Je kaprařina jen o boilies?

Poslední doubou narážím na názor že za kaprařinu je považován jen lov na boilies a kdo chytá na ostatní nástrahy není považován za kapraře. Je tento názor jen trendem který odsuzuje vše mimo koulí a kdo nechytá na koule není dost IN? Nebo je tenhle názor odrazem rádoby moderních kaprařů kteří v záři časopisů neznají jinou návnadu než boilies?
4 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NMafi - Profil | St 4.3.2009 10:10:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Výraz KAPRAŘ a KAPRAŘINA je pouze snaha vyselektovat úzkou skupinu rybářů v širokém pojmu rybaření , jako takovém .
Dle mého je kaprař ten kdo cíleně vyhledává jen a pouze tento druch ryby a podřizuje tomu jak vybavení tak čas a i druhy nástrahy.
Zase na druhou stranu může mít jakékoliv vybavení a nástrahy a na 20 kouli chytne 50+ cejna - a je po titulu kaprař . A v tu ránu je z něj bobkař s hodně drahým a zbytečným vybavením.

NVenca888 - Profil | St 4.3.2009 9:28:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kaprařina je o chytání kaprů, ne?! jestli s boilies, s žížalou, stojanem, prutem v ruce, policajtem, splávkem, pípákem, klackem s navázanou šňůrou nebo prutem a navijákem za dvacet tisíc.
Nejsem příznivec týhle přísný diversifikace a hledání složitostí v trivialitách (a to platí nejen o rybách). Určitě existujou určitý předpoklady, doporučení, popisy lovnejch způsobů, ale dá se říct, že se všechny určitym způsobem prolínaj, doplňujou a formujou. Značná část tohole přísnýho lajnování nepochybně pochází od výrobců/obchodníků s rybářskejma potřebama - kaprovej prut, sumcovej prut, vláčecí na pstruhy, vláčecí na candáty, tady ten silon je jen na kapry, takže pokud chcete chytat něco jinýho, kupte si i tenhle. Tohle je výbornej háček na chytání cejnů, ale pozor - pokud jdete na tlouště, musíte si vzít tenhleten (má totiž o 2 stupně menší úhel ramínka a to rozhoduje, protože tloušť si s sebou vozí úhloměr). Je to směšný. Všichni vyplázneme vatu v obchodě a když víme o rybařině kulový, jsme levý, nevíme, kde jsou ryby a nebo máme prostě jen smůlu, chytneme beztak ho*no... :-)

Nkam!kaze - Profil | St 4.3.2009 0:18:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kaprařina je o lovu KAPRŮ.Určitě to není jen o tech kuličkách.Jak tady někdo napsal tak se používají k selekci velkých kaprů.Můžeme je lovit na klasické nástrahy a nemusí to být vždy jen nutně o boilies.Pokud jdu na naše revíry o kterých vím že tam kapři boilies neznají,tak si vystačím s klasikou jako je pařený rohlík,žížaly kukuřice atd.prostě klasika.Když jsem na revíru o kterém vím že tam kapři na boilies berou,tak volím boilies.A nemusí to být vždy to nejdražší.Nicméně se nepachtím po úlovcích ryb 20+ ale jsem rád když si prostě jen zachytám.Možná chytám kapry kolem 60 cm kterými nekteří kapraři pohrdají a je to pro ně bezcenný záběr,ale mne to stačí.Jsem spoko i s takovým.Výbavu mám takovou aby stačila i na zdolání velké ryby.Nikdy se nebudu ušklíbat nad člověkem co přijde k vodě s teleskopem a navijákem za pár drobných,protože jeho zkušenosti mohou být několika násobně větší než mé a to se na výbavě nepozná.Několikrát se mi už stalo že mne takový rybář přechytal na celé čáře.

NJovánek - Profil | Út 3.3.2009 23:14:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jardo,můj názor:kaprař je ten,co má dobrý stojan,swingery od foxe,pípáky od flajzara drahou podložku,sportexy a bajty,nejdražší bojlís a bůh ví co ještě.Třeba na bramor nebo na kukuřici se dají taky nachytat pěkní kapři.Je to jen o moderním druhu lovu.Dříve taky rybář taky chytal kapry,ale kaprař jméno nenesl. Je to jen vpád modernizace a kdyby člověk nebyl kaprař,pro ostatní by byl póvl.Ale to si už asi pochopil,jestli pravidelně čteš.

NMaxwell - Profil | Út 3.3.2009 14:08:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

KAPRAŘ je definován takto:
Osoba mdlého rozumu,holdijící alkoholu se špatným vztahem ke všemu živému vlastnící přesně tyhle věci:
dvoudílný prut(třídíl a teleskop je na hovno)
naviják šimáno nebo daiwa(zde vyhovují obě varianty)
bivak jéercé garáž desetiplášť minimálně (ještě lepší je maringotka na mlýnech)
rodpód fox skájpod
hlásiče delkim,nebo fox s dosahem minimálně pět kilometrů
swingers...pardón sfingry fox(nebo nějakou nefunkční bezva kopii,ale nedat nefunkčnost na jevo )
vlasec aspoň šedesátku co nejlacinější a měnit po deseti letech(nezapomenout se divit,když se přetrhne)
bižuterie co nejvíc a hlavně značkový
člun fišhantr s nosností 1000kg
motor spalovák aspoň 100 koní
echolot humáč z jú es ej (nezapomenout se divit,že tam nenjni čeština a je ve stopách) (návod možno somrovat zde)
spartakiádní lehátko
křeslo pro hosta
spacák můmii prostorný s rychlozipem
BOILIES co nejdražší,aby byla jistota.....
tričko s nápisem karptýmu
podložka (na kuchání ryb)
rychlý auto na převoz (ryb)

a to je asi tak fše :-))
PS:skoro fšechno už mám....
PPS:veškeré osoby a příběhy jsou smyšlené a pokud se v tom přeci jen někdo našel,vůbec nic to neznamená..asi :-))

NTurňa - Profil | Út 3.3.2009 13:53:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj Jardo, koukám, že máš zase zajímavé téma.
Pokud jde o mě, tak si nemyslím, že to je o boilí, ale o přístupu k rybě resp. kaprovi.
Kdyby si totiž chtěli ostatní rybáři vzít z kaprařů příklad, z hlediska chování se k této rybě (ChaP, K-70, podložka, klinik a pod.) došlo by zřejmě k větší kulturnosti a také k větší soudržnosti rybářů.
Představme si, že by také vzniklo sdružení např. Parma60 v Severočeském kraji - v Ústí n. Labem, kde se tyto krásné ryby masaří ve velkém pro slepice, to by bylo!

NHarryMurago - Profil | Út 3.3.2009 12:23:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Neznaboh:-D >> skvostně napsané - až mi málem do oka vběhla slza , při vzpomínce na ty s kterýma jsem začínal a už nejsou s náma na rybách . Ano ta cesta zkoušek a omylů a první ryba z těch NEJ a potom darování ji života a poděkování za krásný souboj se slovy " Tak zas někdy brácho !!!! " to je asi podle mě to co dělá kapráře - nebo spíše sportovního rybáře, neboť vracím vodě všechnu rybu - třeba i sumce . Ve smyslu Chyť a Pusť i když neodsuzuju braní si ryb , ale do určité velikosti a v rozumné míře. Ostatní by měli jít zpět aby zase mohli potěšit někoho jiného!!!
Fery - dost často to poslouchám a nechápu ????? Křupkaří ......... atd

NHarryMurago - Profil | Út 3.3.2009 1:10:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Radek Ráliš >> Radek Fox >> plně stebou souhlasím , každý je strůjce svého boje s rybami a co se kolem kecá je ten BŮM , jakým dnes kaprařina je a začíná to vercajkem , kdysi to pobrala jedna zámečnická torba dvě Lipna do ruky s šels, Dnes bez auta se nejede, Jaké to bylo chytání - stejně krásné jako dnes a stačila k tomu patka chleba v kapse a nebo těsto na veječném základě , uhnětené z řepky , konopí, lnu a dotoho anýz nebo česnek a bylo to těsto na celý rok když jsi šupnul zbytek do mrážáku jestli si ho mel, Chodil jsi na své místo , kterých bylo dostatek.Dnes je tlak na vodu a ryby tak obrovzký , že sebou přinesl pokrok, jen misto chleba se dnes nosí medovky a boila , která haradila naše po dědcích poděděné recepty , které se jen těce sháněli .Dnes je toho všude mnoho a člověk neví co vybrat. Potom dochází k tomu, že ta koule je super ten háček je bomba. Pachtím se v tom dost dlouho, že nejde o to IN , ale o to co chytneš. Tady přichází další věc jakou máš možnost se kam a na jakou vodu dostat - potom šance na trofejní rybu je větší . Vždy to bude ale o chvání jednotlivců a chování se k vodě a rybám . U nás je dost starých a zapomenutých revírů kde jsou kapitální kapři jen na nás čekají , A tu nastává jak ně - jakou taktiku , montáž a boilu jim doneseš - hlavně je mít ně čas a poznat vodu a potom jsi skoro u cíle . Po záběru začíná vyuka kaprů a ti s tebou zacvičí a vyloupnout jednoho ven to je podle mě in . Potom pár fotek a vše začíná znova - s otázkama, kde byla chyba atd...... a nebo máš fotku a už si tam kapří horečka začíná , Roky letí a přes zimu se tím přehrabuješ a vzpomínáš!!! Kolik bude mít letos Ferda , Swwet Lů a další . Co jim letos dáme co si seženeme - aby ty naše kuličky NEJ pro ty šupinaté nádhery . Zimní večery hltáš knihy co kdo a jak - potom ho hodíš do jednoho voňavého nesmyslu jak to hodnotí můj parťak a jdese !!! Ostatní hoď za hlavu a kapři ti v tom pomůžou a naučí jak ne ně . Na rozkrmené místě ti může potom jít ryba po chlebě z hladiny a aaa a vovvoo tom to je !!!! Krása co víc říc !!
A nakonec mezmeš mezi sebe dědka , který tě z rohlíčkem ve skořici udělá na padrť. Tak co chceš řešit , jen si musí umět každy přiznat , že učí celý život !!!

NRashid - Profil | Út 3.3.2009 0:37:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslim si, ze neni. V podstate ale neni jine tak selektivni nastrahy, jako boiles, az na vyjimky. Mam za to, ze s patricne velkou bramborou, slepencem cerviku, retizkem kuku, kolinek, ci granuli pro psy se da docilit peknych ulovku. Kazdy si muze svobodne chytat na co chce. Pokud se tyka fylozofickeho rozmeru, tve otazky, muj nazor je ten, ze vubec, ale vubec pro me neni dulezite co je a nebo neni na tomhle svete in. Proste jsem zkusil lovit na boiles a propadl jsem tomu a tento zpusob lovu se mi stal zavyslosti. Ano, kdyz chytam kapry, povazuji se za kaprare, ale stejne tak jim je strec vedle me se svoji foukackou, ci kuku. Jen ten Cenda vedle se srkackou, co baci a da do sacku vsechno co lapne a nevzdelan na me prska, ze svym boilem mrvim vodu, jim proste neni, protoze i ten strec, Vaclav mu rikame se k tej vode chova rozumne, tak nejak jako hospodar na svem statku.......

NRadek Fox - Profil | Út 3.3.2009 0:33:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj Jardo, opět další otázka, která nutí k zamyšlení. V Tvé minulé jsem již něco nastínil, a proto tuto odpověď pouze doplním. Chytám od roku 1977 a za tu dobu jsem poznal mnoho rybářů specializujích se jen na kapry a dokázali je chytat na spařený slisovaný rohlík, knedlík, chléb, rousnice, luštěniny, brambory, těsta, kolínka atd. a v žádném případě si nemyslím, že byly menšími rybáři než dnešní "kuličkáři", spíše naopak, protože na mnoho věcí museli přijít sami a hnala je za tím touha, nadšení i ono maso - byla jiná doba. Dnes to má začínající rybář ať kaprař, sumcař či jiný specialista o mnoho lehčí. Všude kolem nás je mraky informací, odborných knih, ale jeho cesta je o mnoho kratší, čímž je ochuzen o to nejpodstatnější - naučit se chytat všechny ryby a vážit si jich včetně stráveného času v přírodě.

Je to vše způsobené komerční dobou ukazující, co je trendy i tlakem ze strany časopisů a médií, které rozhýbávají kšeft a rybařina je kšeft obrovský. Takový zaslepený "specialista" nedokáže ani navázat háček s lopatkou, ale je veliký borec, protože má špičkové, drahé vybavení, avšak z druhé strany nemá úctu i pochopení pro druhé a vlastně rybaří, protože je to dnes móda a on na to přeci má - takových jsem poznal také dost.

Ono to vše začíná u každého z nás a je to jen na nás, jak se budeme chovat k sobě i k rybám a věřím, že těm špatným se to jednou pořádně vrátí.

Své zamyšlení zakončím známým citátem pana Wericha - čas strávený na rybách se do lidkého života nepočítá