Bavorské (tyrolské) dřívko

Ostatní

Splavávané zatížené dřívko s muškami - povoleno jen na MP revírech.

  • Kmen: monofil 0,16 – 0,20 mm
  • Návazec: doporučuji dva, teoreticky jde podle rybářského řádu zahrnout tuto techniku na MP vodě mezi různé podivné formy muškaření a použít i tři (jen s umělými muškami); bez ohledu na jejich počet by návazce měly být slabší než kmen
  • Ryby: ulovíte prakticky všechny druhy ryb žijící u dna proudnějších úseků – zajímavé např. pro lov parem
  • Nástraha: v první řadě umělé mušky včetně nymf, ale i přirozené nástrahy jako bílí červi, larvy vodního hmyzu, řasy,…

Pravověrný muškař vám za použití jmenované rekvizity vyškrábe oči nebo vás přinejmenším v duchu odsoudí k tisíci letům očistce. Tato vcelku úspěšná technika je totiž skutečně degradací muškařiny a posouvá rybáře od ušlechtilého čarování se smyčkami šňůry kamsi na neutrální půdu mezi plavanou a lov na těžko. Lovit touto technikou lipany na pstruhové vodě je nejen proti rybářskému řádu, ale je to opravdu projev neúcty ke stále vzácnější rybě s barevným praporem na hřbetě.
Na mimopstruhových revírech ale můžete kouzelné dřívko poskakující po nerovnostech dna bez obav vyzkoušet a to nejen s umělými muškami, ale i s přirozenou nástrahou.

Zátěž skládající se z olověné a vzplývající části sice poměrně snadno klesne ke dnu, ale má tendenci zvedat plovoucí konec do sloupce a tak je vlečena proudem a poskakuje po nerovnostech dna. Přitom za sebou táhne i nástrahy umístěné na přívěsech a mimoděk je oživuje trhavými pohyby.
Loví se v podstatě na cit, rybář drží vlasec v ruce a záběry cítí v prstech. Je to až sprostě jednoduché a … účinné. Jenom neříkejte, že muškaříte.
V reálu vlastně necháváte po dně poskakovat položenářskou montáž do značné míry připomínající známý Balaton. V podstatě stačí navázat místo krmítka trošku jinou zátěž, dát na háčky bílé červy, zvednout feeder z vidliček a už to jede – přesně v téhle variantě mám s popsanou technikou i nějaké zkušenosti. S muškami jsem to vyzkoušel, abych si ověřil, že to jde. Opravdu to funguje a navíc nemusíte mušky zatěžovat a řešit v jaké hloubce se právě pohybují.
V dnešní době plné technických fines je tahle technika trochu vyšlá z módy, ale je to zase něco nového a pokud rádi zkoušíte (staro)nové věci, můžete vyzkoušet i tuhle.

Postup

„Dřívka“ se před časem v několika velikostech i prodávala. Zátěž byla olověná, tělo ze zelenavé průsvitné hadičky. Není problém si vyrobit dřívko svépomocí – připevněním olůvka k dřevěnému tělíčku. Důležité je mít různé velikosti a hmotnosti, protože hloubka a síla proudu se mění v prostoru (flek od fleku) i v čase (podle aktuálního průtoku).
Dál už stačí umístit asi 50 cm nad zátěží první návazec a o další půlmetr dál druhý – oba o stupeň slabší než kmen. Návazce stačí krátké – kolem 10 cm, u přírodních nástrah mohou být i o něco delší. Zda na ně navážete umělé mušky nebo napíchnete něco jedlého, to už záleží na vás.

osprey - Profil, 25.4.2006
Průměrná známka: 1,71

Diskuse k montáži

Žádné zápisy.