Plašení zvířat u vody. Bobři

Zdravím. Jak řešíte plašení bobrů ? Jezdim na sumce na jednu řeku a je tam spoustu bobrů, takže mi stále tahají kačenu a přejíždí šnůry. Zkoušel jsem svetýlka na špičky prutů a vystrčit nad vodu, ale bobři se vubec nebály. Jedině že bych stál u vody a praštil ho podběrakem po hlavě a měl bych klid ;-) ;-)

Neco čím si ryby nevyplašim, chytam u břehu ;-)
Autor diskuse: lota.lota - Profil , 13.2.2014 všeobecné - náčiní, doplňky
25 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nrover - Profil | Pá 14.2.2014 18:04:24

Plašit umí každý trumbera, ale neplašit, resp. chovat se v ( k ) přírodě slušně, resp. jako na návštěvě, to už dnes umí opravdu málokdo.

NPettar - Profil | Pá 14.2.2014 15:57:57

Bobry u vody zásadně neplaším, jen sedím a tiše koukám. Obzvláště pokud nejsou silně osrstěni a jsou třeba i pěkně upraveni. Když neberou, tak to vydržím koukat dost dlouho. Tudle jsem na něj koukal hodně zblízka, a ani kozičky nebyly špatné a ani majitelka se nijak neškaredila. Nevím, proč si sedla kvůli opalování tak blízko.

Nlota.lota - Profil | So 15.2.2014 10:39:59

:-)

Npreparátor - Profil | Pá 14.2.2014 18:31:19

Vy jste banda trubek, bobr (jestli to vůbec je bobr a né nutrie) vám tahá za splávky! Normální člověk by měl z takové návštěvy radost a vaše rady jsou malorážka, kámen a pod. Rybář jezdí na ryby i kvůli přírodě a klidu! Člověk co jezdí na ryby jen pro ryby a nebo aby tam mohl udělat co nejvíce škody, když má zrovna v pátek večer čas a přijel si ožrat držku k vodě, nemá co u vody vůbec co pohledávat!! Kdy už se naučíte brát přírodu komplet a né líbat jen ryby 20+.

Nretrívr - Profil | Pá 14.2.2014 18:10:32

rover >> Bude těžké lidi znova vychovat, nikdy bych nevěřil, že narušení rovnováhy ve výchově se bude pamatovat aspoň dvě generace, no v této republice se bojím o výsledek vůbec. Myslím, že o tom cosi vím.Jen málá poznámka. I za komančů se dali vychovávat lidé. Bylo to obtížné ale bylo to možné. O desítkách vím.Díky.....

NSiven Polní - Profil | So 15.2.2014 13:03:06

S&F - pescador >> No - tak Povodí - to je taky továrna na Absolutno...
A s tím bobřem ještě - přijde chráněný bobř k řece. Uhryzne keře, stromy. Dělá si hráz, sídlo. Přijde Povodí, a z té nádherné, regulacem spoutané, snadno kontrolovatelné a tudíž předvídatelné řeky (sarkasmus) ten bordel odstraní. Bobř se sebere a jde o strom či keř vedle. Taková koexistence se může opakovat do Aleluja.
A kdo je tady blbec?
Bobř - že chce přežít, a jinak to neumí, nebo člověk, který má všechny předpoklady k plánování a předvídání, má dar vynálezů rozmanitých technologií, ale bobře prostě posílá dál (a tu zrychlenou vodu mimochodem taky) ?. Otázka je to pouze řečnická.
Jako kecy o tom, jak je Povodí důležité a jak by nám bez něj bylo - bylo by nám jinak. Fajn, jsou tady místa, která se chránit před vodou už musí, protože generace nafoukaných projektantů a spekulantů s půdou to tak zařídily. A lidi jim skočili na špek a usadili se tam, OK...
Proč ovšem bují nové náspy a vznikají nové parcely na nivách, v době, kdy Němci praktikují a čeští teoretici by rádi praktikovali revitalizace (ne TY "revitalizace", kdy se řeka prohrne bagrem, prdnou tam cyklostezky a zasadí se túje) ?
Proč se rovná i ten zbytek nenarovnaných toků? Proč si lidi staví ty podělaný přízemní paneláky tam, kde jsou jakési zbytky přírody? Díky nim atraktivita prostředí vezme stejně za své a co jim zbude? Grilovačka pod hrází - fakt super, to je to, co je odlišuje od obyvatel sídlišť, jejich sen o "vlastním"...... Dřív nebo později budou vyplaveni, budou skuhrat. Povodí bude mít práci (tedy důvod k existenci), stavební firmy, betonáři a "bagristé" taktéž...
A do toho se tady motá bezprizorní bobř, protože někdo jiný měl zase jiný sen. Bezva.
A zemědělci, kteří měli taky sen, jiný sen - sen o půdě, o polích v nivách - ty budou příští generace proklínat za pofidérní "dědictví", protože ta úrodná půda se do rozlivových oblastí nedostala jejich přičiněním, nýbrž staletími práce vody. A teď se děje co - nic, pouze se čerpá to, co se tak dlouho hromadilo. Teď půdu a živiny posíláme do zahraničí - ale radost z toho patrně nemají.
Ani ne snad 150 let, a tohle všechno jsme dokázali. Můžeme na sebe být hrdí, neboť v tom pokračujeme...

NS&F - pescador - Profil | So 15.2.2014 11:23:24

Myslím si, že nebude to dlouho trvat a bobr jako takový bude povolen regulovat nebo škody tímto
hlodavcem napáchané začínají narůstat a to i v místech kde se prokazatelně ani v minlosti nikdy
nevyskytoval co potvrzují už mlčky i jeho ochránci .... Zvíře je to hezké což o to ale připadá mě, že už
je opravdu na některých místech na hranici únosnosti a bude pouze na člověku tohoto tvora
zregulovat poněvač mimo člověka a v přírodě vlka, mědvěda, rysa či pumu nemá přirozených
nepřátel.

Nnahodil - Profil | Pá 14.2.2014 20:39:42

Jsem stastnej, kdyz potkam jakekoliv zvire, ktere je v dobre kondici a at mi klidne vyplasi zivotni rybu, nevadi mi to. Proto k vode chodim....
Lepsi jak patra opilych vyrostku na protejsim brehu....

Nretrívr - Profil | Pá 14.2.2014 19:41:09

: vydrák >> Musím Ti dát plně za pravdu.Jsem s ochoten opravit i čísla má, na čísla Tvá.Bohužel, je to tak.Jen Tě uvedu na pravou míru v možnostech pedagogů.Pedagog nemá šanci již deset metrů od školy, natož v jiném prostředí.Tam vystupuje jako soukromá osoba, musí podat oznámení a jde o " civil". Mysli si o tom co chceš. Znám příklad dokonce ředitele, který na toto pravidlo dojel. Tím, že potkal žáka asi ve devě v noci a ve škole jej potrestal.Ano v tom žijeme. Věř, že po těch čtyřiceti letech ve škole z toho 21 letech jako ředitel o tom hodně vím.Bolí mne to vše do dnešní doby. Léčilo mne jen to, že jsem byl na malém městě a dělal jsem k tomu naplno sport.

Nrover - Profil | Pá 14.2.2014 18:43:40

retrívr >> Pocit, respekt, ...pohled ( nadhled ) na věc, ...osobujeme si právo, které nám "občas", nebo "právem druhého", jaksi nepatří. Jinak palec nahoru Pavle :-)

Nretrívr - Profil | Pá 14.2.2014 17:21:56

lota.lota - >> Protože se chovám u vody tak jak mám, tedy zcela nenápadně, vidím často bobry, které vidím rád, no tedy nová doba těm příjemným bobrům moc nepřeje.Ale někdy je to pěkná scenérie.Tak to by byla škoda plašit.Nakonec poplaší se sami, když dědka vidí. Nic víc, nic míň.

NHorda - Profil | Čt 13.2.2014 13:34:37

malorážka

NSiven Polní - Profil | So 15.2.2014 11:44:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

S&F - pescador - 15.2.2014 11:23:24 >> Hm, akorát ta pružnost odborníků a rozhodujících i výkonných orgánů je opět neuvěřitelná. Kde jsem to už jen viděl...
Já nevím, zajímalo by mě, jestli by takový "ochranář" nebo co to je šel pěstovat mrkvičku do lvího výběhu v ZOO - asi by mu to připadalo absurdní... Jenže právě my jsme si ze světa udělali ZOO - a zavřeli se do ní. Takže co třeba Lednicko - valtický areál - to není absurdní? Kulturní památka UNESCO, čili ohrada, která není připravena na bobře. Jak že to bylo s tou mrkví...?
A to, že někdo ty škody musí platit, i když jsou zbytečné a budou se opakovat - to je asi taky v poho.
Dřív se s tím lidi nepárali - co jim vadilo, vyhladili. Teď bych čekal citlivou nápravu, ale přichází co?
Opačný extrém.
Univerzity plodí sice mozky, ale ty mozky jsou velmi často pouze jednostranně zaměřeny.
Zemědělci, vodohospodáři, biologové, památkáři, architekti, zahradníci, dopravní stavby atd.
A tyhle obory a mozky si navzájem škodí. Zvířata jsou zde pouhá rukojmí, byť možná původně dobrých úmyslů. To je na tom to nejsmutnější.
Edit:
Já jsem jen polointeligent a řešení celé situace není v mé moci ani kompetenci (ani ve mých schopnostech). Bobře bych prostě někde ubral - a to klidně usmrcením. Ne že bych je sebral a odvezl jinam. Smrt je normální. Někteří pokrytci si to však nikdy nepřipustí.

Notoš - Profil | So 15.2.2014 10:35:46

...tady jsem přišel již pozdě...:-((

NSiven Polní - Profil | So 15.2.2014 10:30:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Bobř je možná fajn - ale když bude příroda svázaná civilizací, tak přece nemůže být udržitelný tento stav. Až se začnou bourat (nebo nechají spadnout) regulace a řeky budou tvořit nová ramena a nivy a krajina se bude formovat vlastními silami a logikou - pak ok, ať žije bobř.
Osobně jsem bobře nepotkal, ale na ramenech Moravy jsem viděl jeho dílo. Je tam například přírodní památka, která se (nejen díky bobrovi - ten to však urychluje) mění v páchnoucí břečku plnou bláta a listí. Je to celkem sranda, protože až zaniknou tato ramena, tak bobř půjde k rybníkům a k tokům. Vodaři a rybníkáři jim zatnou tipec (z "bezpečnostních důvodů"), a nebude tu ani bobř, ani jakási stará ramena (ta by ale zmizela stejně...).
Pokud bych někoho měl plašit a vzít klackem, tak by to patrně nebyl bobř...

Jinak co plaším, tak labutě - sice vláčím a klidně počkám, až přejedou, ale ony si myslí, že něco dostanou. Ne ode mne...

Notoš - Profil | So 15.2.2014 10:14:02

Kreja >> ...tady je ,,můj" oblíbený zdroj tekutin....:-))

Notoš - Profil | So 15.2.2014 10:03:30

Kreja >> ...mně to poradil jeden hooodně starý pán....taky rybář... chodil léta na jedno místo na Dyji a bečel, když viděl tu spoušť, kterou udělali bobři....tak jsme to tam ochcávali oba a pár stromů jsme zachránili....
PS.: a proto jsme tady všichni ,,vychcaní rybáři"....:-))

NKreja - Profil | So 15.2.2014 9:57:46

otoš >> no jo v Mikulově na to máš zdroje ale tady se pije převážně tvrdý to bych odjel na ryby z jara a vrátil se až na podzim...
jinak škoda že jsem to nevěděl dřív třeba bych nějaký strom zachránil

Notoš - Profil | So 15.2.2014 5:37:10

lota.lota >> ....říkám...stačí ochcávat strom a bobr ,,prchne"....zachránil jsem již několik pěkných stromů kolem Dyje....potřeboval bych ale větší močák....:-))

NSven - Profil | Pá 14.2.2014 20:45:02

nahodil >> mám to stejně, také na ryby nechodím jen kvůli rybám..

Nretrívr - Profil | Pá 14.2.2014 20:39:47

: vydrák >> Určitě. Navíc Ti mohu napsat s plným svědomým, že děti se daly vychovávat i za sociku. Víš, jezdil jsem na soustředění pod hlavičkou pionýrských táborů, nic lepšího nebylo, jen jsme měli super vedoucí, která to pokryla.Jsou z toho dodnes reprezentanti a rovní lidé.Jsi zase u toho, že vše bylo, je a bude o lidech.

Nretrívr - Profil | Pá 14.2.2014 20:33:05

: vydrák >> No to je jasný, sami poznaj, naše pomoc je velmi beznadějná, to je vždy jasné po létech.Dokud mi to ten kámoš nenapsal, to byl totální atikomouš, tak jsem si to plně neuvědomil. Pak to zlomily prachy do všeho možného, než do dětí.Školství má tolik peněz, že v dobré vůli a zrušení tisíců poraden, celoživotního vzdělávání a podobných hovadin nebude vědět co s penězma.To se ale ke kantorům a dětem nedostane. Ó, jak smutné, pro mne zvlášť, dělal jsem v tom celý život.

N: vydrák - Profil | Pá 14.2.2014 18:40:28

retrívr >> Zdravím Tě.
Za komančů bylo vychováno mnoho slušných lidí.Ne desítky,ale tisíce.
Ovšem z dnešní doby si nejsem zas tak moc jistej.

Nedávno jsem vezl dceru na školní ples.Čekal jsem na ní a tak jsem si krátil chvilku ve výčepu.
Výčep byl plný vycházejících žáků kteří tam v klídku pokuřovali.A to i za přítomnosti ředitelky a ostatního školskýho personálu,kteří tudy procházeli.

Já nevycházel z údivu!:-)

Nrover - Profil | Pá 14.2.2014 18:22:49

retrívr >> Ta stará, poctivá škola chybí, ...velké iluze si nedělám, těžko vysvětlovat, že i "zvíře" má svůj domov. Je to málo, ale přesto hodně, na dnešní dobu ...

NRavachol - Profil | Pá 14.2.2014 15:25:56

Saimon >> fakt máš ještě pořád pocit že jsou schopní lidi přírodu efektivně regulovat aniž by udělali víc škody než užitku?to mi rekni jakyho prirozenyho predatora takovej bobr má? vlka kterej ho prekvapí na pastvě??? no neblázni :))) Fakt jsem nezaznamenal že by se někde přemnožily nějaký zvířata který do tý krajiny patřej a pak tam dělali zásadní škody - nebo škody srovnatelný s činností člověka. Mě osobně bobr nikterak neškodí.(neberu když je tam vysadil človek jak kraliky do australie)

NRavachol - Profil | Pá 14.2.2014 15:00:56

slušný - ještě plašit zvířata u vody v jejich prostředí kvůli tomu že si chci chvíli zachytat...občas na mrku fakt nechápu...