Sumci na Orlíku

Zdravím, chci se vás zeptat na chytání sumců na Orlíku.Příští rok bych rád začal se sumcařinou zejména na této lokalitě a hodili by se mi nějaké typy a rady do začátku: (lov přes den/v noci, jaká nástražní ryba je vhodná,atd. prostě všeobecná diskuze o lovu sumců na Orlíku.
Autor diskuse: herinek - Profil , 8.2.2012 dravci - revíry, cestování

Nejlepší způsob lovu sumců na Orlíku podle vás je:

A) Přívlač23%

B) Trhací bójka32%

C) Podvodní splávek10%

D) Vertikální přívlač10%

E) Jiný26%

Od 7.12.2014 hlasovalo 31 čtenářů.

2 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Ntorwald - Profil | Út 11.8.2015 13:27:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Při lovu candátů chytáme letos na gumy sumíčků na Orlíku dost, ale tak do toho metru dvaceti... .

NDoge - Profil | So 11.2.2012 10:59:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na Orlajzu jsem byl naposledy před cca 5-ti lety. Povedlo se pár kousků kolem metru. Bylo to na trhačku a podvoďák. Pár kousků se povedlo i na HNV BETAIN PELETY od MIKA, klasicky na vlas pod háčkem nastraženo na kapry. Problém ale je, že tyhle pelety chutnají snad všem rybám a nikdy nevíš co tě za to tahá. Teď už jezdím líčit na Labe, klasika na trhačku. Taky pár kousků do metru a půl. Záběry v 99% přes den, rekord 10 minut po zavezení v pravý poledne.

NFlying trout - Profil | Pá 10.2.2012 21:18:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

co se týká sumejšů, tak mám na rousnici mraky malejch sumíků a na rybu jsem minulou sezónu loupnul jen jednoho kolem metru. Tenhle rok se jim chci víc věnovat, sumci na Orlíku jsou, ale je to obrovská plocha a není snadný rybu najít a pak chytit. Je tu psáno spoustu dobrejch rad, tak si něco vyber a zkus to!

NHlubočepy - Profil | Čt 9.2.2012 22:05:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

baitruner2 >> Co mám info od kolegy,tak se to musí opravdu hodně zakrmit-až brutálně aby to fungovalo.Musí být hodně teplá voda a denně třeba 10-15 kg,ale přesně to samo nevím.Vzhledem k finanční náročnosti, se to moc nezkouší. Já bych tomu ale na Orlasu tam co jezdíme nahořejc docela v těch parnejch dnech věřil.Bohužel se nám již pár výprav stalo,že na činku hovno a koulaři tahali.Né nic monstr ,ale kousali jim to.

Nčerešňak - Profil | Čt 9.2.2012 21:06:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

JN >> Ahoj, plandavky stříbrné, velikost "zouvák"a woblery tmavší a chytat, to je těžký,v noci ne! Počas musíš cítit v sobě, to je jako candát, a ostatní ryba, každá chce své!

Ámen, za hodinu vyrážím směr Norsko,,,,

NVendys 65 - Profil | Čt 9.2.2012 19:46:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čus,nepovažuji se za sumcaře,ale jezdím pravidelně na Orlík tak jsem si na to pořídil prut.Jezdím směrem od Podolského mostu nahoru.Pod skalama jsou pěkný kouskové,mám jich jenom pár a většinou na chomáč rousnic,pelety na sumce zatím bez záběru.Všechny vráceny vodě a žádnej kapitální ůlovek.Hodně štěstí a myslím si že o tom štěstí to hlavně je.

NHrdobec - Profil | Čt 9.2.2012 17:44:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

baitruner2 >> Na pelety se sumec občas chytit dá stejně jako na boilies ale lovit je cíleně a ještě k tomu velký kusy tak to funguje opravdu jenom na Ebru. Všude jinde včetně Orlíku jsou to vyhozený peníze a ztráta času a jakákoli jiná klasická nástraha na sumce bude vždy tisíckrát účinější.

Ntomashrych - Profil | Čt 9.2.2012 16:08:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jednoznačně nejlepší nástražkou pro mně je na ně okoun nebo větší perlín.Dobré lokality jsou u železničního mostu letos jse tam chytli sumci i přes 180cm.(byli všichni vráceni vodě)Další dobrý místo je třeba u ždákovského mostu tam už jsme jich taky dost chytli nebo hrejkovická zátoka to je taky skvělé místo

Nčerešňak - Profil | Čt 9.2.2012 15:40:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak drobet o orlických sumcích také něco vím, co jsem začel po 10 letech regulérně chytat, tak od té doby jsem se jim věnoval. Podařilo se mě jich nachytat dost a dost!!! Nejsem na statistiky, sumce jsem nikdy nevážil, ani jsem se s úlovkem neukazoval, na to jsou jiní kadeti, nejdelší měřil 213 cm. Způsob lovu 2/3 bojka a zbytek přívlač, nikdy jsem nešťouchal. Tak jak na ně?? Musím vědět kde je, jednoduché, od jara mám otevřené oči a hlavně poslouchat ,když se stmívá. Na 2. místě je počasí, pak je to otázka času a štěstí a to vám všem přeju při jejich lovu.

edit: Většinu lovu pouze na jednu bojku, druhý prut brko!

Nbaitruner2 - Profil | Čt 9.2.2012 15:22:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

JN >> Znám příbuzného jednoho dědy(děda už nežije) a ten ty velký (myslím opravdu velký) vždy vydloubnul na rousnice(chomáč jakokráva) z lodky.Samozřejmě bez vábničky a echa.
Já ho obdivoval v těch vedrech tam dřepěl furt a chytal.....
Kdo se tam vejš pohybuje tak určitě o dědkovi slyšel.
PS:Já bych na to opravdu neměl nervy tam v 35st ve stínu sedět na loďce a čekat až klepne.

NJN - Profil | Čt 9.2.2012 15:09:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

baitruner2 >> S tim okounem máš pravdu. Je to nejlepší nastražka ,ale často nejde chytit nebo je ho nastražit škoda. Přirozeně se na Orlíku vyskuje a sumec je rád loví. Cejn je taky přirozená a asi nejpočetnější kořist sumce, ale podle mě je to snad nejhorší nástražka. Dobrej je taky kapr 40cm. Píšu o bojce. S položenou nemám zkušenosti a docela by mě zajímalo jak vám to jde s rybou na podvoďák?

NMartinPr - Profil | Čt 9.2.2012 14:22:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Loni na konci září se mi podařil na orlíku na dírkovej prut na dvě 4 cm slunky tenhle sumík 80cm :))

Nbaitruner2 - Profil | Čt 9.2.2012 13:56:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

herinek >> Nejlepší je si tu rybu(nástražní) chytnout přímo u vody kde chceš chytat.Vím,že někdy je to dost deprimující jí i chytit.....
Jestli máš doma na zahradě starou vanu tak do ní dej vzduchování a nástražky by ti měly vydržet.Takhle to maj kluci tady u mě kolem.A bez problému jim vydržej.Občas jim padaj,než dorazí k vodě cestou,ale to už je extrém.Používaj to přenosné vzduchování a dovezou je v klidu.

Nglánis - Profil | Čt 9.2.2012 12:10:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na Orlíku se lovu sumců věnuji asi 13 let. Zarybnění sumcem je zde vynikající, jsou místa, kde jich jsou desítky na pár metrech čtverečních, nejběžnějším úlovkem a snadno dosažitelným jsou ryby kolem metru až metru třiceti, těch je zde opravdu dost. Chytit větší rybu není snadné a na sumce přes dva metry se nemusíš dostat několik sezon. Jsou zde ale obrovské ryby přesahující hmotnost 100Kg, není jich mnoho a jsou takřka neulovitelné. Není to lehký revír, ikdyž to na první pohled tak nevypadá. Většina rybářů, kteří neznají místní poměry a nejezdí na Orlík pravidelně jsou bez úspěchu. Jsou tu ovšem sumcobijci, vetšinou bohužel masaři, kteří jich dostanou za rok poměrně dost. Některé udírny jedou nonstop. Škoda, že je zde nelegální vábnička, pamatuji sezonu 98/99, kdy se směla používat, byla to paráda a nejlepší rok na úlovky co pamatuji. Chytilo se mnoho ryb přes 2 metry, které byly neuvěřitelně bojovné. V té době o vábničce a echotolech bylo minimum informací a skoro nikdo nevěděl jak na to. Mohl bych zde o Orlíckých sumcích psát romány, ale nechci to tu zahlcovat svými kydy, popřeji Ti jen hodně štěstí a Petrův zdar.

Nbaitruner2 - Profil | Čt 9.2.2012 12:00:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

herinek >> Abys neřekl,že ti to tady zasírám tak ještě něco k nástražní rybce.
Funguje tam dobře okoun 30+,ale já na to neměl ho tam napíchnout.(kluci tam na ně chytaj)
Já většinou nasražil vekou plotici,nebo cejna.Bez uzpěchů samozřejmě......

NHlubočepy - Profil | Čt 9.2.2012 11:53:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

herinek >> Chomáč rousnic fungoval na vábničku -když byla povolena.Podvodní splávek se skoušel,ale neviděl jsem na to záběr.Pravděpodobně vzhledem k malému proudu.Poslední dobou se spíše množí záběry na koule.

NRybatorstr - Profil | Čt 9.2.2012 8:53:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

herinek - >> Ahoj, cíleně je nechytám, ale sumčí dorost se povedl na pelety.

NHlubočepy - Profil | Čt 9.2.2012 8:38:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

herinek - >> na Orlíku je to převážně o hlubinné přívlači a čince.Beru to od Podoláku nahoru pod Kořensko,s druhou částí nemám skušenosti.

Nbaitruner2 - Profil | St 8.2.2012 22:57:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

herinek >> K otázce.
Já sumce nechytám jen náhodně na feeder na žoužel,ale co vim tak tam plavou moc pěkný kousci jako všude na přehradách.
Párkrát jsem tam políčil i na bojku,ale záběr mi nepřišel.Chce to sednout a zkoušet a hlavně čekat.A kde lovit?Já byl svědkem a přišel záběr i z 50m hloubky na bojku.Sice to nebyla 2-ka,ale suma jsem tenkrát viděl.
EDIT:Tenhle byl muj na feeder a žoužel.

NJenda321 - Profil | St 8.2.2012 20:41:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sumár z Orlíku, na žoužalu :-)

NP.R.E.D.A.T.O.R - Profil | St 8.2.2012 19:53:35 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

herinek - >> Tak bude to chtít zjistit kde se ten sumec tak jezdí krmit,určitě bude vyjíždět za rybkama večer někde na mělčinu,potom co tam má za potravu a co tak asi nějvíc bude žrát.Potom bych zkoušel prochytávat takové hlubší,přírodní,zarostlé místa u břehu a hledat kde by se tak mohl přes den schovávat...jak ho najdeš a zjistíš kde se tak zdržuje tak záběr už bude maličkost...ale nevím jak je to s lovem na orlíku,je to jen z mých zkušeností...