Zasedala pstruhařská sekce Hospodářského odboru Rady ČRS

Willow - Profil | St 6.3.2019 14:04:55

Scorpio-75 >> Tobě se to zdá rozumné? Mně tedy ani náhodou.!!Kdyby ti , kteří teď sedí v PS odboru, se chovali před 15-20lety rozumně ,tak by jsme dnes neřešili početnost původního lipana a pstruha potočního.Ta chuť si přivydělat bokem za nějakého Pd a Si v podhorských potocích a říčkách ,zničila ,, aspoň" ten zdravý a dravý základ pstruhových vod.
No a kdo z VčÚs v tom měl prsty?
Pohl,Bielik,Kulich.😫😫
Tito jedinci a pár nenažraných hospodářů Mo to dotáhli do tohoto stavu a za to,že mám pravdu dám ruku do ohně.Dosazovani Pd a Si na zatraktivnění pstruhového revíru zvýšilo rybářský tlak na všechny lososovité ryby a při cíleném lovu Pd a Si se občas spletl potočák a lipan a toto dílo začalo tu zkázu na pstruhových vodách.Kdyby!!!Se nedosazoval Pd,Si a Kolowrat, tak dnes neřešíme vůbec základ původních druhů pstruhových vod.A nejhorší na tom je to, že Ti,kteří toho jsou příčinou,to chtějí uvést do původního stavu.!!Nesmysl, kážou vodu a pijou víno.Zas jen koukají,kde a jak se napakovat.!!

Rožnovák - Profil | So 9.3.2019 21:36:42

Mrknato >> Problém duháka nebo tržního PO spolu nese nejen jeho vysazování ale i rezignaci na chov ryb jako takový, stačí někde nakoupit tržní rybu vypustit do vody aby byl klient spokojen že přemohl párkrát do roka na prutu minimálně půlkilového PD či PO. Ostatní věci jdou potom však stranou jako je snaha o nějaké hospodažení rybou a stav vodních toků a jejich zlepšování, aby byla podpořena přirození reprodukce a bylo dostatek míst kde se může nejen námí vysazený plůdek vyvíjet a dovršit svůj vývoj až do stádia generačních ryb. Proplácní Po2 je mizerné vzhledem k nákladům to je všeobecně známý fakt. Plůdek je v dnešní době spíš problém sehnat než zaplatit, zvlášť z kvalitního zdroje.Z nedostatkem prostředků na mě nechoď, když je dost prostředků na kapra či duháka nad ZP z vlastních zdrojů urrčitě by se našlo i na PO a Li. Jde spíš o to aby byl plůdek kvalitní, pokud se už musí nakupovat.Kdyby se sadil mladý lipan odchováný na přirozené potravě byl by to lepší, nyní Lipan se nejčastěji sadí v Li1 či Li2 často je odchován na granulích a po vysazení nepřijímá potravu a často zajde. Dříve se sadil Li0 odchovaný v přírodních nádržích či náhonech naučil se zobat mušky a až potom šel do toku a byl přisazován k matečným hejnům které již byly v toku. Pokud se dnes sadí tedy Lipan starší i je zvyklý na granule a ještě se po vysazení nepotká s divokým lipanem jež by ho naučil reagovat na přírodní podmíny, pokud nepochopí že se hmyz žere, zajde hlady či ho sežere nějaký predoš. Jinak hlaví průšvih u lipana aspoň u nás je zvedlá průměrná teplota vody, špatný reliéf koryta a jeho zpřístupnění pro predátory což umožnio jejich populční vzestup a samozřejmě naše pozdní reakce na nové podmínky, když se hroutí populační struktrura generčních hejn nelze po desítkách či stovkách odnášet generační ryby, ale hledat příčiny a začít je řešit. Důkazem správného přístupu a řešení všech negativ jako celku, je to, že sou revíry kde lipan i pstruh celkem prosperuje.

Pedro1 - Profil | Pá 8.3.2019 12:32:20

potočák 62 >> Ta demonstrace,to je velkej majstršyk.To až pustí ve zprávách na Nově,že na ulici v centru Prahy demonstrují pošahaní kapraři s transparentama Chyť a Pusť a No Kill,tak se začnu bát někde říct,že jsem taky rybář,aby mě nezavřeli do blázince.
To bude velká věc.

hering - Profil | Ne 10.3.2019 16:10:46

1Mara >> Hele Mařeno,já vidím jen dva duháčky :-)) Z té první rybky vyroste nejspíše jikernačka a ta druhá asi jako mlíčák :-)

No a kdyby mě pan Mrknato neměl v ignoru,tak bych mu napsal,že fotí hezké půlročky potočáka,ale střevle to opravdu není ani náhodou.

Rožnovák - Profil | Ne 10.3.2019 14:42:49

Mrknato >> Někde se ještě skutečně dává nad ZP tedy z vlastích prostředků do vody nejen kapr a duhák, ale i reofilové jako je ostroretka, lipan a dostane se i na lína. Poenta byla že lipan je schopen přijímat přirozenou potravu. Sice někdo nabízí starší rybu odchovanou na přirozené potravě, ale u nás měl výraznější úspěch plůdek odchovaný na vhodné vodoteči či rybníčku, ale bez obnovy přirozené reprodukce to mít úspěch nebude a házet tržního lipana na maso do vody na pár měsíců, to nemyslíš vážně, když se to samé, dělalo s Po totálně se dorazil. Co se týká PO ,soukromník co prodává ročka i dvojročka odkrmeného v teploučku na granulích za 11kč dosáhne zisku, ale MO která ho posílá své vykulené prcky stále na zkušenou na potoky má ty náklady vyšší, jednak je v tom práce při slovování generačky, výtěr ryby, opatrování jiker a plůdku na líhni, vyszení plůdku armádou sazečů a potom slovovování potoků, to jsou hodiny a hodiny práce, které se již nedělají v rámci brigád, ale většinou se v nich točí tak dvě desítky lidí co se musí zaplatit protože maj svoji povinnost splněnou většinou po první akci :-). Já mám celkem jasno z čeho ze u té ceny vycházelo.

alžběta - Profil | Ne 10.3.2019 13:51:46

Je to blbý mít 11 let doma na zdi střevli a pak zjistit, že je to pstruh...za to se prostě musí bojovat.

sliver - Profil | Ne 10.3.2019 12:41:37

Mrknato >> a ty chceš mudrovat do ryb, když je ani nepoznáš , haha.

sliver - Profil | Ne 10.3.2019 10:19:34

Mrknato >> to je pstruh

potočák 62 - Profil | Pá 8.3.2019 19:06:39

FRANK71 >> Daleko více,než rybníky v kombinovaném režimu mě vadí,že když si koupím roční pstruhovou povolenku,která je dražší než MP,tak můžu chytat pouze 7.5 měsíce,pokud´rád vláčím,tak jenom 4.5 měsíce,zatím co kdyby se s tou myšlenkou rybníků dále pracovalo,tak by jsem mohl alespoń na nich chytat měsíců 12.Dále mě vadí,že se v rámci svazu vysadí tržní duhák a siven ale zpátky se ho neodloví za 6 000 000 kč a to ročně.Vadí mě vysazování duháků do tekoucích vod na podzim,kdy se tím přesvědčují rybáři,aby tyto vody navštěvovali i v těchto měsících i když to má negativní vliv na PO,vadí mě,že se tímto způsobem živí na PS vodách několik stovek vyder,které by tam jinak nebyli.To všechno by šlo právě odstranit těmi rybníky,stačilo by,aby u každého US nějaké byli a PD na podzim místo do tekoucích vod se vysazovali tam.Byla by větší návratnost za stejné peníze do násady,méně vyder a tím více PO a LI a i větší zájem o PS povolenky a tím více peněz. Dále mě vadí,že i když se nedostává přímé odškodnění za škody způsobené na tekoucích vodách,tak to stát dělá oklikou a ČRS ty peníze dostane a co s tím udělá? Podpoří s tím nejvíce postižené druhy reofilních ryb? Prdličky naší babičky,zarybní tím nad zarybńovací plán kaprem a duhákem. Petrův Zdar

Pedro1 - Profil | Pá 8.3.2019 15:52:02

Mrknato >> Já tomu rozumím.Mě RMV serou dlouhodobě.Ne proto že si někdo udělá pěknej,dobře zarybněnej rybník a tam si chodí chytat.
Ale proto,že chodí chytat i na řeku vedle společně s členi jiných MO,kteří už ovšem na ten rybník nesmí a druhak proto,že nikdo nekontroluje z čeho se vlastně ten rybník zarybňuje a platí.

Pedro1 - Profil | Pá 8.3.2019 15:33:56

Willow >> Bylo by to přesně naopak.Ty spolky by si pravidla vytvořily samy a samy by se o vody staraly.Členi by platili a pravděpodobně mnohem více než dnes,za což by vyžadovali fungující systém spolku a dobře zarybněné vody.
Kdyby to v některém spolku stálo za vyliž,členi by přešli do jiných spolků a tak by vznikl spolek bez členi,který by neměl peníze ani lidi,takže by skončil a vody by např. převzal jiný dobře fungující spolek.
Až by se to celé dostalo dofáze,že by si spolky vybíraly koho mezi sebe pustí,kdo bude na jejich vodách chytat apod..
Takže za hodně peněz mnohem méně revírů než dnes,mnohem přísnější pravidla,ovšem dobře zarybněné vody o které je staráno co nejlépe to jde.

FRANK71 - Profil | Pá 8.3.2019 15:22:46

potočák 62 >> No já nevím, zatím dohenestuje jen druhá strana. Jinak jsi asi nečetl program Hýbnera. Je skoro stejný jako Macha. Doufám, že jsi příspěvek fotojakesem četl velmi, ale velmi pozorně. Já nevím, pan Dytrych je členem MO Třeboň. Je to
V ÚS, který chtěl vymrdat z redistrbucí, než to nahoře zastavili. Pan Hýbner je zase ten, který chtěl vymrdat s pstruhovými rybníky. Je divné, že jen v jejich ÚS to nechápou. Tak teď nevím, kdo je vlastně ten hodný a kdo zlý.

Mrknato - Profil | Pá 8.3.2019 15:03:33

potočák 62 >> Léta navrhuju a i na konferenci jsem navrhl, aby se v MO udělal ordnung. Tedy podle schválených stanov ČRS.
MO hospodaří buď společně a využívá územních a CS povolenek, nebo samostatně na svém, tedy na RMV a člen si může koupit územní povolenku pouze na jeden vybraný revír, ale to se nepraktikovalo. Vychcané MO si zarybňují své soukromáky (RMV) a jejich členi neoprávněně dosáhnou na plnohodnotné společné povolenky.
Že v tom chce nový předseda ČRS udělat pořádek, je chvályhodné....... a nebylo by od věci se podívat, jak se zapojují MO Stč. kraje do CS rybolovu.

Willow - Profil | St 6.3.2019 14:47:08

Widl_CZ >> Tak to jsi mně špatně pochopil.Já po 45 letech aktivního rybaření těmhle bolševikům,kteří to dotáhli do sraček , šanci nedám a ani od nich nechci ,aby se na tom podíleli.!!!
To je ,jako kdyby Kožený měl vrátit republice tu správnou podnikatelskou tvář.Blbost.Naivita a hlupáctví.!!
Máme jiné a lepší a mají za sebou několikaleté výsledky,tak proč??to nechávat těm, kteří to vše!!!!způsobili .!!

1Mara - Profil | Ne 10.3.2019 23:46:30

Mrknato >> No vidíš, nejsi sám, kdo pozná hovno :-))) Dal jsem ti sem dvě fota a obě jsou Duháci a já měl celou dobu za to, že ta první je potočmen :-)))) ještě že nejsem RS, to by byla ostuda .-)))

rybomil - Profil | Ne 10.3.2019 22:46:59

nofish >> jasně že umí, zrovna minulej tejden mi nasypanej duhák na duhákodromu zalovil do plotiček přímo pod nohama, pomalu vylítnul na břeh. Viděl jsem to X krát.
Hlad je hlad, stačí pár dní bez granulí a jak se rozvzpomenou.

nofish - Profil | Ne 10.3.2019 17:27:17

Řízek 5,125 >> Rezeň 5,125 - 10.3.2019 17:15:51 >> Rybí žaludky nestuduju, ale to o těch průmyslově chovaných rybách a obsahu jejich žaludků jsem slyšel od více lidí.
Je možné, že to "probrání drobotě" pstruhem je fakt spíš tím, že se tam dávají fakt celkem velké ryby a dost často.
Jinak agregát je fajn věc, ale dneska už třeba u nás vlastně celkem k ničemu. Tlak predátorů a sucha ustojí fakt asi jenom ta střevle a vranka. Třeba chov pstruha v přirozených podmínkách je poslední roky o ničem a je to rok od roku horší. Snaha je, ale počítat ekonomiku, bylo by lepší se na to vyprdnout.
O tom co třeba u nás dělá povodí odry, se bavit nemusíme. Systematická likvidace všeho za pomocí bagrů a betonu spojená s šílenými průtoky v době rozmnožování čehokoli, prostě od jara do podzima.

Rezeň 5,125 - Profil | Ne 10.3.2019 17:15:51

nofish >> to je prostě o tom rozumném přístupu, jak sem psal ve druhém příspěvku, když se tam sypou pravidelně pořád a ve velkém množství, tak je to jasné.
Když se to vysadí jednou dvakrát za rok, stane se víceméně prd. Protože ty velký ryby neumí lovit:-), a těžko si vyjedou do 5 cm vody, kde se zdržují malí pstrouzci....
Btw- ani hejno strevli není úplně blbý, aby se nechalo jen tak vyluxovat, naopak, hejno je obranná strategie, proti vyluxovani, a průmyslová ryba ho jen tak nevylovi...
A spousta lidí nic nemusí tvrdit, to je prostě fakt:-)
Jinak já sem přímo v praxi nabehal u agregatu kilometry ve vode a prozkoumal stovky rybích žaludku, já ti tu nepíšu žádný domněnky od druhých, já to mám z praxe...

1Mara - Profil | Ne 10.3.2019 13:01:14

Mrknato >> nezlob se na mě, ale i já na mobilu vidím tu tukovou ploutvičku...... Tady foto malého potočaka a duhaka. Strvlicku bych hledal dlouhou a už nemám baterii na founu. 😉 Takže za mě jednoznačně malý pstruh obecný .....😉

Scorpio-75 - Profil | Ne 10.3.2019 0:34:25

rybomil >> předpokládám, že se jednalo o stanici Pavlov. Co se týká hustoty vyder, pak u nás poslední roky zaznamenávám stále hustší pobytové stopy to i na revírech, kde vydra nebyla. Oplocování revírů je jen úhybný manévr. Byl by to super pohled na naši krajinu, která by byla protkaná plotama kvůli vydrám, vlkům, medvědům a lidi by mezi plotama pobíhali jak králíci. Ta zvířata tady desítky či stovky let prakticky nežila nebo byla na minimech, kdy jejich vliv byl minimální. Tady ta neuvážená podpora v naší kulturní krajině nadělala akorát zbytečné problémy.

Scorpio-75 - Profil | So 9.3.2019 12:50:37

1Mara >> já si myslím, že nic padat nebude. Všichni si musí být sakra dobře vědomi, že by to bylo hodně špatný. Kapři si rybník nevypustí. Nejsme v Anglii, abysme si mohli dovolit platit hrozný pálky za klubové vody nebo prémiové revíry.
Stát v tuhle tu chvíli chce zamezit vstup ochranářům do stavebních řízení na silnice. V jakém to je stavu momentálně nevím. Jestli už to je schválené nebo ne, fakt nevím. Pokud se to odsouhlasí, pak je to první vlaštovka. Chvála bohu za ni.
Tady ty střety zájmů budou určitě neustále narůstat. Stát by měl jasně vymezit pravomoci ochranářům, které by měli mít pouze na území NP, CHKO, NPR nebo NPP při ochraně vzácných rostlin a živočichů. Rozhodně by jejich činnost neměla způsobovat hospodářské škody, ať už jednotlivým obyvatelům či skupinám. Blížíme se do doby, kdy naše neobnovitelné zdroje nebudou. Pak budeme muset větším podílem využívat naše zdroje, včetně vod. V ten okamžik se vydra, kormorán apod stanou regulérními škůdci a budou hubeni, jak to bývalo dříve, ať ochranáři chtějí nebo ne. Vydra jako taková nevyhyne. Má obrovský areál rozšíření napříč Eurasií. Naše republika je dost malá na to, aby jsme ji nechali se namnožit do stavu, kdy převezme vládu nad rybími populacemi. Co s tím? Naprosto jednoduše. Následující věty nemohu napsat, protože se chci vyhnout obvinění z nabádání k trestnému činu.

Saddám - Profil | So 9.3.2019 8:05:55

potočák 62 >> Buď jsi hloupý nebo schválně kecáš. Písník Oplatil je vyčleněn pro nějakou úzkou skupinu rybářů? Ale není. Povolenku si může koupit kdokoli bez ohledu nato odkud je. Také pravidla zde platí pro všechny stejná. Příště nežvaň hlouposti o věcech o kterých víš prd.

Mrknato - Profil | So 9.3.2019 7:33:37

rybomil >> Jestli někdo chce zrušit "RMV", tak musí nejdřív odstavit MO od společné rybařiny (v Praze to udělali) a vymazat MO ze stanov ohledně hospodaření na revírech.
RMV ve stanovách a zákoně nenajdeš a jak pěkně fungují.....))) Nebo ve stanovách jasně uvést, že VRP nelze řešit na členských schůzích, neb dle zákona přísluší pouze státní správě (RO) a jmenovanému rybářskému hospodáři. A tato struktura by měla být za hospodaření v revírech plně odpovědná.

Mrknato - Profil | Pá 8.3.2019 19:15:59

potočák 62 >> Tak to si o rybářích nemyslíš nic pozitivního a máš je za trotly, kterým jako lvu v kleci hodíš 3kg vepřového a čekáš že budou panáčkovat. Většina rybářů chce lovit na krásných tekoucícch vodách a je jedno zda průmyslové, nebo zdivočelé ryby, za situace, kdy ty původní (nemám rád označení divoké) už v řekách nejsou a nebudou!!!

Tomáš7 - Profil | Pá 8.3.2019 18:22:25

Luigi_Lasagne old >> změny potřeba jsou. Osobně si myslím, že nový predseda se zachoval jako trouba. Místo aby se snažil svaz sjednotit a uklidnit ty ukricence, co svolavaji demonstrace, tak si hned při prvním rozhovoru do novin kopne do svých spolupracovniku. Všem, co se trochu zajímají o dění ve svazu, to bylo hned jasné o kom se mluví. Proč to udělal? Buď je hloupý nebo se rád msti. Každopádně je to podle mně špatně a vykopava to hlubší příkopy a ukricencum nabiji. Situace ve svazu smrdí totálním rozpadem.

Luigi_Lasagne old - Profil | Pá 8.3.2019 18:12:50

Tomáš7 >> Obávám se, že naopak snílci jsou ti, kteří si myslí, že se něco zásadního v ĆRS změní. Ale to je věcí názoru. Chápu, že někdo ty radikálnější změny nepotřebuje. Dokonce si myslím, že drtivá většina.



Luigi_Lasagne old - Profil | Pá 8.3.2019 16:19:20

Saddám >> Nemáš pravdu. Máme se jak prasata v žitě a nikdy v historii nám nebylo líp, přestože spousta věcí je špatně. Tímto z mé strany končím komentáře k politice a stavu národa. Nikam to nevede a sem to nepatří.

Mrknato - Profil | Pá 8.3.2019 15:56:02

Luigi_Lasagne old >> Ono se ještě nevyzkoušelo odpálit nad českem atomovku, kterou se furt straší, kolik nás přežije....(((((

Kdybys chytal od r. 75 na řekách, tak by ti bylo jasné, že tehdejší množství a různorodost druhů ryb nebyla dána hospodařením..... Dnes to je bohužel zásadní, ale svaz vymejšlí kila obezliček a melouchů a na násady není....... a různí "vizionáři" si současný nedobrý stav přehazují jako horký brambor.

Mrknato - Profil | Pá 8.3.2019 15:43:56

Pedro1 >> Ale členi už dnes, i včera si mohli hospodařit samostatně, viz Jičín, Turnov, Svitavy, a.j., ale mít své a ještě huntovat společné je to, oč tu běží kolego!

Saddám - Profil | Pá 8.3.2019 15:40:54

Pedro1 >> Byloli by kdyby..Prd velebnosti. Již před cca 10 lety jeden chytrý pán veřejně řekl, že rybářské právo je poslední neohlodaná kost v tomto státě. Vidno, že vlci už stahují kruh.

Mrknato - Profil | Pá 8.3.2019 15:39:58

Luigi_Lasagne old >> Sedlák hospodaří na svém, ale svaz na státním, to je ten rozdíl, co většina nechápe. Proto čilimníci jsou nakloněni naprostým píšovinám, co chtějí někteří členi, co jsou slyšet.
Podle mě je zcela nepřijatelné, aby členi posilněni členskými schůzemi měnili zákon .... Proto je pro většinu zákon a vyhláška jen papír, který členi údajně mohou zpřísňovat((((((.

Saddám - Profil | Pá 8.3.2019 15:36:13

Luigi_Lasagne old >> Nevím kolik je těch sedláků na svém hospodařících x agropodniků , ale jistě vím to, že půda se nyní ve velkém huntuje stylem, jaký by si za socíku žádné JZD nedovolilo, protože by záhy představenstvo skončilo za katrem.

Tomáš7 - Profil | Pá 8.3.2019 15:32:05

Luigi_Lasagne old >> a u nás zase spolehlivě funguje, že pokud by se něco rozpadlo, tak by se na to hned vrhla smečka vlků a vyrvala by si ty nejlepší kusy. Zbytky by zůstaly nám hobíkům. Prostě nevěřím, že by se nezačaly divoce "přeudělovat" dekrety na top revíry. Jsou tu myslivci, které zajímá mnoho stojáků, jsou tu prodejci rybářských potřeb, výrobci koulí a pak komerční rybářství. To je slušná smečka.

Tomáš7 - Profil | Pá 8.3.2019 15:05:15

aartu >> no hlavně, kdo by se tam vedral do čela těch spolků? Stejní lidé. Ať je to fotbal, hokej, politika. Takhle máme aspoň možnost chytat s jedním papírem kam až dojedeme:D

aartu - Profil | Pá 8.3.2019 14:46:40

Luigi_Lasagne old >> Ahoj,jakou máš představu o tom,jak by to fungovalo poté? Každá mo by se změnila na klub a hospodařila podle svého? Já si myslím,že většina rybářů by přešla do organizací s atraktivními revíry,které by byly prerybněny po vzoru soukromákua ty ostatní by nejspíš postupně zdegradovaly. Já zrovna tyto "neatraktivní" revíry preferuju.

potočák 62 - Profil | Čt 7.3.2019 21:09:32

FRANK71 >> Je to jeden ze dvou,kteří jsou v odboru a které si na tu funkci dovedu představit.Ovšem,pokud´ jsi četl odůvodnění,proč by tento odbor měl vzniknout,jací členové by ho měly tvořit a porovnáš to se skutečností,tak to je katastrofa.To ukázalo i první zasedání,že ve skutečnosti představitelé svazu nemají vůbec tušení,v jakém stavu jsou populace PO a LI u nás.A tvrdit,že je v pořádku vysazovat farmově odchovaného PO? Existují desítky vědeckých prací a studií jak u nás,tak v zahraničí,které právě toto považují za jednu z hlavních příčin mizení PO. Pokud´ to shrnu,jak se ukazuje,tak vedení svazu nemá zájem celou problematiku řešit,naopak se pokusí co nejrychleji zničit fungující populace PO,aby mohli obhájit svou neschopnost a ekonomické zájmy spočívající v masovém vysazování duháka,sivena a farmového PO.Myslím,že na to svaz brzo doplatí a bude přicházet o revíry kvůli nevhodnému hospodaření jako to bude myslím na Otavě,kde Šumavský národní park vyšachoval nově rybáře.Petrův Zdar

medvěd - Profil | St 6.3.2019 12:00:39

Widl_CZ >> já moc ne-viz výňatek- poslední kategorií jsou pstruhové revíry s intenzivnějším vysazování pstruha duhového či sivena amerického, které umožní rybářům dosáhnout kýženého úlovku za účelem konzumace, aniž by tím byly poškozovány populace našich původních druhů salmonidů.