Ze zasedání hospodářského odboru při Radě ČRS

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 10.4.2018

kakr - Profil | Čt 12.4.2018 9:01:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Stačí se kouknout jak to řešili naši pradědové, úplně jednoduše a to neměli žádné pletenky a fluocarbony.
V Lovebním řádu to ošetřili jednou větou -

Lovné nářadí musí býti náležité pevnosti, aby ryby je snad neutrhly a v důsledku poranění neuhynuly.

Johnny001 - Profil | So 14.4.2018 0:11:41

kakr >> Budeme si tahat trika? :)) Třeba každoročně "na černo" vysazuju ročky okouna a někdy i candáta z podzimních výlovů. Na výlovech dvouhorkových rybníků to chcípá na stokách po tisících.. Kdyby se svaz domluvil s profesníma rybářema a formou brigády by to pod hrází posbírali, dali na čistou vodu a vysadili... Jenže ono pro svaz je pohodlnější vyinkasoval prachy místo donutit lidi do brigád a za ty prachy vysadit kapř, okounovi dát míru 15cm a čekat na zázrak...

Mrknato - Profil | St 11.4.2018 20:05:44

Pánové a to Vám vůbec nevadí, že háček jakékoliv "samosečné montáže" může být pevně spojen s vlascem a olovem? Kaprařský samosek je zcela totožná záležitost jako srkačka. Rozdíl je pouze v tom, že lovící se samosekem kapř převáží a lovící se srkačkou odváží.......

sven - Profil | St 11.4.2018 15:25:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >> Ale to není vůbec špatný nápad :)
Třeba by se společnými silami, konečně podařilo zformulovat jednoznačná a jasná pravidla..
Zatím se to svazovému, mozkovému trustu stále nějak ne a nedaří.
Ale věřím, že s nástupem nového větru v ČRS, to snad konečně vyjde alespoň u nás :)
Držme jim všechny palce :-)

Řekl bych, že MRK mozkový trust, už jisté ovoce přinesl..
Minimálně v tom, že si mozkový trust MRS, konečně v BPVRP opravil rybku "živou" za "nástražní" neboť snad i po kritice z MRKu správně usoudil, že zákon takový termín nezná...
Možná by se mohl zamyslet i nad použitím "vylovovacího" bodce, s krycím názvem Gaf.
Jednak protože bodec je v rozporu se zákonem 99/2004, druhak že pasáž v BPVRP nabádá k týrání zvířat.
Ono asi nabodnout 20kg kapra nebo amura, který mi nevleze do podběráku asi pro něj nebude nic moc.

..."Pokud ryby nelze (vzhledem k hmotnosti) zvednout pomocí prutu nad hladinu, je nutno použít podběrák. Při vylovování ryb o velké hmotnosti může být použit vylovovací hák (gaf)...."

A lze vytušit, že i když šupinatému gerontovi poleju hlavu Klinikem a vrazím do něj panáka slivovice na posilněnou, veselo mu nebude...

Mimo to, trust jaksi opomněl tento instrument vyjmenovat v povolených technických prostředcích..
a tedy nadměrně pilná RS, ano i takoví se vyskytují, připraví důvěřivého bodavce o noty dřív,
než bys řekl švec..

XI. Povolené technické prostředky k lovu:
Povolené technické prostředky k lovu jsou: vábničky, rybářské loďky, plovoucí nafukovací rybářské pomůcky určené k lovu ryb, echolot, podběrák, udice, čeřínek, vezírek, vyprošťovač háčků, měřítko, stojánky na udice, číhátka, splávky a zátěž.

Vikasgard - Profil | Pá 13.4.2018 12:40:40

Johnny001 - Viděl jsem, co se dělalo s okounky +- 5-8 cm na UN Orlík. Na podzim si hodil do vody čeřen a nemohls ho vytáhnout, protože byl okounků plnej..jak ty malý ryby skončili, je asi jasný... Jsem jednoznačně pro ochranu okouna a klidně bych ho zařadil na seznam vybraných druhů..

Bacha - Profil | St 11.4.2018 20:52:30

Mrknato >> Moc tě prosím!!! Konečně si ujasni, jaký je rozdíl mezi samosekem a samozásekem. Čeština je bohatá a já chápu, že pro někoho i nesrozumitelná. Doma mi říkají "gramatický nácek":-DDD

Pvl - Profil | Ne 15.4.2018 10:25:38

Mrknato >> Tobě opravdu hrabe .. vem si prášek ..

Bacha - Profil | Ne 15.4.2018 0:16:00

tatyk >> Nejsem moravan a proto píšu, že nevím, jak to tam vypadá. Navíc tam ryby nechytám.
Jen mi tedy vrtá hlavou, zda moravská RS může vyžadovat plnění pouze těch osmi stran textu a jakou oporou v zákonu mají ony bližší podmínky. Pak tedy na Moravě platí zákon, vyhláška a bližší podmínky...to bude v Česku taky, akorát se to jmenuje rybářský řád.
No, raději jsem si to přečetl, a musím uznat, že to je skvost, jaký se hned tak nevidí. Stejně jako český rybářský řád. Takže platí mé předchozí tvrzení, že rybářské legislativa je hovadská:-)))
Ale je to jen tvrzení, protože normálně chodím na ryby, chovám se při tom slušně, ryb si vážím a ostatní mi můžou vlézt na hrb. Jo, a legislativa je mi u ...... jak bych to slušně řekl...u recta:-D
Abych předešel zbytečným dotazům, je hovadská, protože nelze v praxi téměř vymoci a pouze pár zapálenců RS se o něco snaží. Samozřejmě pouze u těch, u kterých jim to projde. Ukrajina si dělá co chce:-)
Tak dobrou.

kakr - Profil | So 14.4.2018 8:54:02

Mrknato >>
Proč tu v hrdlo lžeš??
Kapr za 150kč se podává s bramborovým salátem, plzeňským pivem a na stříbrném podnose.
Do revírů se vysazuje max. za cenu poloviční.

Mrknato - Profil | So 14.4.2018 7:19:51

Johnny001 >> Business je business...... Proč by měl svaz chtít pro členi opravdu levnou násadu, když má "lewného kapř za cca 150,-Kč/kg"? To se vyplatí, ne? I kdyby stálo kilo kapř svaz 300,-Kč, tak se to svazu a jeho čilimníkům vyplatí..... Možná jen členské zvednou na 700,-Kč.

Mrknato - Profil | So 14.4.2018 7:16:15

Bacha >> Legislativa není hovadská. Hovadské je chování svazu, který demonstruje, že se jeho netýká a že si zákonem 99/2004 může vytřít ......

Proč by si pak s tímto zákonem a vyhláškou a to vůbec nehovořím o "údajných BP" nevytírali ...... členi.

Willow - Profil | Pá 13.4.2018 15:12:36

Vikasgard >> 1kapr+1 okoun a šmitec.
2okouni taktéž.A míru aspoň na 25cm.
A za 5 let by stojáky byly plný okounů.

hraji - Profil | Pá 13.4.2018 7:22:15

Bacha >> řád platný pro rok 2018 v MRS má 8 stránek formátu A6, na dalších šesti stranách jsou informace o tom, kam volat při haváriích, jaké jsou důležité úřady, kam hlásit havárie na revírech a statut rybolovu pro celorepublikové povolenky. Ale vlastní předpisy jsou na 8 stranách A6. Samozřejmě nepočítám soupis revírů. Jen ustanovení vztahující se k vyhlášce a zákonu.

Bacha - Profil | Čt 12.4.2018 17:29:07

Včera jsem našel Rybářský řád z roku 1992. Má 14 stránek A6 s odkazem, že případné výjimky jsou uvedeny v soupisu revírů.
Myslíte si, že teď je líp, nebo hůř?

VL.K. - Profil | Čt 12.4.2018 7:48:39

Pvl >> ano je třeba opustit tuto diskuzi :-(

Pvl - Profil | Čt 12.4.2018 7:21:33

Mrknato >> Jak sleduju "napustili ti rybník" .. EDIT ..to bude zase báječný víkend :o§))))

Mrknato - Profil | Čt 12.4.2018 7:11:23

sindeji3 >> Pan předseda HO, který tahá z rukávu jeden lepší nápad než druhý, jako kouzelník králíky, se musel také učit naslouchat členské základně a Pepovi, jinak by totiž tolik dobra pro členi nemohl uskutečňovati......
Jen si uvědom prosím, kolik kapř zahyne jako nástražka na sumce, při výlovech v bahně, nebo ve vanách před Štedrým dnem, oproti možnému uhynutí utrženou srkačkou. Nejsem obhájce srkačky, ale zdravého rozumu. Jestli něco zakázat při lovu na položenou, tak lov na cíleně prázdný háček, ale to by Pepa hrozhě řval a podal na HO TO.

Srkačka vs. caprmontáž není tím hlavním problémem položené, pro který by ČRS musel měnit vyhlášku, aniž k tomu je oprávněn.

sindeji3 - Profil | Čt 12.4.2018 1:27:26

Mrknato >> Nezkušený diskutér by se možná chytil na takovou odpověď, která je částečně mimo téma, částečně natolik blbá, aby člověka úplně odzbrojila a demoralizovala. Jakýkoliv odpor je marný a čím víc s tebou někdo diskutuje, tím více se do té pavučiny zamotává. Napsal bych něco ve stylu:

"Nezaměňuj tvůj věčný boj s nástrahou mimo háček s tím, co je tématem: bojem se srkačkou (nebo jinou pevnou montáží a lhostejno jestli kaprařskou, nebo feederovou, kde se ryba po utrhnutí zátěže nezbaví)."

Naštěstí už mám dostatečné zkušenosti, abych to neudělal. Každopádně musím ti pogratulovat, ovládáš to skvěle. Je to dar, nebo ses to musel učit?

sven - Profil | Čt 12.4.2018 0:49:43

Vikasgard >> V tom případě je třeba zakázat i dva návazce na plavanou, tři návazce při lovu na umělou mušku a druhý a třetí jedno-dvoj nebo trojháček na vláčecích nástrahách, neboť tam hrozí stejné nebezpečí :-)

sindeji3 - Profil | St 11.4.2018 23:00:36

Mrknato >> Jak si mi před časem psal, tak nazýváš montáž "samosekem", pokud obsahuje nástrahu mimo háček (vlasovou montáž). Tedy například i průběžnou montáž. Tudíž shledávám množinu tvých výroků za spornou.

Bacha - Profil | St 11.4.2018 22:39:29

Mrknato >> Nezklamals´:-))) Tak nic... Jak zpíval kdysi Jiří Štědroň, "slepému barvy nevysvětlíš".

kritik - Profil | St 11.4.2018 19:35:14

VL.K. >> Zdarec...hele ta srkačka se musí vyladit jednoznačně , jinak český človíček bleskově něco vymyslí. Ta tvoje definice z FC jako že jo, ale okamžitě se najde koumák, který těsně nad krmítko naváže obratlík a do něj umotá druhý návazec....
Prakticky to samé jako srkačka.

Willow - Profil | St 11.4.2018 16:54:56

sven >> A ne jen u srkačky.:-))Tzv. Nakopávací zarážka za krmítkem na kmenu je hóóódně oblíbená vychytávka.;-)))Drátěnná srkačka jenom průběžná a použití pouze s jedním(1ks) jednoháčkem!!A byl by klid.

VL.K. - Profil | St 11.4.2018 15:52:03

sven >> hele jak by se ti líbila definice srkačky např v tomto znění :

Zákaz používání tzv. srkaček (krmítko se soustavou háčků) Háček nesmí být pevnou součástí krmítka

Není to můj nápad "šlohnul" jsem to na FB, ale nevypadá to zle. Hlavním argumentem je tam ta soustava háčku a wo to tady de ;-)

hraji - Profil | St 11.4.2018 14:29:36

Asi je na čase, aby mozkový trust MRku zasedl ke společnému stolu (aspoň virtuálně) a poradil hospodářskému odboru ČRS, jak kterak definovat srkačku, aby s tím byl především spokojen MRK, protože na ostatním až tak nezáleží. ;-)

sven - Profil | St 11.4.2018 12:19:00

..."5.Dále jsme se shodli na zapracování zákazu lovu na srkačku do BPVRP na revírech ČRS a zákazu používání vylovovacího háku gafu...."

Hlavně bych byl zvědav na tu definici "srkačky".
Kdyby potřebovali poradit, definoval bych ji jako pevnou, neprůběžnou montáž s návazcem do 15cm...:-)
To by wostrý kapraři a methoďáci zaplakali... :-)
Ale jsme v Česku, tedy to spíš než podstatou konstrukce, bude rozlišeno pořizovací cenou, věhlasností značky a bombastičností reklamy....

Zakazovat gaf není třeba, neboť je dávno zakázán zák. 99/2004 §13 odst. 2b

(2) Při lovu v rybářském revíru a v rybníkářství se zakazuje
b) používat bodců jakéhokoliv druhu....