Bezlankový hrdina MRKu

Při sledování diskusí je jeden z evergreenů diskuse o použití lanka či jiné kovové součásti udice určené k lovu zejména zubatých dravců. Stará pravda říká, že tam kde je součástí udice trojháček má taková součást udice být, učí se to prý už mládež v rybářském kroužku. Jsem se to neučil, bo za mého mládí ještě rybářské kroužky nebyly ani ve větších městech, natož v Horní Dolní.Ale starší rybáři mám to zdůrazňovali velmi často.
Osobně jsem názoru, že taková, byť jemná součást udice by měla být i na např. muškařské streamrovací sestavě určené k pikeflyfishingu, byť má jen jednoháček.

Tak a teď sem nominujte obhájce bezlankového lovu ... a bezlankový hrdinové obhajujte tady Vaši aspiraci na titul "Bezlankový hrdina MRKu ".
Autor diskuse: rybomil - Profil , 11.6.2012 dravci - techniky lovu
4 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NButchi - Profil | Út 3.7.2012 9:20:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Email poslán.


Dobrý den, pane Procházko,

na Vaší stránce jsem si při prohlížení woblerů Salmo Slider narazil na následující pasáž:

POZOR: Pokud se na revíru ve kterém lovíte může vyskytovat štika – vždy použijte dostatečně dlouhé ocelové lanko a samozř. odpovídající průměr vlasce-šňůry !!!
Chráníte tím nejen svou nástrahu před ztrátou, ale především chráníte život této ryby!!!  

Nejsem si jist, jestli nebo jak často navštěvujete MRK, bohužel je však smutnou pravdou, že mnoho rybářů lanko nepoužívá, nebo jej nahrazuje nevhodnými materiály á la pletená šňůra apod.
Takovouto osvětu potřebují tito bezlankoví hrdinové jako koza drbání.
Chtěl bych Vám za tento dodatek moc poděkovat, stejně jako za vyjádření jasného stanovisko Vašeho obchodu.
U jiných prodejců jsem nic podobného neviděl.

Nrybomil - Profil | Út 3.7.2012 8:43:30

Na upozornění kolegů Butchi a afjee :

Firma RSP fishing už u vláčecích nástrah dává dodatek :

POZOR:

Pokud se na revíru ve kterém lovíte může vyskytovat štika – vždy použijte dostatečně dlouhé ocelové lanko a samozř. odpovídající průměr vlasce-šňůry !!! Chráníte tím nejen svou nástrahu před ztrátou, ale především chráníte život této ryby!!!

Děkujeme jim za to.

NPedro1 - Profil | Út 19.6.2012 7:55:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Button >> Viděl jsi film Zlatí úhoři?A viděl jsi tu scéni když "prdelka" vytáhl toho velkýho okouna a kůži přibil na vrata od stodoly?A pamatuješ si na to,když ho strejda Prošek sundal a "prdelka" se ptal,kde ta ryba je?
A víš co mu strejda prošek odpověděl?"Začínala smrdět,tak jako každá samochvála".

Ndonald5 - Profil | Ne 17.6.2012 12:45:35

Button >> zdarec, tak jak to tady čtu, tak se do tebe hezky navážejí. Musím se Tě zastat, protože fandím totiž rybářům jako ty.Máme málo J. Vágnerů a ty by jsi ho mohl hezky následovat, páč našlápnuto se zkušenostmi už máš hezky. Takže sežeň realizační team a začni s pohádkama pro rybáře :-).

NAnýzový dědek - Profil | Ne 17.6.2012 10:54:51

Button >> Tak jestli chytáš podle karty od r.2005, tak to tedy kepeň dolů, pokud tvrdíš, že jsi zkušený rybář. Chytám trochu déle, ale stále tvrdím, že se mám ještě spoustu co učit.
Edit: Pokud ti někdo řekl, že bez lanka to jde lépe a ty jej jen slepě i když možná s dobrými skušenostmi následuješ, tak jsi krapet zaostal ve vývoji rybářských poznatků a blížíš se na úroveň dědků masajů, kteří prostě nestíhají a nechtějí vnímat nové poznatky. Takže i přes veškerou snahu obhájit svůj způsob lovu, jsi zaostal ve vývoji rybařiny.
Lanek je totiž takové kvantuum, že dneska si vybere každý a chod nástrahy to ovliní minimálně.
Mě je milejší, když štika násrahu nedobere než když jí šlukne až do žaberních oblouků nebo do jícnu.
Já tě neodsuzuji, jen ti zděluji svůj názor na tvůj způsob lovu.Tak to neber osobně a neurážej se.

NFlip - Profil | Út 12.6.2012 18:46:28

Denny >> Vždy k plošnému zákazu jdou vymyslet vyjímky.Jinak já už se taky smířil s tím,že vždycky nebudu geroj což mi nedává právo se dožadovat aby kvůli mě měnili zákony.
Až budu sedět na té židličce tak taky nebudu řvát ,že chci muškařit a že chci chytat pstruhy na žížalu protože nemůžu brodit.

NButchi - Profil | Út 3.7.2012 13:59:53

rybomil >>
Kaprosvaz na to sere, čím dřív se zbaví vláčkařů a muškařů, tím dřív se bude moc konečně zakapřit.
Jmenuje se to konečné řešení dravcové otázky.

NP!F - Profil | So 30.6.2012 14:09:45

rybomil >> Vcera som videl obdobneho pana, v ruke 4m dlhy teleskop, 150-300g, na tom ultegra 14000, vlasec cca 0.40, planda tak 4cm. Lanko mal, vyzeralo ako brzdove z bycikla, ale dlzka asi 5cm. Ked som videl tu zostavu, v kombinacii s uctihodnymi sedinami bol som si isty ze musi do 5 minut najneskor balit a pusti ma ten flek, prdlajz, zvladol to v pohode do tmy. Oni su ti dedulovia niektory v lepsej kondicke ako my.

Nnofish - Profil | Po 25.6.2012 18:39:37

rybomil - >> no bezlankový nevím, ale kdo si koupí tohle by zasloužil cenu " nemyslící hrdina mrku" - http://rybar.braunstar.cz/cihatka--lanka--broky/cor​moran-hardmono-na-dravce-baleni-2ks rozhodně tedy vzhledem k ceně.

NPedro1 - Profil | Po 18.6.2012 13:17:50

pepa-č >> Je vidět že jsi udělal kus práce a máš to dobře promyšlený.Je nějaká šance stát se testovacím lovce LEGENDy a SYPu?

Npepa-č - Profil | Po 18.6.2012 12:55:38

Pedro1 >> jasně. uvařím je a budu je prodávat za 800kč kus. na obal nechám nafotit nahatou nějakou Dorotu z televizního seriálu, jak leží s kaprem a má na prsou rozsypané kneebaitsy, napíšu na to "LEGENDA" a bude.
Strouhanku budu prodávat extra ve skleničkách po 180korunách a nazvu do DRYSYP LEGENDS. Dip je mrtvej, je třeba SYP. tím si to každý poSYPe sám.

Nboyscout - Profil | Ne 17.6.2012 13:23:08

Obdivuju zdejší marný boj. A opět mi to připomíná, že to nejtěžší na životě je umožnit jiným aby si žili po svém. A to i když si myslím, že jejich názory jsou hloupé a že zákonitě dříve nebo později musí narazit. Jenže opravdu žije každý svůj život a každý si musí čumák narazit sám, do té doby ostatním neuvěří že dělá hovadiny :-) Bohužel funguje jen učení se na vlastních chybách.

Npepa-č - Profil | Ne 17.6.2012 13:18:27

PYTLAKS >> pravda není něčí. ptát se čí je pravda je nesmysl. přečti si něco od Masaryka nebo Voltaira, oba o tom hezky hovoří.

ochrání před bídnou smrtí kdy zajde zcela zbytečně s nástrahou v hubě, kdy nebude moct žrát a zajde hlady.

obráceně lanko ničemu neškodí, neubližuje a nepřekáží. pokud si myslíš opak, tak máš blbé lanko.

NTopoľčanec - Profil | Ne 17.6.2012 13:12:42

PYTLAKS >> Lenin pošiel na syfilis. :-) Je to tu volaké sílenie názorov. *Mňa sprdli, že som napísal , že používam na prívlač len 15 cm lanká. Síce za min 15 rokov intenzívnej prívlače mi to šťuka nikdy neodkusla no ale čo 100 ľudí 105 názorov. Najzaujímavejšie je keď lapám na voblere čo je často tak štuka to má zachytené na 50 % zvonka papule a na 48 % jedným trojhákom na kraji papule. Tie zvyšné 2 % to majú chňapnuté za oba trojháky ale celé lanko je mimo papule, asi lapám len lenivé a malé šťuky proste mi to ešte nikdy nezhltli, žeby mi aj to moje skritizované lanko zožrali.

Ndonald5 - Profil | Ne 17.6.2012 13:09:49

Button >> Promiň, ale rejpnout jsem si musel.Táta chytal 40 let a nikdy jsem od něj neslyšel, jak by se pochválil že je dobrej rybář. Jednou řekl, když mu štika ucvakla ploťku na plavačce "ty vole, kde ty se tady bereš"? Bylo to na chatě, a nikdy v těch místech nic nelovilo.Takže poučení je takové, nikdy nepočítej u vody s tím, že tě nic nemůže překvapit.

NPedro1 - Profil | Ne 17.6.2012 12:26:04

No tvl to je fakt paráda.Jsem si myslel že jsme krále už našli a ejhle."Král je mrtev,ať žije král".

Zrovna dneska jsem pod jezem potkal pašáka s rotačkou a nejen že chytal bez lanka,ještě se pochlubil že včera měl na prutě dvě kudly,jednu vytáhl a jedna mu to ukousla.A pro velký uspěch má návazec ještě z nějaký osmnáctky,zřejmě aby to nebylo moc vidět.(tohle tady vlastně radil níže jeden z těch debilů,že je lepší dát návazec ze slabšího vlasce,protože štika je velmi prefíkaná a dvacítka vlasec by jí mohla vadit.

NMB - Profil | Ne 17.6.2012 11:44:52

Kubouš >> já se učím vláčet a někdy tam mám lanko/volfram/ i na smáčka s 2g hlavičkou/a když berou je jim to fakt fuk/...páč jsem líný to převazovat...ale na druhou stranu občas chytám na kopyta bez lanka...ale když hážu dovody cokoli s trojháčkem a nebo s více tak jedině s lankem....a i tak jsem sprasil velmi spušného bolena co mě to trefil a pak to celé uřízl o kameny na dně....

NKóĎA - Profil | Ne 17.6.2012 10:23:50

rybomil >> ono to stačí takhle - neznám ze svého okolí snad žádného rybáře, který by o sobě prohlásil: "já jsem zkušený rybář". A že pár vyder znám...

NSalmo1 - Profil | So 16.6.2012 23:08:51

Button >> Ani jsi to nepochopil, ale proč mě to vlastně překvapuje.Jen slabomyslný rybář se snaží dostat ryby na udici za každou cenu, tedy i za cenu, že nebude mít ani minimální šanci pustit podměrečnou anebo jakoukoli jinou rybu tak aby tato ryba přežila.V dřívější době byl rybář vykazující se podobným chováním k rybám ze spolku donucen odejit.

Nšeptal - Profil | So 16.6.2012 23:08:25

Radši tucet zrazených štik, než jedna urvaná se sešitým chřtánem.

NSalmo1 - Profil | So 16.6.2012 19:51:08

Button >> Přesně tak to je.Ne každému je dán um chytat ryby a když je v rukách nasráno pak je třeba použít podpásovky.Pár vláčkařů znám a jeden je dravcař od Boha, pravda lanko nepoužívá, vyměnil ho za 70 cm dlouhý návazec ze 0,60 monofilu. Štik 100+ nachytal tolik, co vy bezlankový hrdinové máte dohromady prstů na všech končetinách.Starého pána rybáře pozdravuj, jsem rád že podobných oslů neznám.

Nšeptal - Profil | Pá 15.6.2012 23:33:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

PYTLAKS >> Celý je to o tom, že jsi dosud měl jen kliku a tak se ve své zabedněnosti dál utvrzuješ. Nejde o to, že jsi přesvědčený, že na "tvé" Moravě štiky nejsou, ty je vědomě bez lanka pokoušíš i tam, kde prokazatelně jsou - viz to Švédsko. Mně párkrát štika napálila woba zezadu, že jí zmizel po lopatku v jícnu. Ani nevím, jak se tam dokázalo těch kolikrát skoro 20 cm balzy tak bleskově nasoukat. Nebýt lanka, tak já jsem bez woba, bez sebevědomí a štika odsouzená k pomalýmu umírání.

NPedro1 - Profil | Pá 15.6.2012 15:13:16

PYTLAKS >> Když dáš na woba jednohák,šance že to štice sešije tlamu je minimální.Tzn. že nástraha s jednohákem bez lanka se dá přežít.

Na zbytek Ti napíšu jediný.Je to marný,je to marný,je to marný.

NPYTLAKS - Profil | Pá 15.6.2012 14:59:06

Pedro1 >> když vím,že tam nejsou,tak tam nejsou a vůbec nejde o lanko za 10kč,za voblery dávám 200kč,tak než abych o něho přišel,tak tam raději to lanko dám,ale protože vím,že o něho nepříjdu i bez lanka,tak proč bych ho tam dával,zbytečný spoj-jak už jste s kolegou poznamenali v jiné diskuzi,ty jsi ortodox jak jeden tady na mrku ohledně kaprů,taky si nedá nic vymluvit,chytám bez lanka na přívlač pořád a to nejen v čr,ale i na severu a nikdy,opakuji nikdy mi štika nezobla voba tak,že by mi ho užrala,asi jsem vemeno jak jsi napsal,ale nikdy mi to štika nepřekousla,ani na moravě tam kde chodím,ani na maře,ani ve švédsku-dánsku,opravdu nevidím důvod dávat lanko,když dám na voba jednohák,tak ti to už vadit nebude,že tam není lanko?

NPYTLAKS - Profil | Čt 14.6.2012 21:26:56

BuBu99 >> když tu dám názor,že tam chytám bez lanka,protože vím, že tam štiky nejsou,tak jsem tady za stoupu,blba,ignoranta,nepoučitelného atd.je jedno jestli si chytal bez lanka před 1,3,5 nebo desíti lety,pořád jsi blb a to jsi to tak nazval ty,by mě zajímalo kolik kdo má zkušeností,že může tvrdit,že bez lanka chytat je blbost,pořád tvrdím,že se mi v životě nestalo,aby mi štika zobla 12cm voblera a užrala mi to,co jsem vytáhnul štiku,tak měla pouze jeden trojhák v hubě a navíc to bylo v koutku

NZdendahat - Profil | Čt 14.6.2012 14:07:32

koubic >> Já mám aky lovečáka :-) Laurušku, je to mazel domácí

NButchi - Profil | Čt 14.6.2012 12:38:23

P!F >>
Tady tyhle kecy o dávání šancí rybě jsou úplně mimo.

Jako k čemu? Dám jí šanci mně odkráčet se sešitou hubou?

Nebo jí dám šanci tak, že ji budu tahat 2 hodiny na poddimenzovaný cajk, pak ji polomrtvou pustím a budu se plácat po ramenech, jakej su sportovec?

Ani hovno.

Lidi jsou blbí.

NPedro1 - Profil | Čt 14.6.2012 12:14:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kubouš >> Tvl ty se mi zdáš.Píšeš jak ti stačí FCB a vzápětí napíšeš,že víš,že kudla v klidu kousne i wolfram.Neprotiřečíš si trochu?

Je to marný.

NPedro1 - Profil | Čt 14.6.2012 11:50:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kubouš >> Trochu si protiřečíš:
Napsal jsi:
"Psal jsem že na revírech jako je Berounka a Sázava ..lanko dávám"
Před chvilkou jsi ale napsal tohle:
"Když jedu na sázavu, berounku nebo tam kde výskyt štik je rozhodně používám lanko nebo fcb ale ne na všech lokalitách"

O UL přívlači se nikdo nebavil,jestli se nepletu tak se tady řeší normální přívlač s nástrahama s trojháčkama.Tak netuším,proč do toho taháš UL přívlač.Ptal jsem se,zda máš pocit,že máš bez lanka více záběrů než s lankem.Obecně.Ne jenom s Ul mrdkama.S normální nástrahou.
Co se týká FCB,tak škoda mluvit.Používat tohle místo lanka je píčov...

A psal jsi že kdyby jsi používal lanko,tak se nedoplatíš.To lanko stojí deset korun,to se dá přežít,ne?

Tak nějak mi to vychází,že Ti jde hlavně o to mít co nejvíc záběrů (proto taky asi ten FCB) a jestli to pár ryb odsere,nedá se nic dělat.
Smutný.

NDenny - Profil | St 13.6.2012 21:03:55

madeintomik >> Tak to je pro me to nejjednoduzsi ! Kdyby vse bylo tak jednoduche,jako vypnout pocitac a jit na ryby,to by byla nadhera :-)

Nrover - Profil | Út 12.6.2012 22:54:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

P!F >> Nerozumný blb myšleno z "našeho" pohledu může být z toho "svého" géniem, ...pole neorané.

NMates PB - Profil | Út 12.6.2012 19:37:07

rybomil - >> Aby si se neposral.

NDenny - Profil | Út 12.6.2012 18:41:35

Flip >> Ja bych zase nebyl tak uplne proti pouzivani zive nastrahy,kdyz se zakaze ziva,tak sice ubyde mrtvych dravcu,ale omezil to velikosti.Na sumcarinu bych to videl trosku jinak.Take jsou lidi,kteri uz nemuzou tak behat kolem vody jako my,nebo jit na lod,myslim napr.nejake postizeni a tam bych to videl trosku jinak.Vsechno se da delat s rozumem.

NFlip - Profil | Út 12.6.2012 17:55:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

už léta tvrdím,že pokud se chytá na dvojhák a nebo trojhák,tak by mělo být lano součást povinné výbavy.A je jedno jestli na rybičku a nebo umělinu.
Pokud někdo ten lov na rybičku nezatrhne všeobecně (osobně jsem pro),tak pouze jednoháček.

NFlip - Profil | Út 12.6.2012 17:35:48

Anýzový dědek >> ten puberťák stejně žádnou radu nepotřeboval-byl jako většina jemu podobných.Vyžadoval pouze osobní pozornost a mít pocit že někdo v dannou chvíli dýchá pro něj.

NKóĎA - Profil | Út 12.6.2012 16:58:57

já se v mládí (kdy byla Berounka štik plná) poučil mockrát. Dneska už rybě šanci dávat nechci. Lanko před woba vždycky, vlasec Asso 0.24. Přes čtyřicetigramový prut utrhnout nejde - vyzkoušeno v Norsku.

NCarpHouser - Profil | Út 12.6.2012 16:49:26

Bez lanka? Nikdy. Víte kolik stojí takový twistr? a hlavička? Za ty peníze, mi to musí vydržet na sezonu, ne aby mi to první ryba ukousla a vyplivla do křoví :o)

Nrybomil - Profil | Po 11.6.2012 18:47:24

venca1 >> Povolenku jsem měl až ve 14 letech. Předtím jsem chytal jako většina venkovských lovuchtivých dětí na jihu bezpapírově. Navíc místní spojky rybníků / část potoka jako součást revíru nejsou dodnes.
Jako mnozí další, došel jsem s přihláškou, ten co měl na starosti výdej povolenek pravil něco v tom směru ten zná každou šupinu a ví co a jak má a nemá dělat a vydal mi to. Samo určili i dozor, protože tehdy dozor musel do 16 ti let dělat rodič, nebo nějaký rybář nad 18 let.