Víte, který přestupek je z pohledu zákona nejzávažnější?

Dokážete bez nahlédnutí do zákona správně zodpovědět, za který z uvedených přestupků je stanovena nejvyšší hranice pokuty a je tedy z hlediska zákona nejzávažnější a za který je nejnižší pokuta a je tedy nejméně závažný?

a) ponechání si podměrečné ryby
b) lov mimo stanovenou denní dobu lovu
c) lov bez povolenky (zapomenutá doma)
Autor diskuse: Jarda Š. - Profil , 23.4.2012 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Který z těchto přestupků považujete za nejzávažnější

A) ponechání si podměrečné ryby76%

B) lov "přes čáru"10%

C) lov bez povolenky (zapomenutá doma)14%

Od 23.4.2012 hlasovalo 209 čtenářů.

nekut - Profil | Po 23.4.2012 11:24:07

Nemám ve zvyku nedodržovat psaná pravidla lovu ryb v platném znění, leč přivádí mne k zuřivosti představa RS v podání člověka s mírně sníženým IQ, která se mi chystá zadržet povolenku, protože se kolem mne v prostoru - dle definice Anýzového děduly - nachází víceméně skrytě, nebo neskrytě nainstalované, mými předlovci, odpadky. Nikdy, alespoň vědomě, jsem po sobě nenechal nic jiného, kromě trochu ušlapané trávy. I papírky od bonbonů, mám je rád, mám po kapsách. Naprosto mi není jasné, proč bych po dobytku, který tam byl předtím, musel uklízet. Byl bych potěšen, pokud by mi zde přítomní odborníci objasnili, ve vztahu k platným právním předpisům, jestli jsem oprávněn, nebo dokonce povinen, nakládat s odpadem, který jsem nevytvořil. Například, jak mám s ním naložit. Kdo je majitelem, nebo původcem tohoto odpadu, který jsem posbíral, uložil do pytle a chystám se ho někam (domů) odvézt. Jak už jsem zde kdysi psal, ve chvíli, kdy mám pytel s opadem v ruce, a otevřený kufr auta, jsem jasný terč pro každou RS, nebo policii, které bych nevím jak dokazoval, svůj bohulibý úmysl. Pár pytlů už jsem takto přestěhoval, ale poslední dobou odmítám vystavovat se riziku, s touto činností spojenému. To nepíšu o odporu ke shnilým zbytkům ve všelijakých pytlících, kelímcích a pod. ještě převáženým v kufru auta, kde běžně vozím nákupy potravin, a to nejen vzduchotěsně zabalených.Toto ustanovení o úklidu lovného místa považuji za naprostou krávovinu, bez ohledu na dobrý úmysl tvůrce tohoto předpisu. Těm, co dočetli až sem, děkuji za pozornost

Carpeater - Profil | Po 23.4.2012 10:30:03

Já myslím, že pokud jsi příslušníkem diskriminované menšiny, všechny tři prohřešky jsou jen projevem výrazu individuality.
Takže soudím, že kdyby si ponechal podměrečného kapříka chyceného bez dokladů v jednu ránu třebas romský gay, je to v pořádku

Libor 1 - Profil | Čt 26.4.2012 15:49:17

(o)_(o) >> to se ti to dráždí s takhle vyplněnou kartou o)) hrdino

Jarda Š. - Profil | Čt 26.4.2012 9:50:15

(o)_(o) >> Byla kdysi doba, že kapra bylo málo a odnášely se více jiné druhy ryb (např. cejn). A rybáři nadávali, že není kapr. Na produkci dravců, aby je bylo možné masivně vysazovat v lovných velikostech, by bylo potřeba daleko víc peněz a daleko víc plochy než na kapra.

Chose - Profil | St 25.4.2012 15:37:27

(o)_(o) >> Víš,ale on má pravdu.Každý hospodář MO si může dělat co chce. Hospodářem se může stát téměř kdo chce a ono to pak vypadá tak jak vypadá.Každej dělá kapra a přitom je ho stále málo a hlavně stojí mnohem více než ze soukromého subjektu.To že je onen rybník vhodný třeba na chov candáta nikoho ani nenapadne bo KAPR je prostě jednička.Hlavně s kaprem je málo práce a peníze na bafuňářské odměny jisté.To že mi rybáři pak doplácíme za drahého candáta bo jih je na trhu mále už tak nikoho nezajímá.No co,myslím že můžeme být rádi i za toho drahého candáta ,protože některé ryby už nejsou k mání vůbec.

Mrknato - Profil | St 25.4.2012 14:44:18

rover >> V čem má být jasno? Takových pseudo neplatných BP je hafo, stejně jako volených hospodářů, kteří hospodaří jako sólisti a nepotřebují jmenovaného hospodáře, nebo ho ignorují.

Mrknato - Profil | St 25.4.2012 14:08:37

Saddám >> Pokud se někdo stane RS, tak by měl vědět co si může dovolit, tedy kde jsou jeho mantinely. když to neví, nebo vědět nechce, neměl by RS dělat. Navíc RS musí někdo navrhnout. Bordel je v tom, že uživatel- svaz, asi nenavrhne někoho, komu jde o pořádek a právo, ale někoho, kdo nebude dělat "problémy" a bude svazotvárný. Pro VRP je RS nutná a takto by se na ní mělo nazírat a takto by to i RS měla chápat.

Řeči, zda je horší přestupek ponechání si podmírové ryby, lov přes čáru, či lov bez povolenky, jsou irelevantní, protože RS může sama, bez PČR jen těžko dokázat ponechání si podměrečné ryby, i kdyby to 100x nafotila, měla 100x podezření. Je to ale vyvážený stav, protože ta samá RS nemůže dokázat, zda svaz zarybňuje dle plánu, nepodnajímá revír, nebo že neaktualizuje zaryb. plány, což je také záležitostí RS, pokud pojme podezření, že v tomto uživatel porušuje zákon.

Zneužití pravomoce osoby úřední lze dokázat nepřímo, že jejím prospěchem je přes určitý počet kontrol a zápisů, nárok na povolenky zdarma, náhrady, nebo odměny, v době, kdy si svazy pohrávají se zavedením profiRS.

Mrknato - Profil | Út 24.4.2012 23:58:29

b.gun >> To ale jen vyhláška 197/2004 zmiňuje, neřeší to, stejně jako ustanovení zákona o týrání zvířat, používání plavidel, nebo toho, co mají řešit BP (příloha 7, Povolené tech. prostředky) například.
Myslím, že RS je oprávněna kontrolovat rybáře, požadovat od nich a zadržet věci pouze v rozsahu §16 zákona 99/2004 a tohoto zákona se také dost BP vůbec netýká. (Zákazy stanování, parkování, rozdělávání ohňů, vnadění, úklidu břehů, umísťování příkazových cedulí s obsahem, který nesouvisí se zákonem 99/2004).

šumava - Profil | Út 24.4.2012 18:10:34

figura >> napsals:.. normálně to snima sepíšu... Co děláš, když ti dotyčný řekne že nic psát nechce a absolutně nespolupracuje?. Ptám se , vzpomněl jsem si na příběh jednoho kolegy který kontroloval evidentního lovce bez dokladů, pán byl hodný, bavil se s ním, všechno v pohodě a když mu RS řekla cos tím tedy uděláme? , konstatoval :,, Co budete dělat Vy, je mi vcelku jedno, ale já du domu'' jak řekl, tak učinil. Vzhledem k tomu že to bylo v liduprázdném šumavském údolí, nikde nikdo a přestupník byl velký chlap v plné síle, uznal kamarád že je to v podstatě dobré řešení a šel taky po svém.Konečně, od vody ho vykázal tk splnil svůj úkol.

Mrknato - Profil | Po 23.4.2012 10:10:31

mates202 >> A já 125 cm v pase a dělal jsem sumo.....

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Po 23.4.2012 8:36:22

Falda >> pokud chytáš v souladu s RŘ, tak ti povolenku vzít nemůže

franto1231 - Profil | Po 23.4.2012 6:08:47

zeby C?

Saddám - Profil | Pá 27.4.2012 12:35:31

LosPafkos >> Bohužel povolení zabíjet dostane jen Pavel, protože má od přírody dar, ze všeho se vykecat. Tebe by za chvíli zavřeli a bylo by to k ničemu.

Saddám - Profil | Pá 27.4.2012 12:24:23

Mrknato >> Slibuju, že nebudeš muset zatýkat a vyslýchat. Přepneš si samopal na dávku po třech. Hlavně nesmí projet muž s koženou brašnou.
A když na konci roku doložíš deset smysluplně vyprázdněných zásobníků po třiceti, dostaneš na příští rok povolenku, brigádu a MěÚ ti prodá RL za 50% ceny. Tato nabídka , ale platí jen pro Tebe. Na jiného bych se vy....

Mrknato - Profil | Čt 26.4.2012 10:02:04

Starc55 >> Ano jsem kandidát.... zatím působím jako člen pomocné RS ......

Starc55 - Profil | Čt 26.4.2012 9:54:09

Mrknato >> Doporučuji ti, aby jsi se stal členem RS.

hraji - Profil | Čt 26.4.2012 9:33:52

(o)_(o) >> ještě jsem neslyšel o případu, kdy by trestní oznámení zvýšilo počet vysazených ryb. Tvé úvahy jsou, z mého hlediska, zcestné, nepromyšlené a odtržené od reality. Navíc je docela zřejmé, že se zřejmě moc neorientuješ v rybářské legislativě.

Chose - Profil | St 25.4.2012 19:37:37

Jarda Š. >> To že je to zájmová činnost je hezká věc,ale když jsem schopen za ty peníze nasadit ty samé tuny kapra jako nyní + další tisíce jiných ryb, tak mi připadá takovéto chování trochu na hlavu postavené.

(o)_(o) - Profil | St 25.4.2012 16:09:16

Saddám >> To chápu, ale pořád jsou zde takové fámy, že levnější ryby od "svých" jsou levnější jen na papíře a že náklady na jejich chov hrazené organizací převyšují fakturační dampingovou cenu od svých.

(o)_(o) - Profil | St 25.4.2012 15:06:02

Mrknato >> Čekám, kdy Ti někdo napíše: "Děláme co můžeme, za to nic a nebo když seš tak chytrej, táááák si to běž dělat sám:-)

šumava - Profil | St 25.4.2012 8:46:29

figura >> dobře, protože to byli rybáři, kteří normálně papíry zapomněli. Co ale pytlák, tj. člověk lovící zcela bez povolení. Mně připadá, že RS v podstatě řeší pouze držitele povolenek kteří něco porušili, málokdy řeší skutečné pytláky, natož pak ostrahu chovných potoků, znečistˇování, nepovolené zásahy do vodního koryta atd. Domnívám se, že třeba podněty dané členy RS vodoprávním orgánům, by se daly v rámci jakéhokoliv ÚS spočítat na prstech rukou, přitom zde dochází velmi často ke škodám neskonale větším než u většiny řešených přestupků..Ono taky třeba hodnocení RS ze strany JčÚS (pominu-li vúbec to, zda do toho má co mluvit) se zakládá na počtu provedených a vykázaných kontrol - zapsaných do ,papírů´kontrolovaných. Tedy člověk jenž 100x zkontroloval někoho , kdo vlastně třeba ani nic neporušil, je z tohoto pohledu lepší RS než ten co honil skutečné pytláky, či kontroloval a hájil třeba chovné pásmo či rybochovná zařízení. Je to trochu divné. Jinak práce dobré RS si vážím, několik let jsem jí také byl a vím že to není vždy lehké.

b.gun - Profil | Út 24.4.2012 22:40:38

Mrknato >> Tak např. § 15 odst. 1) písm. c) vyhl. č. 197/2004 Sb., k provedení zákona č. 99/2004 Sb., o rybářství, praví, že "Ulovené ryby v rybářském revíru, které jsou chráněny podle zvláštních právních předpisů, musí být šetrně vráceny zpět do rybářského revíru, v němž byly uloveny." A odkazovaným právním předpisem je zák. č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.

b.gun - Profil | Út 24.4.2012 16:08:34

Saddám >> Jen poznámka - ochrana vybraných druhů živočichů (ryby, raci, škeble...) a z ní vyplývající celoroční hájení je stanovena zákonem o rybářství (potažmo vyhláškou k jeho provedení), tudíž hypotetická platnost či neplatnost nějakých bližších podmínek nemá na chování lovícího vliv. A rybářská stráž tak na něj samozřejmě může, neboť se při výkonu své činnosti řídí právě výše uvedenými zákonnými normami.

Knapík - Profil | Út 24.4.2012 13:28:22

Lauri >> peskovat někoho za absenci metru je k smíchu, jsou daný míry, od kterých se ryba smí brát a pokud tu nedodržíš, máš problém ..., to že máš s sebou u vody metr tomu nezabrání, je to podobně zcestné ustanovení, jako např. nutnost mít pean při lovu do čeřínku

Mrknato - Profil | Út 24.4.2012 13:27:35

Saddám >> V tomto se RO vůbec nedivím, protože on s BP nemá nic společného. BP je pomatená iniciativa Svazu a většinou (u těch cedulí) partyzánsky provedená ne uživatelem, ale MO, která k tomu není zmocněna.

Pokud by jsi někomu zadržel za znečištěné rybářské místo povolenku, byť po předchozí domluvě, pak zadržení povolenky již neprovádí veřejný činitel, ale "svazový činitel" na vlastní triko, bez jakékoliv opory v zákoně. Tedy pak by komukoliv mohl zadržet povolenku kdokoliv za cokoliv.

Sven - Profil | Út 24.4.2012 13:14:08

(o)_(o) >> bububu ...tytyty.... To je všechno a na ty slušnější to funguje:-)

Někomu stačí k polepšení jen to leknutí z překvapení RS, na někoho platí tytyty ale jsou i tací, že na ně neplatí nic a k procitnutí potřebují pořádnou mezi tykadla....

Sven - Profil | Út 24.4.2012 0:29:58

hraji >> chytat v době hajení, tedy mimo stanovenou dobu lovu, je podle mého názoru, jistou formou pytláctví a tedy rozhodně závažnějším přestupkerm, než ponechání si podměrečné ryby.
Nelze argumentovat tím, že pokud si žádný ůlovek nepřivlastním, nespáchám ani žádnou škodu.

hraji - Profil | Po 23.4.2012 15:02:32

Jarda Š. >> výše pokut odráží závažnost přestupku?
Jen malý příklad:
- lovem v době mimo určené hodiny nemusí vzniknout žádná škoda na rybí obsádce, přesto je stanovena pokuta do 30 000 korun, zjevně nepřiměřená
- ponecháním si nemírové ryby může vzniknout skutečná škoda na rybí obsádce a je zde stanovena pokuta do 5 000.
Pro mě je daleko závažnější, pokud si lovící ponechává nemírové ryby, než když chytá 20 minut přes čáru.

Lauri - Profil | Po 23.4.2012 14:57:01

Řekl bych, že závažnost určuje člen rybářské stráže přímo na místě.
Dám sem dva případy ve kterých jsem zdůrazňuji pochybil já sám.
1. Chytal jsem si se splávkem na svazové vodě. Kde se vzal, tu se vzal porybný. Chtěl po mně doklady. Po prohledání kapes jsem bohužel zjistil, že je nemám u sebe, ale nejspíš jsem je nechal doma. Porybný byl v pohodě a uvěřil mi. Tím jsem skončil lov, poděkoval mu a omluvil se.
2. Opět jsem chytal na svazovce, tentokrát přívlačí. Přišel ke mně porybný a chtěl vidět doklady. Vše jsem mu ukázal. Ale jemu to nestačilo, tak jsem musel ukázat pean, pak podběrák, pak přišel na řadu metr. O tom jsem věděl, že ho nemám a řekl jsem mu to na rovinu. Nenosím ho nikdy, protože ryby neměřím. Připadá mi to zbytečné, když je pouštím.Hned jsem si všiml jak porybný ožil a narostly mu ramena. Hned mi začal říkat, že je to na odebrání povolenky atd. Nevím, možná to je na odebrání, ale dá se to vyřešit i jinak, třeba domluvou.
Většinou to je o tom na které lidi člověk narazí.
Jinak co se týče výše uvedené ankety jsem tipoval C)

Sven - Profil | Po 23.4.2012 14:43:26

hraji >> Takto tyto přestupky řeší Jednací řád ČRS
Příloha 3
Příklady nejčastějších porušení předpisů o rybářství
a doporučená řešení
___________________________________________________​_____________
Porušení předpisů: Opatření:
lov bez dokladů (zapomenuty, nikoliv kárné opatření udělením důtky, při
pytláctví), opakování odnětím povolenky na
neúplné doklady 2 - 5 měsíců

lov mimo stanovenou denní dobu - kárné opatření odnětím povolenky 3 - 12 měsíců

ponechání si ryby nedosahující stanovené nejmenší lovné míry - kárné opatření udělením důtky,
odnětí povolenky na 3 - 10 měsíců

Není to tak dávno, co taxa za lov přes čáru, byla oceňována přestupkovou komisí až do výše
30 000 Kč, zatímco zbylé přestupky 5000,-

šumava - Profil | Po 23.4.2012 12:23:33

nekut >> přečetl celé a dobře jsem se pobavil, Jak píše Mrknato, při šoulačkovém stylu rybolovu bych permanentně uklízel a asi bych to už neutáhl ani na káře... Nedejbože sebrat třeba plechovku od barvy či starou baterii, převážím v tu chvíli nebezpečný odpad... Jinak za odpad již ležícíněkde, respektive za jeho likvidaci plně odpovídá majitel pozemku. Je to kruté a v podstatě děsivé pro vlastníky pozemků poblíž frekventovaných míst, ale je to tak.

kakr - Profil | Po 23.4.2012 10:54:20

natas >>
Ještě jsem se nikdy nesetkal s rybářem, který by při kontrole měl problém dát povolenku do rukou RS.
Jen formát Tvého kalibru dokáže na čemkoli nalézt problém......

natas - Profil | Po 23.4.2012 10:49:07

kakr >> myslel jsem si, že jseš rozumnější. Ve vaší MO se šíří nemoc žvanilů.

mark.ron - Profil | Po 23.4.2012 9:41:37

Už, když nenapíšu datum a č.rev.jsem pytlák. Bráno, jako lov bez povolenky.

Chose - Profil | Po 23.4.2012 9:25:07

mates202 >> Pokud ti vezme noty ,tak sepíše papír a ty tam napíšeš své a jeden kus papíru ti zustane .Pak to řeší komise-tečka!! RS není soudce a RS tě netrestá.Ta má pochybnost o tvém jednání proti RŘ a tak tomu udělá přítrž a pak to jde dál a ty máš možnost se bránit.

Fario - Profil | Po 23.4.2012 9:21:08

1.A, 2.B,3.C .Ještě horší je nešetrné zacházení s rybou.Když vidím jak někteří ,,rybáři" smýkají rybu po břehu,protože jsou pohodlní ,aby zvedli pr--l ze stoličky a odháčkovali ji ve vodě, tak bych vraždil

kakr - Profil | Po 23.4.2012 9:04:01

Netipa - poslední hrdina MRKu >>
Velmi se mýlíš.

RS se představí, ukáže průkaz a odznak a Ty, jako rybolovec ukázněný předložíš povolenku a RL.
RS si povolenku s úsměvem převezme,strčí do kapsy a oznámí ,že máš zadrženou povolenku neb nohy tvé jsou smrduté.(pokus o rým)
Co učiníš??

Jedná se prosím o modelovou situaci, která je v praxi téměř vyloučena:-))

Zadavateli otázky se omlouvám za příspěvek mimo téma diskuze.

natas - Profil | Po 23.4.2012 8:52:46

V krátkodobém horizontu za c). Bude na mě pohlíženo, jako na pytláka a za to můžu jít i do kriminálu. Pokud se to vysvětlí, tak mě stihne poněkud mírnější trest.

TomášV - Profil | Po 23.4.2012 7:10:41

lov bez zapsání
Tvojí povinností je zapsat docházku před zahájením lovu, tudíž další skutky by jsi již neměl spáchat.