Má kapr vůbec chuť?

Dlouho jsem přemýšlel zda udělat boiliz tak aby byl sladký, slaný či pikantní. Když jsem se, ale zamyslel hlouběji tak si nejsem jist jestli kapr rozeznává chutě protože vlastně nemá jazyk na kterém jsou chuťové buňky. Podle mě nejvíce záleží na aromatu a barvě než na chuti. Všichni říkají "HLAVNĚ MU TO MUSÍ CHUTNAT" já říkám hlavně mu to musí vonět. Tak by mě zajímal Váš názor a připomínky :D
Autor diskuse: Zámek - Profil , 14.4.2015 kaprařina - nástrahy, návnady
21 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nvenybit - Profil | Út 14.4.2015 12:17:50

Trochu to osvětlím, samozřejmě ,že má kapr chut i čich k tomu má ještě výborný fousky což je čich a hmat v jednom ,k tomu dále skvělý zrak a i když to spousta lidí neví , má daleko lepší sluch než třeba candát. Vnímá vibrace o takovém rozsahu jako málokterá ryba.
A k tomu jsem naprosto přesvědčen ,že jsou při vetší velikosti a stáří velmi inteligentní. Dokáží dokonce rozeznávat lidi a to je na rybu dost slušné. Takže pro něj nebude problém rozeznávat montáže atd.
Že na krmení záleží ,je zase pěkně vidět na závodech. Vnadící směsi od sensesu jsou prostě o třídu vejš než všechny ostatní. Hlavně černej ploticák od sensesu má až neuvěřitelnou učinost a to nejen na plotice. Takže ryby moc dobře vnímají chut i čich i vybrace a vlny a mají skvělý zrak.
Ryby jsou dokonalými pány svého prostředí . A právě to jak jsou ryby inteligentní činí jejich lov takovou zábavou a přelstít velkého kapra je radost.
Už jenom podle zvuku dopadu rohlíku na hladinu poznaj , jestli je tvrdý nebo čerstvý.
Na čerstvý jdou ihned ,ale když jim hodím tvrdý nereagujou a v klídku čekaj 10min než se namočí ,a pak jak když řekneš ted a jsou si pro něj.
Určitě záleží na montáži na místě na krmení i na nástraze,ale i na umění předložit to krmení tak aby bylo atraktivní ,záleží i na tvaru barvě a momentální chuti té ryby.
Není to tak , že tenhle kapr je na medovky a ten na klobásku. Jeden den má chut na kukuřici a druhej den třeba na držku z držkové polévky. Stejně jako my. Co se jídla a jeho výběru týká , jsou nám ryby a prasata asi nejpodobnější tvorové.

NKobarid - Profil | Pá 17.4.2015 0:31:03

pan Štepnička neustále říká, že na rybu je potřeba hodně soli................. takže solit, solit, solit.............., jinak ta ryba nemá žádnou chuť!!!

NBuffalo1969 - Profil | Čt 16.4.2015 22:02:56

Zámek - >> Když se kapr vyudí, tak má chuť uzenýho kapra, když ho usmažíš, tak má chuť smaženýho kapra no a když ho upečeš, tak má chuť pečenýho kapra.
Nemyslel jsi to snad takhle?............:-DDDDD

Nzdevac - Profil | Čt 16.4.2015 20:10:14

Palusko >>

Ach jo, jak u blbých na dvorku. Takže když už nejsi schopen si o tom sám něco najít, tak cituji například...

Čich - Olfaction results from stimulation of sensory receptor cells in the olfactory organs, which are innervated by the olfactory nerve

Chuť - Gustation is mediated by taste buds (sensory receptor cells) and innervated by the
facial, glossopharyngeal, and vagus nerves.

Do mozku dokonce oba smysly ústí každý někde jinde, jsou to dva oddělené a samostatné systémy chemoreceptorů pracujících každý jinak. Dokonce mají ryby ještě třetí typ chemoreceptorů, ale to bych sem raději už netahal vůbec, když nejsi schopen pochopit ani ty dva základní.

Role obou systémů je samozřejmě odlišná. Využívání olfakčních buněk, tedy čichu, má význam nejen při hledání potravy, ale i třeba při hledání sexuálního partnera nebo určování cesty při migraci, klasicky úhoř a Sargasové moře.

V uvedém případě opravdu směšuješ dvě věci dohromady, je to podobné, jako kdybys tvrdil, že hluchý slyší, protože vnímá vibrace. I hluhý je schopen vnímat určité zvuky, protože vnímá vibrace celým tělem. A ucho vlastně také jen vnímá vibrace, tedy zdravý i hluchý jsou schopni identifikovat určité zvuky, ale každý jinak. Přesto však určitě nebudeš tvrdit, že hluchý slyší... Takže i když ti u ryb čich a chuť připadají stejné, jsou to sice dva smysly, které pracují na podobném principu, přesto každý trochu jinak a hlavně má každý jiný význam. Dokonce, pokud bys chtěl to chtěl dotáhnout úplně do krajnosti, je nesmyslná i tvá poznámka o tom vyskočení na vzduch, protože u lidí sice čicháme věci ve vzduchu, ale vzduch je jen jeden z možných nosičů látek, samotný proces identifikace látek je založen na jejich rozpuštení v sekretu sliznice, takže vzduch se vlastně na čichové buňky vůbec nedostane, jde to "morkou" cestou, kdybys dovedl na čichové buňky dovést vodu s rozpuštěnými látkami, cítil bys je také. Že lidé mají čich spojený se vzduchem opravdu neznamená, že je možné čichat jen v tom vzduchu.

Njohny999 - Profil | Út 14.4.2015 20:20:50

Minule som pozeral reportáž s majiteľom firmy Cukk, akože reportér sa od neho pýta že či kaprom nie je jedno že akú kukuricu mu ponúkne rybár. A on na to, že jasne že je mu to jedno, ale on musí vyrábať kuku s rôznymi príchuťami a farbami kvôli rybárom, lebo im to není jedno že na čo chytajú :P

Np.lorenc - Profil | Pá 17.4.2015 0:17:22

Buffalo1969 >> Když kapra vyudíš a přeženeš to s čenekem tak může mít čenekovouzenou chuť:-) sem Tě jen doplnil:-) Čůs Bufe... :-))

Narnošt - Profil | Čt 16.4.2015 22:23:03

Buffalo1969 >> A když se jde třít,tak má chuť na co???
Tak má chuť si to rozdat s jikerňačkou,přece... :))))

NKocháč - Profil | St 15.4.2015 11:55:08

Já na vlastní oči viděl v jedné zátoce kapra jak si četl Vergilia a to v originále!

Nfreddys - Profil | Út 14.4.2015 19:41:15

venybit >> Zajímavá úvaha...ale s tou inteligencí bych si nebyl tak jistý.

Jednou sme seděli se známým u něho na terase, pod kterou měl tenkrát rybníček, v něm starého kapra. Na hladině plaval jeden kvítek, kapr jej nasál a po chvilce vyplivl. Vždy, když udělal kolečko podél břehu, nasál kvítek znovu. Než mu došlo, že není k jídlu, stihli sme vypít kafe a ještě nějaký to vínko k tomu.

Tenkrát sem z toho vyvodil 3 závěry:
a) ten kapr je zjevně barvoslepý a zase tak dobře necítí
b) ten kapr má teda hodně krátkou paměť
c) ten kapr je úplně blbej

Ale třeba je to jako u lidí, kus od kusu :-)

NColasrumem - Profil | Út 14.4.2015 8:36:13

Zámek - >> Zdravím, pochopitelně, že kapr stejně jako ostatní ryby má chuť, u kapra je na horním patře uvnitř tlamky a na žaberních obloucích, proto některé nástrahy vyplivne, ale všechny v tlamce obrací a ochutnává. Dravci mají tento smysl snížený, ale mají. U jiných ryb to může být registrováno receptory po celém těle(sumeček americký). Mimo to ryby mají i výborný zrak a rozlišují nejen tvary, ale i barvy, dokonce i odstíny jedné barvy a část ultrafialového a infračerveného spektra. O čichu asi ani mluvit nemusím. Takže, vnímají každou nástrahu jinak, a rozhodně na barvě, vůni a chuti prokazatelně záleží.

NAndulec - Profil | Út 14.4.2015 8:33:20

Kapr má čich i chuť. Čichové receptory jsou umístěny na hlavně v tzv nozdrách. Chuťové orgány tvoří tzv chuťové pupeny. Je prokázáno, že kapr rozlišuje stejné chutě jako člověk, ale v jiných intenzitách. Například hořkou rozpoznávají až od vyšších koncentrací.

NMISO* - Profil | Út 14.4.2015 8:19:41

kapor urcite chut ma. a ta sa vyvija. kym pred 30rokmi mu chutila len kukurica a zemiaky, po 10 rokoch sa mu chute zmenili a zacali mu strasne chutit jahody a scopex. neskor ho to ale preslo, chute sa mu vyvinuli a teraz mu chutia uz len slivky a klobasa z frankfurtu. to najviac. alebo potom morske plody. a este viac mu chuti, ked to ma namocene v nejakej omacke, alebo obalene niecim. kto vcas nezareaguje na tieto zmeny chuti, nema sancu a od vody odchadza s dlhym nosom.

NPvl - Profil | Út 14.4.2015 6:07:39

Záleží jaké koření na něj dáš :o§)

Ndrvoštěp - Profil | Pá 4.12.2015 18:35:47

Kapr má chuť jako ženská v ranném stádiu těhotenství.Každou chvilku mu chutná něco jiného.Nebo ne ? ;)))))

Nminatrix - Profil | Pá 1.5.2015 13:06:46

venybit >> to myslíš vážně či si děláš srandu? V tom případě jsou piraně Einsteini ...


Nmarmyš - Profil | Čt 16.4.2015 22:10:06

Zámek - >> Určitě má chuť nakopat rybáře do zadku:-)

NTEZAR - Profil | Čt 16.4.2015 22:09:58

Buffalo1969 >> Přesně tak-není zas tak bez chuti...-D)))))))

Npoky82 - Profil | St 15.4.2015 17:43:42




Pamatujte , chybama se člověk učí. A proto věřme , že chuť má.

NF16 - Profil | St 15.4.2015 16:19:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zámek - >> Ahoj Pavle.Myslím,že kapr má chuť.Minimálně každé jaro...

Nagig - Profil | St 15.4.2015 10:40:48

Zámek - >> Ahoj kapr má čich o tom žádná pokud má čich musí mít i nějaký chutoví vjem ale určitě podle čeho se kapr řídí bude čich to bude na prvním místě barva určitě nerozhoduje kapr je všežravec za mne určitě masové chutě vítězí určitě na větší kusy silný aromat taky není na škodu tak to je za mne asi tak vše ;-)

NTWIN 69 - Profil | Út 14.4.2015 16:25:49

Zámek - >> Vážený kolego,vše na co se zde ptáš je popsáno v literatuře.Takže opět platí známé přísloví:"Nečteš,neznáš".
Toť vše a ať se Ti daří.

NMalda512 - Profil | Út 14.4.2015 15:23:22

venybit >> vousky u kapra vážně nejsou receptory čichu ale pouze hmatu.
A ano ryba dokáže rozpoznat různé pachy které jsou ve vodě. Jako příklad uvedu ... Když do vody nahážete šrot a kukuřici která je již plesnivá a zhnilá ( neplést si fementaci ) tak jde okamžitě vidět že i ty malé rybky se v tomto místě sice zastaví ale nekonzumují skoro nic. a oproti tomu když vedle hodíte směs složenou s šrotů a navoněnou nějakou esencí tak se ryby houfně budou krmit na této směsi. tudíž lze velice snadno ověřit že ryba rozpozná nejen chut ale i pach.
Nejsem žádný vědátor ale usuzuji dle toho co vidím

Nmarmyš - Profil | Út 14.4.2015 12:20:25

Ryba je jediný tvor,kterému pohlavní orgán sedí na břehu:-)

NPYTLAKS - Profil | Út 14.4.2015 6:00:32

nemá,je to prase a sežere na co příjde:-)))))))))))))))barva je mu taky ukradená:-)barva láká nás rybáře víc jak kapra.-)

NBušák - Profil | St 10.6.2015 13:17:44

Zámek - >> má,jasná věc

NR.P. - Profil | Út 9.6.2015 18:18:15

Ústrojí čichu a chuti

Čichové ústrojí – jamky (nozdry) se nachází na hlavě ryb mezi rypcem a očima. Nozdra bývá zakryta kožním výrůstkem. Nozdra bývá přepažena, má dva otvory pro přitékající a pro odtékající vodu. Sliznice nozder je silně zvrásněna. Ve sliznici jsou smyslové buňky a podpůrné buňky. U plotice jsou smyslové buňky s řasinkovými buňkami. Ze smyslových buněk vedou nervová vlákna spojující se do čichového nervu

Funkce čichového ústrojí:
Do čichového váčku se při plování nabírá voda (štika), nebo se mohou váčky smršťovat a znovu roztahovat při dýchání. Okoun má ještě zadní nozdru, při dýchání a zavřených ústech je voda touto nozdrou vypuzována. Vranka má pro nasátí i vypouštění vody jen jeden otvor. Plotice v klidu vyměňuje vodu v nozdrách pomocí řasinkového epitelu. Úhoř má čichové ústrojí velmi složité s četnými záhyby, pohyb vody je obstaráván obrveným epitelem.
Ryby vyhledávající potravu zrakem ve dne mají slabě vyvinuto čichové ústrojí. Naopak ryby dnové a vyhledávající potravu v zakalených vodách mají spíše vyvinutou chuť (kapr, lín) a jiné ryby vedle výborné chuti mají i velmi dobře vyvinutý čich (úhoř, sumec, sumeček). U většiny ryb se čichové a chuťové vnímání spojuje. Čich navíc slouží i k orientaci v hejnu, detekci různých druhů ryb (střevle detekuje podle čichu až 15 druhů – útěková reakce na pach okouna a pstruha). Ryby rozlišují i pachy rostlin a samozřejmě specifické pachy trdliště, kam se vracejí (lososovité). Úhoř je schopen čichem detekovat 3 – 4 molekuly rozptýlené látky ve vodě.

Chuťové orgány se u ryb nacházejí zejména v ústní dutině, na vousech, na bocích na ocase a u sumečka po celém těle, z toho vyplývá, že ryby jsou citlivé i k mírně dráždivým ve vodě rozpuštěným chemickým substancím.
Vlastní orgány chuti jsou chuťové pupeny. Skládají se ze štíhlých smyslových buněk, které mají výběžky - stereocilie k povrchu. Smyslové buňky jsou opředeny vlákny nervových ganglií příslušných nervů (nervus facialis, glossopharyngeus, vagus).
Ryby jsou většinou schopné vnímat chutě jako savci – slané, sladké, kyselé, hořké. Na hořké jsou méně citlivé, na sladké naopak až 500x více, než člověk. Chuť má význam zejména pro ryby filtrující detrit

NCarp man CZ - Profil | Út 9.6.2015 18:09:36

Kralu021 >> myslím že jsem k tomu už své napsal a že tak to asi je, ale pro připomenutí:
Kapr má čich i chuť.
,,Chuť mu zajišťuje masitý polštářek na konci tlamy vybaven chuťovými receptory. Zajímavé je že kapr vnímá chuť a vůni své přirozené potravy (škeble, mlži, plži...) mnohem intenzivněji než člověk který je prakticky necítí.
Vůni mu zajišťují nozdry ve tvaru písmene U, které jsou vybavené čichovými buňkami které napomáhají kaprovy rozpoznat různé pachy.Zajímavé je že kapr vnímá chuť a vůni své přirozené potravy (škeble, mlži, plži...) mnohem intenzivněji než člověk který je prakticky necítí.''

Ty informace jsem přebral a zformoval do dvou odstavců z knihy zapůjčené v Městské Knihovně Nymburk jménem: ,,Základy moderní kaprařiny''napsali jí Jiří a Viktor Krusovi. Knihu doporučuji všem kaprařům´, je v ní snad vše co chcete vědět; recepty na boilie, biologie kapra, druhy lovu, montáže, nástrahy, návnady, několik revírů a mnoho dalších rad a tipů.
Petrův zdar ;)

NBuffalo1969 - Profil | Ne 19.4.2015 19:04:54

JonyPapa >> Carp man CZ - 18.4.2015 0:08:43 >> fousky má přece protože si je neoholil a postranní čáru má od brždění...:-)

NGloton - Profil | St 15.4.2015 17:06:41

Jiří.K >> Jestli myslíš, že by měl kapr 6x lepší čich než pes, tak snad raději moc často nemysli :))

NPetrstaif - Profil | St 15.4.2015 16:44:45

F16 >> Kapr jo, ale kaprovou zase bolí hlava :-)

Narnošt - Profil | St 15.4.2015 9:33:11

Kapr má nejenom chuť či hmat,ale především rozum.Znám hezkých pár homo sapiens,kteří nedosahují zdaleka ani inteligence tohoto strunatce...

NStraspytlik69 - Profil | Út 14.4.2015 21:45:22

to je jasný že má kapr chuť,hlavně ty největší,který každý rok čekají na novinky a proto se každý rok nachytají ty největší kapři pouze na novinky,na staré druhy už neberou,proto že jim už nechutnaj.

NFishky - Profil | Út 14.4.2015 15:35:08

Malda512 >> "Čich – čichové ústrojí svou polohou na rypci i svým zhledem připomíná nozdry. Čidlem jsou pohárkovité buňky napojené na čichový nerv. Soudí se, že čichové vjemy se týkají jen slabých zápachů přinášených vodou i z větší vzdálenosti.
Chuť – chuťové buňky sedí na rtech ryby, na patře, na vstupu do jícnu, na vouscích. Kapr, ale i jiné druhy ryb mají chuťové buňky i kdekoliv na těle v kůži. Chuť potravy je zřejmě vnímána nablízko." toliko třeba odtud http://plavana.wz.cz/anatomie_ryb.html

// ony ty fousky nebudou asi jen pro parádu... prostě jediný úkol kapr je přežít = najít žrádlo a k tomu je dobře vybaven, lépe než si dokážeme představit.

Nunudle - Profil | Út 14.4.2015 14:23:08

Jarda Š. >> Mám kámošku a ta je na vibrace citlivá až až:-) Možná, že je narozená ve znamení ryby.

NKozič origin - Profil | Út 14.4.2015 12:07:11

Zámek - >> Kapr nemá ani uši a přesto slyší....

NPedruna - Profil | Út 14.4.2015 10:45:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ryby, které se živí převážně vizuálně, mají chuťové receptory vyvinuté méně, než ryby, které se živí převážně v noci. Např. sumec velký má chuťové receptory ve svých vousech, na rozdíl od kapra, který je má na patře a na žaberních obloucích... Všechny ryby vnímají stejné základní chutě, jako savci: slanou, hořkou, sladkou a kyselou, přičemž např. sladkou vnímají mnohonásobně citlivěji, než třeba hořkou... Ještě nějaký dotaz? :o)

NBušák - Profil | Út 14.4.2015 9:10:17

Zámek - >> jasně že má,ale zbažtí všechno co mu hodíš,dost mi připomíná jedno zvíře

NTloušťobijec - Profil | Út 14.4.2015 8:02:55

Tak přesně podobná otázka mi taky vrtala hlavou....natolik, že jsem prostě boilís ochutnával....a světe div se....všechny chutnají stejně, stejně "nijace"...zajímavé, že všechny ochutnané druhy byly sladké ! Ať už ovocné, kořeněné i ty masové...u pár druhů a nebyly zrovna nejlevnější, jsem zaznamenal štiplavou chuť, zřejmě se jednalo o konzervant. Byla to opravdu odporná chuť....chuť všech ochutnaných boilís nebyla nijak zvlášť výrazná, spíš žádná....jen od jednoho výrobce byla přeslazená...takže pokud bych se chtěl odlišit na 99% od kupovaných boilís, zkusil bych boilís osolit....bude to velká změna ,-)

NHovy - Profil | Út 14.4.2015 7:54:49

Názor nemám normálně byl můj názor takový že má dobrý čich tak že by ta koule měla dobře vonět ale koupil jsem si jen tak na zkoušku ty návnady s plastu a bez vůně bez chuti jsem na ně nachytal takže asi to bude tak že sežere vše co vypadá jako jídlo a je mu to jedno jde jen o to jak zakrmiš a kolik se ti v tom okruhu začne motat ryb a i kdyby jsi měl na háčku korálek tak ten kapr to bude chtít