Nejmenší lovná míra pstruha obecného

Nejmenší lovná míra pstruha obecného zvýšena na 30cm.Tata věta se letos objevila v soupisech revíru SEVERNÍ MORAVY A SLEZKA na vybraných revírech.Zajímá mě vaše reakce na tuto změnu.Je to pro rybu či pro vás přínos nebo přítěž?Popř.co to znamená pro danou lokalitu.
Autor diskuse: filfas - Profil , 13.1.2017 všeobecné - RŘ, MO, svazy
31 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Npotočák 62 - Profil | So 14.1.2017 10:33:05

Honza7 >> Pochopitelně,tohle se samo neudělá.Petrův Zdar

NStilet - Profil | So 14.1.2017 10:21:22

Pan "hospodář" Konvička ze SM bojuje za pstruha ze všech sil.... Nakupuje za skoro všechny zarybňovací peníze granuláče z farmových chovů v zahraničí a nechá je vysadit 3 x v sezoně do P vod kraje. Z velkou slávou. Třetina těchto ryb se obratem vytáhne, dvě třetiny zmizí - vše je hotovo za dva týdny. A aby byla vidět "činnost" vezme se tužka a napíše se "ZMĚNA" - na 27 cm, pak na 30 cm , pak...
Existuje ještě pár "kverulantských" MO, které PO chovají a vysazují opravdu dle vyhlášky rybu PO2 z domácího chovu. Dělají to vesměs za své peníze, protože Konvička jim platí jen srandovní částku za PO a schovává se za "spokojenost rybářů", kteří chtějí Velkého pstruha a to po druhém nahození!
Máme ve vodě, co jsme chtěli a mizení PO a Li je z 90% vina rybářů - ne, že ho loví - ale, že nehospodaří na pronajatých vodách ve prospěch ryb !!! Že tím porušujeme "nějakou" vyhlášku je již vcelku nedůležité.
Ty idio..ké diskuse tady o "důvodech" jsou přesně tím, co "hospodář" svou "úpravou" sleduje.
Po nás potopa.
Howgh.

Nu x a - Profil | So 14.1.2017 0:11:34

pstruh by měl mít míru 45cm a to celorepublikově a celoplošně bez vyjímek,od 45cm do 60cm by si lovec mohl ponechat za rok 5ks a každého nad 60cm jako trofej a nebo pustit,.....

Nmedvěd - Profil | Ne 15.1.2017 13:15:49

potočák 62 >> nikdy,opravdu nikdy Pyzda neuzná ,že nemá pravdu.I Edisona by přesvědčil že má tu žárovku blbě a klidně bude tvrdit ,že na obrázcích od Lady není ten sníh správně bílej.

NHonza7 - Profil | So 14.1.2017 1:30:46

Faktorů, které stojí za fatálním úbytkem populace pstruhů potočních a lipanů je více ( od nepříznivých klimatických podmínek v některých měsících, větším tlakem predátorů, necitlivým zásahem do vodních toků, v některých revírech nezájmem o vysazování uvedených rybích druhů, vliv virových onemocnění, v některých lokalitách zvýšený počet parazitů, určitě se najdou i další důvody ).
Zvyšování míry nepovede k ničemu dobrému, poněvadž je dost revírů, kde potočák této délky nedosáhne.
Podle mě je to pouze zoufalý pokus k " nápravě ", ale bez investic a námahy. Od zoufalého pokusu je pak blízko ještě zoufalejšímu pokusu PP31 ( obdoba K70 ).

Npotočák 62 - Profil | Pá 13.1.2017 21:06:15

VČUS nejprve zvýšil míru potočáka na 27 cm,potom na 30cm ve snaze zvýšit počet potočáků v revírech.Potom ji snížil na 27,protože zvýšení míry nemělo žádný pozitivní efekt.Petrův Zdar

Nhering - Profil | Ne 15.1.2017 20:05:24

potočák 62 >> Tak dobrý hospodář ví v jakém stavu má chovné i revíry. K vodě se musí hlavně chodit !!!
Bohužel o stavu vod se poslední dobou rozhoduje ze židle v teplém kanclíku.....
Evidentní je to u ochranářů......

Npotočák 62 - Profil | Ne 15.1.2017 19:03:36

S&F - pescador >> S Mrknatem je alespoń legrace a slouží k zpevnění nervů.Představ si například takový seminář o rybožravých predátorech,který pořádala nadace pro vydru a AOPK,kde jsem položil dotaz,proč se norek americký nezařadí mezi lovnou zvěř,aby ho myslivci mohly tlumit,když je prokázaný,že likviduje nejen ryby ale ve velkém obojživelníky a raky.Po poradě odpověd´zněla-myslivci by si ho pletli s vydrou.Proti tomu je Mrknato čajíček.Petrův Zdar

NHonza7 - Profil | Ne 15.1.2017 14:26:10

Zásadní vliv na vývoj našich tečkovaných krasavců je v úživnosti vody. Někdy je vhodné se podívat do staré literatury - ( Karel Liška, Antonín Frič ), jak to vypadalo ohledně hmyzu a jejich larev, nebo, které další ryby se v potocích vyskytovaly a především v jakém počtu.
Tam kde zmizely vranky, střevle, sekavci, mřenky a další ryby v této velikosti, pstruh potoční nebude mít šanci dorůstat větších velikostí. To si uvědomovali i naši předci a proto míru měli u pstruha potočního pouze 20 cm. Když to porovnáme se současností, tak někteří chtějí míru pstruha potočního 30 cm za situace, kdy máme líhně a jsme schopni tyto ryby do vodních toků vysazovat. Přesto všechno ho nejsme schopni v mnoha revírech udržet - tedy vnímáno co by stabilní populace.
Před více, než stovkou let líhně začínaly a pstruzi v revírech si dokázali udržet stabilní populaci při lovné míře menší než je v současné době.
Problémů je více, ale jeden z největší asi bude u některých ÚS i v personálním obsazení.

NPřemas - Profil | Ne 15.1.2017 13:53:32

Serjoža >> Přesně. Tady zase máme v řece úsek, kde se už od nepaměti daří rozmnožovat okounům, tloušťům a jiným rybám. Jenže vedení místní MO místo toho aby měli radost. Tak se roky snaží tento přírody dar zničit všemožnými způsoby. Dnes opět na členské schůzi rázně připomněli, že se nesmí tyto ryby v žádném případě vracet nazpět do vody. Je to sice ustanovená P voda, ale řeka s min. průtokem 2 kubíky a spíše takové parmo-lipanové pásmo. Ryby v žádném případě nedostatkem potravy netrpí. Tu míru potočáka taky těžce zkousávají. Nejraději by chtěli 23cm ...

Npotočák 62 - Profil | So 14.1.2017 13:15:55

venca1 >>Potočáci ze stejného potoka,když se neslovuje ale pouze ředí,aby neměly vydry dost žrádla.Petrův Zdar

Npotočák 62 - Profil | So 14.1.2017 12:53:00

venca1 >>Není účelem tam mít 30cm pstruhy,ti tam jsou jenom v době výtěru,jinak dokud´se tam nevymelou tůně by je sežrala vydra ale vytvořit podmínky k samovýtěru a vzniku stabilní populace PO i na chovném toku.Prahy na stejném toku,o kus výš.Nad prahy vhodná místa jako trdliště a odrůstání malých pstroužků.Petrův Zdar

NMrknato - Profil | So 14.1.2017 12:02:45

potočák 62 >> Příspěvkem z So 14.1.2017 9:58:43 jsi udeřil naprosto přesně hřebík na hlavičku. O tom to přesně je a tak to vnímám i já!!!!!!! Ale i kdyby někdo toho potočáka 25cm vzal, tak neudělá nic špatně. Je to zákonná míra, uživatelé vyjímky nemají, výjimka je tuším na dvou revírech a je lepší, když potočáka sní člověk, než volavky, vydra, nebo kormorán, jelikož na revírech se má hospodařit.
Obdobné to je i u zahrádkářů, kteří také hospodaří..... a i pro ně je lepší, když salát, kedlubnu sní člověk, který se o hospodaření nějak zasadil, než slimák, zajíc, nebo larvy běláska.

Npotočák 62 - Profil | So 14.1.2017 10:29:41

Stilet >> Míro,nerozčiluj se,víme svoje.Na druhou stranu, podobné diskuze jsou potřeba.Je řada rybářů,kteří se podobných diskuzí nezůčastńují ale jenom je monitorují a o problematiku se zajímají.A podobné diskuze jsou možností,jak do nich dostat základní informace.Petrův Zdar

NPvl - Profil | So 14.1.2017 7:27:14

Honza7 >> Přesně tak , moje řeč . V dřívější době pstruhů bylo "dost" a dovolím si tvrdit, že se jich také nechytalo zase tak málo .Ryba ve vodě byla . EDIT : už jsem to zde psal několikrát ,že to vše nezavinili jen rybáři, ale hlavně nevhodné podmínky .

Nsliver - Profil | Po 16.1.2017 16:57:02

Mrknato >> dyť potocak ti furt pise, že je třeba se v hospodaření na P přizpůsobit novym podmínkám. povodne,beton lobby, kormosi, vydry atd. způsobily celkem rychlý ústup pstruhů a svaz to dokonal vysazovanim neudrzitelnych populací. Ale sám potocak dokázal, že to jde když se chce. Prostě svaz musí změnit přístup , nakupování velkých pstruhů na ukojeni urvancu je nanic.

Ntolda - Profil | Ne 15.1.2017 17:01:31

Mrknato >> Právě jsi trefil hřebík na hlavičku, pokud vezmeme v potaz cenu plůdku, potřebu udržovat jízky a úkryty ve chovných potocích, množství odvedené práce při výlovech vysazování a další činnostech s tím spojených s cenou násad je to trošku směšné v některých krajích. Pokud vezmeme v potaz i holý fakt že většina organizací je mimopstruhových tak se změny v přístupu těžko prosazují. Pokud by to někdo chtěl řešit systémově tak musí začít s vytvořením pstruhového chovatelského odboru bez vlivu producentů průmyslových pstruhů na kšeft. Pak by se s tím dalo něco dělat i přes všechny predátory.

Petrův Zdar

Npotočák 62 - Profil | Ne 15.1.2017 13:15:18

Mrknato >>Je hodně líhní,které existují dlouhou dobu,vždy si vytíraly vlastní rybu a od okolí jsou odříznuti, díky tomu,že jsou u nás všude neprostupné splavy.V případě, který jsem popisoval,se jednalo o náš plůdek,(žádná průmyslová linie)vysazený jako plůdek s části váčku do chovných potoků a slovený na jaře a přesazený do rybníka,kde díky přemístění z málo úživného prostředí do prostředí, kde potravy bylo více než dost,došlo k nastartování rychlého růstu.Pokud´by zůstaly na potocích,tak by na podzim měly 14-18 cm.Na foto generační PO,kteří po výtěru zůstaly na líhni a byli krmeni rybím masem,žádné granule.Rychlost růstu u potočáka je daná především dostatkem vhodné potravy a problém je,že na naších tocích potravy,která by umožnila dorůst PO větší velikosti je málo,vzhledem k tomu, že PO je krátkověká ryba.To už nemluvím o malých, přepstruhovaných revírech.Petrův Zdar

NMrknato - Profil | Ne 15.1.2017 11:23:26

Lovec T >> Podívej se jaké "potočáky" vysazoval Jakub Lhář v Jč. (Zč.), na Labské a jaké vysazuje Hladík do VIP revírů a závodních tratí..... Pěkné ryby, ale rozhodně to nejsou ryby, o kterých se tady s Potočákem62 bavíme. Podobné ryby plavou i Litomyšli, v parku....... taky pěkný, ale ne divocí Po.......)))

Npotočák 62 - Profil | So 14.1.2017 13:45:59

venca1 >> Bohužel,kolega Stilet doplatil na to,že se vzepřel likvidaci potočáka a zvítězily zájmy některých představitelů US a ČRS mít plné kapsy místo potočáka v revírech.Petrův Zdar

Nfilfas - Profil | Pá 13.1.2017 23:14:57

Pepé - Vsetín >> problem je to celo evropský,pstruh a lipan na tom nejsou dobře nikde a dravcu po nich jede víc než dost,včetně nás.Mě se ta zvýšena 30tka líbí.

NSa(l)micka - Profil | Po 16.1.2017 17:03:58

Lovec T >> Jo, Sušice je tim úsekem pod Fufernama profláknutá, ba se dokonce nad Fufernama - pár let už to bude- chytil potočák kolem 80 cm, šťastnej lovec byl nějakej místní zasloužilej matador, muškař. Jeho fotka s tim pstruhem v tý době visela snad v každým rybářským obchůdku v okolí. Ne že by to tam lidi nekrmili všim možným - krměji furt (ne teda MO), vcelku pravidelně jsem tam coby předškolák chodila a házela kačenam a rybam. A žrali...žrali jak prokopnutí. Žrali všecko. I suchý housky, co upadly kachnám. Byl tam jeden pstruh, co na jedno chlamstnutí zblajznul půlku rohlíku jen to fiklo. Krásná vzpomínka na ty časy.

Jináč co se týče těch splašků - neni nic snazšího, než nabrat, nechat udělat test, a pokud bude vzorek překračovat limity stanovaný v povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových (tady se patrně jedná o volnou kanalizační výusť obce), což tenhle asi nebude, protože to ještě teče, šup s tim na vodoprávní úřad. Ty vlhčený ubrousky tam, to je zlo. Je toho sajrajtu plná Otava. Když vláčim, za pochůzku jich vyvláčim taky i 50, nemluvě o tom, když se jdu jenom tak flákat k řece a začnu to lovit ručně. Nerozpadnou se, na velkých ČOVkách na to nadávají jak psi, ucpává jim to česle. Jenže nauč lidi to vyhazovat do normálního odpadu... je to jak s normálním odpadem, nebo jinou pelešinou. I kdyby měl dotyčnej ten ubrousek podepsanej, neprokážeš mu to, že ho vyhodil do řeky, kdyby ses potentoval. V tom je to největší zlo.

Nhering - Profil | Ne 15.1.2017 20:00:22

potočák 62 >> Hlavně, že nepoznají střevli od střevličky ! :-(

Npotočák 62 - Profil | Ne 15.1.2017 15:41:17

Mrknato >> A nebylo by nejlepší mít na revírech populace PO a LI,který se budou udržovat samovýtěrem a bude se doplńovat pouze to, co rybáři odchytají?Petrův Zdar

NSerjoža - Profil | Ne 15.1.2017 12:59:19

Já viděl pstruhy PO i nad 50 cm v jedom vývaru,chytat se tam v tom místě nesmí nikdo se oně nestará a jsou tam.Prostě tam vyjeli ze pstruhové vody a líbí se jim tam.
Malé pstroužky sem taky ve vodě viděl a v revíru okolo 5-7cm nikdo je tam nedal.Vidivám je tam každy rok na tym stejném místě.V takové ohrádce z kamení na piva přímo v řece,možná proto přežijou,je vidět jak rostou.Až jsou větši tak odplují.

NPřemas - Profil | Ne 15.1.2017 12:46:37

Lovec T >> Tohle ti ve zdejší zemi málokdo uvěří, že se ryby umí bez lidské pomoci o sebe postarat. Mrknato je třeba člověk, který tvrdí, že se u nás ryby v přírodě přirozeně nerozmnožují a je potřeba je uměle dosazovat. Když se jej zeptáš, kde se berou ti cejni, cejnci, okouni, proudníci a pod ... tak ti opět řekne, uměle vysazený ... Tady v řece se sem tam na jaře ve vodě objeví malí pstroužci o pár centimetrech. Prostě i přes těch málo kusů co přežije lovecký masakr, se sem tam něco urodí. Stačí jen chodit a pozorovat, ale to někteří hospodáři nedělají a jen čumí do tabulek.

NMrknato - Profil | So 14.1.2017 22:42:17

potočák 62 >> Hele chovu nerozumím, ale 4 letý potočák 40-50cm je jen z montovny ve Kvasinách s nafixlovanejma emisema...... Jak poznáš divokýho Po? Duháci jsou taky pěkně divocí....))))

Jestli jsi schopen nahradit duháky a siveny potočáky, tak ti fandím, ale proč jsi s tím už dávno nezačal v celém svazu? Je to něco, jako dělat z olova zlato...... I u nás vysazujou potočáky, 10-22cm, ale po cca 3 měsících pravidelně mizí, již několik let.... jestli je zase neslovujou, aby je mohli vysadit znova....)))))

Npotočák 62 - Profil | So 14.1.2017 21:45:38

Mrknato >> Pleteš několik věcí dohromady,proto to vezmu postupně.Na tomto rybníku jsme prováděly chov divokého potočáka.Na přelomu března a dubna se nasazoval PO1 a slabý PO2 (plůdek se pro vysazování do velkého rybníka nehodí a starší pstruh si těžko zvyká),slovený z potoků .Postupně jsme se dostaly na vysazení bez pár kusů na 2000 nasazeného.Slovovalo se koncem října 1300-1400 PO o průměrné velikosti 30cm.Jednalo se o potočáka,který měl zachovány všechny instinkty divoké ryby.Při vysazení do většího tekoucího revíru šla většina poprvé do tření ve věku 4 let a velikosti 40-50cm,tak že se jednalo i o cenné genetické jedince,kteří nemohly negativně ovlivnit populaci PO,jako to dělají průmyslové formy.Bohužel,i když máme vlastní plůdek,tak musíš počítat čas na vysazování plůdku,jarní slov několika potoků,podzimní slov rybníka a vysazení po revíru,nájem rybníka a při ceně 7,50kč za jednoho,který jsme dostávaly od US se to nedá utáhnout.Pokud´by se podobný pstruh platil podle váhy,třeba o 20-30% méně než průmyslový,tak nevím,proč by se nemohlo vysazovat dostatek mírových divokých potočáků,kteří by navíc nemohly negativně ovlivnit stávající populace.Ale pro US jsou důležitější průmyslový PO,proč asi? To už nezmińuju to,že když rybníky zůstanou na zimu bez ryb a nejsou tam kapři,tak to má vliv na počet vyder,které přežijí zimu.Petrův Zdar

NHorda - Profil | So 14.1.2017 15:50:38

zvýšená míra dobrá, dovedu si představit u nás v MRS vody kde by byla asi dobrou volbou, ale jsou i vody, kde dnes je pstruh sotva 25 cm. Jsou to hlavně potoky, kde není žádná potravní nabídka. Těmto vodám by prospělo nasazovat třeba i plotice z výlovu a to at už ve velikosti co pstruh spolkne, tak i vetší, co by genetický materiál, ze kterého vzejde potrava. P vodám chybí hlavně čudle co tam patří a pstruzi je baští, hrouzci, střevle...

Npotočák 62 - Profil | So 14.1.2017 14:30:47

venca1 >> Tím nechci říc,že všichni představitelé US a ČRS stojí za houby,je mezi nimi dost rozumných lidí ale bohužel většinou na pozicích,kdy můžou málo pozitivně ovlivnit.Petrův Zdar

Npotočák 62 - Profil | So 14.1.2017 14:26:07

venca1 >> S kolegou Stiletem jsem se setkal a jsem s ním ve spojení.S některými zástupci US a ČRS jsem se setkal na Rybikonu 2016,kde jsem měl příspěvek o obnově populací potočáka a proto mám představu,kdo problematice rozumí a kdo čí zájmy hájí.Petrův Zdar

Nvenca1 - Profil | So 14.1.2017 13:23:37

potočák 62 >> O to se staráme 40 let. Do roku 2000 to ještě šlo.ale teď je to totální mrtvolárna. konkrétně chovný potok Kobylská na Horní Bečvě..-) Možná se kolega Stilet k tomu vyjádří, třeba ještě jako bývalá RS..-))

Npotočák 62 - Profil | So 14.1.2017 10:19:28

Honza7 >> Když jsme obnovily populaci a potočáci vyrůstaly od malička s vydrou,tak jsme zjistily,že změnily reakce na vnější podněty a PO ve velikosti,kdy tvoří potravu vydry hledají při vyrušení úkryt ne na hloubce kde vydra loví ale u vhodného na mělčině.Při vyrušení vyrazí pryč a vydra má utrum.Petrův Zdar

Npotočák 62 - Profil | So 14.1.2017 9:58:43

Sa(l)micka >> Nejde ani tak o míru potočáka,jestli je 25,27nebo 30.Ale na celou věc je potřeba se podívat i jinak.Aby se zachoval slušný stav divokého potočáka,tak je k tomu potřeba dost práce.Z vlastních zkušeností vím,že jinak se ti stavějí k brigádám členové,pokud´je míra 25,27 nebo 30.Ne proto, že by ty pstruhy chtěly chytat a nosit domů(naprostá většina si pstruhovou povolenku nebere) ale z psychologického hlediska,co kdyby si povolenku chtěly jednou vzít a jestliže vědí,že potočáků nad 30 je na revíru minimum,tak je prakticky nic nemotivuje, aby dělali něco navíc.I když jedna vyjímka tam je.Určitá hrdost na to,že všude brečí že potočák není a i díky jim jich na revíru je dost.Petrův Zdar

NSa(l)micka - Profil | So 14.1.2017 9:42:42

Těch 30 je tak akorát, však ryby, co mají 25 by se akorát ten rok měly poprve vytřít. Žrát pstroužky 25 cm mi přijde jako žrát malý děti. Když se do řeky, kde je a byl potočák, nasype vytřenej duhák, tak to je jiná: vymlátit a vyžrat duháky co nejrychlejc a potočáky nebrat vůbec - aspoň to tak dělam pro svuj dobrej pocit. Jenže když pak vidim v povolenkách to, co vidim (opět jsem v první várce povolenek četla od jednoho "rybáře" popsanej sumář potočáčkama kolem 25-26), chce se mi někdy brečet.

NSerjoža - Profil | So 14.1.2017 8:55:30

Na vodě kde jezdím už 35let,byla míra napřed 23 později 25cm ryb tam bylo hodně aji 45tky potočáci.Se tam i vytírali.Teď je míra 28cm,po vysypání ryb na jeře jsou tam ryby 14 dní pak je to skoro vychytáno a co zbude tak dorazí přez zimu KORMORÁNI, a na jaře je to prázný.Takže je ůplně jedo kolik bude míra.Čím větší míra tím kormoráni budou dříve nažraní.
Zvyšovat míru má smysl tam,kde se bude ryba sama vytírat a nebude sežraná přes zimu kormorány.

NPepé - Vsetín - Profil | Pá 13.1.2017 22:17:07

filfas - >> čau Jarku, je to na prd. Když si rybu nevezme rybář, zežere ju dravec. Ten na míru nehledí... Ty ryby tak necháváme dravcom. Nebudeme první a asi ani poslední voda.

NRožnovák - Profil | Pá 13.1.2017 21:54:18

Nepřinese to nic, jen to,že pokud na vybraných revírech nejsou PO 30 + nebo je jich po skromnu, tak lovci toužící po přisvojení nějakého potočáka za sezónu budou ve zvýšené míře navštěvovat sousední revíry, kde je stále klasická míra. Podle mě opatření na odklonění rybářského tlaku k sousedům, kteří nám to na přes rok můžou vrátit mírou 35+ :-), Kdyby se radši omezili denní úlovek PO, samozřejmě plošně.