Zavážení nástrah a návnad

Chlapi prosím vás dokáže někdo přesně odpovědět na otázku, je možno na sportovních vodách zavážet.Myslím tím opravdu jenom zavážet né lovit.Ale nechci debatu jest-li jo nebo ne.
Autor diskuse: vajgl - Profil , 23.2.2009 kaprařina - nástrahy, návnady

rocce - Profil | St 25.2.2009 14:46:17

Lee-Haney >> tady zřejmě může zasahnout RS,bez asistence policie

Lee-Haney - Profil | St 25.2.2009 14:33:26

roce >> rocce >> No to já nepopírám, jen nechápu jednu věc, jestliže je to tedy všeobecně známo že návnada je považována za kazitel vody tak taky nechápu proč v RŘ je pár revírů kde je to vyloženě napsané že je zakázáno použití krmítek a návnady, když by to mělo být podle zákona samozřejmé.
Mě to spíš přijde tak že je to pro rybáře povolené, ale na vodách kde platí hygienické pásma ochrany je to vysloveně zakázané i když asi budou revíry kde ten důvod je jiný.

rocce - Profil | St 25.2.2009 13:23:23

Ano, je to tak jak napsal.Koukal jsem do popisů revírů na US Plzen a jednu perlu jsem našel,kde se to přímo uvádí,je to asi těžké to napsat i jinde nebo můžeme být rádi,že to jinde není:-))431051 Radbuza6A,

Kamy - Profil | St 25.2.2009 13:17:05

hraji >> Děkuji že sis dal práci a tohle sem vložil.

Jak říká Lee. Pokud nesmím do vody sypat závadné látky tak je jedno jestli to dělám ze břehu nebo z lodě. Ale na druhou stranu. Pokud je rybářům tiše tolerováno že do vody hážou krmení tak by to mělo být tolerováno v celém rozsahu a ne jen když se to někomu nebude zdát. Protože jestli jsem dobře četl tak zákon neřeší množství ani způsob jak to tam nasypu. Takže se dá říct že pokud nebude PČR nebo inspekce ŽP pokutovat všechny co tam něco hodí a zaměříse jen na vybrané lidi(na lodi) tak zneužívají svoji pravomoc protože trestají jen někoho. To je stejný když mě policaj pokutuje v zákazu vězdu pro náklaďáky když tam zajedu s dodávkou. Protože musí pokutovat všechny vozy co mají v TP označení N1 a to jsou všechna auto co si na ně člověk odečte při koupi DPH. A to jsem ještě neviděl.
Vím že je v zákonech s prominutím bordel a tady se to nevyřeší. Ale pokud máme dodržovat zákon tak ho musí především dodržovat ti co kontrolujou.

natas - Profil | St 25.2.2009 13:07:56

hraji >> co jsi napsal je pravda a plně s tebou souhlasím, ale v BP by mohlo být upozornění na tento zákon a jeho dopady pro rybáře. BP obsahují řadu méně významných řádků, takže jeden řádek o nezákonosti krmení by se vešel taky.

MifakM - Profil | St 25.2.2009 13:07:10

Závadné látky jsou látky, které znehodnocují kvalitu vody. Na tom se asi všichni zhodneme. Ale kdybych měl jít do důsledku (téměř ad absurdum), pak i ryby mohou znehodnocovat kvalitu vody :D :D :D Tedy jsou to závadné látky. A každý uživatel revíru, by měl mít výjimku ze zákona :D

Berte to jako pokus o vtip

Lee-Haney - Profil | St 25.2.2009 12:56:29

hraji >> No jasan,já si prostě jen nedokážu představit že si zakrmím Bonduelkou a uvidí mě policajti a odvezou mě na služebnu kde mě obviní z kazení kvality vody:D

hraji - Profil | St 25.2.2009 12:52:51

Lee-Haney >> pokud žiješ v této zemi, je známo, že jsi její občan a vztahují se na tebe všechny platné zákony, tedy i zákon o vodách, zákon o chraně krajiny, zákon o lesích a všude jsou ustanovení, která tě nějak omezují a všechny se mohou projevit při lovu ryb. Prostě pořád platí okřídlené: Neznalost zákona neomlouvá.

Lee-Haney - Profil | St 25.2.2009 12:46:37

hraji >> No těch 10 litrů si pamatuju, nebo něco na ten styl.Jasan že člověk by měl vědět že když to není v Bp tak si nemůže dělat vše a vymlouvat se že to v Bp není a zákon nezná.Jenom mi to prostě přijde divné vymáhat zákon jen u zavážených návnad,i když na druou stranu můžem být rádi že právě tohle se přehlíží :)
No ten příklad s autem mi přijde trochu nevhodný, protože jestliže sedíš v autě a jedeš v autě je jedno že jsi rybář, musíš se řídit podle pravidel silničního provozu takže to s Bp nemá nic společného.

Ale jako jinak chápu jak si to myslel.No , ale to znamená že je to pěkně na prd:D

hraji - Profil | St 25.2.2009 12:33:57

Lee-Haney >> a jak víš, že to není zakázané? Jasně ti to zakazuje zákon o vodách. A pokud znáš principy zákonodárství, tak se stejná věc neupravuje ve více právních normách. Tedy zcela stačí, že zákon o vodách zakazuje krmení. Určitě si pamatuješ, že dříve bylo v RŘ omezení na 10 litrů krmení na den. To se ztratilo v okamžiku, kdy vznikl nový zákon 99, již za platnosti zákona o vodách.
Hele, příklad, v BP taky nemáš napsáno, že k revíru nesmíš zajet autem. Stačí že je u cesty zákaz vjezdu všech motorových vozidel. Chápeš? Stejně tak nejsou v zákoně 99 uvedeny ryby chráněné na základě vyhlášky 395/1992Sb. v aktuálním znění.

Lee-Haney - Profil | St 25.2.2009 12:22:28

hraji >> Tohle já nepopírám.Vím že když chleba zkvasí i to obili že se zhorší kvalita,jenomže v tom případě nechápu proč není zakázané vnadit na vodách Mrs Črs když je to v zákoně.Samozřejmě že rozhoduje množství,no ale když přijede k vodě hromada rybářů tak se to množství násobí a neviděl jsem že by to někomu vadilo.Takže mě napadá že všechny Mo mají vyřízené na úřadech povolení pro rybáře na krmení ryb.
Když to převedu do příkladu.Pochopil jsem to tak že když mě chytnou jak zakrmuji z lodě a budu se ohánět že v zákoně není zakázáno krmit a oni mi řeknou že to zakázané je protože se jedná o závadnou látku,tak nechápu jaký je rozdíl mezi tím když ze břehu krmit můžu a z lodi ne.Takže na kvalitu vody má nejspíš vliv to že jsem to krmení vysypal z člunu a ne ze břehu....

Vím že to nemáme šanci vyřešit a tak na to hážu taky bobek...

hraji - Profil | St 25.2.2009 12:10:42

Lee-Haney >> dokážeš si představit, že kvalitu vody zhorší třeba 100 kilo namočeného chleba? Já ano, když ho ryby nesežerou, začně v létě během chvíle kvasit a je zle. Totéž obilí. Ty si neumíš představit, že krmení škodí, já ano. Otázka je pouze míra. Ale to nemáme šanci vyřešit. Proto to řešit nebudu.

Lee-Haney - Profil | St 25.2.2009 11:57:47

hraji >> Tu definici jsem viděl,problém je v tom že každý doma nemá laboratoř ,aby mohl zjišťovat jestli jeho krmení znehodnocuje kvalitu vody.Když to přeženu kdyby tomu tak bylo tak bys nemohl mít ani v krmelci vnadidlo,boiles v pva,ty bys při plavané nesměl házet koule krmení do vody atd.Navíc mi to přijde směšné už zhlediska toho že se pořád smí jako záváží používat olovo kterého jsou ve vodě tuny a kvalitě vody to moc nepřidá.
Vím že tys ten zákon nepsal,jen nechápu jak si mám zjistit co je to závadná látka která má kazit vodu.:D
Hádat se nechci,protože je to o ničem,jen mi přijde směšná definice závadné látky kde je definováno jen to že může snížit jakost vody.

hraji - Profil | St 25.2.2009 11:48:38

Lee-Haney >> tak naposledy, definici závadných látek máš zde:

§39 (1) Závadné látky jsou látky, které nejsou odpadními ani důlními vodami a které mohou ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod (dále jen "závadné látky"). Každý, kdo zachází se závadnými látkami, je povinen učinit přiměřená opatření, aby nevnikly do povrchových nebo podzemních vod a neohrozily jejich prostředí.

hraji - Profil | St 25.2.2009 11:46:45

Turňa >> nebude, tímto jsem vyčerpal příděl volné časové kapacity, kterou jsem chtěl této problematice věnovat. Musím se živit a MRK mi nedá ani korunu. :-)

Lee-Haney - Profil | St 25.2.2009 11:41:37

hraji >> No dobře,ale přeci někde musí být napsáno co si pod závadnou látkou mám představit ne?Nebo to není nikde definováno a mám si to vycucat z prstu?Pokud to není nikde definováno,nemůžou chtít mít z lidí věštce...

hraji - Profil | St 25.2.2009 11:41:14

Lee-Haney >> vidíš někde v tomto článku terminus technikus nebezpečné závadné látky?

§39 (1) Závadné látky jsou látky, které nejsou odpadními ani důlními vodami a které mohou ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod (dále jen "závadné látky"). Každý, kdo zachází se závadnými látkami, je povinen učinit přiměřená opatření, aby nevnikly do povrchových nebo podzemních vod a neohrozily jejich prostředí.

Já ne. A odstavec 7 se odkazuje na odstavec 1, ne na 3.

Turňa - Profil | St 25.2.2009 11:39:38

hraji >> To bude nadlouho!

hraji - Profil | St 25.2.2009 11:39:09

Lee-Haney >> nemluvíme o nebezpečných závadných látkách, mluvíme o závadných látkách. Drž se toho, co je napsáno v zákoně

Lee-Haney - Profil | St 25.2.2009 11:37:51

hraji >> Pokud máš možnost tak sem hoď tohle
§39 (3) Seznam nebezpečných závadných látek (dále jen "nebezpečné látky") je uveden v příloze č. 1 k tomuto zákonu; tento seznam obsahuje i zvlášť nebezpečné závadné látky (dále jen "zvlášť nebezpečné látky").
Mimochodem nemudruju, pouze diskutuju:D

hraji - Profil | St 25.2.2009 11:35:56

Lee-Haney >> vůbec není důležité co si myslíš ty, důležité je, co myslel zpracovatel zákona. Někde na netu běhalo dokonce stanovisko ČIŽP k této problematice.
Tak mi řekni, jaké látky bys chtěl použít ke krmení ryb? Věř nebo nevěř, když jsme chtěli krmit na chovném rybníce namočeným obilím a chlebem, museli jsme vyřídit výjimku ze zákona. A včil mudruj ogaro. :-)

hraji - Profil | St 25.2.2009 11:32:53

Co může kontrolovat RS je jasně dáno v §16 zákona 99/2004Sb.

§ 16
Oprávnění rybářské stráže

Rybářská stráž v rybářském revíru je oprávněna

a) kontrolovat

1. osoby lovící ryby nebo vodní organizmy, zda jsou k tomuto lovu oprávněné a zda provádí lov řádně a způsobem, který umožňuje tento zákon,

2. osobám lovícím ryby nebo vodní organizmy rybářské nářadí, obsah rybářské loďky, nádrže nebo jiného zařízení užitého k uchování ryb a rybářské úlovky, z hlediska dodržení rybářského práva,

3. osoby lovící ryby pomocí elektrického proudu, zda vlastní povolení příslušného rybářského orgánu k tomuto způsobu lovu, jakož i zda vlastní potřebné osvědčení prokazující jejich způsobilost k práci s elektrickým zařízením při lovu ryb a osvědčení dokladující bezpečnou použitelnost elektrického zařízení k lovu ryb,

4. užívání jezů, stavidel, zdymadel, výpustí a jiných zařízení z hlediska dodržování právních předpisů a opatření na ochranu výkonu rybářského práva,

5. způsob a rozsah užívání vod a jejich kvalitu;

b) požadovat

1. od osoby lovící ryby nebo vodní organizmy prokázání její totožnosti, předložení platného rybářského lístku a platné povolenky k lovu,

2. od osoby důvodně podezřelé ze spáchání přestupku nebo trestného činu v bezprostřední blízkosti rybářského revíru předložení rybářského lístku, popřípadě povolenky k lovu nebo jiného dokladu opravňujícího osobu k lovu anebo dokladu o nabytí ryby nebo vodního organizmu,

3. součinnost, popřípadě pomoc orgánů Policie České republiky, popřípadě obecní policie, nemůže-li zajistit vlastními silami a prostředky výkon funkce rybářské stráže;

c) zadržet

1. povolenku k lovu osobě, která se dopustila porušení povinnosti stanovené tímto zákonem, a tuto doručit nejpozději do 5 pracovních dnů tomu, kdo povolenku vydal,

2. úlovek, rybářské nářadí nebo nástroj osobě, která tím spáchala přestupek nebo trestný čin, nebo z jehož spáchání je důvodně podezřelá;

d) vstupovat na pozemky, stavby, jezy, rybí přechody a jiná zařízení v souvislosti s výkonem funkce rybářské stráže, a to v rozsahu nezbytně nutném, a užívat k tomu v nezbytné míře existující přístupové cesty;

e) ukládat a vybírat pokutu v blokovém řízení za spáchání přestupku podle tohoto zákona a podle zákona o přestupcích.

Tedy samozřejmě může kontrolovat držení RL a povolenky, dokonce prokázání totožnosti.
Může zadržet náčiní a úlovek, pokud má podezření, že s jejich pomocí byl spáchán přestupek.

Prostě vše, co je uvedeno v zákoně.

Lee-Haney - Profil | St 25.2.2009 11:25:33

hraji >> Já si myslím že to s tím krmením ta vyjímka bude platit pro vody kde platí pásma ochrany kvůli pitné vodě.

K tomu co jsi tady napsal.Ten odstavec mi přijde trochu divný.Pochopil jsem z toho tohle:V prvním odstavci jsou dána určitá pravidla ohledně nebezpečných látek,ale v odstavci 7 je napsané že úřad může povolit krmení ryb těmato nebezpečnýma látkama za předpokladu že se nejedná o ropné látky na nezbytně nutnou dobu.
Jenže já si prostě nemyslím že krmení co do vody hážou rybáři se dá považovat za nebezpečné látky.

hraji - Profil | St 25.2.2009 11:11:46

Tak především tato otázka je zadána zcela nesrozumitelně. A není možná adpověď ano- ne. Chyba je v zadavateli otázky.
Nejsou žádné sportovní vody, takový pojem zákon nezná. Existují revíry a rybníkářství.
Na revírech je možno zavážet nástrahy pokud to povolují BP stanovené na revíru, tedy někde ano, někde ne. O zavážení návnad není nikde v zákoně ano řeči, protože zákon o rybářství nemůže povolit to, co zakazuje zákon o vodách.

Existuje zákon o vodách 254/2001 Sb. v platném znění, kde se v paragrafu 39 Závadné látky uvádí:

§39 (1) Závadné látky jsou látky, které nejsou odpadními ani důlními vodami a které mohou ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod (dále jen "závadné látky"). Každý, kdo zachází se závadnými látkami, je povinen učinit přiměřená opatření, aby nevnikly do povrchových nebo podzemních vod a neohrozily jejich prostředí.

§39 (2) V případech, kdy uživatel závadných látek zachází s těmito látkami ve větším rozsahu nebo kdy zacházení s nimi je spojeno se zvýšeným nebezpečím pro povrchové nebo podzemní vody, má uživatel závadných látek povinnost činit tato opatření:

a) vypracovat plán opatření pro případy havárie (dále jen "havarijní plán"); havarijní plán schvaluje příslušný vodoprávní úřad; může-li havárie ovlivnit vodní tok, projedná jej uživatel závadných látek před předložením ke schválení s příslušným správcem vodního toku, kterému také předá jedno jeho vyhotovení,

b) provádět záznamy o provedených opatřeních a tyto záznamy uchovávat po dobu 5 let.

§39 (3) Seznam nebezpečných závadných látek (dále jen "nebezpečné látky") je uveden v příloze č. 1 k tomuto zákonu; tento seznam obsahuje i zvlášť nebezpečné závadné látky (dále jen "zvlášť nebezpečné látky").

§39 (4) Každý, kdo zachází se zvlášť nebezpečnými látkami nebo nebezpečnými látkami nebo kdo zachází se závadnými látkami ve větším rozsahu nebo kdy zacházení s nimi je spojeno se zvýšeným nebezpečím, je povinen učinit odpovídající opatření, aby nevnikly do povrchových nebo podzemních vod nebo do kanalizací, které netvoří součást technologického vybavení výrobního zařízení. Je povinen zejména

a) umístit zařízení, v němž se závadné látky používají, zachycují, skladují, zpracovávají nebo dopravují tak, aby bylo zabráněno nežádoucímu úniku těchto látek do půdy nebo jejich nežádoucímu smísení s odpadními nebo srážkovými vodami,

b) používat jen takové zařízení, popřípadě způsob při zacházení se závadnými látkami, které jsou vhodné i z hlediska ochrany jakosti vod,

c) nejméně jednou za 6 měsíců kontrolovat sklady a skládky a nejméně jednou za 5 let, pokud není technickou normou nebo výrobcem stanovena lhůta kratší, zkoušet těsnosti potrubí nebo nádrží určených pro skladování a prostředků pro dopravu zvlášť nebezpečných látek a nebezpečných látek, a v případě zjištění nedostatků bezodkladně provádět jejich včasné opravy; sklady musí být zabezpečeny nepropustnou úpravou proti úniku závadných látek do podzemních vod,

d) vybudovat a provozovat odpovídající kontrolní systém pro zjišťování úniku závadných látek,

e) zajistit, aby nově budované stavby byly zajištěny proti nežádoucímu úniku těchto látek při hašení požáru.

§39 (5) Opatření podle odstavce 4 se přiměřeně vztahují i na použité obaly závadných látek.

§39 (6) Každý, kdo zachází se zvlášť nebezpečnými látkami, je povinen vést záznamy o typech těchto látek, které jsou zpracovávány nebo s nimiž se nakládá, o jejich množství, o obsahu jejich účinných složek, o jejich vlastnostech zejména ve vztahu k povrchovým a podzemním vodám a tyto informace na vyžádání poskytnout vodoprávnímu úřadu a Hasičskému záchrannému sboru České republiky.

§39 (7) Vodoprávní úřad může při použití závadných látek povolit z ustanovení odstavce 1 výjimku, nejde-li o ropné látky, a to v nezbytně nutné míře, na omezenou dobu a za předpokladu, že jich bude použito

a) k úpravě a udržování vodního toku,

b) ke krmení ryb,

c) z důvodů zdravotních,

d) k úpravě povrchových nebo podzemních vod pro určité způsoby užívání, například srážení anorganických živin přímo ve vodním toku,

e) k odstranění nežádoucí flóry nebo fauny ve vodním toku,

f) jako indikátorových látek pro účely měření, nebo

g) v rámci schválených sanačních technologií.

§39 (8) Náležitosti havarijního plánu a nakládání se závadnými látkami stanoví Ministerstvo životního prostředí vyhláškou.

§39 (9) Mytí motorových vozidel a provozních mechanismů ve vodních tocích nebo na místech, kde by mohlo dojít k ohrožení jakosti povrchových nebo podzemních vod, je zakázáno.

Hlavně doporučuji pozornosti ustanovení odstavce 7, kde se píše, že orgán může poskytnout výjimku na vnos závadných látek, pokud budou použity na krmení ryb. Z toho je zřejmé, že i krmení pro ryby je závadná látka. A povšimněte si další drobnosti, zákon neřeší, zda je toho krmení kilo nebo dvacet nebo pět set.

Tedy žádné zavážení návnad zákon neřeší, podle vodního zákona se jedná minimálně o přestupek, ovšem to nemůže RS postihovat, může si však vyžádat součinnost Policie ČR nebo Inspekce ŹP a ti už postihovat mohou.

Kamy - Profil | Út 24.2.2009 20:25:17

vajgll >> Protože mne zatím nikdo nepřesvědčil o opaku tak ti odpovím takto.
Pokud nelovíš tak si v souladu se zákonem o životním prostředím můžeš zakrmit na všech revírech kde to není výslovně zakázané. Pokud se zde objevý někdo kdo bude mít pádný argument ve formě vyhlášky tak toto tvrzení stáhnu a omluvím se za to že jsem uváděl blbosti.

Kamy - Profil | Út 24.2.2009 20:22:58

Lee-Haney >> A když sem jim to tu celou dobu snažím vysvětlit tak mě mají za haj... který by jen obcházel zákony. To že si zavezu krmení a pak chytám není podle mne nic špatnýho a dělá to většina lidí co má člun. Že sem tady uvedl pár pravda extrémních příkladů a oni nepřekousnou že naše zákony jsou deravý, je jejich problém. Ale můžu s klidem říct že sou děravý ve všech odvětvých a nejen u ryb. Jsi konečně člověk kterej u mých příspěvků přemýšlý hlavou.

tony.bobo - Profil | Út 24.2.2009 20:11:39

vajgll >> to máš těžký,zadal si zdánlivě lehkou otázku na těžkou odpověď.Pokud se nad tím zamyslím tak bych asi sám pochopil že kde je zakázáno zavážet nástrahu tak bych řek že to platí i o návnadě.Zase na 2 stranu o návnadách tam nic není tak by to mnělo bejt povolený ale zas to má háček ze strany životního prostředí ze zákona o ochraně vod.Takže abych to trochu schrnul.Vem si nějakého pocestného dej mu pětku na pivo a ať ti to tam zaveze,zabiješ 2 mouchy 1 ranou.Máš zakrmeno a tobě se nic nestane protože to tam hodil někdo jiný.Odpověď hloupá ale pravdivá.

vajgll - Profil | Út 24.2.2009 19:58:29

Tak chlapi kam jste se zase dostali. Jsem zadavatel a otázka zněla úplně jinak než tady diskutujete a hlavně se napadáte úplně zbytečně. Uvědomte si že ty zákony dělají jiní lidé a mnohdy co rybařině vůbec nerozumí.Proto to tak vypadá že pomalu jedna ruka neví co dělá druhá.Jak už jsem psal jsem sportovní rybář a né nějaký masař, rybu vracím vodě, to je pro mne důležité to považuju za sportovní a otázka byla položena tak abych se dozvěděl jest.-li můžu nebo ne.Když mi to zákon dovolí tak budu krmit když né tak ne, a tímto promně končí A tak vám děkuji za vaše odpovědi a už se sem nebudu vracet, protože nesnáším když se lidi úplně ale,úplně zbytečně hádají a někdy ani neví proč.A ještě jedna věc k takovému tématu by se neměli vyjadřovat děti tak čus.

syny - Profil | Út 24.2.2009 18:14:38

Lada78 >> myslím,že ti jen došli argumenty,já vím zima je dlouhá a není u vody koho mlátit,ale neboj,váš čas zase příjde,už brzy......