Fenomén Vydra říční

Diskuse k bleskovce Fenomén Vydra říční

Autor diskuse: MAXXSKATER - Profil , 21.3.2018

Widl_CZ - Profil | Čt 22.3.2018 10:43:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

likin >> Já bych ty zemědělce nepodceňoval. Glyfosáty na pole perou pořád v hojným množství. Sic to není pro rybky jedovatý, ale pro vodní organismy už jo. V půdě to vydrží klidně i pár let. Všechno má nějakou návaznost a lidská blbost nás dohnala až sem.

Z "domácích" potůčků na kterých jsem vyrostl a které byly plné mihulí, raků a potočáků zbylo prd. A to je nějakých 15 let zpátky. O vydru a ani o vydří stopy jsem tam nezavadil. A stejně tam zmizely ryby, zmizela polovina průtoku, zmizely tůně, raci, mihule. Všechno je to v háji a vydra za to evidentně nemůže. Jeden potok je kompletně v háji a druhý má zbytkovou populaci udržovanou silou vůle a občas doplněnou duhákem. Je to smutný, pstruzi jsou moje nejoblíbenější rybařina. Dřív jsem 90% času strávil chytáním na těhle dvou potocích a zachytal jsem si královsky. Dneska musím jezdit po celým kraji abych našel slušnou rybu :)

Willow - Profil | Čt 22.3.2018 8:14:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jirku osobně znám a napsal to přesně jak to je a jak během 5ti let šla Tichá Orlice do stavu který dneska je.Oba máme T.O. jako srdcovku a víme své.Začalo to kormoránem,pak volavka a vydra to i po zvýšení vysazování úplně vyžrala.Letos zamrzly stojáky tak se opět vrátil kormorán,to s volavkou a vydrou byl asi poslední hřebíček do rakve.Pro pány diskutéry,žádné fabriky,zemědělství a jiné vlivy,prostě neznáte tuto řeku a její okolí ale víte co a jak.:-)Ten počet vyder co uvedl Jirka je číslo z vysazených vyder .Na toto téma jsem vloni vedl debatu zde na Mrku.Podle toho jak loni počítali zelení tak jen Un Pastviny má stav 40ks dospělých a cca 78 mládat vydry.!!!!!!Na Tiché Orlici byly zaznamenány v určitých místech tlupy vyder o počtu 5+a 10+ mlaďat nevěřili by jste ,co se děje v řece a přilehlých rybnících,no ono se dělo,teď už nikdo vydry za své vykrmovat nebude.Doufám že si příroda s vydrou poradí tak ,že vychcípou a zeleným debilům zakážou její dotované vysazování.Smrt vydrám.!!

Jarda Š. - Profil | St 21.3.2018 21:12:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím, že je třeba aby ČRS urychleně a důrazně apeloval na MŽP, aby zakázalo vysazování uměle odchovaných vyder do přírody, nejlépe, aby vůbec zakázalo chov vydry říční v zajetí (vyjma Zoologických zahrad), což je v jeho kompetenci. Je rovněž potřeba zamezit takovým úpravám toků, při kterých mizí úkryty pro ryby. Naopak je třeba, tam, kde přirozené úkryty nejsou, budovat umělé. V přírodním prostředí, kde se zdravá ryba může před vydrou schovat a žijí tam vydry skutečně divoké, uloví vydra jen nemocné a slabé kusy a zároveň si vytvoří tak velké teritorium, které si hájí před jinými vydrami, aby se na něm trvale uživila a nemusela se kvůli hladu stěhovat (není to kormorán, který má v přirozenosti v lokalitě ryby zcela vyžrat a pak přeletět jinam). Specifická situace je ovšem v lokalitách vhodných pro lipana podhorního, který nemá v přirozenosti schovávat se do úkrytů, proto je pro vydru dostupnou kořistí, i když je v přírodním prostředí a v plné kondici. V takových lokalitách by mělo být povoleno proti vydře říční zasahovat. Nesouhlasím proto s názorem, který z článku zaznívá, že vydry, ryby a lidé (rybáři) nemohou koexistovat, ale je třeba přijmout opatření k nastolení rovnovážného stavu.

Kalousek - Profil | St 21.3.2018 17:49:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Honza7 >> Tohle relativizování škod napáchaných vydrami se mi nelíbí. Každý aktivní pstruhař je schopen dost přesně říct, od kdy začaly z revíru mizet ryby. A je to zkrátka od doby, co se vysadily vydry. Na menších revírech je to jasné jak facka. U větších revírů je viníkem i kormorán. Stačí se začíst do studií o potravě vydry říční, např. https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/119248/ a každému soudnému člověku je jasné o co jde. Jbr

Honza7 - Profil | St 21.3.2018 17:28:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kolega v uvedeném článku rozebral vydru. Zaměřil se ze svého pohledu na celou řadu rizikových ukazatelů, které mohou mít vliv na četnost rybí populace. V mnoha věcech mu dávám za pravdu, ale ne se vším souhlasím. Chci především zdůraznit, že na každém vodním toku mohou mít rizikové faktory úplně jiné koeficienty vlivu na ryby i když to na většině našich toků s četností ryb vypadá úplně stejně.
Zemědělství - zde bych úplně zamítl nulovou hypotézu o vlivu na život v našich tocích. Je třeba si uvědomit, že spousta našich druhů ryb se živí hmyzem a jeho vývojovými stadii. Díky činnosti našich zemědělců nastal pokles v počtu hmyzu o 60 -70%. Podobným číslům došli i v Německu. Tento pokles je natolik markantní, že to musí mít vliv na všechny tvory co se hmyzem živí. Dalším velkým problémem jsou syntetická hnojiva, která se cpou do půdy v několikanásobném množství více, než by bylo třeba.
Průmyslová výroba a ČOV - je zapotřebí si uvědomit, že jsme v době velkého rozmachu chemie. To že stoky nevykazují na základě senzorických ukazatelů nějaké změny to rozhodně neznamená, že taková voda není kontaminována chemickou výrobou. Dnes celá řada chemických látek, které odpadní vody obsahují jsou rozpustné ve vodě, bezbarvé, nesmrdí atd. a přesto jsou rizikové. Stále existují některé podniky které čekají na zvýšené hladiny vodních toků, kdy se takových látek snaží zbavit prostřednictvím kanalizace. ČOV opravdu nedokáží odstranit vše z vody co tam nepatří, toto je na velmi dlouho dobu nesplnitelný sen.
Kormorán je problémem všech vodních toků, především v době, kdy stojaté vody jsou pokryty ledem.
Kolega trochu opomněl vliv samotného člověka - rybáře, především co se týče pstruhových vod. Nevhodné hospodaření a přístup k původním rybám má taky nezanedbatelný vliv na počtech lipana, pstruha potočního, vranky, střevle a dalších druhů ryb.