytám s nástrahou pod háčkem,tak spíše nejdu porybách dlaňové velikosti,a i když mi berou třeba spíše průměrné ryby,tak během pár hodin těch návazců vyměním několik,protože nikdy to nestojí za to říkat si,že to ještě vydrží,protože samozřemě pak má člověk na prutě velkou rybu,která mu to kousek od podběráku upálí a to by si člověk nejraději naliskal,že to nevyměnil-a stalo se mi to nejednou.
Že bude spotřeba návazců větší při takovém lovu,s tím se musí člověk smířit nebo ho to pak může opravdu mrzet.
Ale zanechám už "mouder" a dám i nějaký tip na návazcový vlasec.
Mimetix patří ke špičce,ono ani moc lepších není(ale jak komu co vyhovuje a sedí).
Za mě je ještě výborný a velmi mi sedí třeba Drennan Supplex- http://www.awa-shima.cz/fjord/eshop/11-1-E-S-P-DREN​NAN/142-2-VLASCE/5/805-Supplex-50m
nebo mi sedí i docela Triana Potenza Match Leader- http://www.shoprybar.cz/index.php?route=product/pro​duct&path=51_53&product_id=946 (sice tato značka už skončila,ale zásoby zde ještě jakési mají).
Našly by se i další,ale to myslím stačí.Mnohdy dám coby návazec klidně vlasec z nějaké špulky či cívky z kmenového vlasce v silnějším průměru,jen to chce opravdu zohlednit různé okolnosti(přes zmíněné i to,jak zdolávám,kde chytám a jak tvrdé mám pruty a co si mohu dovolit a jaké ryby se chystám chytat či chytám atd..).