Bolen - jak moc je jedlej...

Ahoj, nikdy jsem bolena nechytil a nemyslím že se to změní, no chtěl bych se zeptat, jaké má bolen maso, já slyšel že nic moc.
Můžete mi napsat Váš názor? Díky, Petru čus...
Autor diskuse: zaplosak - Profil , 29.6.2010 dravci - ostatní

Co teda s uloveným bolenem?

A) sežrat34%

B) nesežrat5%

C) vyfotit se s ním a pustit32%

D) vyfotit a pak jako v bodě jedna4%

E) hodit do křoví - ve vodě nemá co pohledávat5%

F) dát tchýni16%

G) vymněnit za cokoli3%

H) něco jiného1%

Od 7.8.2011 hlasovalo 152 čtenářů.

pepa-č - Profil | Čt 18.10.2012 21:13:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Domino222 >> onanovat zdoláváním ryb na idiotsky poddimenzovanou sestavu, že to pak je víc cítit a dýl si člověk "zabojuje" a hezky si povodíme rybičku do jejího naprostého vyčerpání, může jen naprosté hovado. zejména když pak ty vyšťavené ryby pouštíš. přeber si to jak chceš.

Rybovrah 1 - Profil | St 17.10.2012 6:43:01

BOLEN V MARINÁDĚ.
Očištěného a vykuchanáho bolena podélně rozřízneme těsně u páteře a připravíme si tak dva filety (hrudní a mezisvalové kosti se v marinádě rozleží), filet nakrájíme na cca 5cm porce. Ty osušíme, zlehka osolíme a obalíme ve směsi hladké mouky a pálivé papriky. Přebytečnou mouku oklepeme a porce opečeme v dobře rozpáleném oleji po obou stranách.
Opečené porce necháme vychladnout a mezitím si připravíme marinádu.
2/3vody, 1/3octa, trochu bílého vína, cukr, trochu soli, kolečka nakrájené cibule, plátky mrkve, lístky bobkového listu, pár kuliček n. koření a dvě lžíce olivového oleje zlehka svaříme cca 5min.
Marinádu necháme mírně vychladnout a poté nalijeme na porce opečeného bolena aby byla ryba celkově potopená.
Uložíme do chladu a konzumujeme nejdříve za 4-5dní. V chladu uložené vydrží min 2měsíce jako výborná chuťovka po vysilujících masařských výpravách.
Na závěr: všepouštěči-blbe, NA RYBĚ KTEROU PUSTÍŠ SI JIŽ NIKDY NEPOCHUTNÁŠ!

Radim26 - Profil | Út 16.10.2012 8:37:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

celkem žasnu jak tady všichni nadávají na kosti. Já bolena vyfiletuju, filety osmažím na másle a na talíři když filet zlomím, tak během dvou minut vytáhnu všechny ypsilon kosti a je po problému. Chuťově sice na candáta, okouna a štiku možná nemá, ale jinak maso odpadává jako šupinky stejně jak u lososa či candáta a konzistence masa rozhodně "blatovitá" není. Je dobré ho naložit aspoň den předem - sůl, citron, TROCHU česneku a pár snítek čerstvého rozmarýnu, k tomu osmahlou kořenovou zeleninu podlitou smetanou, česnekové bramborové čtvrtky s petrželkou a za výsledek ručím. Nenechte se odradit, bolen je super a pokud ho někdo vysmýká z řeky, nesežere, nebo nevrátí, ale hodí do křoví - lišky prý mají taky hlad, tak u nás zase takové týpky házíme do splavu, nejlíp vracáku, protože vydry mají přece taky hlad. :-) Lovu zdar

šumava - Profil | St 17.10.2012 9:21:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Venca888 >> jo, takové kecy o bolenovi jsem slyšel taky, že je to jak vata nacpaná jehlama apod. Tvrdil to rybář co měl plnou taštičku zabitejch plotic :-) Měl jsem z toho dojem , že jsou to takové ty kyselé hrozny, on toho bolena hlavně neuměl chytit a tak ho štval. Já osobně ryby zas tak moc nejím, ale velkého bolena si klidně nechám, protože dobře vyuzený je delikates. Jedl jsem ho i pečeného, srovnatelný s jakoukoliv jinou kaprovitou rybou s vyjímkou lína. je ale pravda, že ho chytám v podstatě na lipanové vodě a tak může být kvalita masa jiná než na nějaké nížiné řece či přehradě. Rozhodně bych ho zcela nezatracoval ani z kulinářského hlediska.

aleš vavřina - Profil | Út 16.10.2012 9:12:37

Bolen je tak jedlý, jak šikovný je kuchař. Ze zkušenosti vím, že i z bolena lze připravit velmi chutný a reprezentativní pokrm.

Rybkin - Profil | Čt 18.10.2012 21:03:50

Domino222 >> Co máme zkoušet?Zdolávat jikru na třígramovem prutu?
Mam nejjemnější vláčák do cca 10gr,tahat na něm okouny 30-40cm je velká paráda ale u větších ryb už to neni zdolávačka ale tejrání

Pedro1 - Profil | Čt 18.10.2012 17:30:08

Domino222 >> Tvl s prutem do 3 gramů bude dobrej bojovník i podseklá ropucha.

retrívr - Profil | St 17.10.2012 10:27:38

MAXXSKATER >> Potvrzuješ jedno pravidlo, není špatná ryba, je jen špatná úprava. Souhlasím, že jsou ryby chutnější a méně chutné.

šmudla007 - Profil | St 17.10.2012 9:48:20

Boleny musíte pustit. já to vím nejlíp. Každýho mírovýho sem klepl a vždycky sem se pak proklínal při konzumaci když sem plival kosti a kolik návštěv doktora mne to již stálo. Maso má blátovité, v octu se úplně rozpadne na kaši, řízkem z bolena se mi skoro podařilo udusit tchýni. No prostě bolena vždy pusťe zpět "ať si jezdí".
Zkusil sem tu blátovitost přerazit kari, chilli, indickým mega chilly, sušenou drcenou surikatou..no a furt bléééé. Jíst se dá jenom candát z našich ryb a snad když je nejhůř tak potočák 35+.
Pouštějte ryby, jezte kuřata(protože ty jsou úplně blbá). :)

Kurnik já budu zase trpět, až zase nějakej mírovej boleňák uvízne na mojem háčku, jednou na ten správný recept určitě přijdu :)

pepa-č - Profil | St 17.10.2012 9:04:26

Venca888 >> blbost - tys ho nejedl a jen dál šíříš, cos slyšel, a pak se najdou další co to budou šířit dál. Bolen je jedlej. kapr je určitě horší.
Jsou mnohem lepší ryby. Ale při základním kuchařském umění (tím nemyslím, běžnou českou babicovinu zabalit do trojobalu nasrat kořením po pás a vosmažit na hnusným oleji) se z bolena dá udělat určitě lepší pokrm než, který si 85procent lidí dává na štědrý večer.

to co kuchařsky navrhuješ je právě to co s toho udělá nepoživatelný hnus. možná někdo klepl bolena, tamto udělal a pak začal šířit nikým dalším neověřenou pravdu, že bolen je hnus.

Transalp2 - Profil | Út 16.10.2012 9:57:21

Koukám , kdo bolena nejí .. dostává pochvalu .. Jím ho , chci taky pochvalu !!! ...

Lacike7 - Profil | Čt 29.9.2011 20:53:10

bolena som vzal jedneho tento rok.. nieco som vyprazil v trojobale so zemiakovym slatom a polovicu som si urobil na masle s cibulou, slaninou a cesnakom.. pokial vies jest ryby, kosti nerobia ziadny problem.. podla mna je kazda ryba fajn ked je cerstva.. okrem jalca :) stojaky nechytam, na tecucich vodach je podla mna kvalita maska akejkolvek ryby niekde inde..

tuzemak - Profil | Čt 29.9.2011 20:38:42

vydrab >> tobě bych příště určo prodal lístek,pak si jiní stěžují,že nejní ryba ve vodě když druzí rybou krmí lišky,fakt dobrá úvaha.....

P!F - Profil | Čt 29.9.2011 17:53:31

Strasne sa mi paci ako tu rozoberate kolko ma bolen kosti. Bolen to nie su tie 50ky, 60ky, to su mladatka bolena. Ked to ma 4-5 kil, kosti skoro nema a je to hodne chutne tuhe biele maso.

b.gun - Profil | St 30.6.2010 12:58:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tukan >> Jak vidno, tak mnozí z toho hovna dokážou splést vcelku slušné lanoví ...

Argument mnohých, že když je šikovný kuchař a ryba se pořádně nakoření mi příjde tak nějak úsměvný. Rybu jím proto, abych si pochutnal na rybě, nikoliv na něčem, co je řádně nakořeněno. Proto se u z kulinářského hlediska ceněných ryb doporučuje ta nejjednodušší příprava, která nepotlačí právě tu rybí chuť. Ano, i z méně ceněných a kulinářsky po právu opomíjených ryb se dá připravit vcelku chutný pokrm, ale už to není tak úplně o té konkrétní rybě (no, vychvalovat maso bolena do nebes kvůli tomu, že jsou z něj dobré karbanátky ...). S trochou nadsázky by se totiž dalo říct, že pokud by se řádně nakořenilo to inkriminované hovno, mnozí by si jistě pochutnali i na něm, ani by nemuseli mít na talíři rybu ...

rybomil - Profil | St 30.6.2010 12:24:46

Stanislav Uhlíř >> Mě vomejou, prej bolen má velmi chutné pevné maso..........a co tolstoj, ten je lepší než losos?
Tý vogo, padám na riť!

Sihanuk - Profil | Út 29.6.2010 23:03:56

Bolen je ryba pro tchýni. :-)))