Češi mají vůči rybám zbytečné předsudky. Konzumují je především o Vánocích

u x a - Profil | Čt 26.12.2019 16:13:23

nejsmutnější na tom je když v čr někdo bere ryby podle RŘ tak je masař:-(( a pouštěčí dál drancují candáti a jiné dravečci kteří po ošmatlání hynou,zabíjí se líni a jiné nástražky na dravce např v podání líbače J.V ,při závodech v plavané,fídru atd.se zmasakrujou tuny bílé ryby,při závodech v mušce se vyvraždí veškerá hejna stroužků a lipískú:-(( a důchodce co si veme dva násadáky je masna,zabíječ,netvor ,zrůda a já nevím co ještě..

Martin02 - Profil | St 25.12.2019 12:36:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Houby předsudky. Vepřový v akci za 100kč i míň. Kuře za 60kč. A 90% lidí nedosáhne ani na průměrnou mzdu. To si pak kapra za 200kč nebo candáta za 700kč moc lidí nedá i kdyby to byla nejzdravější potravina na světě.

sven - Profil | St 25.12.2019 13:48:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přemet:-) >> Ahoj. Nejvtipnější na "myšlení" některých konzumentů je, že tvrdošíjně žádají kapra živého, bo jedině čerstvoučký, sádkovaný ve vaně a vlastnoručně utlučený, je to pravé ořechové.. :-)
A přitom bez mrknuté oka kupují chlazeného, klecového lososa, který je minimálně 4 dny starý anebo divokého ale půl roku zmrazeného... :-)

sven - Profil | Pá 27.12.2019 14:45:02

Bacha San >> San - 27.12.2019 10:42:54 >> Díky :-)
Když nebude zamrznuto (zatím to vypadá dobře) tak také vyrazím s jednou tyčkou, rozloučit se s vodou..
No a pak následuje krátká pauza do nové povolenky .... a od 4.1., se jede dál :-)
V zimě chodím rád, všude je klídek, ticho ...a když se člověk trefí, tak berou skoro jako v létě..
Ale už nejsem blázen jako dřív, takže vyrážím jen na dvě hoďky a jen když je nad nulou..
Jednou v zimě, byla jediná rozmrzlá díra u přítoku a asi tak 2x větší, než na fotce..
Sešli jsme se tam tři blázni...dva se splávkem a jeden s pickerem...
Sice nikdo nic nechytil ale bylo to bezva odpoledne :-)
Oba už chytají v tom horním revíru ....

cechura09 - Profil | Čt 26.12.2019 16:55:39

sven >> Denně najezdím náklaďákem několik set kilometrů. Už dávno si myslím, že tento úkol na svá bedra vzala automobilová doprava.
Mj. jsem pracoval chvíli u Lesů města Brna, jde o podnik, který patří městu....
Většina pobité zvěře skončí každorocně v podobě vánočních balíčků na magistrát....
Taky hospodáři.

MrKos - Profil | St 25.12.2019 17:48:43

Živý kapr stojí pro zjednodušení někde kolem 100kč za kg. 3kg kapr tedy stojí 300kč. Ne každý dokáže zpracovat hlavu a kostnatou ocasní část. Ne každý dokáže něco připravit z vnitřností. Ne každému chutná spodní tučná a smradlavá část, ne každý si poradí s filetováním. Když toto všechno zohledníme, tak sumasumárum za ty tři stovky získá průměrný spotřebitel dejme tomu kilo až kilo půl čistého masa, víc asi ne. Z toho kila se tepelnou ůpravou ještě dalsích 10-15% vypaří. A to je hotové maso stále plné kostí. A za tu cenu už lze koupit lososa. Ostatně můj snímek z tohoto týdne naznačuje, že i vyfiletovaný kapr stojí stejně jako vyfiletovaný losos.
A testy ukazují, že na tom s kvalitou masa zase tak špatně není https://www.vitalia.cz/clanky/dtest-mrazeny-losos-n​eobsahuje-toxicke-latky-a-vodu-problem-je-jinde/

totožné výsledky ukazuje test o dva roky starší. A totožné výsledky ukazuje test uzených lososů. V tomto světle se vůbec nedivím tomu, že o kapra je malý zájem. Jsou to jednoduché počty.

Osobně kdybych měl koupit kapra a polovinu z něj vyhodit, tak si řeknu, že je to plýtvání surovinou a žádného kapra bych nekoupil.

retrívr - Profil | St 25.12.2019 11:22:46

MAXXSKATER - >> Tato diskuzemi připoměla jistou mnohamilionovou akci, která byla na podporu spotřeby ryb / kapra/. Nikdy jsem ale neslyšel , jakou to mělo odezvu, či dokonce výsledek. Myslím, tedy jen zá osobně, že to byl v česku oblíbený tunýlek.

San - Profil | Čt 26.12.2019 16:13:07

sven >> Kompletní vyvržení lončáka byla pro mě práce na 5-7 minut, a to i v mrazu a s čelovkou:-)
Vyhnání z deky do půl hodiny. Ve visu:-)

sven - Profil | Čt 26.12.2019 15:49:51

Bacha San >> San - 26.12.2019 15:44:22 >> To jo ale pro devět lidí z deseti, by bylo vyhnání masy z deky, neřešitelný problém.. Jo, kdyby to bylo ve folii na tácku v regálu marketu, dopadlo by to jinak :-)

sven - Profil | Čt 26.12.2019 14:36:06

Bacha San >> San - 26.12.2019 13:14:09 >> Nejsme zásadně ve při... i když...

Tedy chceš-li, jsem i pokrytec, pokrytecká..
Pokrytecky lovím především za účelem masaření, které maskuji tím,
že druhy chráněné + hájené + ve tření + cca 10 druhů pro mě tabuizovaných + podměrečné + malé + hubené + příliš velké atp. + z teplé nebo sinicové vody anebo jsem líný, se crcat se zpracováním, pokrytecky pouštím zpět ...
Pokrytecky ryby rád trápím i tím, že jim na občasných gulášovkách propichuji háčkem tlamičky, jen pro pohonění vlastniho ega a s vidinou další pracholapky na polici..

V minulém příspěvku jsem opomněl dodat, že jednak navzdory panujícímu klišé, není cílovou rybou ani candát ani štika (i když se úlovku v prvním případě nebráním) ale kapr, tloušť nebo úhoř a druhak, že z 80% lovím pouze na jeden prut, který mám položený na koleně..
A to buď na feeder anebo se splávkem a pro jednoháček, zásadně nepoužívám lanko.,

Nad rámec onoho příspěvku bych dodal, že trojhák / dvojhák, patří pouze a zásadně na dostatečně velkou vláčecí nástrahu, s dostatečně dlouhým lankem.
V každém jiném případě, je to neomluvitelná prasárna, na jejíž eliminaci se už naštěstí pracuje..
V podání některých takyrybářů, totiž slouží bohužel dvoj/trojhák i k lovu nedravých ryb...modelově tlouště, kapra, amura... na těsto, ovoce apod...
anebo v trojnásobné montáži jakožesystémku, k podsekávání ...
Případně i na dravce ale s proložením na cigárko, takže má dravec ten trojhák zažraný až v řiti i s krátkým lankem. Takže mu v tlamě zbyde až vlasec, který "ukousne" a je vymalováno...
Letos jsem dvě, po sportovcích takto zdechlé štiky, vlastnoručně vyhazoval z vody... míra cca 75-80cm ..

MrKos - Profil | St 25.12.2019 20:51:19

computerfish >> když bych si měl vybrat, tak preferuji tuňáka, Lososa častěji než dvakrát do roka prostě nedám, protože zase tolik ho nemusím. Z ryb mám nějraději krkovici a pravděpodobně na to jednou i dojedu.

Osobně si myslím, že načasování článku je jen novinářské hledání vhodného tématu. A teď se jim to hodilo. Stejně tak, jak vyšel článek o rtuti ve dravých rybách, i v lososech, naopak v kaprech težké kovy nenalezeny. Taky to vyšlo někdy tento nebo minulý týden. Takže je to vyrovnané a je to ve prospěch kapra.

computerfish - Profil | St 25.12.2019 20:26:25

MrKos >> Kdeže to, smyslem testu a hlavně článku bylo vychválit lososa až do nebe těsně před Vánoci. Losos je poslední móda, stačí se podívat na pár kuchařských rádoby televizních bohů, každý vaří z lososa. Kdo nejí lososa, není prostě v dnešní době cool. Stačí si přečíst články o pár nevařících celebritách, ony nebudu kapra, ony samozřejmě lososa.

sven - Profil | St 25.12.2019 20:12:25

Bacha San >> San - 25.12.2019 19:45:12 >> Zatím nejsi ale to bude cobydup :-)
Tři samozřejmě také neberu..dokonce ani když se nikdo nekouká :-)
Kapra, amura ,cejna, karase stř. apod. ) nekonzumuji čerstvé ale nejprve proženu mrazákem.
Je to řekl bych, plnohodnotná náhrada za sádkování. Výhodou zmrazení je eliminace pachu, tedy hlavně v teplejších měsících, částečná dehydratace a tedy zpevnění masa.
Zásadně mrazím maso suché.. nedávno jsem zachytil i nějakou radu z bulváru, že prý je třeba mrazit rybu i s vodou....:-)
Mrazím vakuovanou ve dvou vrstvách mikrotén. sáčku na -20°C
Jak píšeš, např. u dravců jako candát to není třeba ale i tak nechám maso odležet v chladničce do druhého dne.
Parma, lín, podoustev, ostroretka, perlín, jesen, potočák a lipan jsou pro mě tabu, takže ty jdou zpátky vždy.. štika je hnus, takže podle situace ..buď jde zpět, nebo ji někomu dám ..

Ale jinak Ti také přeji příjemný zbytek svátků :-)
Doufám, že jsem Ti je nijak nepokazil, držel jsem se na uzdě, co to jen šlo :-)

San - Profil | St 25.12.2019 19:45:12

sven >> Tak já ještě nejsem v důchodu, takže někdy toho kapra chytit nestačím. A kort tři, to se za den ani nesmí:-) Navíc pro něj nechodím do krámu. No a když ho chytneš jindy jak 22-23. 12., tak taky už není čerstvý.
Ale je pravda, že ten chycený v řece je chutnější než sádkovaný, a to i když jsou stejně staří a stejně "čerství".
Candát v létě je výborný i druhý den, a to i bez ledu.

splávkař - Profil | St 25.12.2019 18:22:30

MrKos >> Privezl jsem par metraku filetu a podkov, bastilo to tu mnoho lidi a 95% z nich se shodne , ze to co se tu nabizi je kafilerie.
Tem kterym to tu chutna to ale neberu a preji dobrou chut!

milanpindryc - Profil | St 25.12.2019 17:29:51

Bacha San >> San - 25.12.2019 17:15:49 >> jako je, ale jen se podivej na candata v lidlu, taky rozmrazenej. Vsimne si toho podvodu kazdej?

cechura09 - Profil | St 25.12.2019 17:19:56

sven >> Jeden brněnský Steak House se chlubí masem odleženým 72 dní....
Z ryby 4 dni na ledu žádné pupínky nemám.

sven - Profil | St 25.12.2019 17:02:17

Bacha San >> San - 25.12.2019 16:52:49 >> ne, to znamená, že jsou natolik vymaštění reklamou, že jsou úplně blbí..
https://www.bonfood.cz/jsou-chlazene-ryby-cerstve

https://www.vitalia.cz/clanky/poznate-zcerstvelou-r​ybu-od-cerstve/