- Otázky a diskuse
- Seznam
- Diskuse
Má kapr vůbec chuť?
- Zobrazit zápisy s fotkou.
- Zobrazit vybrané uživatele.načítám...
- Zobrazit jen s poděkováním.
- Zobrazit všechny zápisy.
17x v oblíbených a 8x v ignorovaných.
Nvenybit - Profil | Út 14.4.2015 12:17:50
A k tomu jsem naprosto přesvědčen ,že jsou při vetší velikosti a stáří velmi inteligentní. Dokáží dokonce rozeznávat lidi a to je na rybu dost slušné. Takže pro něj nebude problém rozeznávat montáže atd.
Že na krmení záleží ,je zase pěkně vidět na závodech. Vnadící směsi od sensesu jsou prostě o třídu vejš než všechny ostatní. Hlavně černej ploticák od sensesu má až neuvěřitelnou učinost a to nejen na plotice. Takže ryby moc dobře vnímají chut i čich i vybrace a vlny a mají skvělý zrak.
Ryby jsou dokonalými pány svého prostředí . A právě to jak jsou ryby inteligentní činí jejich lov takovou zábavou a přelstít velkého kapra je radost.
Už jenom podle zvuku dopadu rohlíku na hladinu poznaj , jestli je tvrdý nebo čerstvý.
Na čerstvý jdou ihned ,ale když jim hodím tvrdý nereagujou a v klídku čekaj 10min než se namočí ,a pak jak když řekneš ted a jsou si pro něj.
Určitě záleží na montáži na místě na krmení i na nástraze,ale i na umění předložit to krmení tak aby bylo atraktivní ,záleží i na tvaru barvě a momentální chuti té ryby.
Není to tak , že tenhle kapr je na medovky a ten na klobásku. Jeden den má chut na kukuřici a druhej den třeba na držku z držkové polévky. Stejně jako my. Co se jídla a jeho výběru týká , jsou nám ryby a prasata asi nejpodobnější tvorové.
NKobarid - Profil | Pá 17.4.2015 0:31:03
NBuffalo1969 - Profil | Čt 16.4.2015 22:02:56
Nemyslel jsi to snad takhle?............:-DDDDD
Nzdevac - Profil | Čt 16.4.2015 20:10:14
Ach jo, jak u blbých na dvorku. Takže když už nejsi schopen si o tom sám něco najít, tak cituji například...
Čich - Olfaction results from stimulation of sensory receptor cells in the olfactory organs, which are innervated by the olfactory nerve
Chuť - Gustation is mediated by taste buds (sensory receptor cells) and innervated by the
facial, glossopharyngeal, and vagus nerves.
Do mozku dokonce oba smysly ústí každý někde jinde, jsou to dva oddělené a samostatné systémy chemoreceptorů pracujících každý jinak. Dokonce mají ryby ještě třetí typ chemoreceptorů, ale to bych sem raději už netahal vůbec, když nejsi schopen pochopit ani ty dva základní.
Role obou systémů je samozřejmě odlišná. Využívání olfakčních buněk, tedy čichu, má význam nejen při hledání potravy, ale i třeba při hledání sexuálního partnera nebo určování cesty při migraci, klasicky úhoř a Sargasové moře.
V uvedém případě opravdu směšuješ dvě věci dohromady, je to podobné, jako kdybys tvrdil, že hluchý slyší, protože vnímá vibrace. I hluhý je schopen vnímat určité zvuky, protože vnímá vibrace celým tělem. A ucho vlastně také jen vnímá vibrace, tedy zdravý i hluchý jsou schopni identifikovat určité zvuky, ale každý jinak. Přesto však určitě nebudeš tvrdit, že hluchý slyší... Takže i když ti u ryb čich a chuť připadají stejné, jsou to sice dva smysly, které pracují na podobném principu, přesto každý trochu jinak a hlavně má každý jiný význam. Dokonce, pokud bys chtěl to chtěl dotáhnout úplně do krajnosti, je nesmyslná i tvá poznámka o tom vyskočení na vzduch, protože u lidí sice čicháme věci ve vzduchu, ale vzduch je jen jeden z možných nosičů látek, samotný proces identifikace látek je založen na jejich rozpuštení v sekretu sliznice, takže vzduch se vlastně na čichové buňky vůbec nedostane, jde to "morkou" cestou, kdybys dovedl na čichové buňky dovést vodu s rozpuštěnými látkami, cítil bys je také. Že lidé mají čich spojený se vzduchem opravdu neznamená, že je možné čichat jen v tom vzduchu.
Njohny999 - Profil | Út 14.4.2015 20:20:50
Np.lorenc - Profil | Pá 17.4.2015 0:17:22
Narnošt - Profil | Čt 16.4.2015 22:23:03
Tak má chuť si to rozdat s jikerňačkou,přece... :))))
NKocháč - Profil | St 15.4.2015 11:55:08
Nfreddys - Profil | Út 14.4.2015 19:41:15
Jednou sme seděli se známým u něho na terase, pod kterou měl tenkrát rybníček, v něm starého kapra. Na hladině plaval jeden kvítek, kapr jej nasál a po chvilce vyplivl. Vždy, když udělal kolečko podél břehu, nasál kvítek znovu. Než mu došlo, že není k jídlu, stihli sme vypít kafe a ještě nějaký to vínko k tomu.
Tenkrát sem z toho vyvodil 3 závěry:
a) ten kapr je zjevně barvoslepý a zase tak dobře necítí
b) ten kapr má teda hodně krátkou paměť
c) ten kapr je úplně blbej
Ale třeba je to jako u lidí, kus od kusu :-)
NColasrumem - Profil | Út 14.4.2015 8:36:13
NAndulec - Profil | Út 14.4.2015 8:33:20
NMISO* - Profil | Út 14.4.2015 8:19:41
Ndrvoštěp - Profil | Pá 4.12.2015 18:35:47
Nminatrix - Profil | Pá 1.5.2015 13:06:46
NTEZAR - Profil | Čt 16.4.2015 22:09:58
Npoky82 - Profil | St 15.4.2015 17:43:42
Pamatujte , chybama se člověk učí. A proto věřme , že chuť má.
Nagig - Profil | St 15.4.2015 10:40:48
NTWIN 69 - Profil | Út 14.4.2015 16:25:49
Toť vše a ať se Ti daří.
NMalda512 - Profil | Út 14.4.2015 15:23:22
A ano ryba dokáže rozpoznat různé pachy které jsou ve vodě. Jako příklad uvedu ... Když do vody nahážete šrot a kukuřici která je již plesnivá a zhnilá ( neplést si fementaci ) tak jde okamžitě vidět že i ty malé rybky se v tomto místě sice zastaví ale nekonzumují skoro nic. a oproti tomu když vedle hodíte směs složenou s šrotů a navoněnou nějakou esencí tak se ryby houfně budou krmit na této směsi. tudíž lze velice snadno ověřit že ryba rozpozná nejen chut ale i pach.
Nejsem žádný vědátor ale usuzuji dle toho co vidím
Nmarmyš - Profil | Út 14.4.2015 12:20:25
NPYTLAKS - Profil | Út 14.4.2015 6:00:32
NR.P. - Profil | Út 9.6.2015 18:18:15
Čichové ústrojí – jamky (nozdry) se nachází na hlavě ryb mezi rypcem a očima. Nozdra bývá zakryta kožním výrůstkem. Nozdra bývá přepažena, má dva otvory pro přitékající a pro odtékající vodu. Sliznice nozder je silně zvrásněna. Ve sliznici jsou smyslové buňky a podpůrné buňky. U plotice jsou smyslové buňky s řasinkovými buňkami. Ze smyslových buněk vedou nervová vlákna spojující se do čichového nervu
Funkce čichového ústrojí:
Do čichového váčku se při plování nabírá voda (štika), nebo se mohou váčky smršťovat a znovu roztahovat při dýchání. Okoun má ještě zadní nozdru, při dýchání a zavřených ústech je voda touto nozdrou vypuzována. Vranka má pro nasátí i vypouštění vody jen jeden otvor. Plotice v klidu vyměňuje vodu v nozdrách pomocí řasinkového epitelu. Úhoř má čichové ústrojí velmi složité s četnými záhyby, pohyb vody je obstaráván obrveným epitelem.
Ryby vyhledávající potravu zrakem ve dne mají slabě vyvinuto čichové ústrojí. Naopak ryby dnové a vyhledávající potravu v zakalených vodách mají spíše vyvinutou chuť (kapr, lín) a jiné ryby vedle výborné chuti mají i velmi dobře vyvinutý čich (úhoř, sumec, sumeček). U většiny ryb se čichové a chuťové vnímání spojuje. Čich navíc slouží i k orientaci v hejnu, detekci různých druhů ryb (střevle detekuje podle čichu až 15 druhů – útěková reakce na pach okouna a pstruha). Ryby rozlišují i pachy rostlin a samozřejmě specifické pachy trdliště, kam se vracejí (lososovité). Úhoř je schopen čichem detekovat 3 – 4 molekuly rozptýlené látky ve vodě.
Chuťové orgány se u ryb nacházejí zejména v ústní dutině, na vousech, na bocích na ocase a u sumečka po celém těle, z toho vyplývá, že ryby jsou citlivé i k mírně dráždivým ve vodě rozpuštěným chemickým substancím.
Vlastní orgány chuti jsou chuťové pupeny. Skládají se ze štíhlých smyslových buněk, které mají výběžky - stereocilie k povrchu. Smyslové buňky jsou opředeny vlákny nervových ganglií příslušných nervů (nervus facialis, glossopharyngeus, vagus).
Ryby jsou většinou schopné vnímat chutě jako savci – slané, sladké, kyselé, hořké. Na hořké jsou méně citlivé, na sladké naopak až 500x více, než člověk. Chuť má význam zejména pro ryby filtrující detrit
NCarp man CZ - Profil | Út 9.6.2015 18:09:36
Kapr má čich i chuť.
,,Chuť mu zajišťuje masitý polštářek na konci tlamy vybaven chuťovými receptory. Zajímavé je že kapr vnímá chuť a vůni své přirozené potravy (škeble, mlži, plži...) mnohem intenzivněji než člověk který je prakticky necítí.
Vůni mu zajišťují nozdry ve tvaru písmene U, které jsou vybavené čichovými buňkami které napomáhají kaprovy rozpoznat různé pachy.Zajímavé je že kapr vnímá chuť a vůni své přirozené potravy (škeble, mlži, plži...) mnohem intenzivněji než člověk který je prakticky necítí.''
Ty informace jsem přebral a zformoval do dvou odstavců z knihy zapůjčené v Městské Knihovně Nymburk jménem: ,,Základy moderní kaprařiny''napsali jí Jiří a Viktor Krusovi. Knihu doporučuji všem kaprařům´, je v ní snad vše co chcete vědět; recepty na boilie, biologie kapra, druhy lovu, montáže, nástrahy, návnady, několik revírů a mnoho dalších rad a tipů.
Petrův zdar ;)
NBuffalo1969 - Profil | Ne 19.4.2015 19:04:54
NGloton - Profil | St 15.4.2015 17:06:41
Narnošt - Profil | St 15.4.2015 9:33:11
NStraspytlik69 - Profil | Út 14.4.2015 21:45:22
NFishky - Profil | Út 14.4.2015 15:35:08
Chuť – chuťové buňky sedí na rtech ryby, na patře, na vstupu do jícnu, na vouscích. Kapr, ale i jiné druhy ryb mají chuťové buňky i kdekoliv na těle v kůži. Chuť potravy je zřejmě vnímána nablízko." toliko třeba odtud http://plavana.wz.cz/anatomie_ryb.html
// ony ty fousky nebudou asi jen pro parádu... prostě jediný úkol kapr je přežít = najít žrádlo a k tomu je dobře vybaven, lépe než si dokážeme představit.
Nunudle - Profil | Út 14.4.2015 14:23:08
NKozič origin - Profil | Út 14.4.2015 12:07:11
NPedruna - Profil | Út 14.4.2015 10:45:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!
NBušák - Profil | Út 14.4.2015 9:10:17
NTloušťobijec - Profil | Út 14.4.2015 8:02:55
NHovy - Profil | Út 14.4.2015 7:54:49
Kde to žije - kaprařina
12:25NPříprava partiklu - jednoduše z jednoho hrnce. (Video) 9
11:37NKrátkodobá kaprařina x 6977
11:24NDyje 5, 6, 7 - Mušov a Nové Mlýny - diskuse 52653
11:07NRybářská videa: Holografic Dun 1
9:44NSoukromý revír Písník Machač 11
7:07NPískovna Roudnice 4951
6:50NDolní Benešov 1497
0:07NNaviják DAM Quick Finessa 7
NeNStarfishing SPeX-TeX 150 2 Man 2
NeNLegenda s názvem Daiwa Tournament S5000-T, S5500-T či S6000-T 4571
NeNFanclub značky Shimano 10633
NeNLithiové baterie - srovnání 1200
NeNServis navijaku Fox? 45
NeNŠírava Big 6 Challange alebo "Šíravská šestka" 10
NeNNash Titan Bivvy 387
Co je nového - kaprařina + obecné
0:40NBleskovka: Stanovisko ČRS k hlubinné přívlači
PáNBleskovka: Má smysl zachraňovat i krase stříbřité?
PáNBleskovka: Zrušení revíru Markovka 1, nádrž Střítež
. . . NČlánek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . NČlánek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . NMiničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . NRecenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . NMiničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
. . . NVideo: Měření hloubky ze břehu
Oznámení - kaprařina
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - kaprařina
4.6.5. ročník Memoriál Norberta...
5.6.Mikbaits Carp cup Rybolov na...
6.6.Brankovice 10 ks Nej
7.6.XXIV. 42 – hodinový...
13.6.Gergelík Dr Baits Carp Cup Jaro...
13.6.LumiCarp Cup Červen
13.6.SPORTEX Arizona Cup Medvědí...
14.6.Zrušeno:Málo Carp Hadina 2024...
16.6.Pod hladinou Anaconda carp cup...
17.6.CCAM Brodský léto 2024
Doporučujeme e-shop
www.chytil.cz
Firma Chytil byla založena v roce 2000 a od té doby vyrábí nejrůznější návnady a nástrahy pro lov nejen kaprovitých ryb....