Lov na propad

Plavačkové > Odhoz - match > Fixované

Klasické navázání pro lov na propad.

  • Kmen: 0.15 - 0.20 mm, nejlépe potápivý
  • Ryby: cejn, kapr, plotice...
  • Nástraha: masňáci ...

Sklělá metoda pro lov na mělčích stojatých vodách. Jedná se o jednu z variant lovu na odhoz s matchovým prutem. Splávek je velmi předvážen (např. 11 + 0,5 g), takže na vlasec pod ním je jen málo zátěže. Nástraha pak po dopadu na hladinu volně klesá ke dnu a ryba ji může vzít již během klesání. Po dopadu ke dnu nebo na dno je sestava velmi nenápadná a ryby ji berou s větší důvěrou, než kdyby na vlasci bylo více zátěže.

Postup

Splávek (wagler, anličák) se k vlasci připevní pomocí adaptéru - viz obrázek. Na něm jsou dvě silikonové hadičky, kterými se vlasec protáhne. Pokud splávek i tak po vlasci při větším zatáhnutí klouže (u splávků nad 5 gramů to bude nutnost), je možné ještě vlasec mezi hadičkami 1-3x omotat kolem plastového středu adaptéru. Pod splávkem na konci kmenového vlasce je jen obratlík a případně jeden malý broček. Ten doporučuji hlavně tehdy, kdy potřebujete vidět zvedavé záběry, nebo pokud voda více proudí a je nutné klasání urychlit.

Martin M. - Profil, 30.12.2005
Průměrná známka: 1,70

Diskuse k montáži

RK - Profil | St 14.3.2018 13:07:57

Glenr >> no a pak je tu chytání s propadovou udicí, tedy s anglánem napevno(téčko), ale na kmen dáme třeba 3g torpilu a dovážíme záběrovým brokem. To už ale nechytáme logicky na propad, ale klasicky s anglánem. Čím je větší hloubka, tím používáme větší zátěž na kmenu.
No a pak je tu chytání na průběžno, kdy máme kratší prut, než je hloubka v lovném místě.
No máš před sebou hezkou prosluněnou cestu-:)

RK - Profil | St 14.3.2018 13:01:27

Glenr >> Ono je to trošku i o názvosloví. Propadovou udicí se někdy rozumí chytání na pevno s téčkem. Chytáním na propad se ale myslí většinou předvážený splávek , kdy na kmenu je jen obratlík a háček. Eventuelně malý brok u obratlíku. Princip lovu je v pomalém propadávání sloupcem, kdy právě při propadávání to ryba slupne.
Někdy je chytání na propad nemyslitelné, protože oukleje to znemožní-:)
Ptáš se, kde má být montáž po propadu sloupcem?
To záleží na tobě, situaci a co chceš chytat.
Standard je, že záběrový brok je těsně nade dnem a návazec na dně. Můžeš ale chytat i ve sloupci, či třeba těsně nade dnem.
Někdo chytá se záběrovým brokem na dně, lze, ale někdy se pak moc přehloubí a anténa splávku kouká víc , než máme vyváženo a mně tohle vadí. Ale někdy táhne voda, takže jsou situace, že musíme splávek kapku nedovážit, brok dát na dno jako kotvu a nedovážený splávek se nám vlivem proudění stopí tam, kam se stopí. Je to určitá hra na fyziku. Ale pochopíš to rychle, protože Ti nic jiného nezbyde-:)

Glenr - Profil | St 14.3.2018 8:32:35

ono se jedná že jsem asi se splávkem elén a dle všeho jsem to zkoušel asi špatně (přesněji asi tak na půl) chci zkusit lov na propad, ale jsem trochu zmatený z toho splavku cralusso. Tam se nemusí skoro nic dát na vlasec a nejsem si jistí jestli má ležet po dopadu na dně návazec a obratlík plus pidi brok, nebo se mají vznášet nad dnem. No prostě tento rok chci věnovat čas splávkům.
Všem děkuji za reakci.

hraji - Profil | St 14.3.2018 7:54:01

Glenr >> ono je to v podstatě jedno, co uděláš, ale zvolil bych tvůj postup, změřit hloubku žabkou u nedováženého splávku (líp využiješ jeho vztlak) a až potom přesně dovážit.

Petr 21 - Profil | St 14.3.2018 7:47:41

Glenr - Opačně, nejdřív dovážit splávek a potom změřit žabkou hloubku.

Glenr - Profil | Út 13.3.2018 21:44:58

Mám dotaz když používám splávek cralusso předvážený co mám udělat jako první ?
Změřit hloubku žabkou a pak dovážit či opačně?

Beila - Profil | Po 14.4.2008 22:16:08

Chceš li si dobře zachytat tak věnuj pozornost splávkum,není splávek jako splávek.
Obětuj více peněz a pořiď si splávky Zn.CRALUSSO to je jak pro náročné tak pro normál,nebo
jako jezdit trabantem a medvědem.Výběr je opravdu super

stetek - Profil | Út 16.10.2007 20:37:04

cau lidi,chystam ze zacit chytat na anglicak na propad a chtel bych se zeptat jestli se da chytat na vdo ktera je maximalne 1-1,5mhluboka jstli to neni moc melky predem dik..

MrKos - Profil | Čt 31.5.2007 15:40:39

kykiryki: přímo u tohoto splávku nevím ale je celá řada splávků do kterých lze vkládat zatěžovací tělíska a nebo obyčejné broky tak aby byl splávek vyvážený již sám o sobě... takže se zkus podívat po nějakém takovém a nebo podle hloubky na lovném místě dovaž běžného anglána broky ale to na kmenovém vlasci kousek pod ním tak aby propad fungoval...

kykiryki - Profil | Čt 31.5.2007 14:33:39

Mám dotaz: podle obrázku to vypadá, že ač je splávek veliký, nad hladinu vyčnívá jenom maličký kousek. Funguje to tak u těchto splávků? prosím poraďtě, chtěla bych si koupit splávek na větší kapry, protože jedeme na soukromý rybník kde jsou běžní 80+ kapři. Kdyžtak mi klidně prosím napište které jsou vhodné a nebo prosím pošlete odkaz, jaké se na kapry hodí ( myslím odkaz s fotkou), protože tomu nerozumím a nechci utrácet za něco co mi pak bude na nic;) děkuju předem