Po střetu skútru s loďkou na přehradě Orlík zemřela 18letá dívka | MRK.cz

Po střetu skútru s loďkou na přehradě Orlík zemřela 18letá dívka

glánis - Profil | St 13.7.2016 18:44:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ještě v polovině devadesátých let jsme měli přehradu, kde bylo nádherně, byl tam klid a ryby opravdu braly. Nebyl problém strávit zde týden a nepotkat živou duši. Místní rybáři se všichni znali, většinou se navzájem respektovali a na svých lovištích si nekonkurovali. Byl to krásný kout přírody, který mnoha lidem přirostl k srdci. Loď s motorem tu směla provozovat pouze policie, správa přehrady Orlík, provozovatelé parníků a RS. Houseboaty měly své pevné kotviště.

Po dvaceti letech urputné loďařské lobby je z tohoto krásného koutu přírody dálnice s neomezenou rychlostí pro všechna možná plavidla. Houseboaty, plachetnice a jachty mohou kotvit kde se jim zachce, nikdo nedodržuje plavební řád, policie nedělá nic. A rybáři? Ti se nechovají o nic lépe, většina z těch co dříve veslovali, prdí na přehradě svými starými dvoutakty, že je slyšíte 5km než se k vám přiblíží, nejlepší loviště jsou lehce dostupná a denně je třeba při přívlači navštíví desítky lovících. Jsou i borci, kteří mají loďku s motorem z křoviňáku, který nový pořídíte za 6000,-Kč. To už nemá cenu ani komentovat.

Ryby, zejména dravci berou samozřejmě daleko méně než dříve, to potvrdí každý, kdo lokalitu navštěvuje dlouhodoběji.

Měl jsem vždy na Orlíku 1-3 pramice v různých místech. Pobyt a lov zde jsem miloval. Letos jsem se po zahájení lovu dravců definitivně rozhodl, že zde končím. To co se dělo na vodě nebylo k vydržení. Mám pocit, že řada lidí to vůbec nechápe, nemají smysl pro klid a pro pokoru k přírodě.
Přesunul jsem se na Lužnici, kde jsou místa, kde se dá ještě v klidu lovit.

To co se stalo mně vůbec nepřekvapilo, byla to jen otázka času. Nepředpokládám, že by se situace s lodním morem v budoucnosti zlepšila. Spíše naopak.

Bacha - Profil | Út 12.7.2016 23:26:15

Katapulti za totáče zpívali písničku "Až se bude psát rok 2006"...málokdo tehdy přemýšlel o tom, zda to bude či nebude naplněno. A ejhle, je, a vrchovatou měrou. Obrazně řečeno děti si nemají kde hrát, a to dokonce i v souvislosti s oním Komenského "Škola hrou". A já jen dodám, že až bude moci opět učitel autoritativně zpohlavkovat žáka, až se rodiče budou více zajímat o své děti místo o prachy, šméčka, kouření, chlast, sekty či jehlu, až se budou před dětmi chlubit jak dodržují zákon a místo aby je stále omlouvali měli na ně stále připraveny důtky, pak se možná něco změní.
Udělal to devatenáctiletý kluk. Kdo a jak ho vychovával? Bavíme se tu kolikrát o totáči, ale za něj by se to asi nestalo, už jenom proto, že kdyby dotyčný byl schopen řídit vodní skůtr, byl by zřejmě schopen i odvodu a byl ve svém věku na vojně, kam normálně hošánci patří.
Lituji rodiče té holky, nedovedu si představit, že by se to stalo mé dceři....možná už bych byl v cele předběžného zadržení.

Siven Polní - Profil | St 13.7.2016 11:47:08

Darďas >>

Fotky mi připomněly 2 velké čluny ve skluzu v UH na řece Moravě. Jsem si tehdy málem cvrkl, a to jsem byl na břehu... Ono se asi dá vždycky všechno obejít, a pokud máš prachy, tak holt zalepíš (případného) flastra a jedeme dál. Většinou ale kde není žalobce, není ani soudce... Nechceš-li se ale řídit zákonem či selským rozumem, tak se prostě vydáš cestou "vyššího principu mravního", samozřejmě vždy prezentovaného subjektivním náhledem a osobní parodií na morálku...
Př:

Chceš jezdit offroadem neporušenou krajinou? Opétovně se tam vracet? Fotit ty krásy přírody?
Otevři si hospodu, pořiď off-roada:

http://www.kolocava.com/pivnice/2012/03/01/offroade​m-na-kolocavu/
http://rejstrik.penize.cz/28303601-aibo-s-r-o

Založ si nadaci, jako např zde:

http://www.iqrs.cz/cs/clanky/podporujeme-humanitarn​i-projekt-maria-maria

Všechno v pořádku, pracujeme. Cestujeme.. Fotíme. Vystavujeme. Přednášíme. Pomáháme.

Duše aktivisty a náruživého autíčkáře je v rovnováze, můžeme tedy opět vyrazit na "trek".A co takhle fárem projet koryty bystřin a říček...? :

https://cs-cz.facebook.com/Kolocava/
https://cs-cz.facebook.com/transkarpatia.cz/

Tohle by sis doma v Kérkonoších či v Tatrách nelajstnul, ale co už - jsou z toho nakonec pěkné fotky přírody a dvě Romky mají suchý záchod a hračky...

Co to bude příště? Humanitární pornoštáb s krosnou plnou jídla v Etiopii bych tak hádal...

Nu a kdo je tvrďák a nepotřebuje žádné obezličky, tak si zajede na Šiklův mlýn i bez nadace. Odměnou je poměření sil čtyřkolového miláška se pstruhovou Bobrůvkou...:






Víš - štěstí je krásná věc, ale prachy si za něj nekoupíš... :) (copyright Petr Hapka / Michal Horáček)




tuzemak - Profil | St 13.7.2016 9:10:28

Našim zákonodárcům je obyčejné lid u prdele,je zajímají prachy,proto to u nás vypadá jak v banánový republice a zbytečně umírá mladý člověk....

sumec 1950 - Profil | St 13.7.2016 20:47:58

Právě jsem podepsal petici za zákaz motorových plavidel na orlíku nad deset PHhttp://www.petice24.com/signatures/omezeni_provozu_​motorovych_plavidel_na_orlicke_pehrad/

sumec 1950 - Profil | St 13.7.2016 11:07:56

1975 >> Stačí mu jí nandat koncovým olovem.

Rožnovák - Profil | Út 12.7.2016 23:20:10

Největší potíž je že když ty zákony a předpisy jsou ,tak nějak chybí vůle je dostatečně vymáhat a to platí dnes všude. Za co byla dřív pokuta se řeší domluvou, za co se šlo dřív sednout na tvrdo tak je teď alternativní trest nebo podmínka.
Co se týče skůtrů a rychlých člůnů ,povolit je jen na opravdu velkých vodních plochách a tam jim vyhradit izolované úseky od všech ostatních,kde můžou řáditt,jinou cestu k úplnému bezpečí a zároveň zachování prostoru pro tyto sportovce nevidím.

Bláža - Profil | Út 12.7.2016 22:00:12

DaveX >> To je právě ten problém mladých a nejen na skútrech, ale i v autech.

Řítí se bez zkušeností šílenou rychlostí někam, kde nevědí co vůbec je a co tam můžou očekávat....

Tarn - Profil | Čt 14.7.2016 12:43:20

jak píše Transalp2, každý zákaz dopadne na ty co primárně dodržují pravidla. Kdo nebere ohled na nic, nebude dodržovat další zákaz také. Jednoznačně jsem za flastry. Kdo dodržuje, nemusí se bát. Zákazy jsou hrozně jednoduché a úředník je spokojen, vydali jsme zákaz, máme alibi. Ale když nefunguje postihování, jsou omezením jen pro Ty slušné.

tvistr - Profil | St 13.7.2016 20:24:47

To co se stalo je smutný , bohužel výsledek toho co se děje všude kolem ...na silnicích mraky nacucanců a perníkářů o deviantech co řídí s několikanásobnými zákazy řízení ani nemluvím ... vše je pouze obrázek společnosti . ono stačí sledovat ten bordel kolem vody a jak se mnozí chovají k přírodě jako takové... naše neomylná pomáhat a chránit umí tak akorát měřit v dědinách rychlost ...jinak nic. To co se děje je prostě unreal ...dokázali jsme domrdat za pár let mraky vod a přírodních krás..
Jsme prostě národ , kterému není nic svatý. Jen kecy , kecy proč něco nejde....

Macinek - Profil | St 13.7.2016 19:49:44

Jen bych zde chtěl říci,že vodní skůtr cca 115HP se nechá pořídit za cca 85tis.Kč s vlekem.Což je např.jako motorka,proto si myslím,že psaní o výsadách "pracháčů a vysekávání právníků" je přehnané.Koupit si ho může byť na splátky spostu lidí.Co tím chci říct,že např.: prahnout po dobách kdy brázdily Orlík pouze policie a Timlery je mimo mísu.

alžběta - Profil | St 13.7.2016 12:07:26

LudoO >> No, já se také ještě považuji za mladého, takže si myslím, že se jich nedotknu...
Takže pokud to znáš na velkých přehradách typu Lipno, Orlík, Slapy atd., jsou to z 97% mladí (samozřejmě opět je to zlomek všech žijících mladých, ale drtivé procento těchto jezdičů jde prostě z populace mladých). To je prostě fakt. Je to prostě zábava pro mladé. Lidé kolem šedesáti na to fakt nelezou, ikdyž jistě by se výjimka našla, ale paušální hodnocení v tom směru, že se tak chovají mladí, je zde naprosto v pořádku. A dneska holt mládež peníze má.

LudoO - Profil | St 13.7.2016 11:49:25

Je tady jeden malý omyl. A to neustále kecy o mladých zbohatlících kteří se neumí chovat. Garantuji vám, že by se tak většinou choval i poslední chudák bez peněz pokud by nějaký skůtr měl. A to jen z důvodu, že se chce před někým vytáhnout a nebo si užít "adrenalin". Mlaďoši si učí od svých rodičů. A je to jedno zda je to ožralá socka nebo zbohatlík. Od roku 49 v této zemi až do dnešních dnů nebyl žádný morální příklad ke kterému by vzhlíželi. Čest vyjímkám. Kde co jak oje.bat. To nám vždy šlo. Snad jen tvrdé represe platí na český lid.

Macinek - Profil | Pá 15.7.2016 19:48:34

Bláža >> Nazdar Chlapče,co např.:tyto-:))

NOVAS - Profil | Pá 15.7.2016 7:14:35

INFO - Odpověď SPS na můj dotaz ,zda se počítá se zavedením opatření obecné povahy 61/2016 (nebo podobným) také na Slapech :Ano, je samozřejmě společně se starosty obcí v jednání zřízení takových prostorů na nádrži vodního díla Slapy, nicméně neznamená to, že vodní skútry budou muset plout jenom v tomto prostoru, v tomto prostoru budou moci provádět akrobatické prvky. Mimo tyto prostory mají povinnost plout v režimu v jakém plují jiná malá plavidla se spalovacím motorem. Předně to znamená, že vůdce vodního skútru nesmí provádět na vodní cestě mimo vymezenou plochu žádné akrobatické prvky a musí dodržovat všechna pravidla plavebního provozu.

Pokud vůdce plavidla pravidla plavebního provozu dodržuje, tak jak jsou nastavena, je provoz těchto plavidel bezpečný.

Na vodní cestě VD Slapy a Orlík budou ve spolupráci se správcem vodní cesty vymezeny prostory pro koupání, kam nebude možné vplouvat plavidly se spalovacím motorem. Tím bude posunuta hranice 50 m, kde platí omezení rychlosti plavby na 10km/hod nebo na výtlačný režim plavby od těchto vymezených prostor.


S pozdravem

Josef Leffler

vedoucí oddělení plavebního dozoru,

zástupce ředitele pobočky

Telefon: +420 234 637 420



Státní plavební správa - pobočka Praha

Jankovcova 4

170 04 Praha 7 - Holešovice



Ústředna: +420 234 637 111

Fax: +420 266 710 545

E-mail: pobockapraha@plavebniurad.cz

Internet: www.plavebniurad.cz

Kralu021 - Profil | Čt 14.7.2016 12:44:12

Normálně opálit jako kdyby jí zabil autem prostě 15 let na tvrdo

1568 - Profil | Čt 14.7.2016 11:55:12

Petr 72 >> Kolik si myslíš že mají lodí a lidí aby mohli bejt všude????:-((Tohle je o lidech!!!Když jsou hovada,tak budou kravit i když budou benga hned za rohem!!!:-(((Nehledě na to,že za tenhle stav nemůžou!!!!!Za tohle musíme děkovat ministerstvu dopravy a jejich vyhlášce protlačený APL!!!!(asociace prodejců lodí)

rybomil - Profil | Čt 14.7.2016 11:20:55

kakr >> ty náhrady budou za pár dní mírnější

http://www.mesec.cz/clanky/statisicove-odskodne-za-​pracovni-urazy-konci-vlada-meni-body/#utm_source=rs​s&utm_medium=text&utm_campaign=rss

možná se už oplatí někoho sejmout ? nutná obrana před útokem skůtru :o)))

1975 - Profil | Čt 14.7.2016 11:01:59

Nejlepsi asi bude ho vzit na tvrdo a pustit po proudu a porad tvdit ze kolem projel jeste zivej

sumec 1950 - Profil | Čt 14.7.2016 8:26:23

Transalp2 >> Já mám zase zkušenosti takové,že na soutoku Lužnice s Vltavou jezdí z Orlíka velké rychlé lodi,a řádí tady jak o život.Nedodržují plavební dráhu,místo 25 km/hod. jezdí 50-70 km/hod.Vlny jako kráva,pramice lítají až na břeh,a oni se nám ještě smějí.Spoléhají se na to,že tady nejezdí říční policie.Tak co s tím? Snad jedině pomůže být také bezohledný.Je to tady úzké,takže při nahazování se jim trefím olovem do okna kabiny,a budu se jim také smát.No zatím se to ještě nestalo,ale co není,může jednou být.Trpělivost rybářů není také nekonečná.Pravda je,že jsou mezi nimi i slušní lidé,kteří jezdí normálně,a je tedy vidět že to jde jezdit tak jak se má.Adrenalin je adrenalin.Pro mě může být adrenalin to, když se tím olovem omylem trefím.

glánis - Profil | St 13.7.2016 20:27:43

Macinek >> Mimo mísu to není chlapče, bylo by to totiž zcela normální. Ten stav co je tam teď je perverzní, není ani v jednom objektivním aspektu pozitivní. Ono totiž vše už tady bylo. I na Orlíku byly v 70. letech povoleny motorové lodě a plavba hausbóty, ale velice krátce, brzy všichni pochopili, že to tak nejde. Dnes už to nejde zastavit, protože lidi obecně jsou k těmto jevům otupělý a lhostejní, i když si myslím, že rybářům tento stav většinově nevyhovuje.

Nerybářům a náhodným návštěvníkům přehrady je to většinou srdečně jedno. Jen tak na okraj nejsem žádný zastydlý komouš nebo milovník starých pořádků, to ani náhodou, ale to co se děje teď do volné přírody prostě nepatří.

zvědavec - Profil | St 13.7.2016 19:00:46

kakr >> To není pokrok, to je sobectví jednotlivců.

tuzemak - Profil | St 13.7.2016 12:56:38

LudoO >> hmmm a ta....zapoměla ti dodat,že ten hnědočech neodpracoval ani hodinu,jen x let odseděl v kriminále,a pořád on ten důchod bude brát vyšší,než ty co odpracuješ 40 let a více...to máš maly duchod...

1975 - Profil | St 13.7.2016 11:50:10

Ono dtaci trefit ho boilim z kobry nebo praku vetsina jezdi bez ochrannych pomucek a dukaz sezere kapr tekhle jsme odstrelovaly vodaci kfyz umislne najizdeli do vlascu a jak pdlovaly kdyz kolm nich zacaly svitet kule nikoho jsme netrefili ale mazali pekne pryc

Fishky - Profil | St 13.7.2016 9:52:51

alžběta >> dotkneš se ho a jdeš bručet, dnes je lepší přihlížet jak naše majoritní menšina okrádá a mlátí důchodce, než zasáhnout... jsou toho plný media, demokracie jako blázen :)

Darďas - Profil | St 13.7.2016 9:40:16

Odra-šířka řeky cca-50.m

DaveX - Profil | St 13.7.2016 8:22:15

Bláža >> No já ti nevím, za poslední 3 roky jsem autem najezdil okolo 120 000 km a nezdá se mi, že by mladí za volantem byli zvířata víc, než ti starší. Ale ono to tak prostě je. Když se nabourá mladý, tak to je z nerozvážnosti, rychlé jízdy, z machroviny. Když se nabourá starší, tak se to neřeší, protože on může jezdit rychle, ohrožovat ostatní, nabourat se a zabít...

Danda05 - Profil | Út 12.7.2016 22:53:40

sven >> no jo jenže to už může být až po neštěstí.. čili pozdě !!

sven - Profil | Út 12.7.2016 22:40:38

Jiří Šindelář >> i ten nejšílenější šílenec, jednou vystoupí na břeh...
Pak je nevhodnější chvíle pro to aby mu surfaři "vysvětlili", kde udělal chybu.... :-)
Jistě by příště byl opatrnější....

kamet - Profil | Út 12.7.2016 20:20:41

to byla jen otazka casu podivejte co delaji rychle lode na Hnevkach kazdy rybar musi mit na silnejsi motor papiry a co maji synkove zbohatliku kerym pujcuji rychle cluny beze vseho stasnou srandu maji z toho projet plnou rychlosti kolem rybare na pramici kolikrat jsem uz nabral vodu resit se to bude az nekoho utopi