Extrémní návrat k začátkům )):

Jste ochotni se 3 roky uskromnit a chytat na odhoz od rozednění do soumraku ??
Kolegové, tuto otázku jsem oprášil po delší době, kdysi jsem o tom diskutoval v rámci zlepšení zarybnění na svazových vodách severních Čech.

Vím, že každý z nás se žene za největším úlovkem, investoval mnoho prostředků do člunů, echolotů a bivaků ale...

Pokud máme rádi přírodu a ryby v ní nemůžeme se třeba na 3 roky odprostit od ,,vymožeností,, a chytat ryby od rozednění do soumraku, a na odhoz ??

Asi se ozve spousta ,,testerů a obchodníků,, ale jako exrtémní řešení si myslím že by to šlo. Jde mi o to, použít selský rozum a nehnat se za každou cenu za kilogramy.

Nic jsem nehulil, a než napíšete nějakou ,,kravinu,, tak přemýšlejte.
Hodně jsem dočerpal z příspěvků Martina M a Carpkillera.
Zdar
Autor diskuse: sasík - Profil , 6.10.2015 kaprařina - RŘ, MO, svazy

u.x.a. - Profil | Út 6.10.2015 23:01:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Plně souhlasím s Pr3v1t3k, boleléz rozdělil rybáře na dva tábory na ty co Chytají a Pouští (bobrmam mezi ně nepatří) a ostatní póvl, kapřolovci si ale myslí že jsou na vrcholu potravního řetězce opak je ale pravdou v mnoha očích třeba i v mích jsou to většinou ožralové, lidi co zbohatli ani neví jak a lidé většinou trpící nadváhou, a hlavně lidi co nemají vůbec žádný vztah k přírodě důkazem toho je nasráno za bivakem, TV v bivi, topení, notebook, mikrovlnná trouba atd atd.... Zlatá rybařina za Oty Pavla!!

drvoštěp - Profil | Čt 8.10.2015 17:26:05

Chytám od rozednění do soumraku dle ryb.řádu. Pouze na odhoz.Buď plavaná nebo položená. Pokud jedu na víkend tak takhle vyzbrojen.Nic převratnýho. Bohužel mi bude 50 a spát pod celtou a sedět na zemi už není pro mě. Bordel po mě nenajdeš. A dál ? ;)))

Bacha - Profil | St 7.10.2015 17:42:36

Chodil jsem na ryby s jedním prutem (třídílný šedý plný laminát s rexíkem), krabičkou s háčky, olůvky, splávky, policajty a ventilkovou gumičkou. Nůž, sirky, barvená kolínka obalená ve strouhance, žížaly, chleba s buřty a čutora. Vydržel jsem i pár dnů, a světe div se, i bez mobilu. A vůbec jsem neštudoval o tom, že by mělo být něco jinak. Židlička? Tu měl děda. Vidličky? Uřízly se. Kolo jsem neměl. Pravda, řeka 300m, rybník 1,5km. Zapomněl jsem pouze na papíry, ale pouze na jeden (ten náš) revír, Úslava 3. Ale na druhou stranu už jako kluk brigády na chovných rybníčcích, vysazovíní plůdku štik, slovení ročků štik, slovení rybníka a rozvoz kaprů.....do našeho!!! Nikde bordel, všeobecné hájení do 15. června a ráno ve tři před zahájením už s dědou v hospodě na polívce, páč za pět čtyři se u řeky řvalo "tak jedééééém".........a ještě ten den mě kluci bonzovali při hodině třídnímu, že chrápu v lavici. A ten učitel jim řekl, ať mě nechají, že jsem byl určitě s dědou na zahájení. Pro někoho dřevní doba, ale s Otou Pavlem jsem se fakt nepotkal:-), ryby byly tehdy jiný, ale řeka voní pořád stejně. Dneska si už nemusim nic dokazovat, ale neměl bych k tomu daleko. Hovadin jsem se nadělal dost a dost:-)))

aleš vavřina - Profil | St 7.10.2015 14:14:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sasík >> Celkem ti rozumím a vidím to v některých bodech podobně. Ale neuvědomuješ si, že za současným stavem je 20 let těžké mediální a reklamní masáže - a to odpovídá už jedné generaci rybářů - tohle změníš těžko, ten posun ve vnímání hodnot je pro tu jednu generaci nevratný. Sportovní rybařina je neskutečný byznys a ten mají naši obchodníci dobře podchycený, podchycený v hlavě každého "honiče kilogramů" a konzumenta/příjemce dnešního globálního industriálního braku. V této souvislosti si vzpomenu na jeden, již historický, článek Milana Zelenky o výbavě moderního kapraře na kratší docházku (půlden) k vodě. Do té doby byla výbava "řadového" rybáře téměř identická - dva pruty na všechny vody,podběrák, vidličky, v batohu krabička bižuterie (háčky, olůvka, splávky, číhátka), svazek krmítek na plastové trubičce, nástrahy (pečivo, žížaly, brambory, kuku, hrách nebo knedla) a kyblík se šrotem.. - prostě do 15kg i se židličkou. Milan Zelenka v článku psal o výbavě hmotnící kolem 70kg - a byl v "plné polní" i vyfocen, přičemž na fotce připomínal spíše nevolníka z galejí než rybáře co si jde k vodě odpočinout. Po jeho článku postupně do módy přicházely kárky na výbavu k vodě, po kárkách combíky 4x4 a ty posléze vystřídaly Fordy Tranzit... A to stále mluvíme o těch samých rybářích a jejich následovnících - posun hodnot co je třeba a vnímání reality úplně neskutečný... - ale kapitalizmus jen kvete. Není to tak dlouho co do módy přišly zavážecí lodičky na dálkové ovládání a nedávno jsem zaznamenal inzerování, či spíše podbízení, létajícího dronu i s podvodní kamerou - na jedné straně toho kamene ve vodě to vždy bere líp, jen to je vždy ta druhá než má rybář nahozenu nástrahu ... :-)))

fheavy - Profil | Út 6.10.2015 22:21:11

sven >> naprosty souhlas pan "xy"by zdrazil povolenky na hodnotu 10000 ,moje zenska o moc vic nevidela a mnoho takovych je i mezi nami s podprumernymi vydelky,aby ti "chytrejsi"mohli jezdit nekolikrat do roka n kanary apod.to jako nas slavnej ministr babis/jeste k tomu slovak/tihle lidi nam vytvareji to idealni demokraticke prostredi abysme se mneli dobre.jinak proti slovakum nic nemam spis naopak, nikdy jsem nebyl a nebudu komunista ale presne se deje to co nas ucili ve skole vykoristovani cloveka clovekem,clovek ktery nic nezazil nam tady chce kazat moralku to je fakt postaveny proti prde..i

Pellets - Profil | Út 6.10.2015 16:58:00

sasík --- Na podstatě rybolovu není nic extrémního. Najít rybu a chytit jí za držku.

Zato extrémně pomýlená je tato část tvého příspěvku ,, Vím, že každý z nás se žene za největším úlovkem, investoval mnoho prostředků do člunů, echolotů a bivaků ale... "

Co na takovou hloupost říct ? To zmiňované hulení by ti možná otevřelo oči,do ničeho ostřejšího bych se na tvém místě nepouštěl.

Osobně jsem se k podstatě vrátil po přistěhování k Labi. Co dneska ,šaškaři " předvádí u vody je neskutečný oser a navíc se šíleně množí (:

Oprášil jsem kolo a podstatu rybolovu,prodal kaprovercajk a přestal dělat krmení.
Bohužel ,už téměř není před pomýlenými kilokapraři kam utéct.Pokud ti tedy vadí stav u vody,ZAČNI U SEBE a neptej se stáda na soc.sítích.





jurasoft - Profil | Út 6.10.2015 14:04:37

na ryby jezdím na víkendovky..čas, peníze, voda není za barákem...člun netahám, je to obrovská sviňa..tím pádem nepoužívám echo, gps, meteo...chytám na odhoz..chytání...tj. doba po kterou mám háček ve vodě a nebo doba kdy mi skutečně ryby berou? protože otázka je zavádějící..zarybnění je přímo úměrné tomu kolik ryb se vytáhne bez upřesnění zda to má být v rozsahu několik denní hodin a nebo zda po 24 hodin jednoho dne. tj. pokud mi za víkend, tedy 2*24+18 hodin nic nezabere a nic si nevezmu pak jsem míň škodlivý pro zarybněnost než děda co jde na 2 hodiny ale odnese 10 podmíráků. a i kdybych chytal 2*24+18 a chytil 10 ryb tak stejně nevezmu jedinou...takže kdo víc škodí revíru? já co ryby nebere i se všemi vymoženostmi a nebo místní bobkař co vezme co chytne a chytá na srkačku?

Bacha - Profil | St 7.10.2015 18:35:51

Hugoxx >> A vnucuješ to někomu??? Asi sotva. Jenom ti echt carpaři na každého hýkají, že oni to dělají nejlíp, a kdo to neodkejve je prostě starej bobkař, masař, kterej jim žere jejich možné fotografické trofeje a je to voničem, protože to vedou struktůry a ti co to nechápou, nekopou za přírodu a vůůůbec nemá cenu jim cokoliv vysvětlovat.
Apeluji na admina, aby každý diskutující absolvoval test IQ, jehož výše by byla zároveň nickem
:-))))))) to byl pro méně chápavé vtip :-)

sven - Profil | Út 6.10.2015 21:59:31

blackfish >> mně se vždy nejvíc líbí, jak někdo, kdo v svazové rybařině ještě nehnul prstem, nevydělal si ještě ani na slanou vodu a zatím jen saje a parazituje na rodičích a na sociálním systému, hází desetitisícema a nejraději by všechno několikánásobně zdražoval.....

Klobasa1 - Profil | Út 6.10.2015 17:38:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sasík >> Tady na MRKu to tak všichni dělaj, neberou ryby a všechno po sobě uklízej, až se jim pak z klávesnice práší:-))

Pr3v1t3k - Profil | Út 6.10.2015 17:00:32

Anýzový dědek >> tak kdyz se clovek hluboce zamysli...podle Darwina prezije ten silnejsi, tudiz dedek to dela lip, nicmene doba je takova, ze kdo je lepsi predator je vlastne zmrd a priroda, jelikkz se v ni hrabe kde kdo se sama nedokaze obnovit, tudiz pohledem moderniho ekoteroristy a latentniho kokota je dedek horsi. A ted jak bych to videl. Priroda se na nas vysere, jede si po svym. Rybaru je moc a vsichni chteji chytat megakapry a bejt jako picusove co kdyz jedou k vode tak to vypada jako kdyz se rodina stehuje. Tudiz popravde by bylo nejlepsi oba je oznacit, ze to delaji dobre, protoze lovi a jsou uspesni, nicmene jak jsme zdegenerovany tak uz nelovime z potreby ale ze sportu. Tudiz bych se vysral na vysazovani a vsechny machry by to za chvili preslo a priroda by si odfrkla, napravila nase chyby a jelo se dal. Sypat tuny ryb do vody, aby je moh chytat dedek nebo prilezitostnej nabstevnik vede akorat k tomu ze chyta kazdej blbec co u vody nema co delat...je to hluboky tema to bych se upsal :-D

Anýzový dědek - Profil | Út 6.10.2015 13:50:11

Nejsem sice ze severních Čech, ale na odhoz chytám stále a po setmění mě to už nebaví bo na to nevidím ...:-)

hraji - Profil | Pá 9.10.2015 13:28:48

FRANK71 >> máme dobrou spolupráci s úřady, které trestají, některé z nich v poslední době podstatně přitvrdily co se týče pokut, samozřejmě v rámci limitů daných zákonem.
Už se neobjevují pokuty ve výši 50 či 100 korun.
Není to ideální, ale funguje to poměrně dobře. Ještě nám zbývá dosáhnout toho, aby komise trestala tak nějak "stejně", aby za stejný přestupek nedostal jeden rybář 3 měsíce a druhý rok a půl.
Jak tady psali kolegové o tom tvrdém postupu apod. přiznám se, že jsem občas hodně naštvaný, že nemohu zjevného lumpa popohnat před úřad, ale vymýšlet si přestupky, jen abych mohl někomu vzít povolenku, to je hodně moc za čárou.

Drozďák - Profil | Pá 9.10.2015 11:53:30

Fishky >> dokud budete mít celou rybařinu postavenou na dobrovolněspolkové bázi, v které cestuje minimální cashflow, pak i veškeré kontrolní a právně dostupné exekutivní mechanismy budou nastaveny na tuto úroveň. Čili de facto amatérský spolek produkující odpovídající kvalitu. Např. dobrovolnou RS. Tam, kde spolupracují při kontrole VRP s policejními orgány či dokonce disponují profi RS jsou samozřejmě výsledky jejich činnosti mnohem výraznější.

Připadáte mi jako kuchaři, kteří by rádi grilovali stejky, ale v lednici mají jenom kilo bůčku.

hraji - Profil | Čt 8.10.2015 11:53:40

Klobasa1 >> vnímáš rybaření odtrženě od životního prostředí jako celku, to je špatně. Změnit se musí všichni lidé v české kotlině, aby se tu žilo lépe. Nepomohou Zelení aktivisté ani Rybáři, musí všichni, rozumíš všichni.

tvistr - Profil | St 7.10.2015 23:30:07

sasík >> To o čem píšeš znám osobně a na Tvoji otázku proč je kolem vody bordel a proč lidi dělají to co dělají, proč policie toleruje porušování zákonů ??? na to je jednoduchá odpověď...je to obrázek celé společnosti. Prostě čecháčství.... dělat vše jen abych nemusel to co mám , prostě vyjebávat se vším.
Mě osobně mrzí to co se děje , ale i když se chováš slušně a ohleduplně u vody stejně tě plno lidí zaškatulkuje kam nepatříš. Měj se nad poměry.

fheavy - Profil | Út 6.10.2015 19:09:50

Pr3v1t3k >> pojem moderni rybarina je trochu zavadejici,nektere zpusoby lovu se provozuji uplne stejne jako v mych ucnovskych dobach,pouze s tim rozdilem ze se zdokanalilo vybaveni a prostredky potrebne k lovu,kdyz du na plavacku k nam na pstruhovou řicku tak chytam stejnym zpusobem jako pred 40 lety a ryb jsem chytaval kdysi i ted pomerne dost,nejsou to zadne rekordy ale je to porad o tom stejnym akorat s jinym naradim,a to co ty tady chvilama ucene ajakoby jsi tomu rozumnel popisujes tak na to ja uz jsem davno zapomnel/nic novyho/ja neprovozuju zadnou umelou zalezitost,troufnu si rict ze dovedu chytat veskerymi zpusoby lovu/nektere lip,nektere hur/ potesi mne stejne pekna ostroretka na svitave jako 10 kg kapr na dyji,ja su trochu jina skola nez ty ,pradeda,deda,otec,matka,bracha,syn, vsichni rybari kazda dovolena na rybach od malinka ja jsem v tom vyrostl a vse bylo a je skutecny delam to dodnes s radosti /nekdy i zklamani/ale to ze si stojis za nazorem je sice dobry i ja obcas musim i kdyz nerad nazor zmenit kdyz nemam pravdu,jinak sice budu zasadovej ale taky vúl/nekdy/

Luger46 - Profil | Út 6.10.2015 17:26:09

Anýzový dědek >> Není táborník jako táborník, to je oblíbený házet vše na bivakáře, je to jenom jaký kdo je prase a věř že těch pixlí od bonduelek a sklinek od červů a nedopalky od jednodenních rybářů je mraky. Je to jenom o lidech prasata jsou všude. Na našem revíru kam chodíme bivakovat každý rok organizuji brigádu, a světe div se všechno kluci co jezdí na víc dní. Na fotce je bordel všeho druhu, samozřejmě i stolek po nějakém blbci co si chtěl z fleku udělat obyvák :) Týden po úklidu na jednom z míst pixla bonduelky a obal od krmítkovky, naštve to když pak slyších od těch dědků jak my děláme bordel. Takže s tím kastováním je to mimo mísu.

Klobasa1 - Profil | Út 6.10.2015 17:21:40

Pr3v1t3k >> To už je pěknej blábol. Když to shrnu, tak feťákovi postavím drop-in, dostane drogy, podporu, soc. dávky, bydlení místo kriminálu a biče a já to za něj zaplatím z daní a on bude krást a fetovat dál, protože mu dávka nestačí? Jakou to má souvislost s několika tunami kapra, které si rybáři odnesou a zaplatí?

sasík - Profil | Út 6.10.2015 16:16:52

Tak jsem si přečetl prvních pár příspěvků a docela jsem se pousmál jak zde někteří nechtějí pochopit smysl otázky a jen šťourají. No nic, myšlenka byla a je jednoduchá.
Určitě by se vyplatilo, pokud bychom se uskromnili a zkusili se omezit jen na lov odhozem atd.. jak jsem psal.
Rybám to přinese více klidu, ale je fakt že honcům kilogramů možná méně ryb. A těm nejšťouravějším i méně sponzorských koulí.
Jen se jednoduše zamyslete nad tím, kam se to ženeme. Nejen můj názor je, že pokud se vrátíme k obyčejné klidné rybačce, rybám to jen pomůže.

hraji - Profil | Út 6.10.2015 15:04:20

Všechny kolegy rybáře, kteří slyšeli a věří tomu, že čím víc ryb napíšou do záznamu o úlovcích, tím víc dostane hospodář peněz na zarybnění, bych chtěl ujistit, že tak to vážně nefunguje.
Nemusíte mi samozřejmě věřit, ale zkuste logicky přemýšlet. Cena povolenky se odvíjí od ceny násad. Tedy se stanoví, že je potřeba na zarybnění dle zarybňovacích plánů 35 000 000, prodáme 35 000 povolenek za rok, cena povolenky je 1000 korun. Tak to velmi zhruba funguje.
Když ale většina rybářů napíše, že si ponechala ryby, které ani neulovila, natož ponechala, nic to nevygeneruje, žádné peníze navíc. Protože cena povolenky a tím pádem peníze na zarybnění se odvíjí od ceny ryb vysazených, nikoliv od množství a ceny ryb ponechaných.
Jednodušeji už to vysvětlit nejde. V ČRS , kde jsou zavedeny ty různé redistribuce, je to složitější, ale princip je zachován. Nelze rozdělit na zarybnění víc, než se vybere za povolenky.

Borek-kerob - Profil | Út 13.10.2015 14:45:14

zadání jsem přečetl několikrát a stále nechápu, jak by vodám zamořenejm kaprama mohlo pomoci chytaní jen od usvitu do soumraku... imho by pomohlo spíš nasazovat a chránit původní druhy ryb a nesrat kapra i do pstruhovek (skoro)...

Unkas - Profil | Út 13.10.2015 10:55:44

Extrémní návrat k začátkům. :-) Tak já už takhle chytám asi sedm let. Ono to totiž přijde s věkem samo. Dneska kdybych měl sedět u prutů i v noci, tak mám strach, že bych se taky ráno nemusel probudit.

Petr64 - Profil | So 10.10.2015 22:56:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sasík - >> Od rozednění do soumraku?Zvládám to 40 roků a nestěžuju si.Navíc od rozednění do soumraku chytám i když si vyrazím na revír,kde je povolen lov 24hod.Většinou (asi 85%) chytám plavačku.Tam je to světlem daný.Bohužel to mám tak pod kůží,že i když párkrát do roka vytáhnu pseudokaprařinu (Se vším všudy,dokonce i s pípákama,ale bez koulís.Jen pelety.),jak se setmí,balím.
Tenhle zažitej systém asi nikdy neporuším.Myslel jsem že se to podaří v důchodu,ale ten se stále posunuje,takže nevím,nevím.:o)))

Lee-Haney - Profil | Pá 9.10.2015 15:37:57

Extrémní návrat k začátkům není možný, protože nám rybářům nestačilo chytat ryby na náhodu, čili nahodit někam do neznámého prostoru na větších nádržích značně omezeného maximálního dosahu nahozu. Nové technologie nás dohnaly do stadia kdy jsme líní pozorovat stovky hodin vodu včetně prutohodin,aby jsme vytušili kde se ryby zdržují. Voda si právě díky tomu dokázala udržet své tajemství. Právě díky vývoji se o tuhle základní věc brzo připravíme definitivně …

Bacha - Profil | Pá 9.10.2015 14:09:23

sven >> Tak to má být a naprostý souhlas. Kdo něco prošvihne ještě nemusí být, a většinou ani není, delikvent hrubého zrna a může se to vyřešit i s úsměvem.

sasík - Profil | Pá 9.10.2015 13:31:24

hraji >> velká pravda, ale vše špatné je pro něco dobré, ))):::
třeba nedávno byla diskuze ohledně čistoty revírů, .. lovím s parťákem u Lovosic, a furt bordel na fleku, kam chodíme, asi 5 x jsme oslovili kolegu v červeném Tranzitu že je to koko. a nechává po sobě bordel.
Když nevyslyšel, tak jsme se mu asi 10 x projeli člunem u prutů, dvakrát se nám podařilo mu zachytit vlasce a ejhle v této sezoně si ,,pan,, kolega asi našel jiný revír ?? je tedy pravdou že nás asi 1987 x nazval že jsme čurác. ale s tím umeme žít........................

sven - Profil | Pá 9.10.2015 12:39:56

Bacha >> Toť otázka... Jak kde, jak kdo, jak komu...
Já to tak coby kárný orgán I.stupně 8 let praktikoval a mnohým lotrandům jsem střihnul na triko..
Ale vždy nepodjatě a přesně v souladu s literou Jednacího řádu. To konečně ocenili i postižení a přestože dostali spravedlivý flastr, zůstali se mnou v dobrém vztahu.

hraji - Profil | Pá 9.10.2015 12:10:11

Fishky >> jsi schopen pochopit, že pravidla pro práci RS stanovil stát zákonem. Do toho neměl svaz co mluvit a nemá ani nyní.
RS, která nedodržuje zákon, si koleduje o postih, od odvolání až po trestní stíhání za zneužití pravomoci úřední osoby. O náhradě případné škody, která vznikne protiprávním jednáním RS, nemluvě.
Plácáš strašné kraviny, ale jako fakt.

sven - Profil | Pá 9.10.2015 12:09:36

Fishky >> kontrolní otázka ?
Je lov na živou rybku, vázání sumců, zbytečná manipulace s rybou na suchu z důvodů fotografování, zbytečné sakování do druhého dne "až bude lepší světlo)" , lov na dvojháčky a trojháčky, házení bílé ryby "na prsa", sakování velkého množství ryb při závodech, lov zimujících ryb, nebo při nízkém stavu hladiny v době sucha atd. atd. nešetrné zacházení s rybou ?

Pokud dojde k zadržení povolenky, což lze POUZE v případě přestupku proti zák, 99/2004
neřeší tento MO ale státní orgán ve správním řízení. Povinností RS je, přestupek proti zákonu ohlásit .
Kárný orgán svazu může řešit přestupek paralelně .

Ovšem v souladu se Stanovami a Jednacím řádem, nikoli po kovbojsku....

Drozďák - Profil | Pá 9.10.2015 12:08:22

Fishky >> když si přestanou hrát na právo /lidumily/ slušní lidé mezi sviněma, stanou se sviněmi nakonec všichni.

Máš hodně zvrácený způsob myšlení, ten zbytek nehodlám ani komentovat.
Je to dost velká bída. A že bych se spoustou nešvarů s gustem zatočil, to si piš, že ano.
Ale ne po bolševicku....

hraji - Profil | Čt 8.10.2015 12:07:46

Klobasa1 >> to nejde, nic jsi nepochopil, změnit musíme nejprve každý sebe, důsledně, až pak můžeme měnit své okolí.

Klobasa1 - Profil | Čt 8.10.2015 11:30:49

A jak tak pročítám celou tuto zajímavou diskuzi tak si myslím, že se tady zapoměla jedna dost zásadní a důležitá věc. I kdybychom se nakrásně jak tady všichni tvrdíme a píšeme chovali pěkně k vodě, rybám i rybařině, musíme si uvědomit že Money talks (copyright by AC/DC). V praxi to znamená jediné- přijde nové rozhodnutí, nařízení nebo vyhláška a kdokoliv a kdekoliv je pro prachy ochotný nám vytrávit, zregulovat nebo jinak řečeno zničit nejen řeku a rybník, ale i posledních pár kousků přírody, kde se my obyčejní lidé cítíme nejlépe! Začínat u sebe je prd platné, začínat by se asi mělo s těmi lumpy nahoře.

aleš vavřina - Profil | Čt 8.10.2015 8:04:16

u.x.a. >> to je po ránu hodně divoká představa :-))) , ale pokud by ta mašina nejezdila na klinik, tak by ji morálně nepřijali...

u.x.a. - Profil | Čt 8.10.2015 7:38:32

aleš vavřina >> na kole jsem samozřejmě jezdil taky, a na motorce i ve dvou llidech, chtěl bych dnes vidět jak by vypadali moderní a wostří kapraří kdyby měli jéct na motorce ve dvou na 14dní na Mušov:-)

u.x.a. - Profil | Čt 8.10.2015 4:50:11

tvistr >> ten největší bordel dělají většinou teda hlavně lidi co jezdí na ryby autem až o vodě, sotva někdo kdo přijede vlakem nechá u vody 15 prázdných plechovek a flašku od rumu.. Kapraří jsou dobytek...

RK - Profil | St 7.10.2015 18:41:19

ja to cejtim uplne stejne jako vy chlapy.Je to relax a dnes uz chytam jenom jednim prutem.Co nejmiň kramu s sebou.At je to muška,plavka,feder,privlac.Jenom nechapu ty řeči,ze si jako nemusite už nic dokazovat.To bych pochopil u Nadala,kterymu to moc nejde,ale čtrnact Géček už mu nikdo nevezme.Ale v te naši rybarince mi to pripada jako nevhodne zvolene slovni spojeni a vyjadreni nejake abstrakce.Jako kdybych to kuprikladu takto prezentoval manželce,tak mi řekne,at nemelu nesmysly a jdu umejt kluka a tim neco dokažu-jako humor.Řict to nekomu nestrannemu,tak me pošle nekam na pohovor,kde maj ten divan,aby jsi se uvolnil,nez se rozpovidaš:)Takže mam bejt hrdej,že jsem rekreačni rybař a neco jsem dokazal-to uz by mohlo zajimat Hřebejka,jako namet pro film ,,Mindrák,, Sorry

Radunak - Profil | St 7.10.2015 18:32:26

tuzemak >> wole :-D

u.x.a. - Profil | St 7.10.2015 17:54:48

Bacha >>krásné to vzpomínky, 16cervna byl pro mě svátek, vlastně vůbec nevím proč se to hájení tekoucích vod do 15. června zrušilo, je potřeba zvláště teď stejně jako tenkrát , mám za to že zrušení tohoto hájení je pro naše vody špatně a odskákalo to hodně ddruhů ryb... Zvláště lipan a pstruh z MP reviru..

u.x.a. - Profil | St 7.10.2015 16:27:44

Ivan. >> no vidíš a já budu klidně sedět na mini židličce ,já nechodím na ryby na 7dní ,takhle v jednom kuse chytat ryby mě nebaví,jsem jiný než vy a jsem na to patřičně hrdý..muškařina a vláčka prodělala taky vývo(jen designový)j ale ještě to není naštěstí tak daleko jako s wostrou kaprřinou aby někdo vláčel a nebo muškařil 14dní v kuse..

Ivan. - Profil | St 7.10.2015 16:19:54

u.x.a. >> Ono kouzlo to straci, to je pravda, kazdy rad vzpomina na tie casy. Ale doba se pohla a kto dnes bude sedet na mini stolicke, ked ma kreslo. Kto bude moknut v plastenke, ked si moze rozlozit destnik alebo brolicko. Kto bude cumet na pruty cely den, ked ma zvukace, pri ktorych si moze aj prijemne zdrimnout. Ryba se potom nevali v blate, ale das ji na podlozku a nezranis ji. Ono je to ako s autem, vo veteranovi sa kazdy rad obcas povozi, ale na kazdodenni vozeni by to nikto nechtel. Clovek rybar spohodlnel. A ked niekto s tymto nie je stotozneny, moze sa venovat inej rybolovnej technike, nalehko.

aleš vavřina - Profil | St 7.10.2015 15:18:10

sasík >> Ono to je dle mého spíše o tom, co od naší činnosti - výkonu rybářského práva očekáváme. Do této diskuze jsem nakoukl spíše ze zvědavosti, založením jsem pro trocho jiné rybolovné metody (přívlač, muškaření) - ale pomalu se snažím vracet zpět i k pasivnějším rybolovným technikám a při tom kladu důraz na jednoduchost a materiální nenáročnost. U přívlače jsem také jednou z nesčetných obětí masáže "Co je třeba", ale ještě to jde (snad) - nástrahy postupně vytrhám a zbytek výbavy částečně redukuji. V poslední době jsem párkrát byl si jen tak sednout jednou s pickerem, jindy s plavačkou - vždy jen jedním prutem a naprostá paráda a skvělý relax. Pokud se mi do tohoto stavu podaří dotáhnout i zbytek rybařiny, budu rád.
Teď se ale vrátím k jádru pudla - množství a kvalita výbavy pouze ohraničuje naše možnosti, ale co je uvnitř těchto hranic si každý vymezujeme sám. Je to o tom si jasně definovat to, co nás rybářsky uspokojí - pokud je onou metou pro někoho pouze kapr 20 kg+, tak bohužel takový kolega nevyslyší tvou myšlenku, tedy pokud nebude chtít naslouchat. To, že nebude schopen najít uspokojení v lovu i jiných ryb, to je zase jen a jen jeho ztrátou.

kritik - Profil | St 7.10.2015 12:34:55

já 2 >> Nejdřív bájíš o zlevnění povolenky a teď o rybářích, kteří si jí díky omezení počtu kusů nebudou brát......:))
Omezení počtu kusů je fakt jedna velká utopie. Tohle pravidlo není český rybář, zásobující svůj mrazák, sousedy v celém paneláku či vesnici a kočky spolu se slepicemi na svém dvorku schopný dodržet, stejně jako spoustu dalších. Postih za přestupek nula. Práce RS v mnoha případech opět nula. Překopat všechno, od základu :)

blackfish - Profil | Út 6.10.2015 22:34:22

sven >> Už jsem to na mrk jednou psal, rybarina je můj největší koníček, co se týká moji aktivity, pravidelně se ucastnim brigád. Víc zatím není v mých schopnostech. Chodím ve školním roce pravidelně 2x týdně na brigádu, vydělám si slusne peníze a téměř všechny jdou do rybariny. Kdyby povolenka stala více, udělal bych všechno pro to, abych si ji mohl koupit. Ze mě zatím nevyrazili z domu se mi zdá normální, nevím jak jsi to mel ty. Podle mě pro to dělám svoje maximum

blackfish - Profil | Út 6.10.2015 21:24:40

unudle >> RŘ j kompletně špatně postavenej, řeší se to furt a nikdo s tim nic nedela, ceny povolenek hrube neodpovidaj tomu, jakou zátěž způsobuješ přírodě když jdeš na ryby.
Je a bude to o lidech, ta povolenka by musela stát 10 000 na rok aby se 50% lidí na rybařinu vykašlalo, a za prachy by se uklidil bordel po zbytku... Vsechno chyt a pust a at je clovek rád, že si může k tý vodě vůbec sednout v dnešní době. Není to charita jak nakrmit lidi z přírodních zdrojů. ( když už jsme u tech extremu ) Lovec taky platí nemalé částky za odstřel trofeje...
Jestli chcete návrat ke kořenům, zlámejte klacky, sedněte si doma na zadky doufejte, že se to časem zlepší. Nezlepší, protože zase přijde jinej blbec třeba z nějaký čističky a všechno na několika kilometrech otráví.
Řešení? Několikanásobná cena povolenek, benevolentnější RŘ ovšem s velmi tvrdými postihy za jeho porušení, ne jako ted, že mi vezmou povolenku za kdejakou chujovinu a jdu si za 700,- pro novou a chytám dál...
Tak a pojdte do mě :)

ardyv - Profil | Út 6.10.2015 21:19:46

Na jednom našem 40ti ha revíru bylo zakázáno chytat kaprovité ryby tři roky.Důvod byl,že necháme ryby narůst a pak si pujdem chytit nějakého pěkného kapra.Po třech letech se odhlasovalo,že se bude chytat pouze dva dny v týdnu aby se to tak rychle nevychytalo.Povedlo se....lidí jak na závodech dokonce i ti kteří tam nikdy nechodili,kapři brali snad i na samotný háček a za tři měsíce to bylo přesně takové jak před těmi třemi lety co se to hájilo.Výsledek NULA.Ale zase během toho hájení kapři jezdili až ke břehu a ryli i půl metru ode mne protože nikdo nezavážel ani jinak nekrmil.Můj názor je ,že je zbytečné se uskromňovat protože se to vrátí během chvíle do starých kolejí.Já osobně kapry v noci nechytám,dravce jo!! na ty i zavážím,ale na kapra nahazuju nejraděj tak do deseti metrů od břehu a úplně mě stačí když si vezmu 5až 6kaprů za rok.

unudle - Profil | Út 6.10.2015 20:07:10

Mr.Doctor >> Pokud loví podle RŘ, tak nedělá špatně nic. Když si ale myslí, že bude chytat 24hod tam kde to není povolené, jen proto, že na to nemá jindy čas, tak to je špatné smýšlení.

Mr.Doctor - Profil | Út 6.10.2015 19:06:35

Pr3v1t3k >> Tak ať dobře doletíš.. :-))

u.x.a. - Profil | Út 6.10.2015 18:34:09

Návrat ke kořenům tu já navrhuji pořád, mám rád kaprařinu ale tu co se provozovala za Oty Pavla ta správná klasická dva pruty na těžko a nic víc , to byla jediná a správná rybařina, dnes se klasiky drží jen pár muškařů, pár vláčkařů, pár plavačákářů a taky pár lidí co chytají na položenou, nemyslím tím samozřejmě žádné závodníky!

Mr.Doctor - Profil | Út 6.10.2015 17:58:56

Pr3v1t3k >> To jo, i já to už zažil a taky mi to už bylo k smíchu ( TV ) . Ale pokud se s tím tahat chce a nikoho tím u vody neobtěžuje, je to čistě jeho věc. Stejně tak všechno ostatní jako bivak, postel, křeslo, stůl... Kolikrát to půl dne staví a stejně dlouho potom balí. Logicky tam pak nebude jen od vidím do nevidím. Ale pokud se chová slušně, proč ho v tom omezovat ?? Dneska skutečně spousta lidí, kteří mají rybařinu rádi, nemá tolik prostoru, aby si mohli dovolit jezdit k vodě na pár hodin několikrát do týdne. Jim opravdu nezbývá, než si jednou za 2 měsíce zajet k vodě na více dni a k tomu potřebují nějaké "zázemí" . A pokud takový rybář loví dle řádu, co dělá špatně ??

Pr3v1t3k - Profil | Út 6.10.2015 17:46:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mr.Doctor >> na kolo me nedostane nikdo! Navic nikomu v nicem nebranim, jen vyjadruju nazor, ze mi prijde jako naprosta idiocie tahat ssebou takovou tunu sracek, jak tomu v mnoha pripadech byva...a nemuzu si pomoct, kdyz vidim jak si moderni kaprar vyndava z auta po strechu narvanyho bydlenicko varenicko a vercajk je mi do smichu a place zaroven...chybi tomu uz jenom televize, ale uz i maniky co ai pousti filmy jsem potkal :-D

tuzemak - Profil | Út 6.10.2015 17:20:31

sasík >> v první řadě změň RŘ,který dovoluje těm dědulům si vzít od jara do podzimu každý den 2 kapry,pak můžeš špekulovat změnit lid.-))))

Anýzový dědek - Profil | Út 6.10.2015 17:18:03

sasík >> Ale kdepak , to je jen tvoje naivní představa. Tohle je klasický bysnis, kde nejde ani o ryby ani o rybáře- jen o Prachy.
Nějakýmu UK čku je srdečně volný, jestli si smí vzít 2 nebo 10, bere dokud berou.
Takže ať už je to našinec nebo cizinec, tak jde jen o prachy.
Omezujícím limitem je pouze to, že Územní svaz proplatí hospodářovi akorát násadu 90dkg.
Takže pokud nasadí větší ryby , tak jich zákonitě nasadí míň, aby splnil tento limit. A to je začátek, celého kolotoče.

fheavy - Profil | Út 6.10.2015 17:17:01

sasík - >> nazdar tvuj prispevek neni uplne" echt".ja chodim na ryby 40 let a podle tebe bych mel ted jezdit na reku kterou mam rad pouze na jednodenni vychazky,bohuzel to mam pres 100 km tak proste jedu parkrat do roka s bivakem a vybavenim na vic dni,normlnimu chytani od rozedneni do soumraku se venuju jeste vic co se tyce poctu dochazek,prirodu mam rad zrovna tak jak ty ale pri mem povolani su rad kdyz se dostanu na par dni v kuse kvode,navrat k zacatkum je taky kdyz si vzpomenu pred 45lety bylo bezny treba na brnenske prehrade volny stanovani a je zdil jsem tam s rodici na ryby od 5 let treba na tyden.a bezne v dalsich letech do mist kde dnes je novomlynska nadrz s kamaradem treba na 14 dni pod stan do luzniho pralesa na jawe50/pionyr/to jsou taky zacatky ,bylo mne 16 let kdyz jsm takhle poprve vyrazil sam tak co mne tady chces vykladat to nevim vis co bez s tim svym nazorem do prd...e

Pr3v1t3k - Profil | Út 6.10.2015 17:12:04

sasík >>No vidis a v tom to bude...Ja u sebe ani nemusel zacinat pancto jsem byl odmala veden slusnymi lidmi se vztahem k prirode, ale tobe asi nekdy doslo, ze to co se deje a jakym stylem chytas je proti prirode...ejhle...Rybareni ma Pavlovskou poetiku a hluboce geneticky zakorenenou touhu lovit ma spousta z nas...nicmene od ty doby co jsou v tom prachy, odesel rozum a dorazili blbci a s tim se neda nic delat.

Pr3v1t3k - Profil | Út 6.10.2015 16:38:32

Pvl >> ja si neuvedomuju pravdepodobne spoustu veci, nicmene jsem to myslel jako jeden z kroku ktery by rozhodne rybam a prirode neublizil nicmene dojebanou prirodu a lidskou hloupost to samozrejme nenapravi...na druhou stranu je to egal a bodejt by davalo smysl bavit se s nekym, kdo neumi premyslet nad vecmi s nadhledem...Zaroven nevidim smysl v tom, resit nedostatek ryb a spatnou kvalitu vody tim, ze se bude chytat jinak. To je regulerni picovina...System je nemocnej a neprekope ho nikdo z nas kdo tu plkame a vsechno ostatni je tudiz metr v prdeli. Kazdopadne mam teorii, ze 8 lidi z 10ti jsou idioti a to na zaklade pozorovani...MRK je ostatne dukazu plny a ja jsem pravdepodobne idiot taky...pro hloupeho kazdy hloupy...nicmene ja chytam takto, rybu si vezmu jen vyjimecne a modernim rybarum se neskryvane vysmivam...

sasík - Profil | Út 6.10.2015 16:38:25

p.lorenc >> čus, už jsem začal, člun nevozím echo taky ne, přijedu nahodím a kochám se, a když se zadaří tak i pěkně zachytám. Je ale fakt že celkově mám tak o 20% méně záberů, to mě ale netrápí............každý holt musí začít u sebe a to je tady asi problém..

Kocháč - Profil | Út 6.10.2015 15:58:29

sasík - >> A co třeba na 10let a zakazat háčky? :o)

unudle - Profil | Út 6.10.2015 15:52:02

Ono by stačilo vrátit to do 60. - 70. let. To by se minimálně polovina moderních rybářů, potažmo kaprařů asi oběsila:-)

tuzemak - Profil | Út 6.10.2015 15:50:49

jurasoft >> upřímně,mě nezajímá co kde a jak chytají,jak je pojmenovávají,jezdím jen u nás k vodě,a věř,je ještě u nás hezky u vody.-)))

Pr3v1t3k - Profil | Út 6.10.2015 15:26:09

Ja bych zacal prisnejsim vyberem toho, kdo dostane papiry. Az bude u vody min debilu, bude taky lip :-D

Stilet - Profil | Út 6.10.2015 14:23:52

easi >> Nakoupil jsi hloupě a prodáváš ...škoda mluvit - toho hospodáře bych chtěl vidět. Slyšel jsi někdy o Dekretu na revír? Panebože, kde se pořád berou...:-(.

K otázce - taková mile zbytečná.

easi - Profil | Út 6.10.2015 14:13:57

jurasoft >> Bavil jsem se o tom s hospodarem a vetsi skodna jsi ty. Bo z proskrtany povolenky nejsou prachy na zarybnovani. Kdyzto z ryby v povolence byt o centak mirovy prachy jsou. A at se o rybu staras sebelip, tak urcita moznost jejiho poskozeni a uhynu existuje. Vysledek je -1 ryba, na kterou ani nedostane penize na zarybnovani. A poplatky za navstevnost reviru tohle zdaleka nevykompenzuji. Jak jsem nakoupil, tak prodavam...

Klobasa1 - Profil | Út 6.10.2015 14:10:40

A co třeba napořád a nezasírat vodu a okolní přírodu?? Myslím tím lodě s benzínovými a naftovými motory. Je to samozřejmě k zamyšlení, ale zcela jistě nereálné, pánč by padl celý kapřbyznys. Loď nevlastním, chytám pouze ze břehů. Elektromotory na autobaterie mi taktéž nevadí, ani pramice s vesly:-))

jirisyky - Profil | Út 6.10.2015 13:49:13

Když tedy chytám pouze na odhoz, jelikož loďky jsou zakázané i echoloty, za x kg se taky nehoním, chytám dle rř, tak jsem tedy na začátku?