Diskuse k článku: Špendlíkoví amuři

Diskuse k článku Špendlíkoví amuři

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 15.6.2014

MatoK75 - Profil | Po 16.6.2014 8:50:36

Už len čakám, kedy sa tu objavia ďalšie známe tváre a začnú privolávať hromy-blesky na hlavu autora. Ale reálne ľudia, ak máte potrebu tu teraz niekoho naprávať, nepripadá vám to skutočne blbé? Už naozaj vyzeráte ako niektorí nemenovaní "kaprári", pre ktorých to, čo nie je podľa nich, nie je správne. Chceli by loviť na 6 udíc, 24 hodín denne 365 dní v roku, ale ako si niekto privlastní kapra nad 60 cm, tak ho idú popraviť. Len jedno poviem. Lov na jeden trojháčik je povolený rybárskym poriadkom, čiže lovec nič neporušil z právneho hľadiska a z hľadiska etiky, je to len a len na ňom, či už ho to bude nejak "zožierať" alebo sa nad to povznesie. To že vy to pokladáte za eticky nesprávne, je len vaša vec a pokiaľ tento svoj názor šírite takýmito rečami a každého, kto robí inak odsudzujete, tak spadáte do veľmi nelichotivej kategórie ľudí.

Mr.Stick - Profil | Ne 15.6.2014 21:20:14

O co je trojhák na amura "horší" než třeba na okouna nebo bolena?

Mně osobně to teda nijak nepohoršuje, rybařina je především lov. Pokud rybám nechcete ubližovat, nechytejte je.

najas - Profil | St 18.6.2014 9:06:27

Fishky >> Ahoj. Ten svůj blábol jsem vyprodukoval na základě blábolů tvých. Jsem už starší pán a nepotřebuji přednášky o stavu ryb a jejich ochraně. Dobře jsem si vědom toho, jak to dnes vypadá. Napsal jsem, že amur má tvrdou tlamu a ty na to kontruješ tím že ne, že tvrdý je pouze okraj tlamy. A za co chceš rybu chytat? Za oko? To je ale pouze slovíčkaření. Ty jsi ale z mé poznámky vydedukoval, že schvaluji chytání této ryby trojháčkem. Stejně tak to dopadlo s mojí zmínkou o jemnějším nářadí. Je z toho najednou hodinové trápení živého tvora, samozřejmě za horkého dne. Jindy se totiž amuři nechytají. V obou případech se mýlíš. Kdyby bylo po mém (je to hodně extrémní názor) tak zakáži používání trojháků ve všech rybářských disciplínách. Moc amurů jsem nechytil,
ale dvě sedmdesátky jsem na prutu měl. Obě na feeder a z vody byly za deset minut. Hodně se tu
mluví o etice lovu a mám takový názor, že hrubě neetické bylo už to, že ruský amur byl soudruhy
do republiky dovezen (možná z ideologických důvodů). Jeho hospodářský význam je nicotný (naše
rybníky byly vždy zarostlé) a je draze uměle rozmnožován pro sportovní rybolov. Je totiž bohatýr bojovník a sportovní rybolov je dnes obrovský kšeft. Vraťme se ale k článku M.T. Stačilo přeci
konstatovat, že článek je pěkně napsaný, ale s chytáním na trojhák nesouhlasím. Ale ty hned
začneš profíkovi, který napsal stovky článků, rozebírat fotografie a poučovat ho o potopené mira-
belce. Rybáři se nebudou k rybám chovat férově, když se nedokáží férově chovat k sobě jako lidé.

MatoK75 - Profil | Po 16.6.2014 12:56:14

Sven >> Neviem ako ty, ale tak ja som zatiaľ nepoužil na nikoho osobne žiadne urážlivé slová, len som uviedol prirovnanie k viacerým vyjadreniam. A že je trefné. Bohužiaľ som si nemohol nikoho z vás spliesť s kamarátmi zo školy, s nimi by bola v tomto prípade asi rozumnejšia reč už iba kvôli tomu, že oni by sa neoháňali svojim vekom a zamysleli by sa nad tým, čo píšem. Som mladý. Je s tým nejaký problém? Byť starší neznamená byť rozumnejší, aj keď to tu obidvaja dosť "naznačujete". Vaše skúsenosti vám naozaj neberiem, verím že ich máte dosť či už dobrých, alebo zlých. Ale musím uznať, že táto diskusia už naozaj nikam nevedie.

Názor nikomu neberiem, ale neberte ho nikomu ani vy. To že tu zdieľate svoje názory, neznamená, že sa ich ostatní musia držať alebo ich zdieľať s vami.

Neviem podľa čoho bolo usúdené, že bránim používanie trojhákov a zažieranie rýb, ako som si o sebe úspešne prečítal. Prestávam používať zrkadlo páni, stačí sa mi opýtať vás, aký som. Ale len pre info, trojháčiky a ani dvojháčiky nepoužívam a som aj proti schválnemu zažieraniu rýb, lenže akosi nevnucujem svoje presvedčenie iným. Človek sa musí zmeniť sám, nikto iný ho zmeniť nemôže.

Kocháč - Profil | Po 16.6.2014 11:41:58

Milan Tychler je excelentní rybář a umí své poznatky poutavě předat. Chápu, že pud lovce ho dohnal až k použití trojháku, ale s jeho použitím nesouhlasím. Nic se v mém názoru na něj nemění a je dobře, že píše. S trojhákem si asi vědomě naběhl na trojky vidle :o)

Fishky - Profil | Ne 15.6.2014 22:02:12

computerfish >> Netknutá huba? Jestli znáš amury, tak víš, že tahle ryba najede v pohodě do oblasti kde se láme břeh s vodou a tam ožírá převislé listy či naplavené třeba květy topolů či okřehek. Místo, kde hodíš do vody ovoce a zůstane tam netčené i přes noc (to opadá strach i u větších zkušenějších ryb a najedou blíže) a nevyžerou ti ho, tak to nebude to pravé ořechové z mnoha důvodů (třeba že tam tolik těch amurů není). Takže už fotka s hromadou mirabelek ve vodě je zřejmě ilustrační. Nehledě na to, že kdyby tam byly krmící se ryby, tak by vodu zakalily a nebyla by tak čistá. Stejně tak bude ilustrační i foto s "listem" co napíná silon. Mirabelka otěžkána trojháčkem by stále měla hustotu (váhu) jen o málo větší, než voda, takže by stačilo strašně málo a pohyboval bys jí po dně (prostě by silon dopnout nešel, natož abys na něj pověsil takovou "větev " a silon dopnul, to prostě nejde :) no a obdobně tomu bude i s fotkama amurů chycených na trojhák (mimochodem ten první se tváří, že si lebedí ve vezírku :) ale jedno mi je záhadou. Když jsi u vody sám a jednu ruku dáš pod rybu, druhou držíš foťák... jak sakra vytvoříš foto amura č.2, abys měl za rybou takový horizont? Tohle mi nesedí, protože k tomuto je potřeba nápad (jak zvednout rybu do luftu na jedné ruce, která není pod těžištěm ryby) - a to je to, co "trčí". Kdyby měl autor článku nápad, jak vytvořit takové foto u vody single, jak to, že neměl nápad a nesundal peánem z malého trojháčku dva háčky aby jeho lov nebyl tak brutálním... ? Když to vemeš kolem a kolem, mohl ty amury rovnou podsekávat a ublížil by jim méně.

Fishky - Profil | Út 17.6.2014 15:56:37

najas >> Nemáš, snažíš se to odlehčit a akorát si sedáš do bláta. Víš, rybářů je stále víc a víc, techniky lovu jsou stále dokonalejší důsledkem čehož je ryb stále méně a méně a slovo ochrana je podlesní dobou celkem na místě. Za posledních pár let to tak rapidně vzrostlo, že minulé generace by nechápavě hleděli jak na množství ryb co máme v řekách či na rybnících, ostatně také na nádobíčko, co s sebou taháme k vodě, abychom nějaký ten záběr udělali... a ty chceš teď obhájit lov s trojháčkem u ryby, která se chodí každý den důvěřivě krmit pod mirabelkový keř a napadaným plodům ve vodě sto procentně věří a s žravostí sobě vlastní je v rychlosti hltá? Amur nemá žádnou tvrdou tlamu jako prkno, aby sis mohl obhájit trojhák, má středovou tuhou hubu uzpůsobenou k trhání rostlinstva a tuhý má tedy pouze a jen okraj. Amur je bohatýr, který nehledá útočiště při zdolávání ve vázce, protože bojuje mnohem urputněji než kapr. Abys ho v horkém dnu hodinu zdolával až na pokraj jeho sil, je víc než nevhodné. Mnozí to již nerozplavou. Někdo tohle dávno pochopil a chová se k rybám jako k živým tvorům a neomlouvá své chování jen tím, že to BP nezakazuje. Říkáme si sportovní rybáři, ale až tak férově se k těm našim protivníkům nechováme, zkus nad tím popřemýšlet, než příště sesmolíš obdobný blábol.

najas - Profil | Út 17.6.2014 14:58:30

Tak to vidíš, Milane. Nachytali tě na mirabelkách. Nikdo neocení tvoji snahu proložit článek ilustračními fotografiemi - než ilustrační foto, tak raději suchopárný text. A těch chyb co jsi nadělal!
Kdyby ses seznámil osobně s nějakými amury, řekli by ti, že plahočit se k vodě s báglem plodů kvůli jediné fotografii je zbytečné. Za tři vteřiny je totiž sežerou a zůstane po nich 14 dnů zakalená voda.
Když pominu povolený trojháček, pak to, že jsi s sebou neměl váhu a hustoměr na obtěžkanou mirabelku, to ti odpustit nemohu.
Nic ti nepomůže. Ani to, že mnozí nevědí, že pojem "masitá huba" amura je zavádějící. Víme přeci,že amur má tlamu tuhou jako prkno a proto se k jeho lovu používají ostré kvalitní háčky, které ji dokáží proseknout. Nepolepšíš si ani tím, že jako mnozí rybáři, víš i ty, že amur, na rozdíl od kapra, má menší snahu zajíždět do vázek a tak se dá zdolávat často i s poměrně jemným cajkem.
To, že při fotografování ryby nezkoumáš těžiště jejího těla a rušivé pozadí fotografie nahradíš za pět minut ve Photoshopu, to už vůbec nekomentuji.
Na závěr se vlastně musím ještě zeptat: Mám pravdu, Fishky?
Bez ohledu na odpověď dávám článku za 1 s přáním klidu v duši.

Dalas - Profil | Út 17.6.2014 8:38:36

..prostě článek za každou cenu..(

Dart Ness - Profil | Po 16.6.2014 19:56:40

Otočím to - diskusi níže si přečtu v klidu potom...Ale těch pár příspěvků na začátku jasně indikuje,jaká je dnešní společnost - totálně zaslepená,možná nečte,ale hlavně - nemyslí !!! Viz. třeba názor Prazak.Petr82 ....... Není co dodat.

Takže,až horké hlavy z 'trojháku' vychladnou,tak doporučuji otevřít pivko a přečíst pomalu (po slabikách) znova.....

Chlapi-jako fakt-buď mají někteří máslo na hlavě,nebo nemají dost sebereflexe,nebo to mají totálně v té mozkovně vymaštěné...

Nedivím se,že tu (třeba) spousta lidí nepřispívá,protože ono si stačí přečíst reakce některých 'extrémistů-vymaštěnců' a je to 'zabité' - vidí jedno slovo a zbytek - temno-nevidí neslyší....

Já nevím,ale kolikrát taky nemám chuť přispívat,protože někteří si myslí,že ten jejich (třeba extrémní) názor je jediný správný...

Divím se Martinovi jeho nekonečné trpělivosti.........

Jdu si to tu pročíst.

Fishky - Profil | Po 16.6.2014 9:58:28

techno >> Ono je celkem jedno, kdo je autorem, zda mladý či starý rybář, nebo ministrův synek, hele je tam trojhák v mirabelce, což je čuňárna a tím to končí. Je to přesně jak píšeš, uplně v pohodě k tomu stačí jednohák... dáš trojhák do pečiva, na feeder k masňákům či boiliesu? Ono by to bezvadně fungovalo a povolené by to bylo...

Fishky - Profil | Po 16.6.2014 12:15:03

Sven >> Tohle bude zbytečný, kdyby to byl článek o zažírání candátů, oponoval by taky tím, že to není zakázané a tím pádem povolené. je mladej...

Kdo napsal článek je opravdu celkem egál, na druhou stranu kurňa u Milana bych to fakt nečekal. Amur je hltavý důvěřivý pako, a tohle je neskutečná věc, to klofne a má to spočítaný a na titulní stránce to tu čtou tisíce lidí... teď už zbývá to jen vyzkoušet.

MatoK75 - Profil | Po 16.6.2014 11:59:07

Sven >> Je naozaj na tebe, ako sa s tým vyrovnáš. Jeden poznatok. Autor uznáva, že on sám "nie je rád za trojháčik, ale bohužiaľ iný háčik nemá pri sebe" a uviedol aj, že si je vedomý rizík s tým spojených. Za to tu totálna väčšina vypichla z textu len ten trojháčik a navážajú sa tu doňho ako keby dal do hrúzika kesslerovho 6 trojhákov a s dobrým pocitom ho poslal plávať pred sumca.

Ten článok naozaj neoslavuje používanie trojhákov, ale skôr popisuje základ rybárčenia, kde sledovanie okolia a reakcia rybára na dané podnety z neho rozhoduje o tom, či bude lov úspešný alebo nie. A to je na rybolove to najkrajšie, keď dokážeš správne vyhodnotiť podmienky, prispôsobiť sa a byť úspešný.

computerfish - Profil | Po 16.6.2014 10:14:10

Woohooo >> Jaké pak rejpání člověče. Mají na takový rybolov jiný názor. Ty žádný názor k článku nemáš, jen rejpeš do těch druhých, kteří nějaký mají.

Woohooo - Profil | Po 16.6.2014 10:01:37

Nekeri by prestali rejpat jen v momente kdy by tu zadne clanky proste nevychazely :)))

Angler - Profil | St 18.6.2014 14:15:11

Luckyman >> Přesně tak.. a jak píše v článku Milan, je to o náčiní, pokud máte silný vlasec, umíte pevný uzel (:D) a víte, že je tam volná voda bez vázek, tak pokud jde o improvizaci, nevidím v tom problém, naopak mě to pobavilo.. zachoval bych se asi naprosto stejně :)
A oceňuji Milana za jeho "odvahu", mohl napsat, že měl s sebou náhodou i krabičku s jednoháčky(samo že barblessy ;)), jeden vytáhl a chytal.. a měl by vystaráno :D

Luckyman - Profil | St 18.6.2014 13:58:49

Za mně je to pěkný příklad toho, jak se lovec flexibilně vypořádá se situací a vyřeší ji tak, aby chytal ryby s tím, co má k dispozici. Vzhledem k tomu že to byla improvizace autorovi odpouštím použití trojháku. Problém bych s tím měl, kdyby to dělal opakovaně a cíleně.
Připouštím že použití trojháku je velmi kontroverzní, Ale ruku na srdce - pokud bychom byli v situaci jako autor - zvítězila by v nás etika nebo lovecký pud?
Ať si to zodpoví každý sám za sebe.

najas - Profil | St 18.6.2014 13:25:19

Fishky >>Pozoruji, že tě vytáčím. To ale můj úmysl není. Musíš se naučit jen drobet ovládat, než něco napíšeš. Amury cíleně nechytám a uvedl jsem jen ty největší. Vidím ale,
že ty amury nechytáš také cíleně, tak proč to zapálení? Jestli ti jde o nějaké imaginární vítězství, tak
ti ho klidně dopřeji. Mně jde ale o normální posouzení článku. Bez emocí a chytráckého poučování.

Angler - Profil | St 18.6.2014 12:47:02

Krásně, čtivě napsaný článek. Přesně jak autor píše na konci... v tom je to kouzlo rybařiny, o změně plánů, přizpůsobování a prokazování rybářského "fištróna" :)
Na chvilku jsem "byl tam" :) Děkuji za ten zprostředkovaný zážitek ;)

marmyš - Profil | Út 17.6.2014 17:43:47

Dart Ness >> to zas takové tajemství není,lovit na to co padá do vody. to známe i my dědové od našich dědů. kde padají třešně-na třešně,kde padali chrousti-na chrousty,kde padají boilísáci-na boilís:-))

dada11 - Profil | Út 17.6.2014 15:00:21

tym >> Milan Tychler - >> Pěkný článek. Muselo to bejt dobrý pochytáníčko :-). Já zažíval amůří a kapří "hody" minulý týden. Jen na rohlík z hladiny. Bylo to neskutečný.

kaprus - Profil | Út 17.6.2014 13:44:46

No nestacim se divt. Ani sem to nedocetl, jako vetsinu clanku od tohoto pana, ktery me moc nebavi. Jaka to protekce na jindy az nechutne gentlemanskem mrku. Cte to po nem vubec nekdo nez to sem hodi? Nebo to on sam? Tfuj. Te takovej problem ty haky ulomit? Klidne holou rukou. Sam sem to tak nekolikrat delal. To by ale pan celkem prekvapil si takhle poradit. Chce se mi blejt... P.s. Navic to je nebo bylo zakazany no ni¿?

Sven - Profil | Po 16.6.2014 12:28:56

MatoK75 >> pokud chápeš psaný text, jistě snadno objevíš, že jsem se do nikoho nenavážel.......ale, že jsme si s kolegou, zkušeným, dlouholetým rybářem Computerfishem, vyměnili názor na používání trojháků všeobecně. http://www.mrk.cz/minidiskuse.php?id=727879&users[]​=15173
To ty sis nás svým kanálním slovníkem, zřejmě spletl se svými kamarády ze školy...
Chápu radikálnost mládí, možná v kombinaci s horkou, madarskou krví ale příště, než něco podobného napíšeš, zkus to nejprv nanečisto říci svému tátovi...

Woohooo - Profil | Po 16.6.2014 10:30:10

computerfish >> Mam názor ... myslim si ze tahlke debata je jeden obri vykal :))) necham vas v klidu se vyprázdnit. mej se.

splávkař - Profil | Po 16.6.2014 10:20:36

Woohooo >> A není fajn,že je pryč doba kdy podobný často i tendenčně psaný články vycházely jen na papíře a nebyla zpětná možná vazba čímž se takovýto článek stával automaticky pro dav hladových oveček potravou,učebnicí a brali to za automaticky správné a IN.
Článek,nejen tento je vyjádřením zkušenosti,znalosti,postoje autora a stejně tak by mělo být brány případné reakce v následné diskusi.
Nikdy jsem si nevšiml,že by tu někdo chtěl autory předělávat,radit co a jak psát a věřím,že pro mnohé čtenáře jsou názory v následných diskusích vítaným připomenutím faktů na které se třeba v článku pozapomnělo.

vit - Profil | Po 16.6.2014 0:26:36

Nechápu proč se úplně stejně diskutující nepohoršují nad používáním trojháčků na dravce. Štve mě klasická MRK filozofie kapr, amur = bůh, dravec = maso (nechci paušalizovat)... Nedej bože, kdyby chyt na trojhák 20kg anglickýho řádkáče, to by tu teprve bylo čóro.

Vlastní použití trojháku mi přijde zcela zbytečný, není nic snazšího než uštípnou z trojháčku dva hroty, nebo sundat olovo z jigové hlavičky, sám to v podobných případech praktikuji.

Sven - Profil | Ne 15.6.2014 22:23:07

Ahrix >> Měl bys vstupovat do diskusí, přiměřených tvému věku....
Dřív se říkávalo: "když se baví dospělí, děti šoupou nohama v koutě"...,,,,.a něco na tom bylo...
Zde se neřeší povolené a nepovolené ale etické a nezbytné.
Když nemám patřičnou výbavu, nebudu holt činnost provozovat.
Jednou, až se ještě mnohokrát vyspíš, možná dojdeš k poznání, že rybařina není jen o chytání ryb za každou cenu..

computerfish - Profil | Ne 15.6.2014 22:15:26

Ahrix >> Neznám žádného rybáře, který nemá v brašně (mimo mého psa) alespoň jeden jednohák.

computerfish - Profil | Ne 15.6.2014 21:56:12

Sven >> Anžto máme na lov na troják stejný názor. (:-))

Sven - Profil | Ne 15.6.2014 21:53:57

computerfish >> tož nejsme ve při, anobrž ve shodě :-)

computerfish - Profil | Ne 15.6.2014 21:42:19

Sven >> Naprosto souhlasím, samozřejmě se jedná o ironickou poznámku neb se mi zdá, že obrázky amura s článkem nijak nesouvisejí.

splávkař - Profil | Ne 15.6.2014 20:21:35

Lovit amura na jeho přirozenou potravu prošitou trojhákem mi přijde zbabělejší a zavrženíhodnější než na něho jít s oštěpem,lukem harpunou či kuší.
Nepřipravenost,dobrý úmysl a nakonec i asi šťastný konec tuto brutalitu nijak neomlouvá.Totéž platí třeba o podobně nastražené bramboře či kusu pečiva.
Tomu,že se takovýto článek objeví na stránkách kde se obvykle linčuje pomalu i za protihrot,rybu položenou v trávě u vůbec nerozumím.(že by admin. měli kocovinu či dovolenou??)