Nastražení raka signálního

Zdravim,chci se zeptat,zda nekdo z vas ma zkusenost s nastrazenim raka. Ted se nebavim o chranenem ricnim ... Jedna se mi o to,ze na teto vode je rak strasne premnozen a kapr jej pojmul jako hlavni zdroj potravy. Boilie,pelety a dokonce ani kukurice na teto vode pred raky neuspely. Ted napisu moje uvahy--nasrazim ziveho raka na vlas pres gumicku a podle me to zamota. Tudiz musim nastrazit raka mrtveho,ale toho mi sezerou jeho zivi soukmenovci..... Takze zbyva jedina varianta a to prizvednuti mrtveho raka nejakym plovoucim materialem. Takze se ptam:jak by jste udelaly dlouhy navazec,aby naj jini raci nemohly a jakym zpusobem by jste toho raka prizvedly (korkem,nafouknutim,vlozenim vzduchove kapsle do tela)??
Autor diskuse: deni 79 - Profil , 7.8.2012 kaprařina - nástrahy, návnady
6 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nnofish - Profil | St 12.9.2012 17:24:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

deni 79 >> já tě chápu, ale on je tu jeden detail. Kdyby se to bralo do důsledku tak ty nesmíš do vody hodit ani mrtvého, nepůvodního živočicha. O to celou dobu jde. Jak jsem říkal. Je to spíš o etické stránce věci. Asi těžko bude nějaký úředníček z životního chodit kontrolovat na co se chytá.

NArcanis - Profil | Čt 9.8.2012 15:57:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kdyz uz na to hodlate chytat naucte se raky 100% rozeznavat. Treba tady na mrku je clanek o racich http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=728

Cituji treba:
"Bílý až bělomodrý kloub klepet je asi nejnápadnějším poznávacím znakem." - rak signalni

Nesoxboy - Profil | Út 7.8.2012 14:08:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

deni 79 - >> ahoj jako malí smrady nás místní vydra naučila top nástrahu a tou byl rak, na těžko jsme dávali pouze oloupanej ocásek na to se chytali hlavně trunani ale tloušť, kapr, sumec, uhoř nebyl problém,na gumičku raka pod trojhák na káču většinou přišla štika ale i kapr a ano většina ryb raka upřednostní před jinou nástrahou třeba okouni brali jen raky rybky se nevšimli v 93 roce na labi jsme hodili žížalu do kanálu a hned rak, drželi to klepetama až na břeh, pokud je to rak signální nevidím v tom vůbec žádnou překážku ani v zákoně jen je rozeznat ale je eště lepší nástraha na kapra a tu neřeknu ,jen prozradím že je to taky korýš

NKnapík - Profil | Út 7.8.2012 13:55:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Co se týká lovu na raka, tak se nenastražoval celý, ale chytalo se jen na maso vyloupnuté zpod krunýře, rak se prostě rozlomil a na to bílé masíčko se chytalo na plavanou - parmy a tloušti se po tom prý mohli utlouct. Osobně jsem tak v životě nechytal, ale táta i děda to dřív používali.

Nkritik - Profil | Út 7.8.2012 13:30:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hoši, děláte si tady z toho prdel, ale demi 79 má v jednom pravdu pravdu. Ten proužkatej šmejd je rozmnoženej naprosto brutálně.
Na Vltavské kaskádě se nechá naprosto normálně v noci na mělčině mezi šutrama napočítat při čelovce cca 20-30 kousků na 1m čtvereční, rekord byl 52 ks.
Něco je asi špatně.

NFOUSATEJ HAT - Profil | Út 7.8.2012 13:28:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

deni 79 - >> :-))) je to boj, takle končí většina otázek na mrku, A je jedno jestli jsou moudré a nebo hloupé

NFOUSATEJ HAT - Profil | Út 7.8.2012 13:20:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Stejně je to zvláštní, Zadavatel se ptal, jak napíchnout raka, a už se dozvěděl, že je prdlej, a nebo že by to i šlo, že v boilies jsou věco, co kdysá bejt nemohli, ale jak napíchnout raka se ještě nedomákl :-)

Nb.gun - Profil | Út 7.8.2012 12:43:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Poušťák >> Nastražení raka signálního coby nástrahy pro lov ryb nic nebrání - zákon o rybářství takovou nástrahu nezakazuje, nejedná se o zvlášť chráněný druh z hlediska zákona o ochraně přírody a krajiny, z hlediska legislativy se nejdná o zvíře, tudíž na něj nelze - podobně jako na červy, slimáky apod. - aplikovat ustanovení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Takže pokud ten rak signální bude pocházet z vody, na které bude prováděn lov a nedojde tak k porušení veterinárních předpisů ve smyslu nebezpečí šíření nemoci (račího moru) a zákona o ochraně přírody a krajiny ve smyslu šíření nepůvodního druhu živočicha, lze jej jako nástrahu použít.

Nšmudla007 - Profil | Út 7.8.2012 12:31:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nevím teda jak vy kapraři, ale já teda raka signálního od raka bahenního raka říčního nebo raka kamenáče opravdu nerozeznám. Leda snad raka pruhovaného. Takže jediný co bych si troufnul je raka na gril nebo uvařit, kaprům ho servírovat nebudu.

Legislativně rak signální chráněný není:

"Celoročně jsou hájeni:

1. losos obecný,
2. celoročně jsou chráněni dle vyhlášky č. 395/92 Sb. (jedná se pouze o seznam vybraných druhů živočichů):
a) mihulovci a ryby: cejn perleťový, drsek menší, drsek větší, hrouzek Kesslerův, jelec jesen, ježdík žlutý, mihule potoční, mihule ukrajinská, mník jednovousý, ostrucha křivočará, ouklejka pruhovaná, piskoř pruhovaný, plotice lesklá, sekavčík horský, sekavec písečný, střevle potoční, vranka obecná, vranka pruhoploutvá,
b) bezobratlí: rak kamenáč, rak říční, rak bahenní, perlorodka říční, velevrub malířský a škeble rybničná,
c) obojživelníci."

NObiš - Profil | Út 7.8.2012 12:03:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Přizvednutí ti asi moc nepomůže. Sem viděl pár vod s přemnoženýma rakama a ti se nám normálně věšeli na živé rybky pod kačou a to ve sloupci.
Jinak chytat na raky může být asi zajímavé,no nejsem si jistý,jestli bys obstál před kontrolou RS. I když se jedná o nepůvodní druh.
Bohužel,ne každý pozná druhy raků a to ani porybní.
Já bych do toho asi nešel a spíš hledal jiné alternativy.