Byli byste pro aby se do revírů přestal vysazovat kapr v tržní velikosti jako dosud a ušetřené peníze by byly použity na reofilní ryby?

Prostě místo kapra 45cm na 14dní mít ve vodě plotice, perlíny, cejny, cejnky, podoustve, ostroretky, líny, jelce, okouny, ježdíky atd..a v primerenem množství kapry K1..

odpovedi prosím ano/ne s vasim oduvodnenim.
napadaní a urazky, prispevky mimo tema smažu
Autor diskuse: Pavouk‌ - Profil , 1.3.2013 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Byli byste pro aby se do revírů přestal vysazovat kapr v tržní velikosti jako dosud a ušetřené peníze by byly použity na reofilní ryby?

A) Ano64%

B) Ne36%

Od 1.3.2013 hlasovalo 338 čtenářů.

u.x.a. - Profil | So 2.3.2013 19:51:39

kapr by se neměl vysazovat vůbec,spousta lidí by si nebrala povolenku a u vody by bylo zase krásně,jenže to se nestane ani ve snu:-((

Barbusek - Profil | So 2.3.2013 20:05:33

byl bych pro sypání kapřů min 70 cm, neboť menší neberu - je stím moc práce ;)

nofish - Profil | Ne 3.3.2013 8:35:55

Drtic21 >> Ahoj. Máš pravdu. Existuje zarybňovací plán. Ale i za předpokladu že se dodržuje, nejen papírově, tak je to na halvu. Je neúměrné sypat do vody ročka candáta (který prd vydrží) a oproti tomu tříkilového kapra. Jde-li o ryby nad plán (rozuměj, zbudou peníze, nakoupí se ryby a nasypou do vody- to se může) je také většinou nakupován kapr (mluvím o mimopstruhovce).
Kapr za nic nemůže, ale lidé co ho cpou všude. Tím ubírá jak potravu, tak životní prostor, jiným rybám. To je prostě fakt. Na každé rybářské škole se u kapra snad jako první věc říká "je hlavní (nejen) potravním konkurentem mnoha dalších ryb". Proto se obsádky upravují tak, aby se to vše kompenzovalo. Chceš lína? Dáš méně kapra. Chceš marénu? Nebudeš ji dávat tam, kde chceš aby se dobře vytřely a vyrostly jié ryby. Atd..., atd... Tyhle principy jsou v základu platné i pro revíry.

Kozič origin - Profil | Ne 3.3.2013 8:09:13

Pavouk‌ >> To je ale divné. I když vlastně jo. Už starý pan Prošek z toho přívozu pod Bránovem taky vlastně říkal: "Dneska nejdou parmy, protože nesadili." Jo a za týden říkal:"Už zas nejdou ostroretky a jelci, protože došli!"

hraji - Profil | So 2.3.2013 18:46:53

Achmed >> no ale kdyby se vysazovala ryba o kusové hmotnosti 20 deka, takového si nikdo nevezme a než doroste do kila a půl, tak už to není vysazený janek, co sežere cokoliv. A hlavně by se využila potravní kapacita vody, jestli tedy víš o čem hovořím.

brach - Profil | So 2.3.2013 17:23:42

Tato otázka je pro mne nesmyslná....

marmyš - Profil | So 2.3.2013 16:32:41

Millhouse23 >> To se dříve vytřou rybáři u vody,než zdárně kapr. To že se tře ještě neznamená,že z toho něco bude.

hraji - Profil | So 2.3.2013 16:15:26

Millhouse23 >> tvůj plán má malou vadu. Trofejní kapr je geneticky hodně špatný materiál, to je jako bys chtěl, aby se lidstvo rozmnožovalo díky sedmdesátiletým staříkům.
Dobrý kapr na rozmnožování je tak do 8 kilo, to ještě zdaleka není trofejní dle většinové představy.

kakr - Profil | So 2.3.2013 16:06:15

Šlapeto >>
Ke zdražování povolenek jen tolik - před pár dny mě volal náš člen ročník 1956 rybaří 22 let v plném invalidním důchodu. Ptal se , jak to má udělat, musel doplácet na plyn a elektriku a nemá 400kč na zaplacení členství do konce února. Má "slušný důchod", celých 6500kč měsíčně......
Styděl jsem se....

hraji - Profil | So 2.3.2013 15:43:59

marmyš >> řekou teče studená voda nejméně padesát let, ryby tam nemáte tak maximálně let dvacet a nebyly ani v době, kdy se kormorán považoval za raritu.
Podívej se na zarybňovací plán vaší MO, který máte veřejně na internetu na stránkách MO a dojde ti, že takto zarybňovat revír se studenou vodou je zločin.
Copak je kapr studenomilná ryba?

nofish - Profil | So 2.3.2013 15:36:11

Šlapeto >> Tvl, tak to mi ukaž, kde a jak odmaká třeba 800-1000 z 1500 (řekněme normální okresní město) členů nějaké organizace brigády za povolenku v nějaké adekvátní hodinové sazbě, protože nedokážou našetřit 10 000Kč.... A už jsme u toho.... A kdo bude mít na povolenku? Začnem to kastovat? Ti obyčejní "blbové" co žerou ryby ale dodržují pravidla lovu, chovají se slušně a jsou relativně rozumní, to podle mě teda nebudou...

kakr - Profil | So 2.3.2013 14:47:53

Šlapeto >>
Geniální nápad.
Jen je škoda, že nesplňuješ zákonné podmínky bys mohl posílit RS.......

Šlapeto - Profil | So 2.3.2013 14:42:53

Začal bych tím, že bych razantně zdražil povolenku a posílil RS, ubylo by rybářů i pytláků a rybám by se začalo dařit lépe automaticky :))
A protože by bylo málo peněz v pokladnách, vysazoval by se kapr míň a ty reofilní ryby by pro sebe měli lepší podmínky.

Jak jednoduché :)

plavan - Profil | So 2.3.2013 14:33:52

Pavouk‌ - >> já bych nebyl pro. U nás na tekoucích vodách je bílé ryby jak hnoje. Neumím si představit, že by ji tam ještě někdo sadil. Kapra mám jako rybu rád, jsem na něj zvyklý odmala. Jeho chov má u nás dlouhou tradici. Že není reofilní ryba, mě nevadí. To ostroretka v Čechách taky ne a mám ji taktéž rád.
Za mne kapra ano, klidně i více než doposud.

hraji - Profil | So 2.3.2013 9:43:11

marmyš >> proč se nezeptáš vašeho výboru na schůzi a ptáš se cizího člověka na internetu? O tom, co je ve vašem revíru, mohou rozhodovat především členové výboru MO Znojmo a členové organizace MO Znojmo. Měli jste řeku, kde byla hejna nádherných ostroretek a parem a lipani k půl metru, dneska máte řeku bez ryb. Na členské schůzi se zeptej proč.

Gagi - Profil | Pá 1.3.2013 22:44:04

Mě tyhle otázky vážně štvou! Je to jak u těch blbých ekoteroristů .... ,,máte rád přírodu" ... ,,Jo" ... ,,Chtěl by jste aby se do naší přírody vrátili druhy zvířat které člověk vyhubil" ... ,,No asi by to bylo správný" a lup za týden vysazují rysa i když tím pomůžou k likvidaci stejně ohroženého tetřeva a tetřívka. Ale to jsem odbočil. První krok by musel být radikálně omezit počet ryb co se ,,ponechají" a pak řešit životní podmínky pro ryby a až úplně nakonec (třeba po pěti letech) dosazovat původní druhy ryb. Což by už stejně nebylo potřeba protože ve většině by stačilo to prostředí a ony by se ,,dosadili" samy.
Ps: Omlouvám se za toto slohové cvičení, ale většinou nic nejde řešit hrr.

hraji - Profil | Pá 1.3.2013 21:41:58

Kormorán je taky boží tvor a něco žrát musí, není lepší když bude žrát plotice, oukleje a jiné ryby?
Kapra stejně jenom poraní a ten uhyne.
Ten kormorán za své přemnožení nemůže, stejně jako ten kapr nemůže za to, že ho rybáři cpou do každé louže. Obojí je vina člověka.

Drozďák - Profil | Pá 1.3.2013 20:14:22

Já bych byl hlavně pro, aby Svaz přestal monopolně zaclánět na všech tekoucích vodách a uvolnil prostor pro další subjekty. Pak bude i méně podobných otázek.

Fishky - Profil | Po 4.3.2013 11:54:24

Jakže nejdřív si necháme vymlátit reofilní ryby kormoránem a pak když k nám kormorán už moc nemá důvod lítat, tak omezíme sypání kapř a budeme přikrmovat kormorána reofilními druhy a dál se vymlouvat na to, že odstřel nic neřeší? Nevím, nepřijde mi to moc logické, to raději ten "nepůvodní" kapř, co ve vodě zůstane, než XY reofilních druhů se sežere kormorán.

elhierro - Profil | Po 4.3.2013 11:01:57

fotojakes >> Já nevím, proč se vše svádí jen na tu starší generaci. Vidím, co se u vody děje a vesměs těm kolegům není více jak 50 let. Důchodci nezavážejí pytlácké bójky na sumce, důchodci nemají přes noc nastražené pruty v hodnotě desetikorun (to kvůli tomu, že přijede RS a pruty sebere) na candáty atd. Mohl by ses zeptat, kolik prutů za rok Řezníček na Orlíku sebere. Je to smutné, ale co s tím? Jedině změnit legislativu, kde budou výrazně tvrdé tresty.

Prostě svést vše na důchodce je velmi alibistické. Naopak tvrdím, že ti až tolik škody nenapáchají. Od vody si odvezou pár násaďáků a co? Nic. Ale to, že se drancují svazovky a trofejní ryby se převážejí na soukromáky, to je horší. To důchodci nedělají. To dělají rybáři, co se tu pak bijou do prsou, jak skvělé je CH&P. A k tomu pytláci a výsledek je na světě.

PS: .... i já si jdu občas k vodě pro maso, ryby mám rád a na ohni či v pekáči je čerstvě ulovená ryba mnohonásobně lepší, než ta koupená v Tescu či na sádkách. Navíc ten pocit, jaký jsem lovec. :-) Pokud rybu chytím, okamžitě ji usmrtím. Je mi proti srsti sakování ryb jen z toho důvodu, abych se rádo mohl s ní vyfotit. To je podle mne dost ujeté, ta ryba v tom saku je slušně vystresovaná.

Venca888 - Profil | Po 4.3.2013 10:58:12

unudle >> já ale netvrdim, že všichni rybáři starších ročníků berou vše. Ale na rozdíl od mladejch nemaj vymytý mozky, nehrajou si na ochránce ryb a k vodě si choděj i pro maso, na čemž osobně nevidim nic špatnýho nebo nenormální, ba právě naopak.

šmudla007 - Profil | Po 4.3.2013 1:03:22

computerfish >> Asi žijeme každý na jiné planetě. Nikdy nebylo ve vodě tolik kaprů co je posledních cca 8-10 roků. Bílé ryby si nachytám opravdu kolik se mi zachce a bílou rybu lovím už 20 roků a je jí pořád dostatek. Když se kouknu kolem vody tak každý rybář loví kapra nebo dravce. Takže já myslím že rybáři kteří lovili dříve tu bílou rybu dneska chodí raději na kapra a bílou rybu pouští. Nové rybáře dneska nikdo lovit a brát bílou rybu nenaučí (škrabat sou dnešní rybáři líní a pohodlní) a na samosek se moc bělic nechytne.
Až bude na Mrku video jak nachytat plný vezírek cejnů do udírny, nebo ouklejí na grundle, včetně opravdu odborné názorné rady a zpracování ... třeba se ten úlovek bílé ryby zase trošku vylepší.

Chodíval sem pravidelně každý podzim na tlouště do zavináčů, vloni se mi ale vůbec nechtělo (plná přihrádka kapřích filetů je dostatečný argument proč tlouště pustit nebo nejít chytat). Sám ty statistiky nevytrhnu a kapr je opravdu snadnější kořist a chutnější než ty statisticky ubývající ryby (které nikdo chytat nechce). Mluvím o situaci na severní Moravě, lokálně na Labi to může být jinak, na Mušově cejnů kolik libo.
Rybářská Chyť a pusť osvěta .. a kampaň ryba domácí na statistiky má nemalý vliv. Ryba na talíř je v dnešní době především kapr, štika candát sumec(ryby které dorůstají běžně 2kilogramy a víc) a není problém takovou chytit. Parma tloušt bolen... mají kosti a proto mají větší šanci se do statistik nedostat, kapr se vychytá 100 procent vysazeného množství.. a i kdyby se vysadilo třikrát tolik tak se pořád stihne vychytat( Franta Josef atd co dnes chytnou pouze 5kaprů za rok si uloví 10 ks jelikož berou každého mírového kterého chytnou ... a Frantů a Josefů máme plný stavy, a Frantu nikdo plotici nebo cejna připravit nenaučí, za parmu bolena dostane doma ještě vyhubováno, za kapra pochvalu.
To že ve statistice úlovky bílé ryby klesají může mít dvě i více naprosto odlišných příčin.

mates202 - Profil | Ne 3.3.2013 23:52:11

Pavouk‌ - >>
Kdyby to bylo reálné, byl bych jednoznačně pro, násada kapra se vychytá a je po rybě.
Vysazovat by se opravdu mělo od vícero druhů ryb, aby chytání bylo pestré, zajímavější a tím zábavnější.

retrívr - Profil | Ne 3.3.2013 22:15:39

Pavouk‌ - >> byl jse mimo republiku, tak jsem neměl možnost číst ano reagovat. Dle mne nemí tato otázka adekvátně k zodpovědění.

MrCement - Profil | Ne 3.3.2013 21:09:06

Bylo by krásné kdyby přestala rozhodovat "pružinského neviditelná ruka trhu" a rozhodoval rozum. Ano - kapra do každé rodiny už ve vodě máme několikanásobně a tak se těším na dobu ,kdy by úlovek kapra byl úlovkem méně častým.

nofish - Profil | Ne 3.3.2013 20:40:34

piskothonza >> Vždyť to jsem psal taky .-)
Ale já si zas myslím, že ta úživnost je právě hodně poznat po výtěru. Čím méně potravy, tím menší přežití. Takže kdyby se tam skusil dát roček těch ryb... Ale tohle prostě nejde paušalizovat. Musel by se řešit každý úsek, každé řeky, zvlášť. Ono hodně dělá to, v jakém stavu ty řeky jsou, to je jasné. Ale zas rezignovat, protože třeba řeku zregulovali, je taky blbost. Ber to tak. Nasypat ta kapry aby si lidi zachytali a za měsíc (pokud dřív nepřijde velká voda) tam nic nebylo, nebo místo těch kaprů zkusit jinou rybu? Když se neudrží, no tak budou níž po proudu, s tím už nic nenaděláš. Když je sežerou kormoráni, bohužel. Je to naprd, ale co naděláš.

Kozič origin - Profil | Ne 3.3.2013 8:19:45

bremic >> Vedení svazu, potažmo jednotlivých MO by mělo být především diktaturou demokraticky zvolených odborníků. Protože jinak se zanedlouho všude nacpe kdejaká cizokrajná havěť jen proto, že žere všechno a dobře roste.

piskothonza - Profil | So 2.3.2013 22:02:26

elhierro >> ahoj,tak to ti přeju hodně štěstí v lovu toho kapříka...)))) naše Vltava je totálně přecpaná těmi diskutovanými reofilními druhy ryb,že se ke kaprovi musím prokousat doslova přes jejich obrovský množství..))) je mi divný,že máme nádherně zarybněnou řeku i přesto,že tu máme kormorány ,ukrajince,různý šmudly a pod. škodnou.))) jak to,že to u nás jde a jinde ne,asi tam mají něco špatně....)))

Starý Rumpeľ - Profil | So 2.3.2013 21:48:50

elhierro >> Aj u nás sú...Ale onanovať chodia na MRK.

Starý Rumpeľ - Profil | So 2.3.2013 21:45:59

nofish >> Teoreticky si dobre pripravené chalanisko. Čo to skúsiť predať v dajakej organizácii tam u vás? Inak sú to iba plané dristy na MRKu.

piskothonza - Profil | So 2.3.2013 21:29:22

gx1 >> ahoj,lína si myslím se vyrobí dost ,akorát skončí v Německu za tvrdý...

šmudla007 - Profil | So 2.3.2013 20:18:43

Vysazování kapra je určené zarybňovacím plánem.. a je volba hospodáře jestli objedná dvoukilové ryby nebo 0,7kg násadu(K2). K1 nemá moc smyslu sypat do vody. Já si ještě pamaju doby kdy chytit kapra přes 40cm byl opravdu svátek a o padesátce se mluvilo X kilometrů široko daleko.
Tehdy se dal v rybníku chytnout hrouzek( spousty), byly tam střevle potoční, byli tam malinkatí línci(samovýtěr) a karasové obecní. Na řece nikdo nic nevysazoval a ryby tam byly všecko možný.
Ono není problém nasypat(vysadit) reofilní ryby do rybníka, v pstruhovým rybníku sme měli krásný lipany(braly na rohlík).
Byl bych spíše pro řešení sypat polovinu kusů mírových K3 a půlku K2 a na každým revíru chránit trdliště a část(1/4 -1/3) rozlohy revíru .. natvrdo tam natlouct do dna klacky stromky natahat špagáty a bojky a dráty, aby se tam nedalo ani nahodit .. a ryby v revíru normálně v hájené zóně přikrmovat (kilo obilí kukuřice je levnější než kilo jakékoliv ryby) .. a zvýšit takto úživnost revíru navíc se takhle přikrmí veškerý ryby, ne jenom kapři.
Trochu zvýšené spodní míry a omezená docházka by taky pomohli snížit rybářský tlak.

Barbusek - Profil | So 2.3.2013 20:09:45

u.x.a. >> wau, tak to by měl být nový slogan mrku - MÉNĚ KAPŘŮ - VÍCE MÍSTA U VODY

Butchi - Profil | So 2.3.2013 19:58:11

Já jsem jednoznačně pro.
Původní druhy ryb by měly být prioritou - minimálně v tekoucích vodách.

Chápu, že se dav rád nechá uplatit kapřem a duhákem, které má jisté, ale mně osobně to opravdu nestačí. Nebudu ani mluvit o tom, že vysazení láká k vodě různé podivné existence, které se dostavily za účelem průmyslové těžby. A takové je opravdu radost u vody potkávat.

Posedlost kaprem v této zemi je opravdu podivuhodná, hraničící až s fanatismem - velice hezkým důkazem je K70. A vůbec, lidi v této zemi jsou strašidelně nenažraní, takže dělat něco pro ně, jak to předvádí ČRS, opravdu n-e-m-á smysl.

Venca888 - Profil | So 2.3.2013 19:39:02

Achmed >> tak proc tedy hajit velky kapry? Chtel bych znat jinej duvod nez ten, ze si dotycnej zastance takovyho reseni, chce vytahnout kapitala a snazi se toho dosahnout tak, ze druhymu vezme pravo,aby se rozhodnul, jak nalozi s ulovkem.

Martin02 - Profil | So 2.3.2013 19:29:21

Sice můj hlas nic nezmůže, ale hlasuji ano, do řiti s kaprem. V rybářství teď vycházejí články o zatopených důlních jámách a kontrolní odlovy jasně potvrdily, že tam kde není svaz, kapr a rybáři najednou rejdí populace krásných dravců. A plotice, perlíni, líni, cejni, okouni zde běžně dosahují trofejních rozměrů.

hraji - Profil | So 2.3.2013 19:16:08

Achmed >> ale to co popisuješ je asi chyba, víš o tom (zjevně dost dobře) a co? Nic? Vadí ti to jen když píšeš na MRKu?

Achmed - Profil | So 2.3.2013 19:12:59

hraji >> Ale já nejsem proti vysazování menších ryb.Mělo by se ale posoudit do jakého revíru vzhledem k jeho úživnosti.Realizovat tyto praktiky na severu kde je ve vodě jen perk je podle mně hloupost.Nehledě na to,že to někteří bagrujou jak cejny.

Millhouse23 - Profil | So 2.3.2013 19:10:17

marmyš >> Aspoň šanci by mohli dostat. Chápu vás ostatní nekapraře, ale realita je taková že pokud se kaprolovci nenasytí, tak ostatní maj hold smůlu. Nemyslím to nijak zle.

Millhouse23 - Profil | So 2.3.2013 19:05:33

hraji >> Zkráceně by se dalo říct že bych nastavil lovný míry kapra od 55 do např 75 cm. Od 75 cm si myslím že by se už dal považovat za trofejního.

damoz - Profil | So 2.3.2013 18:12:18

blbost, celá tato diskuze je k smíchu.

kakr - Profil | So 2.3.2013 17:36:15

Pavouk‌ >>
Nepleteš, ale zkus být realistou a raději se snaž navýšit v zarybňováku ročky reofilních druhů.
Ne na MRKu:-))

Pavouk‌ - Profil | So 2.3.2013 17:32:51

kakr >> otazkou tedy je proc je vytvoren zarybnovaci plan na reku ktery je zrejme nevyhovujici stavu i podminkam... nebo se pletu?

kakr - Profil | So 2.3.2013 16:49:40

Pavouk‌ >>
Souhlasí, ryby nezmizely přes noc, dodnes se pár ostroretek lapne...
Ale už nikdy nebude díky studené vodě samovýtěr fungovat.

Šlapeto - Profil | So 2.3.2013 15:24:39

MAXXSKATER >> To je ta špatná stránka věci, je mi jasné, že můj "plán" je hodně utopický, ale bylo by fajn, kdyby to fungovalo. Možná by bylo potřeba oplocení všech revírů alektrickým plotem a se vstup na čipovou kartu :o)))
Stejně si ale myslím, že je velký problém v obrovské dostupnosti rybaření. Dnes může chytat uplně každý.

Šlapeto - Profil | So 2.3.2013 15:19:31

kakr >> Je jen nějaké ustanovení. Také ti už bylo nedávno 40 a prezidentem ses nestal :)

Šlapeto - Profil | So 2.3.2013 15:10:42

Wopicak >> Důležitý dodatek. Důkladně kontrolovat. Šmejdi to dělají běžně tak, že chytnou první rybu, občas i zapíšou, ale po chycení druhé odcházejí bez zapsání. Z ročního limitu 60ks je rázem 120ks-240 kilo/osoba/sezona. A ejhle, pár takových nenasytných dobrodinců a revír je zase bez přiblblých násaďáků. Kdyby stály papíry desítku a pokuta patnáct, tak by si to rozmysleli. A slušní rybáři, kteří na to nemají? Brigády přírodě, úklid od vody, pomoc při výlovech...

Šlapeto - Profil | So 2.3.2013 15:06:22

Bicák >> No jasně, normálně chytáš bez papírů? Tak vysol mastnou pokutu. Ale myslím to celkem vážně, největší problém, podle mě, jsou porybní. Je jich u vody sakra málo, na důležité věci benevolentní, a čárky si dělaj s kamarády... Celkově je potřeba přitvrdit.

Starc55 - Profil | So 2.3.2013 10:42:07

Drozďák >> To by bylo snad ještě horší. Z těch vod by se staly kaprodromy a pstruhodromy s častým výskytem jeseterů a na parmy, líny, ostroretky, tlouště, podoustve a další by se vykašlali. Chov těchto druhů ryb stojí peníze. A soukromníci nechtějí peníze investovat, ale hrabat. Investují do nákupu nebo nájmu revíru a do velikostně atraktivních ryb a pak už jenom inkasují od rekordů chtivých kaprobijců. U nás v líhni se dělá parma, ostroretka, tloušť. Tak vím jakou obětavou práci se jedná. Přijde povodeň a můžeš zarybňovat znova. Nevím sice koho myslíš těmi dalšími subjekty, ale já si pod tím představuji partu několika bohatších rybářů, kteří si chtějí vybudovat vlastní revír a za peníze tam pouštět ostatní rybáře. Myslíš, že to je krok vpřed?

FRANK71 - Profil | So 2.3.2013 0:26:21

Gagi >> Prosim tě, kdo si bere jelce, poudostve a ostroretky, kromě šmudli. Prostě se mění prostředí. Znám místa kde ryby maj prostředí aby se mohly vytírat a je jich tam spousta, jak parmy, ostroretky, podoustve a další. Jediného čeho jsem si nevšiml je zájem rybářů je lovit.

JJanekk - Profil | Pá 1.3.2013 23:12:43

Vynikající nápad, ale problém vidím v tom, že členové Mrk-u ani vzdáleně nejsou reprezentativním výběrem členů rybářského svazu. Ale když už jsme u utopických řešení, navrhoval bych drastické omezení počtu ponechaných ryb, omezení násady kapra a ušetřené peníze bych použil na platy profesionální rybářské stráže. Původní druhy by zvládly reprodukci samy.
Ale mám obavu, že po tomto by nastal drastický odliv členů svazu, ze kterého by se stal nevýznamný subjekt a vody by začaly přecházet do soukromých rukou.

Pavouk‌ - Profil | Pá 1.3.2013 20:39:29

aby nedoslo k omylu, zkuste si misto slova reofilni predstavit "JINÉ"

děkuji

;)