Je vhodný cejn na sumce?

Ahoj kluci. Jsem kaprař, ale letos bych chtěl přičuchnout k sumcařině.
Mám revír(tak 100ha) mám vyhlídlou zátočinu (hloubka tak metr a půl a podél břehu tak dva s pařezama -né koryto) a najížději sem dost velcí kapři a amuři, cejni atd... A tak si říkám, že by zde moh bejt i sumec. Na revíru nejni moc plotic. Karase sem tam ještě za 10let snad ani nevytáh :D V úvahu připadá cejn, kterýho je zde velice přemnožíno. O sumce tu taky nejni podle mě nouze. Těch 100-150 se tu vytáhne dost. Ted by mě zajímalo...Chytat na těžko, bojka, splávek? Na polety/boilles, žížaly, rybyčky(cejny)?? jeden prut do "hloubky" a druhej na mělčinu? Poradíte prosím? sumce sem vytáh 3x v životě a vždy náhodou. Ale vždycky dětičky okolo 70-80cm, takže vráceny z5 :)
Autor diskuse: peky29 - Profil , 24.4.2012 dravci - nástrahy, návnady
10 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NP!F - Profil | Čt 26.4.2012 21:36:02

peky29 >>
Otazka cislo 1. Aka velka rybka? Odpoved: je to uplne fuk, 50ku pleskaca ti kludne rafne 80ka sumec, 10cm pleskaca naopak 250ka.

Otazka cislo 2. Aku velku kacenu? Odpoved: priperane k rybke.

Otazka cislo 3. Ako nastavit brzdu? Odpoved: hodne silno, ale len tolko co ti dovoli vercajk, vratane stojanu.

Otazka cislo 4. Pri zaseku na tvrdo a 3x? Odpoved: na tvrdo a trikrat iba ak mas trojhaky, pri jednohaku staci raz. Haky sa pichaju aj s makkym, netreba ich pychat.

Otazka cislo 5. Vadia sumcovi hlasice a ich rev? Odpoved: Nie, nevadia. Keby si mal v hube dva trojhaky aj ty by si sa staral o ine veci ako nejaky neprijemny zvuk.

Otazka cislo 6. Musis byt osvetleny? Vadi to sumcovi? Odpoved: Mas by osvetleny aby bolo vidno ze tam si, nemusis si brat elektrocentralu a par tisic kw halogeny. Staci male svetielko ktore das tak aby svietilo smerom na breh a nie do vody.

Pevne verim ze som kvalitne a pravdivo zodpovedal vsetky tvoje otazky. Teraz ti k tomu poviem ze napriek tejto mojej krasnej odpovedi vies houno, tak si kukni nejake video a precitaj nejaku knizku, casu mas do zahajenia dost. Potom sice stale budes vediet houno, ale budes aspon teoreticky vediet co mas robit. Nasledne chod k vode a chytaj. A chytaj a chytaj a chytaj. Potom dojdes k zaveru ze sice uz vies vsetko, ale aj tak ti je to houno platne lebo ryby akosi nefunguju podla sablony. Nasledne mozes pokracovat od odseku ktory zacina slovami "nasledne chod k vode".

A zabudol by som. Na MRKU, sa ako ostatne vsade inde, naucis houno. Takze na vytahovanie informacii z "MRKmenov" sa vybodni, pretoze su tu len dva druhy. Taky co nic nevedia ale povedia ti presne kde chytat, ktora rybka, snura alebo udica su najlepsie, napriek tomu ze to v zivote nemali v ruke, alebo taky co tym postupom co ti pisem presli sami a nic konkretne ti neporadia, pretoze ucit ludi chytat ryby je blbost (copyrajt P.C.)

NHrdobec - Profil | Po 28.5.2012 9:03:51

juny93 >> Když trefí trojháky,tak je tam i u cejna :-))

Nalien.rem - Profil | Po 21.5.2012 22:57:15

peky29 - >> na Cejna okolo 40 cm... A u tich pařezů bych to zkusil určo ...Dej pak vědět.. :)

NP!F - Profil | Út 24.4.2012 8:42:54

RomanBA >> Divis sa mu? Ked okolo teba v lese pobezi nasrany medved, tiez nebudes mavat rukami a nadavat mu :D

Npruhac - Profil | Út 22.5.2012 10:52:19

alien.rem >> Jjj,každej máme svoje oblíbený a vyzkoušený.Protože je to na každý vodě jiný,přijde mi zbytečný říkat,že ta a ta nástražka je nejlepší.Je třeba to zkoušet a zkoušet.Už aby bylo 16 a mohl jsem poslouchat pocinkávání rolniček od nastraženýho cejna a pak (kéžby)pořádnej rachot.:-)

Npeky29 - Profil | St 30.5.2012 9:37:14

Jinak se ještě zeptám. Teda jen pro úplnou jistotu... Nechci mít žádné problémy v budoucnu.... Tloušt je plevelná ryba že? Takže 7kg.?

Nk-70 - Profil | Út 22.5.2012 20:54:31

cejn je dobrá nástraha...a nemusí být ani tak velkej...všech velkých ryb je škoda...pro příklad, tento fešák (160cm) zabral na cejna ve velikosti necelých 30cm a i tak sním měl co dělat než jsem mohl zaseknout...

NHrdobec - Profil | Po 21.5.2012 21:28:21

peky29 >> Já o stínu nic nepsal,to byl rybářxxxl. A když budeš chytat v noci tak je stejně zbytečný to řešit. Jinak tloušt je dobrá nástraha,ale ted beze srandy 25 až cca35cm.Ne že by většího sumec nevzal,ale budeš mít mín záběrů a to začátečníka rychle odradí

NGlanis - Profil | Po 21.5.2012 21:19:53

Hrdobec >> o sumcích toho sice moc nevím, ale zato vím, že tloušt má zákonou lovnou míru a to 25 cm.

Ntupac - Profil | Čt 26.4.2012 21:09:21

peky29 >> jak vidím co píšeš tak o sumcích toho moc nevíš a hledáš v tom velké složitosti. Vyser se na to a chytej prasata ;)

Nfairak - Profil | Čt 26.4.2012 10:08:23

peky29 - >> pokud chytas na reviru kde muzes zavazet volil bych trhacku a to z toho duvodu,ze rybu muzes strazit do ruznych hloubek,podminka je aby byl trhaci vlasec min. o 1 metr delsi nez je nastavena hloubka u nastrazni ryby aby se ti to nemotalo,kdez to u klasicke bojky tzv. cinky jsi limitovan delkou bojky,coz je max. 150cm,takze navazec tak max 1m aby nehrozilo zamotani,vyhodou trhacky je lepsi kontakt se zdolavanou rybou a prave moznost nastavovat ruzne hloubky(takze muzes zjistit ve ketre hloubce jsou prave aktivni) na druhou stranu u klasicke bojky ma nastrazka vice pohybu,ale zase sem mel kolikrat pocit ze tam toho sumika chvilemi nemam,protoze se sumcem tahas celou montaz a ta bojka samotna dela dost velkej odpor a jeste jedna vec na trhacce vidis primy zaber,kdez to na cince se ti projevi az v dobe kdy ti sumik vyrovna uhel mezi olovem a spickou prutu,tak kdyz to das nekam na radnou hloubku tak o tom zaberu nemusis ani vedet,pac se ti civka ani nepohne

NMerza - Profil | St 25.4.2012 12:35:05

Bendour >> Vlaces se ti ještě nezkroutil jo? Měl jsem smekací a cca po roce a půl jsem musel měnit páč to fakt nešlo, a multíky pod tvých 35 000,- jsou kvalitní a docela dosti vydrží. Sice je pravda, že se dá hrát velké divadlo s malými figurkami ale představ si, že ti to veme cca 50 kg a co s ním budeš dělat?? Budeš ho nahánět buď X hodin a pak ho ztratíš? nebo ti to rovnou omylem překousne? Nebo přetrhne o nějakou vázku? A to se vyjadřuji jen k vlasci. Nemusím ti vysvětlovat co dokážou zapíchnuté háky v sumčích kartáčích... Je také možnost, že nemá loď a bez lodi by to měl o to těžší. Pokud se tomu nechce věnovat tak bych si možná něco půjčil a né hned kupoval, protože to může být ten jeho 1 velký a zrovna to bude náhoda a bude mít na ho... náčiní. Pokud má hlava uvažuje správně, je kladen důraz na to aby se rybě nic nestalo aby jí mohl popř. chytit někdo jiný pokud se jedná o nějaký větší kus..
To co píši nemyslím vůbec ve zlém to ani v nejmenším ale dáš mi aspoň trochu za pravdu..

NHrdobec - Profil | Út 24.4.2012 21:59:05

Magič >> U menších ryb muže bejt důvod ten,že cejn má vysoký tělo a hůř ho sumár nasaje,ale u velkejch ryb je to stoprocentně jedno

Nsynek - Profil | Út 24.4.2012 21:21:33

Nejlepší nástražní ryba na sumce je velká plotice či perlín..... na sto procent!

NStavba - Profil | Út 24.4.2012 16:38:22

peky29 >> bejt tebou, tak du na tu spic. jednu rakosku do zatoky a druhou k tomu starymu korytu k hlavnimu pritoku a na naky praseckyny se vykaslu.

jinak na lina dneska chyta akorat tak sra.cka. pichnul bych tam tlouste, kteryho sou plny nahony

Npeky29 - Profil | Út 24.4.2012 14:30:48

Tady jsem se pokusil namalovovat situaci. Omlouvám se za kvalitu :D
Jedná se o uzemí, kde podél koryta je jedna řada pařezů na každé straně, jinak nikde nic. A místo kde chci chytat, tak pod nohama pár kořenů a naproti-hned u toho výčnělku je asi 7 pařezů.
Sumcařině bych se chtěl okrajově věnovat hned vedle kaprařiny. Zajímalo by mě, kolik je tak rozumná částka pro studenta do investic. Co sem koukal, tak prut se dá sehnat za 700kč, multiplikátor do 1000Kč. A pletenou šnůru bych si vzal na 100kg při ceně cca 5-8kč za metr. co vy nato? Kolik bych tak potřeboval tý šnůry, pokud bydu mít k dispozici velkou laminátovou lodku a žádnýho dalšího člena výpravy (co jsem slyšel, tak lepší jet ve 2) Můžete mi prosím aspon trochu poradit? Děkuju :)

NHrdobec - Profil | Út 24.4.2012 0:43:10

Cejn je moje nejoblíbenější nástražní ryba.Tam kde chytáš cejny zkus lapnout i sumce a když se dařit nebude,tak zkoušej další místa. Zkoušet a zkoušet,to je cesta