Slavíček >> Mrtvý neznamená plesnivý, plíseň hned nemusí znamenat škodlivý, ale v drtivé většině ano. Jejich perfektní věc je v tom, že se postupně ukládá v těle, proto neublíží hned, pak ale můžou odrovnat játra jak nic.
Antibiotika se v EU nepoužívají, to jsou trendy Jihoamerických firem :)
Ještě k té soli a jiným pohlcovačůmvlhkosti . Ráno byl ny "seznamu" tip jak se zbavit pocení skel ( ve voze) silica gelem J eo kočičí stelivo . Tak mne napadlo ,jestli by se to nenechalo použít na zbavení vlhkosti .. Prodává se v různých baleních to nejmenší cca 3,5 l stálo nějakých 65 Kč
Sherner >> Kousek od zastávka Habrmanova zpátky k nádraží . Teď mi úplně vypadlo jak se tomu tsm říká .Přes silnici byly kdysy ryb potřeby Zeleňky .Myslím že u koruny .
Slavíček >> Která pekárna ? :D Taky jsem z HK. Co se týče Polska, taky je nemusím, ale u nás je to spíš o tom, co si náš dovozce objedná a za jakou cenu. Nemyslím si, že by to byla běžná praxe, spíš bych děkoval našim někdy až moc moc aktivním kontrolorům, že to zachytí. Mimochodem my jsme myslím taky pár poláků otrávili metylem :)
Kolega z práce už jídlo u nás prakticky nenakupuje a jednou měsíčně jezdí do Polska na nákupy. Tam je ta kvalita někde jinde, oproti tomu, co se prodává u nás.
Sorry za off topic
Sherner >> Otázka z ní jak to škodí rybám .Kapr sežere i mrtvé ryby a podobně věci . Když jsme u lidí naší odolnost testují hlavně firmy z Polska.Antibiotika v kuřatech jed na myši v sušenkách posypová technická sůl .Podle jejich ministra je všechno v pořádku .Ale i u nás se najdou zmetci kdysy u nás v Hk byla pekárna už zkrachovala když jsem si tam kdysy koupil bagetu hned jsem poznal že ta mouka musela bejt plesnivá .Pěkný hnus plíseň člověk hned pozná podle chuti .
Slavíček >> A o tom to je, každý zvíře není stejný. Tady je řeč o plísni v krmivech, tudíž mluvím o zvířatech chovaných v lidský péči. Samozřejmě vlk nebo hyena si na tý mršině pošmákne, protože na to má uzpůsobený zažívání, to ale není už třeba případ psa, ze kterýho
jsme si za těch pár tisíc let domestikace vyšlechtili všežravce( často tak degenerovanýho, že by bez člověka nepřežil). To že to psovi voní a sežere to neznamená, že mu to udělá dobře.
Ty kdybys snědl tu plesnivou mršinu, taky tě to nejspíš nezabije hned, ale stopro se pos.reš a pobliješ, stejně jako ten pes.
Ta plíseň je nebezpečná svýma toxinama, který škodí spíš v dlouhodobým hledisku.A na tý mršině, plesnivým krmení nebudou plísně jako Penicilium nebo kulturní plísně, ale nejspíš nějakej Aspergilus, kterej je těch aflatoxinů plnej.
Slavíček >> To se velice pleteš s tou odolností, věř mi, dělám v oboru už hodně let. To je takový zažitý klišé, že zvířata vydrží víc, že zvířata to nebolí, mají vyšší práh bolesti atd.
Slavíček >> tohle je, řekl bych, další z mega věcí, co kolují kaprařinou. Kdysi kolovala hláška, že špička háčku nesmí být vidět. Že kapři v noci potřebují spát. Ted kolují klišé jako na zimu alkoholové esence, maskovací řasy, nebo že bílá plíseň je super :)
Neumím si představit, že by plavačkář šel na závody, vytáhl plesnivé futro a mávnul nad tím rukou, že to je jako ta dobrá bílá plíseň a šel závodit... ale kaprařům to očividně nevadí, zajímavé.
Rišo >> neni plisen jako plisen z nekterych se vyrabi i leky co myslis ze je penicilin ? JInak se pouziva na syry sunky u nas tedy pouze na mlecne vyrobky . Moc to hrotite zvirata jsou mnohem odolnejsi vezmi si psa neco zahrabe za cas vyhrabe sezere . To udelat clovek je to posledni vec co udela
PYTLAKS >> pozri táto debata nemá zmysel! Som poľnohospodársky inžinier špecializácia zootechnický odbor. Mám takmer tridsať ročnú prax. Zopár kadáverov na pitvu som už viezol a niekedy bola príčinou pleseň! A nie vždy znamená skrmovať plesnivé krmivo úhyn, niekedy sú to tráviace problémy, inokedy reprodukčné. Na toto téma končím, nech sa ti darí.
Rišo >> chodím do lesa,k vodě a tam ožírajů kde co,aj plesnivé:-)pravdu máš,že se nesmí krmit plesnivým,protože by pak nebylo co prodávat a ne vždy je plíseň škodlivá,nejsem zastáncem plesnivých věcí,ale není všecko tak jak vypadá a hlavně by na tom nikdo nic nevydělal,bůh ví co všecko se mele v mega výrobnách a kdo to všecko kromě lidí žere:-)
PYTLAKS - 4.1.2018 21:54:25 >> tak toho vieš málo. Skús sa opýtať veterinárov. So zvieratami robím skoro 30rokov. Zaplesneté krmivá sa nesmú skrmovať!!! A videl si uhy
Rišo >> víš co všecko plesnivé sežerů zvířata?tobě v sýrárně určitě,ale v přírodě je to jináč:-)pochybuju než něco zdechne že se zakonzervuje,mršiny požírá kde co a dokonce sů mrchožrouti:-)
Knedla12 >> super tak ti nemusím nič hovoriť. Môj príspevok nebol určený len tebe. Na fòre neviem kto má aké vzdelanie a kde pracuje. Pôvodne som chcel použiť aj ja kys. mravčiu ale práve na doporučenie dílera že je nestála a po čase sa stratí účinok proti plesni tak mi doporučil propiónovú. Nech sa ti darí!
Rišo >> Já používal kys. mravenčí, ale třeba ta propionová se mě líbí víc, možná příští rok. Hodně záleží na vstupních surovinách, třeba boilie játra mě chytla plíseň i ve vakuované sklenici, žádné jiné to neudělaly.
Jinak něco málo o plísních vím :)
Knedla12 >> čo sa týka tej chémie tak 100x radšej konzervant než pleseň. Takmer všetky spôsobujú zvieratám problémy. Niektoré sú karcinogénne. A niekedy ich zmyslovým posúdením ani nezistíš. Vysušením to ide tiež ale je to veľmi pracné. Ak som po uvarení boilies ihneď nedal na rošt či debničku len jednu vrstvu tak do troch dní tam bola pleseň! A aj tie vysušené na šuter ak sa tam dostala vlhkosť nepozornosťou splesniveli. Tie kyseliny čo som spomínal sa v prírode bežné vyskytujú. Sú produktom kvasenia pri silážovaní kukurice teda mliečna, propiónová a máslová. Vďaka nim dôjde ku konzervácii krmivá a produkujú ich baktérie anaeróbne. Všetky prípravky do krmív podliehajú veterinárnej kontrole ak by to bolo škodlivé tak neexistuje aby to bolo schválené. Preto má nadvihol ak nejaký výrobca boilies na otázku či sa môže skrmovať plesnivé boilies hovorí že áno?!!! Ak mi pri kontrole veterinári nedajbože našli v syrarni pleseň ( som chovateľom oviec) tak okamžite stopnú prevádzku!
Straspytlik69 >> Teď si možná budete říkat že plácám, ale když mám vysušené boilie, tak má pořád třeba vlhkost 10%. Silikagel pojme 20% své hmotnosti, takže abych vysušil maximálně boilie, musel bych na 10kg boilie dát 5kg silikagelu.
Je mi jasné že takhle úplně to není nikdy, ale není lepší použit přírodní sůl, myslím si že je lepší použít přírodní složky než chemii, ale pokud Vám to funguje...
kura11 >> Dusicnan sodny draselny manganistan draselny jsou silne okyslicovadla.Uz jsem s tim davno zkoncil je jednodusi to koupit i kdyz vyrobit to jde za pakatel
PYTLAKS >> Jako konzervant na maso sýry se používá i dusičnan draselný .Používal jsem ho k výrobě raket kouli na oslavu silvestra .K soli když to člověk nechá pořádně vyschnout moc soli to do sebe asi nevezme .
PYTLAKS >> Praganda obsahuje 98% procent soli. Zbytek je dusičnan. Dávám do boili syrová játra a tak konzervuji takto. Každý má svůj způsob. Dřívě mě boili plesnivělo i když bylo vysušené. Teď se tak neděje. Nikomu to nevnucuji. Pouze jsem napsal jak to dělám já :-) :-)
Malda512 >> praganda je sůl obohacená nepatrným množstvím dusitanu sodného a nějakého škrobu,konzervuje maso a hlavně zabraňuje tvorbě botulotoxinu,takže není lepší konzervant na kule jak sůl:-)
Radek Ráliš >> Radek Fox - 2.1.2018 11:32:30 >> Taky jsem zkoušel použít cukr .Na dně kýble se udělala taková hustá kaše .Zkrátka pěkný lepidlo aby jsi měl na rukou rukavice abys neměl všechno zasraný .
Radek Ráliš >> Radek Fox - 2.1.2018 11:35:13 >> Jo jo. Ta je vyhlášená :-) :-)
Dávám pragandu do sáčků od rýže a mezi koulís. Mám vlhký sklep ale ještě nidky jsem neměl koulís plesnivý . A to jsem ve sklepě skladoval i více než 50 kg bolisu. Ale je mraky způsovbů jak uchovat boili. Každý má ten svůj :-)
Slavíček >> Rosťo, je to tak, sůl stojí prd, zatím. Zkoušel jsi dávat sladké do cukru? Já to udělal jednou a už nikdy více. Dal jsem do něj trochu vlhké boilie, což je chyba a to bylo pošušňáníčko. Vše jsem měl zalepené jako od cukrové vaty :-)) Jinak Ti přeji také vše nej ;-)
Radek Ráliš >> Radek Fox - 2.1.2018 11:03:14 >> Radku dávám to pro jistotu chtělo to nechat dýl sušit sůl je nejlevnější konzervant běžně dostupný .Tak proč to nedat v soli už jsem to sušil v době kdy jsem chytal na štítu to už je pěkných pár let kolem roku 2004 to ještě sůl žádná móda nebyla . Všechno nej v novém roce
bysto >> Keby tie gule vyschli na kamen, tak by to bolo paradne, ale žiaľ nie je tomu tak! Davam do soli boilies susené 3 dni a nie je tam vidieť rozdiel vo vlhkosti. trosku tej vlhkosti z gul odoberu z povrch, ale je to nepatrné a vo vnútri sú krásne, ako čerstvo našúľané. Skladujem tak boilies v kýbli aj viac ako pol roka a na atraktivite vôbec nestráca, ešte mi to pride, že na solené boilies beru kaprose lepšie.
Slavíček >> Rosťo, asi jsi ty bobky málo vysušil. Ty moje po vysušení úplně chrastí, jako kostlivec :-) Nikdy za více než deset let mi vysušené bobky bez soli nezplesnivěly, samozřejmě uzavřené v kbelících. Poslední dva roky už sůl dávám, je to moderní a dělají to všichni, tak jsem se také přidal :-))))
Může tam přidat i v menším množství třeba rýži. Ta važe taky vody dobře. Já necham vyschnout jen 24 a šup do soli a jsou v klidu cely rok. A neztvrdnou nijak zvláště.
Slavíček >>
To je možné. Ja som to testoval len tento rok a dával som do soli už vyschnuté gule. Kamarát, ktorý ich začína vyrábať takto konzervuje aj boostrovane
Petr.J >> presne tak, netreba vymýšľať. Stačí kilo soli na 2-3kg. Ale samozrejme, tie boile to vysuši na kameň. Takze to nie je vhodne, ak chce mat niekto mäkké gule, tam sa chemickej konzervácii alebo mrazeniu nedá vyhnúť
Radek Ráliš >> Radek Fox - 30.12.2017 0:06:42 >> Pokud to davam do uzavrene nadoby pro jistotu davam sul . I presto ze jsem to susil dlouho tam zbyla vlhkost a pak jsem se nestacil divit . Se soli se tohle nestane
Radek Ráliš >> Radek Fox - 29.12.2017 23:40:50 >> Ahoj Radku...jj vim ze jsi.na tom podobne protoze jsme se o tom kdys davno bavili...ja ji tam.dal jem pro pripad kdyby tam nejakym zpusobem prece jen vnikla vlhkost...proto davam tu s většími krystaly a jen v takovem.mnozstvi....
Radek Ráliš >> Radek Fox - 29.12.2017 23:40:50 >> Ta sul funguje, nicmene mam susene bez ni (5 let ), a napr. na Padu jsou ty letite bez ni naprosto bezkonkurencni.
bart.bm >> Ahoj Martine, mám úplně stejné zkušenosti. Dříve jsem dokonce pouze sušil na zmíněný šutr a bobky mi vydržely v uzavřeném kbelíku i několik let bez přidané soli. Zřejmě jsem se nechal zblbnout díky pročítání diskusí a už sůl přidávám :-))
Nemam vela skusenosti s experimentovanim co sa uschovy tyka ale napada ma jednoducha otazka.
Co to tak dat do mrazu a fertich?
Ci straca ta gula potom na kvalite ci voni?