Myslivci a rybáři nechtějí rozšiřovat seznam nepůvodních druhů v ČR

30 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NScorpio-75 - Profil | St 13.3.2019 12:25:37

Taková ZOO musí být podle těch bláznů pošašenejch doslova apokalypsa. Taková hustota nepůvodních druhů na jednom placu. Divím se, že ochránci přírody ještě vůbec můžou klidně spát.

NRezeň 5,125 - Profil | St 13.3.2019 14:12:52

Scorpio-75 >> jo,to s rozumem, to si napsal hezky, ale když se kouknu kolem sebe, tak je to značně idealistická myšlenka:-)

btw-je třeba rozlišovat druhy, které se šíří samovolně a přirozeně tak rozšiřují svůj areál.
a druhy, které jsou sem zavlečeny člověkem, normálně by se sem nedostaly, a svůj areál rožšiřují vlastně uměle.
Nikdo neřeší hrdličku zahradní, která je příkladem prvním.
ale třeba ten mýval, který je zde uniklý z kožešinových chovů, ten by normálně atlantik asi nepřeplaval,
amur by sem labem asi taky nedoplaval. Oba přitom páchají škody na naší " přírodě". tedy nevidím nic proti tomu, když se jejich počty budou regulovat. jejich výskyt je zde nepřirozený.
to samý karas stříbritý, který představuje riziko pro našeho puvodního karase. taky je tu díky činnosti člověka...

btw- taky se nám nelíbí možnost jisté migrace lidí na naše uzemí, nevím, proč by tomu mělo bejt jinak u kytek a zvířat. smajlík, ale malej.

Nmič - Profil | St 13.3.2019 9:43:41

Nejhorší nepůvodní a zároveň invazivní druh je zarputilý ochránce přírody ( ekoblbec). A je jedno jestli se motá v lese nebo u vody.

Nsplávkař - Profil | St 13.3.2019 9:09:41

Rybáři si pod záminkou řádného VRP udělali ze státních vod (s tichým souhlasem RO) kšeftík postavený primárně na rybách který v přírodě nemají co dělat a teď mají strach z toho, aby se jim to někdo nesnažil kazit.

Nsven - Profil | Ne 17.3.2019 13:19:47

Honza7 >> Plošné očkování lišek proti vzteklině...Polsko - září 2018
https://www.wiw.mazowsze.pl/index.php/choroby-zakaz​ne/szczepienie-lisow-wolno-zyjacych-przeciwko-wscie​kliznie

Když Bacha a spol. nedohlédnou dál než na hranice svého revíru, tak to je těžký...
Důležité je si obhájit, zcela zbytečné zamordování štěněte vlka, které k nám zabloudilo od sousedů ....

NScorpio-75 - Profil | St 13.3.2019 23:57:55

Kondrakar >> tak jako jo, medvědi, vlci, vydry, jo žilo to tady. To je fakt. Nicméně druhý fakt je ten, že naše populace byla kolem 4 mil, teď je nás 10 mil a využíváme krajinu mnohem intenzivněji. Šelmy jsme prakticky vyhubili, protože znamenaly pro nás problém. Vlci, medvědi zatím u nás spíše napadají pastviny, protože je tam snažší kořist.

Zde je část komunikace ohledně predátorů na úrovni MŽp, MZe, AOPK atd, vyšlo v Myslivosti:

" Ing. Marián Jurečka položil otázku, jaký je výhled MŽp do budoucna? Mžp nezvládlo například management vydry, kormorána. Kompenzace je 80 % jateční hodnoty, ovšem to je nedostačující, nezohledňují se další faktory, jako je chovná a plemenná hodnota. Nemluvě o újmě, kterou mají chovatelé při sbírání zabitých zvířat a obnovách chovu. Jaké parametry budou za 5-10 let a jaký bude cílový stav populace?

Ing. Jaroslav Faltýnek doplnil otázku, jestli kompenzace stačí? Přemnožili se nám kormoráni a řešení? Není. Co vlk? Bude to mít stejný scénář? "

AOPK argumetuje funkcí vlka při regulaci spárkaté zvěře. Tohle zvládnou myslivci s klidem sami. Stačí se domluvit na větších odstřelech.

NLutra - Profil | St 13.3.2019 21:08:01

No, nejrozšířenější invazní druh je člověk. To i ekoblbečci ví, že přišel z Afriky a je tu tedy nepůvodní. S tou likvidací bych začal tady. Matka příroda si to pak už porovná.
Aspoň by tady to invazní hovado nedělalo takový sprasky, že bude vypouštět polodivoký vlky, vydry a poníky za naše peníze. Moc se těším na to, až ti vlci přijdou na to, že ti poníci jsou k žrádlu. Co pak, Obětují je jako muflony ?? Kdo to zaplatí?
A vůbec nejlepší skutek, který se ekoblbečkům podařil, bylo vloupání do kožešinových farem a vypuštění těch ubohejch minků do volný přírody. Takže totální likvidace původních a chráněných obojživelníků, ptáků a ryb na mnoha kilometrech toků.
Bylo by toho na psaní víc, ale ..... L.

NFRANK71 - Profil | St 13.3.2019 13:38:52

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 13.3.2019 13:37:15 >> Amur bílý (Ctenopharyngodon idella)
Tento druh byl k nám dovezen poprvé v roce 1961 zejména za účelem likvidace makrofyt
a postupně se podařilo jeho chov stabilizovat (Hanel & Lusk 2005). Amur bílý je uměle roz-
množován, odchované násady jsou využívány jak pro odchov konzumních ryb v rybnících,
tak je vysazován do rybářských revírů jako objekt sportovního rybolovu. Z hlediska rybář-
ského využití (produkce, konzumní hodnota, objekt rybolovu) je amur bílý v podmínkách
ČR vysoce ceněným druhem. Z Evropy je uváděn výskyt jeho ferálních populací z 15 zemí
(Savini et al. 2010).
• Negativní rizikový faktor představuje tento druh vzhledem ke své potravní specializaci
(fytofág) vůči původní vodní floře. I při odpovídající obsádce (početnost a biomasa) je tento
druh schopen likvidovat chráněné druhy vodních rostlin. Druhotně má pak vyžírání vod-
ních rostlin nepříznivý vliv na reprodukci fytofilních druhů ryb, které se na vodní rostliny
vytírají. Uváděn je i příspěvek amura k „eutrofizaci“ vodního biotopu (Cudmore & Man

Ndrvoštěp - Profil | Po 18.3.2019 12:46:23

Bacha >> Tak jinak. Vlka ano nebo ne ?😎

Ndrvoštěp - Profil | Ne 17.3.2019 14:17:39

NHonza7 - Profil | Ne 17.3.2019 13:37:23

sven >> Je víc než smutné, že i lidem s určitým kladným vztahem k přírodě unikají pojmy o biologické potřebě u jednotlivých živočišných druhů.

NHonza7 - Profil | Ne 17.3.2019 12:40:00

Bacha >> To jsem nevěděl, že vlk bude muset k tobě zajít na pasové oddělení se tě zeptat zda-li může vstoupit do ČR.
Jak je tomu v Polsku, Německu, Litvě, Estonsku, Lotyšsku, Rakousku, Slovensku, Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku, Ukrajině, Rumunsku a dalších zemí?

NBacha - Profil | Ne 17.3.2019 10:54:14

Honza7 >> Nevím, kde žiješ, ale Česko je už pěkně dlouho na světovém seznemu zemí bez výskytu vztekliny. Takže u nás se nic plošně vakcína nepodává. To bylo naposledy za totáče.
Teplokrevná zvířata se očkují pouze v chovech.

NHonza7 - Profil | Ne 17.3.2019 10:13:51

Lutra >> Rezeň 5,125 ti napsal asi nejpravděpodobnější variantu jakým způsobem se dostaly protilátky proti vzteklině do těla vlka.
Celkem mě ale udivuje, že lidi kteří mají jiný názor máš tendenci nazývat ekoblbečkama a tvůj názor je přírodě nejbližší a nejideálnější. Doufám, že i ty půjdeš dostatečným příkladem, protože případů, kdy tady pes napadl člověka a případně ho usmrtil už bylo u nás víc, než dost. Nelibí se ti co jsem napsal, že máš utratit svého psa? To tě plně chápu, protože to není v tvém ekonomickém zájmu, případně to postihne tvou srdeční záležitost - v takovém případě má jít příroda včetně ochrany lidí do p-r-d-e-l-e ???
Honba za trofejním kusem nepostihla pouze rybáře, myslivci v tom jedou taky a podle toho to taky u nás vypadá, včetně některých diskusí.
Ještě k vlkům z Broumovska - ta svačina asi nejspíš byla jejich, když si klíči otevřeli dveře auta. Navíc je zde další významný evoluční krok vpřed vlci začali žrát tvarohové buchty a koláče s povidly o to méně bude stržené zvěře.

N1Mara - Profil | Čt 14.3.2019 10:48:36

na posedech jsem naseděl spousty hodin při čekaný a vím, že to není jen taková prdel, každé pokýchnutí, smrkání či jen otočení znamená, že o tobě čuníci vědí a nedorazí a můžeš tam pak sedět jak idiot dalších xx hodin. Někdy čuníci přiběhnou hladový a je to v cajku, ale vetšinou si dávají veliký pozor ....... No zkuste si nehybně sedět 4 a více hodin a ono vás to rychle přejde a to jsem v kazatelně, na prkénku či nějaké lavici na stromě je to ještě horší a k tomu počasí jako déšť, sníh, mráz no a z 80% co jsou tady by se na to vysrali .-)))))

NRezeň 5,125 - Profil | Čt 14.3.2019 0:56:05

Čistě statisticky je za posledních 100 let z hlediska usmrcení a jako původce úrazu pro našince jasne a bez diakuze nebezpečnější myslivec než vlk. A volá tu někdo po omezení populace myslivců?
Zato sotva vlk sežere jedno zvíře, tak hned je to celospolečenský problém...:-))
Nebrat osobně, je to prostě klasický paradox moderní doby:-)

NRezeň 5,125 - Profil | Čt 14.3.2019 0:32:59

Scorpio-75 >> j těm odstrelum- kamarád myslivec pěkně popisoval, jak se snaží střílet prasata- nic jednoduchého to nebylo, ty mrchy prostě nechodily:-), a to se můžou střílet celý rok
A sem zvědavej jak se k vyšší četnosti velkých honu postaví veřejnost. A hlavně, aby se při té činnosti nezredukovali sami myslivci, jednou za rok to bohatě stačí, více honu by populace myslivců nemusela přežít:-))

NKondrakar - Profil | Čt 14.3.2019 0:32:18

Scorpio-75 >> Dovede, ale proč. Nulová ochrana stád - ohradníky, pastevečtí psi, nic. Viděl jsem hezkej pořad z Krušných hor o chovatelích ovcí a vlcích. Tam jeden chovatel říkal, že je rád, že tam vlci jsou. Sice si sem tam vezmou ovci, ale že hlavně loví vysokou, která jim vypásá pastviny a oni nemaj seno na zimu. A teď, když tam jsou vlci a rozhání vysokou, maj seno, byť za desátek ze stáda.

NKondrakar - Profil | St 13.3.2019 23:39:12

jambo >> A že to je zákonem chráněný jako ohroženej druh, to jako nic? Hlavně že budem chránit siku na kterýho nadávaj kudy choděj.

NRožnovák - Profil | St 13.3.2019 23:26:51

Řízek 5,125 >> pokud se prodírám křídlatkou čí netýkavkou žlaznatou jež dusí vše živé a vidím kolik potoků dokáže za sezonu vyčistit račí mor od našich raků, byl bych do budoucna k cizím druhům ještě opatrnější, než jim povolíme otěže. Z některými teď už bude věru těžké pořízení.

NWillow - Profil | St 13.3.2019 20:36:59

A nano vědci mají příplatek 5kč brutto/hod.😁😁

NRezeň 5,125 - Profil | St 13.3.2019 14:02:51

valcha186 >> a co třeba mýval nebo psík mývalovitý- nemůžou mít třeba vliv na tom, že nejsou vidět koroptve a bažanti?
nežere norek americký naše původní raky?

sumeček je z usa, a nikdo ho už nevysazuje, a je dost na ustupu…, co zde jeho introdukce napáchala, to snad ví každý rybář...
negativní vlivy vysazování průmyslových lososovitých ryb na puvodní obsádky toku jsou také známy, a na mrku se intenzivně řeší v jiné diskuzi:-)

bažanti se normálně vysazují, za účelem lovu.

v těch potocích nenajdeme hlavně vodu.
k řešení je třeba x věcí, které se nedají řešit najednou, tady se řeší možný vliv nepůvodních druhů.
odpadní vody a vypouštění jímek řeší zase jiný zákon.

NScorpio-75 - Profil | St 13.3.2019 13:58:41

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 13.3.2019 13:37:15 >> to máš asi takhle, příroda se neustále mění. Druhy se na daném stanovišti mohou nahrazovat vlivem konkurence, predace nebo adaptace, což se běžně dělo a děje. V současné chvíli vidíme nějaký stacionární stav, nicméně dlouhodobé změny ve složení druhů jsou prokázané už od prvohor. Člověk jako dominantní druh pak ovlivňuje prostředí dle svých potřeb, což je jeho právo jako vítěze v konkurenčním boji. Pokud svého práva uživá s rozumem, pak v tom nevidím problém.

Nvalcha186 - Profil | St 13.3.2019 13:52:51

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 13.3.2019 13:37:15 >> A co takhle odstřel čápů, vlaštovek od jihu a co od severu. Naklonujeme mamuty, půjdeme do jeskyní. Stačí se podívat po potocích, kde byli okouni a jiné rybky a co tam najdeme ? Holé potoky. Odpady z domů, bez čistění, povolení, samé savo atd.
V noci vypouštění jímek, mytí aut. Kdo v tom může žít ? To jsou problémy a ne nepůvodní zvířena. Z východu je tolstoj, amur a ze západu nic ? To je divné. Siven a Pd jsou také z východu, sumeček asi taky. Siven ze běžně dává do potoků za účasti a fin. podpory, se souhlasem a účastí CHKO,ČIŽP. Tady je co řešit, ale ne zbytky havěti, co ještě přežívají. Už není vidět zajíce, bažanty, koroptve.

Njambo - Profil | St 13.3.2019 13:49:34

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 13.3.2019 13:37:15 >> Co je podle tebe uměle chované stádo ,a co není uměle chované ? A co musí mít pro legální pobyt ? Díky.

Nrybomil - Profil | St 13.3.2019 12:37:47

Scorpio-75 >> a co teprve mu slimák jako nepůvodní druh? jedna poslankyně nám je sem chce introdukovat na náklady státu.

Nrybomil - Profil | St 13.3.2019 11:52:23

rybomil >> bez státních orgánů, těch jejich seznamů a ekoegohoničů

NRezeň 5,125 - Profil | St 13.3.2019 11:20:04

rybomil >> nebyl by všude nasranej kapr, "tolstolobik" a amur....

Ntorwald - Profil | St 13.3.2019 10:00:49

mič >> Přesně... .Ještě bych dodal, kterej žije ve městě, všude jezdí autem, nakupuje vše v igelitu, ale všechno ví a do všeho kecá... .

Nrybomil - Profil | St 13.3.2019 9:32:06

splávkař >> A co by byly státní vody bez rybářů, jedno jestli ČRS, MRS, u sousedů SRZ, nebo jinej jinak se jmenující subjekt.
Ani ten podělanej projekt Losos 2000 by bez nich tento absurdistát nezapočal. Myslíš, že tohle budou dělat ekoblbečci ? Nebo rybochovy zalevno ?