Sumci na Orlíku

Zdravím, chci se vás zeptat na chytání sumců na Orlíku.Příští rok bych rád začal se sumcařinou zejména na této lokalitě a hodili by se mi nějaké typy a rady do začátku: (lov přes den/v noci, jaká nástražní ryba je vhodná,atd. prostě všeobecná diskuze o lovu sumců na Orlíku.
Autor diskuse: herinek - Profil , 8.2.2012 dravci - revíry, cestování

Nejlepší způsob lovu sumců na Orlíku podle vás je:

A) Přívlač23%

B) Trhací bójka32%

C) Podvodní splávek10%

D) Vertikální přívlač10%

E) Jiný26%

Od 7.12.2014 hlasovalo 31 čtenářů.

baitruner2 - Profil | St 8.2.2012 22:57:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

herinek >> K otázce.
Já sumce nechytám jen náhodně na feeder na žoužel,ale co vim tak tam plavou moc pěkný kousci jako všude na přehradách.
Párkrát jsem tam políčil i na bojku,ale záběr mi nepřišel.Chce to sednout a zkoušet a hlavně čekat.A kde lovit?Já byl svědkem a přišel záběr i z 50m hloubky na bojku.Sice to nebyla 2-ka,ale suma jsem tenkrát viděl.
EDIT:Tenhle byl muj na feeder a žoužel.

čerešňak - Profil | Čt 9.2.2012 15:40:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak drobet o orlických sumcích také něco vím, co jsem začel po 10 letech regulérně chytat, tak od té doby jsem se jim věnoval. Podařilo se mě jich nachytat dost a dost!!! Nejsem na statistiky, sumce jsem nikdy nevážil, ani jsem se s úlovkem neukazoval, na to jsou jiní kadeti, nejdelší měřil 213 cm. Způsob lovu 2/3 bojka a zbytek přívlač, nikdy jsem nešťouchal. Tak jak na ně?? Musím vědět kde je, jednoduché, od jara mám otevřené oči a hlavně poslouchat ,když se stmívá. Na 2. místě je počasí, pak je to otázka času a štěstí a to vám všem přeju při jejich lovu.

edit: Většinu lovu pouze na jednu bojku, druhý prut brko!

glánis - Profil | Čt 9.2.2012 12:10:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na Orlíku se lovu sumců věnuji asi 13 let. Zarybnění sumcem je zde vynikající, jsou místa, kde jich jsou desítky na pár metrech čtverečních, nejběžnějším úlovkem a snadno dosažitelným jsou ryby kolem metru až metru třiceti, těch je zde opravdu dost. Chytit větší rybu není snadné a na sumce přes dva metry se nemusíš dostat několik sezon. Jsou zde ale obrovské ryby přesahující hmotnost 100Kg, není jich mnoho a jsou takřka neulovitelné. Není to lehký revír, ikdyž to na první pohled tak nevypadá. Většina rybářů, kteří neznají místní poměry a nejezdí na Orlík pravidelně jsou bez úspěchu. Jsou tu ovšem sumcobijci, vetšinou bohužel masaři, kteří jich dostanou za rok poměrně dost. Některé udírny jedou nonstop. Škoda, že je zde nelegální vábnička, pamatuji sezonu 98/99, kdy se směla používat, byla to paráda a nejlepší rok na úlovky co pamatuji. Chytilo se mnoho ryb přes 2 metry, které byly neuvěřitelně bojovné. V té době o vábničce a echotolech bylo minimum informací a skoro nikdo nevěděl jak na to. Mohl bych zde o Orlíckých sumcích psát romány, ale nechci to tu zahlcovat svými kydy, popřeji Ti jen hodně štěstí a Petrův zdar.

Rudy 61 - Profil | Pá 12.12.2014 0:00:42

herinek >> Jeden místní. Rybu dávám tak metr nade dno, ale tak do čtyřech metrů. Mám tam místo kde chytám přes den a krmím na federér, k večru tam davám trhačku s rybkou, funguje to. Nechytám na korytu, jako ostatní.

Vash - Profil | Pá 9.3.2012 12:33:06

Vono je i skoro jedno kam přesně na Orlik pojedeš....I na místě, kde sou nemusíš za tejden vytáhnout ani jednoho! Mě nejvíc votravujou na jaře, když tam máčim žoužaly na úhoře. :o))
Přes léto vláčim a sem tam se nějakej taky splete. :o)))

Doge - Profil | So 11.2.2012 10:59:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na Orlajzu jsem byl naposledy před cca 5-ti lety. Povedlo se pár kousků kolem metru. Bylo to na trhačku a podvoďák. Pár kousků se povedlo i na HNV BETAIN PELETY od MIKA, klasicky na vlas pod háčkem nastraženo na kapry. Problém ale je, že tyhle pelety chutnají snad všem rybám a nikdy nevíš co tě za to tahá. Teď už jezdím líčit na Labe, klasika na trhačku. Taky pár kousků do metru a půl. Záběry v 99% přes den, rekord 10 minut po zavezení v pravý poledne.

baitruner2 - Profil | Čt 9.2.2012 13:13:33

Jen bych se chtěl zeptat.Zkoušel někdo už na Orlíku chytat sumce na ty sumcové pelety?
Já teda chytnul sumečka tady u nás na boilís na masové složení.Ale ty pelety jsem nezkoušel.
Mohlo by to tady taky fungovat ne?
EDIT:Tu noc bylo dusno a bouřka jakokráva a sumci mi tam asi najeli do krmení.Tak proto se oběsil na bobule.Si teda myslím.Bo kapra jsem vytáh před bouřkou po ní už ne....A ještě 1 rybu jsem na prutu měl,ale ani jsem jí neotočil.Taky podle mě sumec.

libryb - Profil | Čt 9.2.2012 11:52:26

baitruner2 >> Toho kapitána pak převeleli do Itálie! (ale s tím najížděním nepřestal)

Rybatorstr - Profil | Čt 9.2.2012 8:53:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

herinek - >> Ahoj, cíleně je nechytám, ale sumčí dorost se povedl na pelety.

JohnMcE - Profil | Čt 9.2.2012 19:25:31

herinek >> Zavolej si o radu na číslo na tom hausbotu. Tihle borci se v lokalitě Probulov, Orlík nad Vltavou objeví každý rok na týden, dva pravidelně:-) Hausbot jako základna, motorová pramice opodál. Starý pán několik prutů s nástražkou spouští podle echa pod sebe, druhý šplouchá tak, že je to slyšet několik km. Je to tak už několikátý rok. Loni byli v září...
Bohužel, profesionální rybářská stráž jezdí jen po otavské větvi:-) Už jsem je zažil šplouchat i v dubnu, květnu. Orlas je ráj " rybářů "...