Vaření partiklu - Kotle , Brutary

Ahoj chci se zeptat v čem a jak dlouho vaříte partikl ( kuku , řepka ,pšenice a atd.) Fotky kotlů a brutarů potěší
Autor diskuse: kaly - Profil , 21.2.2014 kaprařina - nástrahy, návnady

Co používáte nejčastěji na zákrm ?

A) Boilies6%

B) Partikl ( kuku,pšenici,řepku)56%

C) Obojí39%

Od 13.6.2016 hlasovalo 18 čtenářů.

arnošt - Profil | Pá 12.6.2015 8:58:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nejlepší důkaz by byl ten,aby tito ,,krmiči" spolykali kilo nevařené tvrdé kukuřice sami.A myslím,že už by jí nikdy nenasypali ani rybám...

Malda512 - Profil | Ne 6.9.2015 12:12:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kaly >> Vařit a vařit. Přesně jak píšeš :-)

Bacha - Profil | St 10.6.2015 23:35:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já jen nesměle vstoupím. Kukuřice je velmi dobře stravitelná, protože to není luštěnina (je to tráva) a její energetický potenciál tvoří cukry, kdežto hrách luštěnina je a obsahuje velké množství bílkovin a je zase špatně stravitelná. Je na tom postaveno silážování, což je mléčné kvašení (jako u zelí či okurek). No a silážovat jde pouze kukuřice a nikoliv hrách. Proč po hrachu jdou větry? Protože se dlouho tráví, je třeba rozbourat bílkoviny a vzniká plyn. To u kukuřice není, protože cukry se tráví rychleji a nemusí se bourat. Jsou okamžitě využitelné na energii.
Takže kukuřice je pro krmení i chytání velmi vhodná, hrách je problematický, a pokud je nedovařený, rybám zřejmě škodí. Navíc starý hrách se ani pořádně uvařit nedá.
Co se týče máčení, kukuřice navýší objem cca 10%, ale hrách mnohem více. Obě plodiny při namáčení plynatí, ale je to jen počátek kvašení (každá rostlina v této situaci okamžitě kvasí, viz třeba víno) a na ryby to nemá vliv. Pokud se následně vaří.
Vařím kuku i hrách (ale vyzkoušejte třeba bob, je to super nástraha) v obyčejném brutaru na výpravy a v hrnci na kratší chytání. Řepku a pšenici pouze namáčíme.
Tak Petrův zdar!!!

arnošt - Profil | Ne 9.11.2014 19:33:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kaly - >> Takhle vařím partikl já.Nechal jsem si od kolegy zámečníka vyrobit kruhovou silnou plotnu s nástavbou a partiklovou směs vařím v obyčejném velkém sudu.Plotna je kruhová,aby na ní šel postavit přesně sud,je z 10mm materiálu a je přivařená k tomu spodku,to jediné jsem zapoměl vyfotit.Vyndám plotnu,na ní dám sud a nasypu kukuřici.Zaleju vodou a nechám pár dní odstát.Pak roztopím oheň a pár hodin vařím,aby byla kukuřice rozvařená jako máslo.Přidám řepku a podle potřeby i nějaké další ingredience...Občas zamíchám pádlem od lodi a když vyvařím přebytečnou vodu,nechám odstát a stáčím do velkých uzavíratelných kýblů od Primalexu...
A myslím,že jsou spokojené ryby i já... ;-)

Vitali - Profil | St 5.3.2014 15:09:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dneska jsem si uvařil kukuřici, abych měl v sezóně z čeho brát...
1.foto - kotel, ve kterým to vařím
2.foto - suchá kuku
3.foto - uvařená kuku
Vařil jsem to hodinu a půl, zrna kukuřice rozmáčknu v prstech, tak to dělám já :-)

mikos12 - Profil | Čt 6.3.2014 17:11:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

JOP >> než tlakáč,to bych si radši pořídil nějaký starý polívaný kastrol a dělál to na ohni.Jednou mně bouchl 200 l.pařák s bramborama,v tom kotli nezustala jediná brambora,všechno bylo rozházené v okruhu 20 m.Mněl jsem popáleniny 2 st.na hlavě,díky bohu nemám žádné následky.Tak že,než papiňák to budu radši chytat na žížalu.Věř tomu že vím o čem píšu.

Bullteriér - Profil | Čt 6.3.2014 10:08:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Obiš >> Ahoj nevím co ti tvůj kamarád přímo radil a zároven nechci soudit,ale to co píšeš je blbost..Tedy budeme - li brát v potaz rybaření...
ANO krmit se tím dá,ale ryba to dlouho tráví a nehledě na to jim to taky způsobuje trávící problémy..To že na to ryba pak může uhynout,když se nafutruje vetším množstvím je taky pravda...

Už jen když vezmeš že někteří soukromníci co vydávají povolenky na svůj rybník toto rádi dělají,aby jim rybáři neodnášeli tolik ryb..Sám jsem byl svědkem toho když se tam nasypala neuvařená kukuřice a ryby potom 14 dní nebrali.
myslím že když už máš taklhe vychytané vaření kukuřice,tak bude lepší si jí vařit..Tedy pokud chceš chytat...:-)

Kajman60 - Profil | Po 3.3.2014 12:15:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

...myslim že na jaro bude stačit...:_.))))))

Dida - Profil | Ne 23.2.2014 12:10:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Naložený partikl, Je třeba ho občas kontrolovat a dolejvat vodou, aby nesplesnivěl.

drvoštěp - Profil | Po 26.6.2023 13:23:10

pepson >> Tak já ji beru od zemědělců a chovatelů. Tak to moc neřeším když je to za pár korun😂. Ale je fakt že jsou někdy znát rozdíly jak v namočení tak ve vaření. Vloni jsem bral 500kg a kapři si nestěžovali😂😂😂😂

Vašek74 - Profil | Čt 11.6.2015 23:12:39

Danda05 >> Ahoj, samozřejmě souhlasím, mám kamaráda co má soukromé rybářství- několik chovných rybníků a sportovní revír.Krmí kuku, pšenicí atd... ale má takový "mačkač" na kukuřici.Záleží jak suchou kuku nakoupí od zemedělců, když je vlhčí, tak to dělá jako kukuřičné vločky a když sušší, tak z toho padá hodně hrubý šrot a práší to...Jednou jsem to byl omrknout....Jinak už jsem viděl kapra po požití suché kuku a opradu to není nic hezkého.Krásná ryba - ale nafouknutá jako míč- ještě byl živ, ale pár jich tam plavalo břichem vzhůru-KO.Pak nechápu když se někdo chvástá že loví "chyť a pusť " a přitom k vodě přiveze pytel suché kuku a po kýblích to tam hrne.Samozřejmě nechci urazit žádného slušného rybáře.Kdo sám vaří a připravuje krmení s láskou a péčí jako by to měl jíst sám, tak ví čem to je.Jinak když se to v hrci vaří tak to krásně voní a kuku ochutnám rád i já sám.....Ať se dobře vaří a u vody daří.......

xDanielS - Profil | Út 9.6.2015 21:26:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čík >> Probírali jsme to na jiném fóru, jen to překopíruji:
> Takže: Zdroje informací: Jeden z představitelů MRS, Rybářství Pohořelice. Kukuřice v suchém zrnu se ke krmení na sádkách a chovných vodách nepoužívá. Z cca 80% se používá mačkaná nebo drcená obilovina, zbytek jsou granule, drcená kukuřice a další. Důvodem je vysoká plynatost kukuřice, kdy může dojít k poškození, nebo nezvratným změnám trávícího traktu. Dále ryba není schopna kukuřici strávit, dochází k ucpávání trávícího traktu, kukuřice prochází trávícím traktem částečně natrávená a rybám je prospěšná až "ve druhém kole". Není v silách kapra suchou kuku rozdrtit.

JOP - Profil | St 26.3.2014 20:29:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Takže vyzkoušeno vaření kuku v tlakovém hrnci - paráda :) Naložená kvasící asi 14 dní. Uvedeno do varu a ponecháno do druhého dne, zopakováno a kuku je krásně měkká (nechá se rozmáznout mezi prsty).
Dnes jsem prvně povařil pšenici, tak zítra uvidím.
Nic se neucpávalo.
Fotka již připraveného partiklu.

Tomajo - Profil | Čt 6.3.2014 11:30:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jinak tedy i k tematu. Tohle ted chystam ja. Neni to tedy primarne na partikl ale varit ho v tom budu taky.

Bullteriér - Profil | Čt 6.3.2014 10:49:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Obiš >> Takovýto dotaz jsem jednou položil přímo pánovi,který se zabýval biologií ryb..Určité procento tam bohužel je a to páni ani nepoznají,protože každá voda má určité procento úhynu ryb a oni ani nepoznají s čeho to je..Tedy pokud by rybu neposlali někam na rozbor...
Odpověd zněla ve znění,že neuvařený hrách,kukuřice apod v rybě bobtnají, kvasí a může způsobit i ucpání střev.To má za následek potom úhyn takéto ryby.
Nevím odborník nejsem,ale jelikož mám rybařinu rád a chci si zachytat,tak toto ani nezkouším a ani bych to nikdy neudělal...

chachar000 - Profil | Po 3.3.2014 20:37:20

Mám na balkoně fermentovanou kukuřici v cukru a kefíru . Hodně jsem z ní odebral . Zůstalo mi tam ještě 10 kilo cca a asi rok sem se na to nepodíval . Mám docela strach to otevřít , jestli tam nevznikla nová forma života .

pajda - Profil | Po 3.3.2014 18:29:19

Po 12 hodinách ráno otevřeme, případně dolijeme vodu do plna a znovu dáme vařit.
Jakmile voda vaří naplno, ihned vypneme, necháme přikryto do večera.
Večer máme plný hrnec dobře uvařené kukuřice.
Celková doba varu kukuřice je do 5 minut.
Celková doba přípravy takové kuku je 24 hodin.
Ale mohu vám zaručit, že takto připravená kuku neztratí nic ze svých předností.

marmyš - Profil | Po 3.3.2014 18:17:20

tuzemak >> jdu na nádraží,jdeš se mnou?

Murko76 - Profil | So 1.3.2014 7:10:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

karloson >> karloson® - 28.2.2014 13:33:52 >> Ahoj,je to úplně stejné jako u fermentace na alkoholové bázi jen tam nedávám cukr.Včera jsem se šel podívat na várku co mám založenou z loňska někdy kolem jara a vše v poho.Snad jen ten smrad jak jsem s tím pohnul.

Miras - Profil | Ne 23.2.2014 14:00:06

Na zabíjačku, asfalt i partikl jsem si pořídil tohle: http://www.mevatrade.cz/mevatrade/eshop/3-1-VARICE/​0/5/81-Prumyslovy-varic-MEGA-ZEUS

Viktorin - Profil | So 22.2.2014 21:23:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Příprava na kapříky.

Dida - Profil | So 22.2.2014 10:20:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Lepší než vařit, je nechat partikl fermentovat v cukru. Naložit do sudu, prosypat cukrem,zalejt vodou, zavíčkovat a nechat 1-2 měsíce uležet.

Káceč - Profil | Ne 25.6.2023 21:58:23

drvoštěp >> kuku doma nevedem, tak ani nevím, jaká se pěstuje. Jestli je jeden druh na olej a další ke konzumaci. Ale pamatuju si, jak jsme jako kluci chodili krást mladou kuku a rovnou jí žrali. To byla dobrota :-)

stewart7 - Profil | Ne 25.6.2023 18:08:19

pepson >> přesně tak, už několikrát mě to překvapilo a to nejsem úplný začátečník. Teď už si raději nechávám větší rezervičku

pepson - Profil | Ne 25.6.2023 16:18:46

MíraP >> Čo sa týka objemu, tak to narastie na štvornásobok, možno kúsok viac, tak opatrne, aby to nebol "hrnček var" :o)

aligator - Profil | Ne 25.6.2023 7:56:12

MíraP >> cca 50, záleží, jestli po uvaření necháš vsaknout vodu a zrna budou rozpraskane ...

Buffalo1969 - Profil | St 18.5.2016 20:59:38

ruprd >> já mám fermentovanej partikl v sudu už přes rok. Průběžně doplňuju co je potřeba a nemám tím žádnej problém.

Ládes - Profil | St 18.5.2016 20:27:21

ruprd >> kolego,pšenici vůbec vařit nemusíš, dej do kýblu 5kg pšenice, zalij ji vřelou vodou a nech ji přes noc odstát,druhej den bude nabobtnalá a měká, jak kdyby byla uvařená.A vůbec nejlepší je zalít pšenici studenou vodou,na druhý den odlít vodu a nechat pšenici na slunci nebo doma v teple naklíčit, nechat ji v tom kýblu,ona nahoře oschne,ale druhý den ji protřepeš a necháš klíčit dál,až bude mít tak 3mm klíčky,nebo i delší,tak to je to pravé pro kapry,mám to vyzkoušený,a dokonce jsem na to i několik kaprů chytl,přímo a naklíčenou pšenici. žerou to spolehlivě. pokud to máš na zakrmení, tak ji smíchej s kukuřicí a řepkou, a věř nebo nevěř,úspěch se dostaví:-)) zlom klacky!!! :-)

Čík - Profil | St 18.5.2016 20:02:26

ruprd >> Přesně takhle to udělej a bude to OK. Nezapomeň kukuřici i pšenici na 24 hodin namočit předem. Zkrátí se tím doba varu.

Dulf - Profil | Čt 29.10.2015 18:47:06

Fishky >> taky to tak 25 let vařím dohromady a doufám že ještě dlouho budu.

drvoštěp - Profil | Čt 29.10.2015 17:01:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pallermo >> Jo, jasně každý vařit zvlášť ! Mě nenapadlo že to nevíš, tak sorry. A nehledej za tím žádnou vědu. Prostě uvař kuku, spař řepku a pšenici a hurá do toho :)))

drvoštěp - Profil | Ne 6.9.2015 19:39:05

Dnes na rybách jsem mluvil s dvěma rybáři kteří si kuku zavařují do malých sklenic.Dělají si příchutě od medu až po papriku. Prostě se nebojí experimentovat.

Danda05 - Profil | Út 9.6.2015 21:58:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

xDanielS >> Díky za tenhle příspěvek. To je přece jasný ze syrová kuku tu rybu ucpe. A stačí vidět kolik je jí v hrnci před varenim a po něm. Nechápu jak někdo muže říct že je to poho, když se tam nahaze suchá. To rozum nebere. Pěkný večer.

FishmanAlda - Profil | Pá 9.1.2015 12:04:49

Viktorin >> nejde o to že působí pomaleji ale suchá nemá ten objem co vařená tudíž může někdy dojít k potrhání střev při její nasávání vody

Tomajo - Profil | Út 11.11.2014 17:52:50

Obiš >> krmíš sumce partiklem??? :-)

ernestoceka - Profil | Pá 7.3.2014 15:44:40

JOP >> Ja taky vařím v tlakáči. Nasypu sušenou do hrnce, cca do půlky a pak vařím 20min. Nenechávám nic dojít, sleju a uložím v kýblu (i s vodou) Kuku fermentuje a pak bez problému používám celou sezónu. Letos jsem v garáži narazil na kýbl s kuku starý cca dva roky, který jsem zapomněl pod regálem a kuku je v poho. Na hladině se sice udělal škraloup, ale kuku nic není.

Lexoun - Profil | Čt 6.3.2014 23:09:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

JOP >> stejným způsobem ji vařím v normálním hrnci.Normálně přivedu k varu,vařím 5-10min,odstavím,nechám 2hoďky dojít,znova přivedu k varu,chvíli vařím a nechám dojít.A je krásně měkoučká a rozmáznu jí mezi prsty.Výrazně se tak ušetří plyn,jak se vaří v jednom tahu,musí se vařit hrozně dlouho.
Když mám tu možnost,použiju vodu z řeky.Oproti vodovodní vodě je měkčí a kuka se uvaří dříve.A nemusí se používat ta soda,která stejně hlavně jenom změkčí vodu.L

mikos12 - Profil | Čt 6.3.2014 20:31:16

JOP >> Myslím si že to nestojí za ty nervy,přirovnal bych to k tomu že ti kterým se stalo plynové topeni v bivaku osudným si taky mysleli že to mají pod kontrolou.

Saimon - Profil | Čt 6.3.2014 20:28:37

JOP >> v tlakáču na partikl nevidíš. Známí vaří v tlakáču a většinou to mají na můj vkus až moc. V otevřeným hrncu vaříš tak aby se ti to líbilo a pak začneš chladit, po nějakým tréninku už poznáš kdy máš ve svým hrncu kuku tak akorát na to aby ti došla, ale to je metoda pokus omyl

jirisyky - Profil | Čt 6.3.2014 19:56:38

JOP >> mam starej a vařím to už bez víka, naštěstí mě to neexplodovalo, ale moc tomu nechybělo, když jsem to zkontroloval po cca 15 minutách, tak kuku až po víko

Blumik - Profil | Čt 6.3.2014 19:55:38

kaly - >> Pěkně se to tu rozjelo za tu dobu, co jsem zde nebyl,Kuku je tema na pořad.

chesper - Profil | Čt 6.3.2014 16:59:03

JOP >> jestli se ti ucpe ventil tak se máš na co těšit jaká to bude salva

Tomajo - Profil | Čt 6.3.2014 12:29:27

Obiš >> ze bych zajel? Jdou tam i takhle z jara :-)

kaly - Profil | Čt 6.3.2014 11:46:14

Cloud >> No jasně a jsme u jádra problému , normál přes rok pšenice a na zimu kuku z důvodu zámrzu. A ted si představ že by kapraři na Tvém rybníku celý rok krmili suchou kuku , to by jsi dopadl jako sedláci u Chlumce.

Bullteriér - Profil | Čt 6.3.2014 10:52:42

Obiš >> Jasný od toho tu diskutujem :-)

Obiš - Profil | Čt 6.3.2014 8:55:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čao chlapi,tak sem to tady proletěl... Uvařit kuku není problém.... Ale zajímal by mne váš názor na krmení suchou kukuřicí a jiným partiklem. Máte s tím nějaké zkušenosti? Dřív sem si myslel,že to může rybu zabít,ale to je blbost. Z omylu mne vyvedl až můj dobrý kamarád,co pracuje na rybnících. ,,15 metráků suché kuku na rybník a za 3 dny se může krmit znovu."

Viktorin - Profil | St 5.3.2014 21:24:10

Dan.J >> Trvalo mi dlouho, než jsem příspěvek pochopil. Obhajují nikoliv obhajuji. Takto to dává smysl.

TWIN 69 - Profil | St 5.3.2014 18:51:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Od jisté doby odmítám vařit kukuřici,protože na to nemám čas.používám jenom fermentovanou a na jaře a na podzim ji navíc rozsekám ručním mixerem.Hodně dobrý do krmných koulí.

drvoštěp - Profil | Po 3.3.2014 19:45:58

Já to prubnu.Vyzkoušet se má všechno.

marmyš - Profil | Po 3.3.2014 18:34:23

tuzemak >> poslední zhasíná.

pajda - Profil | Po 3.3.2014 18:21:12

No týýýýýjo, já tu snad rozpoutal válku.
Tož to musím hned zarazit a rozluštění té, jak říkáte telenovely sem hned dát.
Skončili jsme večer, vypnuli jsme sporák a přikryli pokličkou hrnec.
Do rána, optimálně 12 hodin nic neděláme a hlavně do toho nerejpáme. Jdeme spát, otrlejší do hospody a ti správní na ryby nonstop.
Hlavně nebýt zvědaví a neotvírat !!

mixif - Profil | Ne 2.3.2014 19:19:55

Dává někdo do partiklu Tygrák? Ja jednou nasypal cca 2 kg do 20 litrového kýblu. A nic se nezměnilo...krom tedy ceny. A to výrazně.

mixif - Profil | Ne 2.3.2014 16:40:48

Blumik >> ja se v tom rukama nehrabu. Mam maly hrnec s dlouhou rukojeti. Bezvadne se s tim nabira. Kdyz bysi to bral rukama tak po pul roce kvaseni to smrdi jak v prasecak...a drzi se te smrad jak kdybysi mel v kapse chciplou kocku.

Blumik - Profil | Ne 2.3.2014 15:09:19

PYTLAKS >> Tak aspoň, něco.

mixif - Profil | So 1.3.2014 13:08:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fermentovaný partikl. Je sice ukrutny smrad,ale vydrží mi déle jak rok. Mam 6km daleko Madetu mlekarnu. Kefír bílý za 6kč za litr. Vezmu 20litrů kefíru zaleju 50kg kukuřice ve 200litrovým sudu. Přidám tak 10kg řepky 10kg pšenice a 10kg čiroku. Bývá to do 3/4 sudu. Potom doleju horkou vodou aby to bylo celé potopené. Tak týden dolévám vodu kvuli hladině. Když vím že pojedu. Tak 14 dní předtím odeberu do 25 litrového kýble. Do teplé vody zamíchám liquid booster. Podle toho jaká asi bude teplota vody. Docela to funguje a za pár korun nákup surovin.

marmyš - Profil | Po 24.2.2014 23:17:12

domino >> a v elektrárně nestíhají třít ohony:-)

domino - Profil | Po 24.2.2014 23:13:39

já jsem naposledy vařil tak a už budu vařit vždycky tak :-) Funguje to parádně! Stará pračka a jedem :-)

Dida - Profil | Ne 23.2.2014 18:16:23

jo kyne to pěkně:-) ale exploze snad nehrozí:-)) to až ve vodě:-)

Dida - Profil | Ne 23.2.2014 18:04:50

kaly >> tu dávám sobě:-)

Čík - Profil | So 22.2.2014 16:29:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kaly - >> Pokud vařím kukuřici ve větším množství,tak to dělám v brutaru.Na menší množství mám starej prádelní hrnec cca 25litrů,kterej dám na sporák.Když mám kuku vařenou,tak jí ještě vařící smíchám s řepkou a nechám přikrytý v kýblech pěkně spařit.U vody požívám 12litrů hrnec na trojnožce.
jinak popátrej tady,brutar se dá sehnat kolem dvojky.
http://search.seznam.cz/?q=brutar+bazar+&sId=w-n0HY​Xkw8hHYWP-eLR-&sourceid=top&sgId=xiPI6xP0hvPBkePGQG​I_xhwozi-izSqNzS-aYGqNkw%3D%3D&oq=brutar+bazar+&aq=​-1&su=b

marmyš - Profil | Pá 21.2.2014 22:17:15

ufo 48 >> možná trefíš na měděný a můžeš hned pálit kořalku:-)