Lov na nerybařskám revíru

pronajal jsem si pozemek na ner.ryb revíru. Vodu zarybnuje těžebni spol. Ryby zde loví zaměstnancí a jejich známý, kterým vydávají své povolenky,Potřebuji zde nějaké povolení? Nebo mohu lovit bez povolení pozemek zasahuje do vody.
Autor diskuse: Best 7 - Profil , 20.5.2012 všeobecné - RŘ, MO, svazy
4 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NJohnySp - Profil | Po 21.5.2012 0:16:09

Rychlá odpověď z hlavy: Především voda jako taková je de facto věcí ničí. Majitel např. jakéhokoliv rybníka vodu nevlastní, vlastní jen pozemek a vodu pouze užívá (podrobnosti zákon o vodách a další). Ve Vašem případě pokud budete rybařit bez povolení "na svém" tedy v oblasti zahrnuté Vaším pozemkem proti vám může společnost požadovat samozřejmě hodnotu Vámi spotřebovaných ryb, může požadovat abyste se zdržel přisvojování si jejich ryb apod. Pokud byste ryby pouštěl, připadalo by v úvahu požadovat po Vás pouze bezdůvodné obohacení (tedy vlastně hodnotu činnosti - rybaření - kterou vykonáváte na jejich rybách). Pokud byste nebyl na svém pozemku, mohli by Vás samozřejmě nutit opustit jejich pozemek, zdržet se tam rybaření atd. Na Vašem pozemku de facto mohou pouze požadovad až ex post náhradu škody. Naopak Vy můžete případné třetí osoby na Váš pozemek nevpustit. V této situaci to lze hrát na to, že policie tyto soukromé spory s největší pravděpodobností řešit nebude a uvedená společnost nemá fatkické nástroje okamžitě proti Vám zasáhnout, pro případ soudního sporu také bude pro ně obtížné Vaši činnost dokazovat a ve finále na Vás mohou vysoudit cenu jejich povolenky. Proto nepředpokládám že by to takto řešili. Ideální je samozřejmě domluva ;-)

NSaddám - Profil | Po 21.5.2012 9:39:15

JohnySp >> Nezlob se, ale u rychlé odpovědi z hlavy je špatně již první věta. Věc ničí není voda, ale ryba ve vodě (netýká se rybníkářství)existuje na to judikát nejvyššího soudu. Voda je státní statek.To je ze zákona.
Dále.Tam , co píše Best7, porušují zákon všichni.Možná nejvíc těžební společnost.Přivlastňuje si totiž rybářské právo, které patří rovněž státu.Možná se dopouští i nedovoleného podnikání a daňových úniků. Na vodě, která není revírem nebo rybníkářstvím se ryby lovit nesmějí. V oblastech které spadají pod Báňský úřad už vůbec ne.
Pokud budeš tedy ty ryby lovit, vpodstatě na tebe může pouze PČR a vzhledem k tomu, jakou mají obecně povědomost o zákonech a právu si myslím, že jsou dost bez šancí.Bude stačit, když jim ukážeš RL a jakoukoliv povolenku.

Npacka - Profil | Ne 20.5.2012 19:01:01

no jak to tady ctu tak mas 4 moznosti:
1-vybodnout se na to
2-po vzoru p.Ratha vzit skatuli a jit poprosit sefa tezebni spolecnosti
3-nechat si od majitele napsat pl.moc a zacit jednat jeho jmenem s tezebni spolecnosti
4-chytat a ono to nejek dopadne
v kazdem pripade jsi vul-tohle vsechno se zjistuje predem

NRST - Profil | Po 21.5.2012 13:24:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

NICKLOTERS >> Jestli to není revír - nemá číslo přidělené KÚ a nebo tato voda nemá status rybníka, nesmí tam dle zákona chytat nikdo a je jedno jestli je vlastník a nebo nájemce. Je to sice absourdní ale zákon mluví v tomto případě jasně. Pokud tedy těžební společnost, řekněme většinový vlastník pozemků pod vodou, vydává povolenky na takovou vodu nabýhá si na problém. Zákon totiž zná jen dva případy možnosti lovu ryb na udici: 1. Tzv. výkon ryb. práva - lze provádět jen v ryb. revíru. za 2. jako těžbu ryb lovem na udici v rybníkaření.

Žádná jiná možnost není.........

P.S. jestli ta těž. společnost nemá ani jeden z výše popsaých statutů a vysazuje ryby může se dostat do problémů se zelenýma...........

NSaddám - Profil | Po 21.5.2012 11:48:21

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Nastavení prahu morální únosnosti je hodně individuální. Většinou se silně zvýší po přečtení nějakého echt kaprařského článku.

Nmalamut - Profil | Po 21.5.2012 23:17:46

Best 7 >> je úplně šumák, kolik nabízíš, a jak dlouho se na to lopotíš, lovit ryby udicí na nerevíru je nezákonné, a i kdyby ses na to pachtil půl života, je ti to čočku platný. Je to jen další mlácení prázdný slámy těmi, co nemají sebemenší právní vědomí. Zjevně jsi vyjebal sám se sebou.

NMrknato - Profil | Po 21.5.2012 17:07:01

Jarda Š. >> No on i lov na živou rybku je dle zákona na ochranu zvířat chápán jako jejich týrání......

Nkakr - Profil | Ne 20.5.2012 19:12:56

Best 7 >>
Dost pochybuji, že se s Tebou bude vedení těžební společnosti bavit. Nejsi vlastník, jen nájemce.

Nlikin - Profil | Ne 20.5.2012 17:40:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nejsem si v případě nerevíru tak stoprocentně jist jako hodně přispěvatelů. Jak na to chcete napastit výkon rybářského práva ? Na nerevíru? Pokud se bavíme o soukromé vodě, pak musí být na soukromém pozemku. Pokud k jeho části vlastní byť pronajatá práva někdo jiný, pak v případě nedohody o jeho užívání musí rozhodnout soud. Best 7 musí navrhnout způsob využívání jeho pozemku většinovému majiteli a pokud ten nebude reagovat ( respektovat majitelská práva k pozemku) pak bych požádal soud o jejich úpravu.

NSoulfish - Profil | Ne 20.5.2012 17:35:00

Best 7 >> Mně je jedno, že rybu pustíš nebo nepustíš, jelikož si můžeš vybrat a nikdo ti do toho nemá co kecat.

Vytáčí mě ale argument "já pouštím, já můžu", který jsi v podstatě už jednou použil.

Nmipa - Profil | Ne 20.5.2012 16:40:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

fofo >> sice stále nahazuje na svůj pozemek, ale loví jejich ryby ... :-)