Po střetu skútru s loďkou na přehradě Orlík zemřela 18letá dívka

glánis - Profil | St 13.7.2016 18:44:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ještě v polovině devadesátých let jsme měli přehradu, kde bylo nádherně, byl tam klid a ryby opravdu braly. Nebyl problém strávit zde týden a nepotkat živou duši. Místní rybáři se všichni znali, většinou se navzájem respektovali a na svých lovištích si nekonkurovali. Byl to krásný kout přírody, který mnoha lidem přirostl k srdci. Loď s motorem tu směla provozovat pouze policie, správa přehrady Orlík, provozovatelé parníků a RS. Houseboaty měly své pevné kotviště.

Po dvaceti letech urputné loďařské lobby je z tohoto krásného koutu přírody dálnice s neomezenou rychlostí pro všechna možná plavidla. Houseboaty, plachetnice a jachty mohou kotvit kde se jim zachce, nikdo nedodržuje plavební řád, policie nedělá nic. A rybáři? Ti se nechovají o nic lépe, většina z těch co dříve veslovali, prdí na přehradě svými starými dvoutakty, že je slyšíte 5km než se k vám přiblíží, nejlepší loviště jsou lehce dostupná a denně je třeba při přívlači navštíví desítky lovících. Jsou i borci, kteří mají loďku s motorem z křoviňáku, který nový pořídíte za 6000,-Kč. To už nemá cenu ani komentovat.

Ryby, zejména dravci berou samozřejmě daleko méně než dříve, to potvrdí každý, kdo lokalitu navštěvuje dlouhodoběji.

Měl jsem vždy na Orlíku 1-3 pramice v různých místech. Pobyt a lov zde jsem miloval. Letos jsem se po zahájení lovu dravců definitivně rozhodl, že zde končím. To co se dělo na vodě nebylo k vydržení. Mám pocit, že řada lidí to vůbec nechápe, nemají smysl pro klid a pro pokoru k přírodě.
Přesunul jsem se na Lužnici, kde jsou místa, kde se dá ještě v klidu lovit.

To co se stalo mně vůbec nepřekvapilo, byla to jen otázka času. Nepředpokládám, že by se situace s lodním morem v budoucnosti zlepšila. Spíše naopak.