Úspěšné chytání candátů

Autor: Olivier Portrat

Nakladatelství: Fraus
Rok vydání: 2005
Počet stran: 180
Cena: cca 390,- Kč
Počet fotografií/kreseb: cca 200
Počet stran s reklamou: 5+2
Překlad: Radek Diviš

uspesne chytani candatu       Něco o autorovi: Olivier Portrat se narodil v roce 1966, vyrůstal v Německu, Holandsku, Francii a Rakousku. Díky svému dědečkovi se začal v časném mládí věnovat sportovnímu lovu ryb a od 90. let je stálým spolupracovníkem mnoha evropských rybářských časopisů. Jeho oblíbenou technikou a cílovou rybou se stal lov dravců.
      Candát je asi pro většinu rybářů velkou výzvou a mnozí ho považují za tajemnou a těžko ulovitelnou rybu. Alespoň já to tak vidím. Kdo by čekal v této knize podrobný návod na to, jak se dostat k candátovi takřka na dosah, tak se nemýlí. Z díla se opravdu dá takový návod vyčíst. Autor zde zúročil letité zkušenosti jak z oblasti hledání této ryby, tak i ze samotného lovu. Obecně je kniha věnovaná spíše lovu na nástražní rybky, ale na své si přijdou i vyznavači vláčení třeba mrtvou rybkou, červem nebo umělou nástrahou. Celá kniha je bohatě vyplněna fotografiemi perfektní kvality. Nechybí ani takové lahůdky jako podvodní fotky anebo záběr dvou candátů zdolaných zároveň na jednu rybku. Pokusím se trochu rozebrat, co mě v knize zaujalo.
      V první části knihy, kterou autor pojmenoval Vše o candátovi, najdeme obecný popis candátího chování, jeho rozšíření, některé biologické rysy, vlivy počasí na příjem potravy a obecnou aktivitu candátů, lokality výskytu, chování candátů v závislosti na teplotě vody, síle větru a další zajímavé informace. Dále je rozebrána i tolik na MRKu diskutovaná funkce plynového měchýře candáta a způsoby zdolávání z velkých hloubek. Určitý návod najdou uživatelé echolotů včetně rybářů chytajících na velkých hloubkách. Zase si můžete v knize prohlédnout fotografie, např. obrazovek echolotů (včetně rozboru možných situací na obrazovkách). Celá kapitola je uzavřena přehlednou tabulkou nejvýhodnějších míst pro lov candátů. Takže kdo nechce číst všechno, stačí, když se podívá na tuto tabulku.
      A dostáváme se k jádru knihy a tím je rozsáhlá a podrobná část nesoucí název Rybářská praxe. Je rozdělena asi na 11 samostatných kapitol. První část je věnovaná tzv. sedavému způsobu lovu. Autor se rozepisuje o taktice, technice, velikosti a druhu nástražních rybiček, potřebném náčiní (pruty, vlasce, návazce, navijáky) a metodách lovu. Spoustu užitečných informací tu najde rybář, který s oblibou loví candáty na položenou. Dokonce jsem zde narazil na zajímavé informace o krmení (!), nástražních rybkách a způsobech nastražení. Vše je podrobně popsáno a rozděleno pro způsob lovu ze břehu i z lodi. V další části, kterou autor nazval příznačně Stále v pohybu jsou uvedeny všechny autorovy dosavadní zkušenosti s chytáním candátů na plavanou. Opět se zde dá vyčíst nepřeberné množství informací od vhodného náčiní až po vedení nástražních rybek v silném proudu.
      Celá třetí část popisuje vznik, používání a výsledky používání tzv. Drachkovitchova (btw je to dobrý přítel a učitel autora knihy) systémku. Následuje popis autorova systémku a kromě návodu na jeho zhotovení i spousta rad na drobné úpravy, možnosti systémku a jeho využití v praxi. Jedná se hlavně o využití nástražních rybek. Teprve další část je věnovaná i jiným a umělým nástrahám. Najdete tu pokusy o ulovení candáta na proužky špeku, chobotničky, rousnice, konzervované rybky a nástrahy z měkkých gum. U přírodních nástrah se autor vrací ke zmiňovanému systémku a popisuje možnosti nastražení a vedení ve vodě. U nástrah z gumy dává k dobru svoje zkušenosti s výběrem tvarů, barev, vůní a stimulátorů. Zaujalo mě, že v podstatě veškeré dostupné stimulátory považuje autor za nepřesvědčivé. V kapitole najdeme samozřejmě návod na to, jaké použít náčiní a všechny předchozí kapitoly jsou doplněny kresbami s různými způsoby vedení nástrah a předpokládanými místy s výskytem candáta. Další část knihy s názvem Heavy metal je, jak již název napovídá, věnována vláčení s tvrdými nástrahami. S precizností sobě vlastní autor popisuje lov na pilkery, plandavky, rotačky, wobblery i na mušku. U všech uvedených technik se ale nevyhneme vázkám. Každý z nás to zažil a nikdy to není příjemné. Autor dává návod (opět doplněný fotkami a ilustracemi), jak vyprostit uváznutou nástrahu. Nazval to Záchranná akce. Poslední část knihy věnovaná přímo lovu je do určité míry popisem toho, jak správně zacházet s ulovenou rybou. Také je tu něco o záběru, záseku a následném zdolávání ryb. Zajímavé pro mě bylo (i z fotek patrné) zjištění, že drtivou většinu ryb autor vylovuje rukou. Pokud ji neodháčkuje přímo ve vodě, stejně nepoužije podběrák. Závěrečná část knihy je věnována odhadované budoucnosti lovu candátů, jsou zde popsány zajímavé revíry v Evropě. Vše je doplněno perfektními fotkami a osobními zkušenostmi autora a jeho přátel.
      Celkově na mě kniha zapůsobila velice dobře a určitě si ji přečtu rád znovu. Veškeré techniky a praktiky lovu jsou popsány přesně, odborně, poutavě a jsou obohaceny o zajímavé zážitky od vody. Doporučuji ji všem, kteří se chtějí něco nového dozvědět. Vzhledem k hodně širokému záběru uvedených informací si každý najde něco ze svého oblíbeného způsobu lovu. Hledal jsem něco, co by bylo možné knize nebo obsahu vytknout, ale marně.

Obsah: 1
Fotografie: 1+
Kresby: 1
Překlad: ?

12. 12. 2005 Marek Votava (MrKos)

Diskuse ke knize

Žádné zápisy.