Petice proti bobru evropskému .

Byli byste pro aby byl Bobr vyškrtnut ze seznamu ohrožených druhů ?
Jste ochotní pomoci s organizací petice ?
Nenechme to zajít tak daleko jako s Kormoránem a pojďme zkusit něco uděla.
Vkládejte fotky z vašeho okolí po řádění Bobra .
Autor diskuse: Makrelobíjec - Profil , 11.4.2013 všeobecné - ostatní

Podepíšete ?

A) Ano40%

B) Ne20%

C) Tady lze podepisovat ,ale má to pouze symbolickej význam.http://www.petice24.com/petice_za_vyazeni_bobra_evropskeho_ze_seznamu_ohroenych_druh40%

D) Aby měla petice nějakou váhu tak musí být vlastnoručně podepsaná . Kdo chce at mi napíše do sz svůj mejl a já mu zašlu formulář k vytisknutí .Petici pak zašlete na uvedenou adresu .0%

Od 19.11.2013 hlasovalo 5 čtenářů.

Miras - Profil | Po 15.4.2013 14:40:37

Tak pod to se podepíšu:-)

vahaj - Profil | Ne 12.5.2013 15:23:18

: vydrák >>

(o)_(o) - Profil | Pá 12.4.2013 11:40:25

gregyn >> Fór je v tom, že Bobr žádné nevratné škody v ekosystému nepáchá. Naopak vrací člověkem způsobené škody v ekosystému zpět do původního stavu. Ať se to někomu líbí nebo ne, prostě tak to je.

Soulfish - Profil | Pá 12.4.2013 12:13:58

Makrelobíjec - >> existuje odhad, že je na planetě Zemi 7 000 000 000 lidí - za posledních pár desetiletí jejich počet vzrostl mockrát - není lepší zakročit rovnou a vyvarovat se tak problémů v budoucnu? Je to totiž největší ničitel všech typů životního prostředí a přirozené nepřátele dávno nemá.

Hellfish - Profil | Ne 26.5.2013 23:48:56

Mám tady nějaký fotky, ale manželka nesouhlasí :-)))...bobr je kámoš.

vahaj - Profil | Po 15.4.2013 19:23:37

Anýzový dědek >>

Anýzový dědek - Profil | Po 15.4.2013 18:59:43

vahaj >> trochu humoru na toto téma...-)))

Makrelobíjec - Profil | Po 27.5.2013 17:24:29

Zvláštní jak každej remcá a nikdo nenavrhl jiný řešení :) keci o tom ,že člověk je to nejhorší co je to je sice pravda ,ale jak se vám teda stakovim pocitem žije ? Proč se teda neodprásknete když tolik škodíte přírodě .
Kvůli kormošovi to se každej mohl posrat ,ale bobr ten je kámoš :)
Tak jaký navrhujete řešení ???
Co 2km řeky bobří familie hráze rozvrtany stromi pokácený a odvežený .
Vlk nikde medvěd taky vnedohlednu .
Chci odvás konkrétní řešení a né žádný keci .

Palusko - Profil | Pá 12.4.2013 14:26:22

Makrelobíjec >> keby nebolo cloveka nie su ziadne ohrozene druhy ani ziadne premnozene druhy, vyvoj by sa uberal prirodzenou evoluciou. Chod sa pozriet do amazonskej dzungle, rovnikovej afriky alebo ruskej tajgy, toto su este zachovane povodne biotopy, kde kazde stvorenie bojuje o prezitie, aj clovek. A tak by to podla zakonov prirody malo byt. Vecsinu sveta uz vsak clovek znasilnil a chce aby vsetko bolo tak ako to vyhovuje len jemu. A ked si nejaky bobor zacne stavat svoju hradzu alebo vydra zozere ryby ktoru by inak zozral clovek, tak ich oboch vyhubi, ak nahodou dovtedy neskapu zo znecisteneho prostredia same.

FOUSATEJ HAT - Profil | Ne 26.5.2013 16:18:06

Osobně si myslim že lidi už toho posrali dost, a nemeli se nikdy do nějakejch takovej ekšparimentů pouštět. když jsme tu nebyli, respektive běhali po světě jako opičáci tak to v přírodě špapalo normálně, Osobně se děsně bavim když někde nějací pitomci vášnivě debatujou co by bylo nejlepší. Podle mě asi to. kdyby lidstvo vychcípalo a příroda si to nějak srovnala zase sama :-)

otoš - Profil | Ne 26.5.2013 15:58:49

...naši předci věděli proč vyhubili bobra...stejně tak vybili tygra , lva a medvěda...je to logické. Prohrál boj o teritorium, které dnes patří lidem.... A opět ho vysazovat? OK....vypustíme do lesů tygry, lvy medvědy.... To bude paráda....
PS.:Takový to byl krásný strom....

mastrof - Profil | Ne 26.5.2013 15:05:47

Makrelobíjec >> s..ou mě spíš lidi jako jsi ty.

vahaj - Profil | Ne 26.5.2013 15:05:02

A Bůh sestoupil na Zemi.

mastrof - Profil | Ne 26.5.2013 14:56:52

mě osobně příjde že si příroda poradí i bez nás. bobr se dá chápat jako protikormorání opatření, ryby se schovaj v těch poraženejch stromech a kormorán bude mít o poznání těžší se k těm rybám dostat.
jestli něco či někoho regulovat tak homo sapiens, obzvlášť takové týpky co organizují petice na genocidu živočichů, kteří mají minimálně stejné právo na život jako oni sami.

: vydrák - Profil | Ne 12.5.2013 9:38:10

vahaj >> Jsem stále toho názoru,že největší škody na přírodě páchá člověk.
Zdaleka předčí kormorána,bobra i vydru.Zdaleka!!

Též Vás pozdravuji pane docente a přeji krásný den :-))

AntonM - Profil | St 8.5.2013 20:15:41

Zase jeden co chce poroučet " větru a dešti" .

Jdu zvracet z té lidské nabubřelosti a hlouposti.

Dneska už se do všeho montuje "kdejakej vandrák".

Ach jo.

Kuja - Profil | Pá 19.4.2013 17:02:31

Zdarec všichni ,tušíte proč má bobr placaté vocas................aby mu ho mohli vyko´řit kačeny :-DD

vahaj - Profil | Út 16.4.2013 13:07:10

Makrelobíjec >> Budfu ti oponovat. Vodu v baráku jsem měl, ale ne díky bobrovi, ale díky činnosti lidí. A za tohle může také bobr??? To mě štve víc, než pár stromů, které bobr pokácí.

vahaj - Profil | Po 15.4.2013 18:50:13

Nejenom blboun nejapný...

Není žádným tajemstvím, že díky zhoubné činnosti člověka a jeho bezohlednému přístupu k přírodě zmizela z naší planety zejména v posledních dvou stoletích celá řada živočišných i rostlinných druhů, a ještě mnohem víc se jich ocitlo až na samé hranici vyhubení. Odnepaměti se zvířata lovila pro maso. Ale díky invazivní a destruktivní povaze člověka se stavy zvířat začaly hrozivě snižovat zejména po rozvoji mořeplavby a vynálezu střelných zbraní. Není tedy divu, že vyhubených zvířat neustále přibývá a tempo vymírání se hrozivě zrychluje. Zejména v posledních několika desetiletích začíná znepokojivě přibývat zvířat, jímž hrozí bezprostřední vyhubení. Z toho důvodu přináší tzv. „Červený seznam“ (IUCN - Světový svaz ochrany přírody) pravidelně aktualizovaný soupis nejvíce ohrožených druhů, který se bohužel rok od roku rozrůstá. Ze statistických tabulek na jejich internetové adrese: http://www.iucnredlist.org se lze například dočíst, že jenom od r. 1600 bylo zcela vyhubeno přes 600 živočišných druhů a další desítky přežívají jen v lidské péči. Nejvíce ohrožených druhů se vyskytuje v tropech, zejména na ostrovech. Proto jsou nejvíc ohroženy především endemické ostrovní populace, které vzhledem k absenci autochtonních predátorů většinou nemají žádný únikový reflex, a jsou tak mimořádně zranitelné. Pro většinu současných živočichů je největším problémem lidská populační exploze, degradace přirozených biotopů, globální znečištění planety a introdukce nepůvodních druhů, jako jsou prasata, kozy, králíci, kočky, psi, promyky a myšovití hlodavci. Vymizení druhu však nemusí nastat jenom vinou člověka; malou izolovanou populaci může nečekaně zničit i přírodní katastrofa, jako je například výbuch sopky, hurikán nebo dokonce epidemie choroby. Ušetřeny však nejsou ani kontinentální druhy, které kromě zhoršujícího se životního prostředí a ničení biotopů ohrožují pytláci, lovci trofejí a nelegální obchodníci se zvířaty.

Zdroj : http://www.volny.cz/richardhorcic/clanky/Blboun/nej​enom%20blboun.htm

MAXXSKATER - Profil | Po 15.4.2013 14:29:19

Ožehavé téma ... Ono každej bude klikat na "nepodepíšu", dokud se to nebude týkat přímo jeho - třeba věcí ... To je taková naše lidská vlastnost, že dokud to neškodí přímo mně, tak mi to je vlastně tak nějak jedno.

Makrelobíjec - Profil | Po 15.4.2013 13:50:29

Když si to tady tak čtu ,jistě máte pravdu ,že bude nutné si zehnat co nejvíce informací atd . stím souhlasím . Bobr se chová jistě přirozeně .Kdo ve svém okolí nemá Bobry tak to asi nedokáže pochopit co se může vše stát .Nepřeji vám to .ale do 10 let je budete mít i u vás na hajzlu pokud se nebudou smět redukovat .
Jak tady někdo psal ,že se Bobr nemůže přemnožit na určitým úseku to má pravdu , staří vyženou mladé a ti se usadí jinde .Pokud už jsou místa obsazená jinými Bobry tak vypukne boj na život a na smrt . Stromy co pokácí Bobr padnou do vody určitě je to pro ryby + Toto může vše fungovat přirozenou cestou ,ale jen tam kde nevládne člověk a nechrání svůj majetek .
Pošahaní ochránci převáží Bobry od tam kde škodí na jiné místo a tím škodí ještě víc , protože by se tam Bobr v životě přirozenou cestou nedostal .
Stromy kácí kvůli větvým ,aby se dostal k potravě ,jenže povodí mu strom okamžitě odveze a ještě zničí kolem veškerej porost aby se k poškozenýmu stromu dostalo. Výsledek bude takovej ,že za pár let nebudou kolem vody žádný stromy a ani ti bobři nebudou mít co žrát .
A my rybáři si pak budem moc sednout akorát tak na kamenou sypanou hráz to bude paráda .
Bobří nory jsou velmi nebezpečné poškozují hráze a mohou způsobit povodně .

Keci o nějaké přirozenosti ,že by to tak mělo být a nic stím nedělat no ... to de krásně vidět u cigošů . Proč je nenecháte napokoji ??? Nic špatnýho nedělaj jen se chovaj přirozeně jejich chování je pro ně naprosto přirozené a vy jim ho pořád chcete upírat :)

Jediný řešení je nemít Bobra tam kde může člověku nejvíc škodit a chránit ho tam kde nikomu nevadí .

galinek - Profil | Ne 14.4.2013 16:15:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dnešní fotka z okolí Břeclavi

(o)_(o) - Profil | Pá 12.4.2013 11:55:18

gregyn >> Podél Labe taky máme zničenej břeh od cyklostezky a co naděláme? Teď už nic. Zlatej Bobr:-)

bobesbob - Profil | Pá 12.4.2013 11:11:54

nechapu jak muže někdo přemyšlet nad takovou petici,z meho pohledu budmě radi že se nam řeky na severni moravě čisti a vraceji se tito puvodní obyvatele zpět bobr,vydra a dokonce jsem zahledl i raky.Kormoran naděla svou paseku ale ten si myslim je na jinem stupni utoči v hejnech a škody jsou velke kdežto bobr uděla vic dobreho na řekach než zpusobi škod!Jednoznačně proti!

gregyn - Profil | Čt 11.4.2013 20:06:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím všecky, všecky rybáře,nerybáře a milovníky přírody. Kolega má naprostou pravdu, poněvadž pokud to opravdu necháme zajít tak daleko jako z kormoránem a volavkou, tak celá jížní Morava dopadne stejně nedobře jako její severní soused. My na severu jsme jen nečinně přihlíželi jak nám tito dva opeřenci plundrují vodu a teď nám zbyly jenom oči pro pláč. Prakticky celá Bečva je bez života a můžu zodpovědně říct, že si za to z velké části můžeme my sami rybáři. Naše vedení se nepostaralo naprosto o nic a z nás se stalo stádo ovcí následujících neschopné berany. V žádném případě bych si nepřál, aby byla tato zvířata masově vybíjena, ale v každém případě při jejich přemnožení nám rybářům vznikají absolutně nenahraditelné škody, a to jak na pstruhových, tak i mimopstruhových revírech. Myslím si, že otázka bobrů by se měla řešit dřív, než nastane situace podobná té naší. Doufám že tahle výzva nenechá nikoho chladným a začnem konečně za naše řeky bojovat. Souhlasím s názorem kolegy Makrelobíjce a ve všem ho plně podporuju.

Rubi Spito - Profil | Po 27.5.2013 0:48:33

Zvláštní jak člověk jako tvor všechno zaneřádí zničí a zlikviduje a nakonec nechá zlikvidovat tvory co tady byli dřív jak celá naše slavná rasa. Mi zasloužíme vyhubit i bez petice.

gregyn - Profil | Ne 26.5.2013 20:45:44

Čau Petře,sice jsem se zařekl,že do této diskuze nebudu vstupovat,ale po přečtení některých článků od několika despotických choleriků,kteří zřejmě žijí na stromech,živí se kořínkama,ohen získávají s hořícího stromu,který zapálil blesk,pobíhají po ulicích v rouchu Adamově,nepoužívají žádných výdobytků moderní doby nejspíš ani nemají žádné potomky,protože všechno lidské i lidstvo samotné absolutně zatracují a propagují tady nesmyslný populismus tak si myslím,že máš naprostou pravdu a petice,kterou dáváš dohromady je ku prospěchu jak člověku tak přírodě.Těch prudilů co jen urážej a prskaj síru na všechno a na všechny(a sami nic krom keců u piva nedělají) si nevšímej.

Makrelobíjec - Profil | Ne 26.5.2013 15:27:43

bart.bm >> zničil revíry které naštěvuji a narušuje hráze které chrání naše město .
Sttromi kolem řeky nevysazuji se to snad ani nesmí .Sad co mám tak ten jsem si zabezpečil a kdyby mě to bobr pokousal tak to by byla moje blbost .
Bobr + člověk moc dohromady nejde . Bobr pokácí strom povodí ho odstraní aby nedocházelo k ucpání koryta . A tak to de pořád dokola . Výsledek ? Žádný stromi a pak ani žádnej bobr .
Když strom nebo hráz lidi neodstraní tak všichni nadávaj ,že se to může rozvodni . Tak co teda ? Přestěhujem město ? Žačnem střílet lidi ?
Co uděláš vlítnou na tebe komáři serou tě zabiješ je ,Máš klíště zabiješ ho proč je nenecháš žít ? Je jich moc nebo málo ? Takhle se můžem bavit pořád dokola a každej bude mít tu svou pravdu .
Už jsem to tady jednou psal co máte proti naší menšině se prostě chovaj přirozeně .

Makrelobíjec - Profil | Ne 26.5.2013 15:11:56

vahaj >> co ty o mě víš :) tolik peněz co jsem dal na pomoc lidem ze zdravotním postižením si asi ani neumíš představit .

Je to jednoduchý podepíšu nebo ne tečka .

Makrelobíjec - Profil | Ne 26.5.2013 15:08:01

bart.bm >> vždy bude záležet na tom kdo je na vrcholu řetězce .
Tvůj názor ti neberu mě prostě bobr vadí a nechci aby byl nadále 100%ˇchráněn . Nikdo tě nenutí to podepsat a nebo si založ svoji petici aby bobr zůstal chráněn .

bart.bm - Profil | Ne 26.5.2013 14:59:28

Makrelobíjec >> bobr tu byl odjakživa jen lidé si vše pletou s tím že je to jejich a chovají se jak zvěrstvo a kdo stanovil čeho je moc a čeho je málo??nemyslíš že cca 9miliard lidí na světě nebo kolik nás je je málo?a taky bez přirozených nepřátel a přírůstky.

Makrelobíjec - Profil | Ne 26.5.2013 14:50:37

bart.bm >> tak určitě nevadí jen mě si přečti ty články ,že stoho lidi zrovna nekvetou .
To víš ,že by bobr kdyby mohl tak by nás postřílel všechny . Aj mezi těma bobrama by se pak říkalo no kdyby člověk mohl tak by nás taky střílel :)
Není důvod chránit něco čeho je už prostě moc . Nebo myslíš ,že 4500ks je málo bez přirozených nepřátel a ročními přírůstky 2-5ks ročně od jedné samice .

Makrelobíjec - Profil | So 18.5.2013 17:21:19

článek z 8,5.2013 první vyjímka je na světě a bude se utrácet .
http://www.denik.cz/zlinsky-kraj/brezolupy-unikat-v​-podobe-bobri-vyjimky-20130523-i63n.html

Petice bude co nevidět na světě . Obeslal jsem několik obcí kde maj největší problémy a všichni byli velice potěšeni .

S&F - pescador - Profil | Ne 12.5.2013 8:29:02

Osobně si myslím,že jednou k vyškrtnutí ze seznamu ohrožených druhů dojde tač či tak. Bobr se rozšířil i do oblastí kde nikdy ani historicky nebyl a páchá tam dost i velké škody. Je to dáno ale tím,že když chce přežít tak mu nic jiného nezbývá. Někteří ochranáři v tomto směru mají asi zatemněno ....
Škoda,že geneticky nejde zpět vychovat třeba šavlozubý tygr a vrátit jej zpět do volné přírody.Však tady kdysi také žil ....
Ono se v tomto směru asi nic jiného nedá říct nebo i v rybáření se vysazují do vod nepůvodní ryby do míst kde nemají co dělat a jsou pro ně naprosto nevhodné. Vždy to bude ale na úkor něčeho a většinou to odnesou původní obyvatelé (reofilní druhy)

Makrelobíjec - Profil | So 11.5.2013 22:35:26

článek z roku 2004 vypadáto ,že jim to kapánek nevyšlo :) v Brně jim určitě poděkovali :)
http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bobri-se-​z-lednice-prestehuji
Bobr v lednici je vesele dál :)

Makrelobíjec - Profil | Čt 9.5.2013 21:16:17

terminator >> :) taky to mohl bejt můj králík co mi zdrhl ten taky všechno ohlodal .

Zlejšek - Profil | St 17.4.2013 18:52:17

Budu li moci bobra lovit a žrát, klidně ať se z ohrožených druhů vyjme. Pro svůj šupinatý ocas byl ve středověku považován částečně za rybu a baštěn jako postní jídlo, takže, budeme li mu říkat trochuryba, mohl by se tak trochu lovit v rámci povolenky k lovu ryb. Myslím, že takovouhle zdolávačku ještě nikdo z nás nezažil:-) Akorát prej potvora dost kouše, takže gaf a montpáka by asi byly nutnost:-)

P!F - Profil | St 17.4.2013 14:26:35

Nechapem, preco 56% ludi hlasuje za zotrvanie Bobra medzi ohrozenymi druhmi, ked davno ohrozeny nie je, skorej miestami premnozeny. Vynatie Bobrov z ohrozenych druhov na ich populaciu bude mat nulovy vplyv, tak co blbnete...

Šámik - Profil | Út 16.4.2013 15:59:15

Nevím u nás bobry nemáme,ale je možné,že jsou někde přemnožený a kdyby přece jen dostali ,na starosti regulaci myslivci,tak by platily akorát zpusobené škody,jako u nás.Týpek si vysázel v lese stromky,jistě byla nějaká dotace a hájený Daněk mu je okousal a místní sdružení musí zaplatit 150 tis.

Šámik - Profil | Út 16.4.2013 15:39:59

A v Bělorusku prej prokousnul bobr rybářovi tepnu.Nechlastejte na rybách nebo přijde bobr.

Modrák - Profil | Út 16.4.2013 13:18:25

Makrelobíjec - >> Vážený pane kolego, domnívám se, že žijete v bludu. Zásadní problém pro přirozenou funkci ekosystému tvoří člověk a nikoliv bobr. Takže, co to vzít za druhý konec?

Byl byste pro, aby nebyl člověk považován za hájený druh?
Jste ochoten pomoci s organizací petice?
Nenechte to zajít tak daleko jako s kormoránem a pojďte zkusit něco udělat!
Vkládejte fotky z vašeho okolí po řádění člověka.

BTW: Nepodepíšu.

vahaj - Profil | Po 15.4.2013 16:22:41

gregyn >> Dříve, když byl nějaký problém, příroda si ho vyřešila sama a po svém. To jenom člověk má pořád tendenci něco měnit, řešit, předělávat a tím i ničit. A příroda nám to vrací, viz povodně v roce 2002 (mluvím o Labi, u kterého bydlím). Už jsem to tady zmiňoval, ale na druhém břehu Labe slavnostně vybudovali cyklostezku a stavbě padly téměř všechny stromy, které tu velkou povodeň přežily. A jinde to určitě nebude jiné. Většina řek a potoků už je tak zabetonovaná, že do původního stavu se to již nedá vrátit.
S pasáží o rybaření souhlasím v plném rozsahu, ale nemyslím si, že zrovna bobr je to zvíře, které by nám v rybaření bránilo a znemožnilo nám ho.
Určitě jsem tady nikoho neurážel. Jako jediný příměr jsem použil Koniáše.Ale pravdou je, že zde padlo několik vět, které silně zavání rasizmem. To je ale věc toho, kdo je použil.

Denny - Profil | Po 15.4.2013 15:15:01

Samozdrejme jsem kliknul na nepodepisu.Ja vim,ze nekde mohou byt a jiste uz jsou problemy s jejich vyskytem,ale jeste jsem nikde a nikdy nevidel treba petici proti regulaci vod.Ten bobr do prirody patri,je to puvodni druh a je jen na cloveku,jak se s tim vyrovna.Nekoukejme na to jen z rybarskeho pohledu.Je me jasne,ze jsou lokality,kde bude bobri rodinka nevitany host a dokazu pochopit,ze skody,ktere dokaze napachat,muzou byt znacne.Na druhou stranu,lidska cinnost kolem vod,vcetne kaceni stromu je mnohem horsi.Tam ,kde si bobr postavi hraz nebo nataha stromy a vetve do vody, se vzdycky drzely ryby.Po cinnosti cloveka je to vetsinou pravy opak.
Mnohem vetsi skudce je treba americky norek,ten opravdu na rozdil od bobra ryby likviduje,nehlede na to,ze v ceske prirode nema co delat.Dost dobre si ani nedokazu predstavit,jakym zpusobem by se mel bobr redukovat.V drivejsich dobach se v cechach mohl lovit a mel i sve prirozene nepratele. Rad bych si tady precetl nejaky solidni navrh,jak by si to nekteri z vas predstavovali.

Makrelobíjec - Profil | Po 15.4.2013 15:11:51

Stát ze zákona zatím nahrazuje škody po bobrech na lesních porostech a na nesklizených polních plodinách. Širší legislativní koncepce, jak se s přibývajícími bobry v českých řekách a rybnících vyrovnat, se zatím chystá.
Viz. článek
http://www.tyden.cz/rubriky/relax/zvirata/bobri-se-​priblizili-ku-praze-padaji-stromy_258497.html

Best Carp - Profil | Ne 14.4.2013 22:26:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jen mě udivuje že momentálně 42% rybářu by takovou petici a tím asi taky jidinné normální řešení proti bobru evropskému nepodepsalo .... Přál bych všem takovým rybářům ochráncům" mít takovou vydrancovanou pstruhovku co je u nás na valašsku. Jistě že za to že tu nejsou ryby nemůžou jen bobři,kormoráni atd. ale taky úpravy toků a tím pádem i nedostatek přirozených úkrytů pro rybu. Nicméně časem se toho že tu nebudou tak přemnoženi dočkáme protože vyžerou i ten zbytek ryb a potáhnou jinde. Na potočáka se už podíváme max. na fotce . Prostě všeho moc škodí. At´to jezdííí zdar

šumava - Profil | Ne 14.4.2013 12:42:55

Makrelobíjec >> já nenavrhuji nic, snad pouze to, že neškodí si o věcech získávat co nejvíce informací z různých zdrojů, je jich víc než dost a pak jenom připomenout že žádné jednoduché řešení neexistuje a to neplatí zdaleka jen o bobrovi.
jo a zahradu, aby ji nezničil bobr, je třeba když už se s tou zahradou seru do bezprostřední blízkosti vodního toku oplotit či alespoň pletivem zabezpečit stromky. V dobách než jsme takové běžné zvíře jako je zajíc dostali na pokraj vyhynutí to vědělo každé dítě.

lada78 - Profil | So 13.4.2013 12:24:48

gregyn >> no-myslel jsem to tak,že bobr je teritoriální tvor. Když mláďata odrostou,staří je vyženou a ti si musí hledat nové teritorium. Proto se tak rychle šíří. Stejné je to třeba s medvědy. Bobr se prostě přemnožit nemůže,to je dané přírodou.

Palusko - Profil | Pá 12.4.2013 19:12:36

gregyn >> to ze nema co zrat a nasledne sa nepremnozuje sa vola prirodzena regulacia, tj priroda sa dostala do rovnovahy... v podstate to znaci ze preziju len povodne druhy a zdrave jedince ktore vydra ma len malu sancu chytit. Takisto u vydry preziju len tie najsilnejsie jedince a tam kde maju dostatok prirodzenej potravy ktora sa zvlada reprodukovat do takeho mnozstva aby bolo vsetko v rovnovahe. Bud si isty ze keby v jednom momente zmizlo vsetko ludstvo, priroda to zariadi tak ze do cca 10000 rokov sa cely svet dostane do rovnovahy, co je z geologickeho hladiska zanedbatelna doba.

Sintrix - Profil | Pá 12.4.2013 14:35:51

Tohle jsem našel na netu : http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/298847-na-r​ybare-zautocil-bobr-a-prehryzl-mu-tepnu-muz-na-mist​e-vykrvacel.html
I když s tématem nesouvisí. Já jsem pro regulaci, nikoli vymýcení, bobra.

freddys - Profil | Pá 12.4.2013 14:27:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

gregyn >> Vždyť já tady taky celou dobu píšu, že je to o dialogu. To je rozumný řešení. Ten kdo tam žije má svůj, samozřejmě velmi subjektivní (což neznamená špatný, ale ovšem ani správný) názor. Naopak není odborník může mít zase až moc nadhledu. Dobré to spojit, samo to nefunguje ani z jedné strany. A to, že není odborník, jako odborník je jasné. Ne všichni to jsou úředníčci z Prahy co celý život sedí na zadnici v kanclu. A naše pseudo-ochranáře radši neřešit, to máš pravdu.

šumava - Profil | Pá 12.4.2013 13:42:06

gregyn >> chtěl jsem ty, co to zajímá nasměrovat k přečtení odborného a přesto i pro laika jakým jsem i já zcela srozumitelného dokumentu, řešícího výskyt bobra v komplexních souvislostech způsoby ochrany, kde, kde ne, proč ...atd. Předešlo by se zde nikam nevedoucím debatám které dřív nebo později přejdou k osobním urážkám a ještě by se kdo má zájem dozvěděl spoustu zajímavých věcí. Pokud nemáte zájem (mn. č. ne vykání) je možno samozřejmě setrvat v mikrokosmu MRKu a dokola se dohadovat o věcech které jsou vcelku známé. Je to každého volba.
P.S. říci o někom že o něčem ví kulové, není v případě pravdivého tvrzení urážka, ale pouhé konstatování.:-)

kakr - Profil | Pá 12.4.2013 13:05:37

Makrelobíjec >>
Organizovat petici proti bobrovi má asi takový význam jako obléknout mrtvému zimník, aby mu nebyla zima....

Makrelobíjec - Profil | Pá 12.4.2013 12:41:58

vahaj >> co teda navrhuješ ? Město kde bydlím je hned u řeky máme tady cca 50ks Bobra . Všude kolem řeky byli stromy mizí velkou rychlostí . Hráze navrtaný co ted ? Peníze na obnovu samozřejmě nejsou .
Navrhuju vyvraždit lid ve městě včetně mě a Bobr může vesele žít :)

GeoG - Profil | Pá 12.4.2013 12:41:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je zpracován program na ochranu bobra, podle kterého bude republika rozdělana na tři zony.
Zona A- bobr zde bude žít přirozeně a člověk ho nebude smět nijak omezovat (oblast Jižní moravy, část toku řeky Labe a Litovelské Pomoraví, kde byl v 90. letech reintrodukován)
Zona B- většina republiky, počtybobra se budou moct určitým způsobem redukovat
Zona C: snaha potlačit bobra uplně (celý Jihočeský kraj- dosud se zde bobr vyskytuje minimálně, ale kdyby se rozšířil začal by způsobovat velké škody ucpáváním odtoků rybníků).

vahaj - Profil | Pá 12.4.2013 12:31:27

Bobr škodí tím, že se vyskytuje v svém přirozeném prostředí, kam se začíná vracet po úplném vyhubení a chová se přirozeně? Na území ČR byl již jednou vyhuben, a to na přelomu 18. a 19. století a byl vyhuben lidmi. Kolik živočišných a rostlinných druhů ze světa již zmizelo a činností lidí i nadále bude mizet? A vy tu pořádáte hon na bobra.
Nejsem zelenej ani jejich příznivec. Zelené považuji uza skupinu, kterou spojuje láska k úsporné žárovce.

GeoG - Profil | Pá 12.4.2013 12:25:48

Jsem pro nechat všechny řeky vykácet a zregulovat, stanou se pro bobra neobyvatelné a bude po problému :-)

Makrelobíjec - Profil | Pá 12.4.2013 12:21:37

JBpivosaj >> cca do měsíce to bude připraveno .

jurasoft - Profil | Pá 12.4.2013 11:47:35

Hmmmm, bobr sice do přírody patří ale v dnešní době a u nás v česku pro některé živočichy místo není. Není tak aby neobtěžoval lidi. Nejsme v takové přírodě kdy řeka dlouhá stovky kilometrů a kolem ní žádný dům, silnice apok. Pro bobry a vodohospodáře bych měl radu..nevím co by pomohlo jako postřik ale věřím že lidské chcánky nechající pár dní odstát a nastříkané na kměny stromů by té chodící kožešině asi nechutnali..aspoň já bych to takto v první řadě řešil kdybych měl místo které by mi patřilo a tenhle límec by mi ho ničil...

šumava - Profil | Pá 12.4.2013 11:18:37

gregyn >> prosím specifikuj jaké nenahraditelné škody způsobují rybářům bobří? Žerou ryby, ničí jim úkryty, narovnávají koryta řek ? nebo nějakému Edovi co si zasadil jabloně až do řeky a byl už línej si je alespoň omotat pletivem , okousali stromek? Opravdu mne to zajímá.

bart.bm - Profil | Pá 12.4.2013 11:03:47

gregyn >> sám jsem ze severní moravy a nejvíce plundrují vody nenažraní rybáři proč to neříct rovnou.Ano je pravda že k devastaci vod přispěli i tito živočichové ale Volavku bych do toho netahal ta zas tak moc neuloví a živí se i jinými živočichy než jen rybami.to už rovnou můžeš sem napsat i ondatry protože si dělají v březích nory a pomáhají tím erodovat.

šmudla007 - Profil | Pá 12.4.2013 11:03:02

Ohledně chránění bobra vydry volavky kormorána mám takový názor: že je nutné zrušit jejich celoplošnou ochranu a změnit ji na lokální ochranu:
čili vyjmenovat lokality kde bobr vydra volavka kormorán nedělají škody a kde mají dostatečný prostor pro život(například velké řeky nádrže)... a všude jinde mimo tato uzemí to bude normální lovná zvěř pro odlovování expandujících jedinců z chráněných území.
Pro odstřel nebude nutné žádné vyjímky ze zákona atd a i se to bude jednodušeji hlídat(nebute to třeba hlídat po celé ČR.. ale jen lokálně).
Bobr jako takový rybám neškodí, naopak podporuje zvýšení hladiny spodní vody stavbou hrází a rybám pomáhá zvětšením životního prostoru. Spadlé dřevo ve vodě pokud neostraňuje aktivně povodí pomáhá návratu koryt do přirozeného stavu, lichoběžníkové vybagrované koryto je pro kormorány prostřený stůl.