Dlouhodobá krmná kampaň × jednorázová akce s přesně cílenou nástrahou a místem

Co vám statisticky přineslo nejvíc záběrů? Dlouhodobá krmná kampaň na vaší oblíbené svazovce, nebo jednorázová akce s přesně cílenou nástrahou a místem? Jezdíte na vaší oblíbenou svazovku pořád dokola na jedno místo, které jste si oblíbili a pořád dokola tam krmíte a čekáte na toho svého "bejka", nebo pokaždé jedete na jiné místo a zkoušíte štěstí? Co se vám víc osvědčilo?
Autor diskuse: agig - Profil , 11.12.2010 kaprařina - nástrahy, návnady

Co vám přineslo více úspěchů?

A) Krmit pořád dokola jedno místo a čekat, až to přijde ...59%

B) Objíždět náhodně fleky, přihodit pár kuliček a čekat na náhodu ...41%

Od 11.12.2010 hlasovalo 83 čtenářů.

zemo - Profil | Pá 17.12.2010 16:09:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

beluga >> sak jasne nech si zachyta kazdy ale nemam rad take tipy ludi co do vody nehodi ani jedno zrnko napr. kukurice, no jedno hej...to na hociku a bude otravovat kedy odidem z lovneho miesta a na co chytam a veci podobne. stalo sa mi tento rok na jednom jazere u nas. bol som tam desat dni v kuse a vytrepal som tam 3/4 vreca kukurice + boilies a pelety a ked videli z druhej strany ze sa mi dari a taham ryby tak kazdy den prislo aj 5 ludi vyzvedat. kur.. mal som take nervy co strach!!! Pre agig ...... pokial je mozne krmit len na jedno miesto a mat istotu ze sa tam vzdy dostanes ked budes chciet tak neni o com. trofejna ryba musi prist. tot vse a nech vam to jazdi :-)))

Mike1977 - Profil | Pá 17.12.2010 16:03:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj. Dosti zajímavá otázka, ale záleží, jak kdo. Upřímně mám v okruhu 2km od bydliště 8 ramen a soutok dvou velkých řek(43 ha). Nikdy by mne nebavilo, zakrmovat a chodit na max 3-5 fleků, které si zakrmím. Ano je možné, že se na jednom zdržím po sobě 3-5 dnů, ale to je vše. Ale také jsou fleky, kde není ryb tlak, a na 100 pct vždy nějaký kapřík přijde(také tam jde člověk jen tehdy, když si chce zachytat).
Zakrmuji jen kuku, a chytám na Bonduelky....a napůl také boilisem, ale to jen na velké plochy.
Letos jsem byl jen 122x na rybách, a počítám, že na cca 40ti nových flecích. Jsem spíše takový průzkumník a naštěstí kamarádka má auto(ráda se jen opaluje), tak se v rámci chytatelnosti mapy MRS domluvíve, kam pojedem...a to stylem, že se bodne prst do mapy a jede se.
Pokecá se s kolegy neznámými co a jak, mrkne na vodu, zakrmí, a nahodí....vždyť přeci jde také o relax, krásu přírody a klidu ne? :-)


beluga - Profil | Pá 17.12.2010 15:25:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

můj postřeh, našel jsem si minulou zimu na řece krásné místo a usouidil jsem že je to TOP flek stranou od lidí fak super, jak se na jaře řeka otevřela, začal jsem každý den a to po dobu 3 týdnů krmit, nebyla to žádná konská dávka jen co jsem na babetě uvezl tak 2 litrová nádoba, rval jsem to furt do jednoho místa,převážně kukuřice, řepka, trochu konopí, kroupy a hrst ovesných vloček, pak jsem krmil obden, obrovská touha smočit babmusy, vydržel jsem to asi měsíc už se to nedalo vydžet a tak jsem si vzal feedry a začalo to pár hrstí do vody a začal konzert, je pravdou, že žádný velikán nad 5 kg nepřišel, ale chytačka paradní, den jsem vynechal a opět spousta krásných ryb ale v tu dobu jsem ještě netušil co mě čeká, opět jsem den vynechal a jel na mé TOP místo , které bylo obsazeno a to hned několika rybaři, nebyl jsem schopný slova odjel jsem domu, v průběhu sezony jsem to místo ještě několikrát navštívil ale bez úspěchu, pro mě to je zkušennost, že krmit na jednom místě se vyplatí a pak se nemusí ani dlouho čekat na záběr.........

metal - Profil | Pá 17.12.2010 13:32:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

agig - >> Letošní rok sem udělal tokovej jakejsi experiment ..... od cca půlky dubna sem chodil krmit obden jednu svazovku ... vydržel jsem nechytat cca 14 dní . Celej natěšenej sem pak začal chodit , ale záběrů moc nebylo spíš od menších ryb. Celkově to na celém jezeře nebyla sláva. To mi vydrželo zhruba 2 týdny . Pak sem na týden přetal , potom sem nakrmil dvakrát, zase obden a pak následovala docela úspěšná noc s dvěma rybama přez 10kg. Tudíž sem začal chodit dál aspon na 3-4 noci v tejdnu , nebylo zase nic moc ale záběry byly.Musim říct že stále na celém jezeře žádná sláva a hodně rybářů bylo bez úspěchu. Takto mi to vydrželo do 3 tejdne měsíce června , kdy jsem lupnul osobák a o několik ryb přišel. Krmil jsem podle záběrů, když nic nebylo hodil sem do vody jen málo , pokud záběry byly tak sem jim dal napapat víc. Co bylo zajímavé , že 2x se mi stalo pokud lovil někdo vedle mě , měl víc záběrů, ale v průměru ohodně menší ryby než já. Zatím co mě přišel třeba jen jeden záběr za 10-12 a ryba někdy i přez 80cm. Krmil jsem pouze 24mm gule , bez pelet partiklu a rozhazoval jsem to na docela velkou plochu. Skoušel sem to i po zbytek roku, už ne tedy v takovim dlouhym úseku, ale záběry přicházeli.

mi-ku - Profil | Pá 17.12.2010 8:19:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jelikž jsem z Mostecka, kde havní účel MO je každý rok překonat rekord v nasazených K1 a někdy i K2..myslím, že už přez 10 000 ročně, a tak pokud chci chytit větší rybu, tak nemohu krmit na jednom místě, ale má taktika se musela změnit a dnes to funguje tak, že si udělám krmné místo, kam dám boilie a řepku, ale montáže pokládám dost daleko...cca 15-25 m od krmného místa...to se týká toho kdy jdu na déle než 3 dny, pokud chytám na krátký čas, tak raději chytím jen za pomocí dokrmení kobrou a to s max cca 20 kuliček...pokud by se zde neviskytovalo takové množství těch malích kapřích piraní, tk bych asi vnadil jinak...

Bady 07 - Profil | Čt 16.12.2010 20:01:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ahoj mám takovou zkušenost z letošního lovu kaprů na svazovce .Začátkem léta jsme ještě s jedním mím kolegou rozkrmili jedno hodně navštěvované místo asi na 5ha rybníku.Problém byl v tom že většina velkých ryb (myslím kolem 80cm) bylo chyceno z hruba ve sto metrové vzdálenosti od břehu kde měli klid.My jsme chtěli dokázat pravý opak proto jsme zahájili krmnou kampaň 10 -15 m od břehu .První den jsme zakrmili 50 kg řepky a tak 5kg pelet, druhý den jsme již krmili jenom peletami a to 3x za den tak po1 kg.První záběr přišel až třetí den večer kapřík kolem 70 cm všechno vypuklo ráno čtvrtý den ,do večera se nám podařilo ve dvou ulovit něco kolem čtyřiceti kaprů nejmenší kapr měl 58 cm a největší který se nám podařil měřil 91 cm byl to opravdu skvělej zážitek a z toho vyplívá že trpělivost růže přináší proto jsem zastáncem dlouhodobého krmení ryba je učenlivá jen to chce trošku trpělivosti a hlavně věřit tomu co děláš přeji ti hodně zážitků od vody.

GRUPA - Profil | Ne 12.12.2010 14:26:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

agig - >> Ahoj, ono jde asi o to na co člověk jde, a jaké je roční odobí. Já mám oblíbené dvě svazovky, jednu řeku a jeden stoják, na řece mám svoje fleky, jeden je dobrej na kapry, jeden zase na sumce a další na amury, ale o amurech nebudu raději nic psát, protože jsem ho na svojí udici neměl 18 roků..:((( (už si připadám jako úplně neschopnej blb).
Na stojáku místa měním podle toho jak už je teplo, ale snažím se spíš zkoušet další místa, co se týče krmení tak se snažím mít pruty dál od sebe (ve vodě, né ve stojanu :-)) ), jeden flek valím jen čistě koule, a druhej bonduelku. Když to vychází tak nějak podle plánů a zkušeností, tak jsou záběry tak druhej večer na ty koule a na tu kukuřici to jde spíš přes den, ale musím říct že jsem nikdy většího kapra než na koule nechytl, ale na kapra nečekám....:-))) Stále doufám v to torpédo, to je vždycky opravdu silnej zážitek, možná i lepší než ze sumce.
Ať ti to hrrčííí.......

baitruner2 - Profil | Ne 12.12.2010 13:04:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

agig >> Tak Ja To delal presne jak pises.(od leta)
Ale driv jsem tam krmil kuku,repka.Pak jsem vsazel na masivni zakrmeni dopredu 3 tydny.
Nasypalo se tam kolem 30-40kg bobuli a cekal sem,ze si paradne zachytam.
No a ryby najely jen 4 dny.Pak uz To slablo a ke konci vypravy uz jen treba 2x zabery za den.
PS:koule byly kvalitni(si myslim a nebudu tady psat znacku),ale proste To moje misto je na velky kapry plonkovy.1 priklad- jsem dal par kulicek brachovi a ten vytak hned ten vecer kapra prez 15kg. Takze v koulich To nebylo,ale v miste.
Proto pristi sezonu chci vyzkouset variantu B.

Fishky - Profil | Ne 12.12.2010 12:46:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

agig >> aby sis rybu někam natáhnul, to bys musel krmit opravdu hodně, v řádu desítek kilo, takže nějakým kilečkem či dvěma rybu zaujmeš či přemluvíš k záběru, to ano, ale určitě jí tam nenatáhneš. A zda je lepší krmit dopředu či nikoliv je už léty zodpovězená otázka. S atraktivní nástrahou na top fleku můžeš parádně zachytat, ale pokud si krmíš dopředu, chytíš mnohem víc. A co se týče srovnání atraktivního fleku bez krmení a méně atraktivního s krmením, pak je to jako sázka do loterie, dneska ti můžou brát na horším fleku, kde předkrmíš, zítra na dobrém bez krmení, závěr z toho dělat nejde, nejlepší je mít dobrý flek s dobrým krmením, pak máš velkou šanci udělat i dobrý výsledek.

Skacel2 - Profil | So 11.12.2010 21:38:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Už 2 roky jezdím na stejný revír.První rok jsem se nezdržel na jednom místě více než 2 vycházky a moc velký úspěch to nemělo. Letos jsem zkusil pravý opak po vytipování místa jsem ze začátku krmil cca 5 kg kukuřice + řepky každý den, po týdnu jsem začal krmit i kulička a partikl ubíral. Po 14 dnech jsem vyrazil natěšený a ryby mě nezklamaly, nádherně jsem si zachytal ikdyž nepřišel žádný velikán ale počtem to vynahradili.
Za sebe dávám možnost A

Michal Kučera - Profil | So 11.12.2010 18:23:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

agig - >> ono by to bylo naprosto ideální, najít si nějaké top místo, kde se ryby budou zdržovat po většinu roku, pravidelně si ho vnadit atd atd. Jenže, kde najdete top místo, které bude po většinu sezóny volné? To je skoro utopie. To by musela být obrovská náhoda, nějaký zastrčený kout, který bude vyhovovat rybám, ale rybáři tam nepolezou. Možná se dají najít průměrná nebo podprůměrná místa, kde ryby budou alespoň v určitých obdobích nebo za určitých okolností. A pak je otázka, zda se vyplatí věnovat jim celoročně. Podle mě ne. Proč budu krmit a jezdit celý podzim do míst, o nichž vím, že sem najíždějí velcí kapři jen zjara? Není v tu chvíli lepší podívat se po jiných místech? Proto podle mě má až na výjimky smysl věnovat se nějaké oblasti a krmit zde v řádu týdnů maximálně dvou měsíců, poté se přesunout jinam a buď zde pokračovat stejným systémem, nebo to zkoušet s pár kuličkami na jednotlivé záběry. Co víc, pokud člověk chytá na jednom místě nebo jednom revíru, tak strašně zakrní. Mé doporučení je věnovat se oblíbeným revírům a místům, ale ne natolik výhradně, aby to byly prakticky jediná místa (revíry), kam člověk jezdí. Jen tak může jít dopředu.

SOPTIK 52 - Profil | So 11.12.2010 18:15:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

agig - >> já se přiznám,že už jsem tak nějak v letech a jezdím poslední dobou už jen na ten můůůj revir.Tam spíš preferuji znalost místních podmínek.Jak už podle stavu počasi,ale hlavně podle znalosti dna a také zvyklostí těch našich kamarádů.Jasan,také mě hezky vyšplouchnou a jen čučím na vodu,ale spíš si myslím,že alespoň malinko se jim už člověk dostal pod kůži.Asi to je jen dobře,že jen malinko.Jinak by to kouzlo rybařiny vymizelo úplně.Víš chlapáku,bez urážky těch ,co praoktikují rozsáhlé prokrmování atd.Pochopitelně záleží na charakteristice vody,ale opravdu rozsáhlé prokrmování,čeho jsme kolikrát svědky,mi připadá,jak kampaň našich marketů nyní na Vánoce.Naházejí Ti tolik lákadel,že i to přežije opravdu jen ten rozumný.Tolik na vysvětlení.Jinak přeju jen vše nej,nej.A všem.

Arsi - Profil | So 11.12.2010 16:14:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

baitruner2 >> Možná?Určitě se dostaví.Když nebudeš věřit co a proč to děláš,nezažiješ to,co máš u vody zažít.Nechci poučovat.Když ti nefunguje varianta A ani B,zkus C nebo jinou.Někdo chytá pořád na stejným místě.Kdybych se někoho zeptal jestli chytá ve všech ročních období na stejném místě(pokud chytá),bude mi tvrdit že ano a pak ho potkám někde jinde.Někdo má v paměti,že voda má na stejné revíru někde např.5 stupínků v hloubce a někde 10 na mělčině.Kdebys nahodil?

levhan - Profil | So 11.12.2010 15:19:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

agig - >> ahojky chlape to mas tezke mam dva oblibene reviry a na kazdem je to jine trebas na palave je to hodne o krmeni-kukurice boili psenice repka - pokud si chces dobre zachytat ale zase pokud chces velkou rybu je lepsi vyvazet tvz na blint pouze kulicku a par jich rozhodit okolo druhy revir je labe tam je to jine aspon co jezdim ja davam jednu kulicku zadne krmeni uz mam vyzkouseno jak tam nakrmim slusnejsiho kapra vtom neuvydis cim to je netusim musis vyzkouset obe varianty at se ti dari

peco - Profil | So 11.12.2010 14:16:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Krmim kukuricou a CSL peletami vecsinou na jednom mieste. Samozrejme na kukuricu aj chytam a ryba od 1.5 - do 10 kg neni problem.Muj osobak s touto komb.je kapr 18.20 kg.Hodne stastia

rover - Profil | So 11.12.2010 13:51:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

moje zkušennost se svazovkama, které znám, je taková, že nekrmím prakticky vůbec, a to z důvodu toho, že to za mě obstarají jiní členové MO. Je až neuvěřitelné, kolik metráků šrotu a partiklu, tam za sezonu nahází, takže místa, kde se dá chytat, jsou prokrmována prakticky denně...

baitruner2 - Profil | So 11.12.2010 12:48:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dobra otazka.
Ja hlasoval za A ,protoze chytam vetsinou na stejnem fleku.Kdyz mam cas.
No a z vlastni zkusenosti mohu v klidu napsat,ze jsem takhle veril dost,kdyz budu pravidelne krmit a ono To prijde samo.
Kdepak neprijde To samo.Ja vetsinou krmil a chytal jsem ryby,ale ne ty co jsem ocekaval a veril,ze tam plavou.Jelikoz uz tady nekdo dole psal,ze To chce vydrzet a mit cas.Ten Ja bohuzel tolik nemam a tak To dopadlo,ze Ja vetsinou jen porad krmil a po odjezdu sliznul smetanu vzdy nekdo jiny.(tata)
Tak na pristi sezonu vyzkousim tu 2 variantu.Min krmit na jinem miste.Treba se uzpech dostavi?Ja tomu stale verim,ze se neco velkeho povede.(mozna).

milin - Profil | So 11.12.2010 12:38:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já dávám za A. Na mojí oblíbené svazovce jsem chodil na jeden flek. Krmil jsem a pořád nic. Trvalo to víc než 2 měsíce. Navíc jsem věděl přesně kam krmím. Našel jsem si pěknou lavici. Kapři se tam ukazovali, ale záběr nepřišel. Asi po 2 měsících přišel první záběr. Myslel jsem, že mám snad už nějaké halucinace :-) Amur 68 cm. No a pak to začlo chodit celkem pravidelně. Trvalo to než si kapři na můj boilies zvykli,ale stálo to za to vydržet. Moje rada tedy zní pokud si věříte v tom, že krmíte na správném místě ( a máte na to čas ) , tak vydržet. Může to stát za to.

hona1 - Profil | So 11.12.2010 12:31:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mě osobně se více osvědčilo chodit na jedno místo pořád dokola, kapři se tak naučej pravidelně to místo navštěvovat a je tak větší šance si jich pár povodit.

Arsi - Profil | So 11.12.2010 12:20:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ako ja,tak i každý má myslím svoje obľúbené miesto,ktoré mu prirástlo k srdci.To miestečko sa stalo súčasťou života.Krmil tam,udice nahadzoval,čakal,či mu ten tento deň prinesie úspech do svojích štatistíkk a zbierky krásných fotografií.Určite i vám sa to stalo
No myslím si,že byť statický nie je dobré riešenie,Rybár by sa mal prisposobiť rybe a nie naopak.
Je tam veľa faktorov,prečo tomu tak je.Kto pozná napr.kaprie cesty,cestuje s kaprami.Ja tomu hovorím účelový lov a nie lov na náhodu.
Predkrmovať niekoľko dní pred samotným lovom a počas lovu na svojom TOP mieste,kedy nestíhate chytať,manipulovať ani na jednu udicu je tiež dobrá cesta k úspechu a urobí vám to radosť.Ale najednou príde útlum a divíte sa prečo tomu tak je.Poviete si ešte ráno jeden záber za druhým a večer"nič"ani na druhý ani na tretí deň a niekoľko ďaľších dní po sebe.Potom sa dívate na seba(ak máte parťáka) a začnete byť možno i dokonca nasr....
V hlavách sa vám vybavia myšlienky,kto to berie ekonomicky:koľko ho to stálo-čo do vody vysypal,koľko času tomu venoval apod.Kto vie vystopovať rybu,kapra,sa tomu dokáže vyhnúť,týmto skutočnostiam.Radšej použíjem napr.30 guličieka(kto je boilísák) vytipujem si niekoľko miest napr.3,rozhodím a chvíľu počkám,či dá ryba-kapor vedieť svojou prítomnosťou.Ak nie,hľadám iné.K tomu sa snažím vyhodnotiť,prečo tomu tak je.Moja taktika na menších vodách-rybár cestovateľ. :-)

Zindys - Profil | So 11.12.2010 10:49:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na jednom jezeře jsme letos střídali 3 fleky, na příští rok už je v plánu chodit hlavně na jeden, kterej byl nejvíc úspěšnej. Krmili jsme ráno po příchodu zhruba 60 koulí. Chodíme jen na krátký vycházky (cca 12 - 14 hodin). Když přišli nějaký záběry, tak jsme dokrmili třeba v půlce nějakých 30 kuliček anebo po každým záběru 5-10 kuliček, vždy podle nálady :o))) To je ale v létě. Ve studené vodě je to o něčem jiným, to většinou jen 10-15 kuliček na montáž. Na druhém jezeře jsme zase odchytali letos jen 3 vycházky na dvou flecích. jeden byl neúspěšnej, druhá vycházka a změna fleku taky krom jednoho záběru a uřezanýho kapra o lavici taky nic. Třetí vyházka - na každou montáž 10 kuliček a výsledek se dostavil.

peco - Profil | So 11.12.2010 10:01:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj.Ja osobne doverujem osvedcenemu a zabehnutemu miestu kde pravidelne prikrmujem a doteraz mi to nosilo uspechy.Ryba sa mi tam vracia a to aj v casovom pasme sa to da odsledovat cca.Samo ze tiez si obcas prehodim chut a idem vyskusat ine miesto ale vzdy sa poslusne vraciam na svoj flek.Jedna z mojho rybieho hniezdecka.Vela stastia

mexik - Profil | So 11.12.2010 9:57:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jak kdy a kde..někde mi funguje velká krmná kampaň a někde zase jen pár kuliček k montáži..řekl bych, že to je tak 50 na 50:o)

Huli - Profil | So 11.12.2010 9:26:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

mě se osvědčilo jiný vytipovaný místo, málo krmení a trpělivosti.... Jakmile začnu krmit někdy pravidelně jeden flek a vytáhnu pár pěkných ryb tak už si na ten flek nikdy nesednu. Takže objíždím celoročně pár míst :)

bart.bm - Profil | So 11.12.2010 9:18:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jezdím stále na ten samej flek už asi 12roků :-)) ryby se tam ukazujou i nějaký větší byl na prutě ale na břech se jim moc nechce :-))krmím jak se mi chce.vyzkoušel jsem různé metody krmení a ikdyž masivnímu jsem se prozatim vyhýbal ale příští rok jej použiju.A na to místo jezdím protože vím že tam jsou ale mazaní