KOI Kapor v našich revíroch

Čo si myslíte o vysadzovaní koi kaprov do našich revírov? Môže to mať perspektívne nejaký negatívny vplyv pri krížení s bežnými formami kapra?
Autor diskuse: marar - Profil , 24.8.2015 kaprařina - druhy ryb, rekordy

Carpkiller - Profil | Po 1.8.2016 11:35:52

Na svazových revírech, včetně labe, se vyskytují běžně zdivočelé formy koi kaprů, nejsou zastoupeni hojně, ale čas od času se chytají, viděl jsem jich chyvených dost, nejvězšího jsem osobně chytil 12,5kg, na řece, na délku prutu pod břehem...
nemyslím si, že by způsobovali nějaké problémy... je to zajímavé zpestření, vysazovat by se asi cíleně určitě neměli, ale když už tam nějaký plave, proč ho nenechat růst...

El Duffus - Profil | Po 5.10.2015 14:11:53

Podle mě je to fajn bonus mít možnost si na svazovce chytit kojáka

kakr - Profil | Út 2.8.2016 8:19:38

medák >>
Napsal jsi - Vysazování si kdo chce co chce by asi bylo na přesdržku. Jenom díky tomu se do českých vod dostal trumen, slunečnice, stříbrňák a další.
Což není pravda.
Karas stříbřitý se do revírů ČR dostal zcela přirozenou cestou, migrací z Dunaje ne vysazováním.
Stejně jako hlaváč černoústý, kterých je dnes plná Dyje a Morava a před pár roky se zde nevyskytoval.
Je to jako když táhnou muslimáci do Evropy, také se tomu zabránit nedá.....
Invaze hlaváče tu už jednou byla, ti starší si možná vzpomenou na konzervy "byčků v tomatě" což byl hlaváč v rajském protlaku exportovaný z tehdejšího SSSR.

kareldj - Profil | Ne 31.7.2016 22:04:02

medák >> Řeknu to jinak - ať si vysazují co chcou jen ať je co chytat, ať si zachytám ryby když přijdu k vodě, jen by mohli lokality osazovat rybou která se tam hodí, která tam patří a necpat všude jen kapra, zbytečně zprofanovaná ryba která nestojí a tu péči a publicitu která se jí věnuje ať si každý rybář který podpoří vysazování ryb takových jaké se pro danou lokalitu hodí chodí chytat a propagovat kapra tam kde se hodí kapr a kde nic jiného nebude, to by asi hodně rybářů otočilo že nechcou jen kapra ale dělají vše proto aby se vysazoval do každé kaluže....

nofish - Profil | Ne 31.7.2016 17:32:45

bonhof >> správně, ať žije pestrost. Na co příroda, uděláme si z ní zologickou....
Zamysli se. nad tím, jestli je normální, aby člověk vypouštěl uměle ryby, které by se tam nikdy jinak nevyskytovaly. Jako bonus, u japonských koi jde ještě o to, že jsou přešlechtění jako blázen a jsou to vlastně defektní jedinci. (jako u japonských, fakt japonských původem). Až takhle budou myslet všichni, kdo ví co bude běhat po lesích a loukách.

kareldj - Profil | Ne 31.7.2016 17:08:15

Přemas >> Správně, buď nepůvodního nic nebo všechno, každý má na to názor, každému vadí jiná nepůvodní ryba nebo třeba několik druhů, je to věc každého co mu vadí, takže diskuze o ničem. Soukromník ať si pěstuje třeba arapaimy nebo delfíny - pokud teda dokáže že tím neohrozí žádné povodí.

Rožnovák - Profil | Ne 31.7.2016 13:45:56

Myslím že jde spíš o náhodné úniky,kdyby se cíleně vysazovali podle mě nebylo by to dobré.Jednak se
můžou ve Vodňanech přetrhnout aby vyšlechtili lepší Kapry a potom by se to sprasilo výsadbami koi.A taky když vidím úlovky různých závojnatých a divno barevných forem je mi to tak nějak proti srsti,jako kdyby rybky z akvária začly brát steroidy:-).

marar - Profil | Ne 31.7.2016 9:35:28

to nie je žiadny bonus, ale ľudská blbosť... budú sa vyvíjať len zdegenerované ryby, viď realna ryba zo slovenského revíru

hraji - Profil | Po 5.10.2015 8:14:11

hanyking >> vysazovat nepůvodní druhy ryb do volné přírody je trestný čin ...

hanyking - Profil | Po 24.8.2015 22:50:31

Sám jsem vypustil mnoho koí do revírů. Koi prodávám a něco nesplňuje standart. Tak to vždy vyselektuji a nemám to srdce je rohnout tak je vypustím.

nofish - Profil | Po 24.8.2015 19:41:35

Eli >> Tak si ten čas najdu :-) Zpracovat rybu, i kdyby byla metr, je pro trénovanou ruku čtvrt hodina.
Nevím no, udírna by toho koi pěkně dobarvila. V revíru mi to prostě nesedí. To je jak úmyslné vypouštění bílých jelenů do přírody. Jenže myslivci asi nejsou takoví magoři.
V jezírku je to pěkná ryba.