Vrátí se ryba do stejného hejna?

..........chytím rybu (třeba kapra), meřím, vážím, fotím, pustím. Co ryba udělá?
Vede nějakou dobu vystrašený samotářský život, nebo se v co nejkratší době vrátí do nějakého hejna? Má snahu se vrátit do stejného, nebo jí je to jedno?
Například na řece, nebo menším revíru, si to dovedu představit, ale někde na jezeře při vyvážce 200 a více metrů mi to příjde jako nemožné.
A co třeba větší sumec, štika.....? Vrátí se po puštění do svého teritoria, nebo nějký čas bloudí a najde si nové?
Jaký je Váš názor?
Autor diskuse: GRUPA - Profil , 11.3.2011 všeobecné - ostatní
5 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NSmetana - Profil | St 6.4.2011 10:24:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >> Pokud se budeme bavit o kaprovi o délce 90cm a staří 20let ve 20ha revíru,tak jsem si jistý,že ryba zná té=měř každý kamínek a každou sebemenší nerovnost v reliéfu dna.Tudíž si myslím,že ihned po vypuštění rybá ví kde se v revíru nachází,ví kde se zdržují hejna atd.Tudíž by pro ní nemělo být problémem najít cestičky kudy se hajno pohybovalo.
Tvůj příklad s grizlym není asi moc správný,protože pokud mě přepadne doma,tak taky budu vědět kam se schovat a kam mě případně zahnal :-)

Nhraji - Profil | St 6.4.2011 10:21:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Smetana >> zeptám se tě, jak bude fungovat tvůj normálně fungující orientační smysl v okamžiku, kdy tě bude lesem nahánět rozzuřený medvěd grizly?
Navíc je snad vědecky prokázáno, že ryba je schopna svými smysly obsáhnout pouze určitý prostor, uvádí se, že u malých rybek je to koule o průměru cca 30 cm, u těch větších to bude asi víc, ale 100 metrů, to je podle mě extrém. Štika nezareaguje na nástrahu vláčenou ve vzdálenosti 10 metrů od ní, protože ji podle mě neumí vyhodnotit jako "zajímavou".

NSmetana - Profil | St 6.4.2011 10:00:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

GRUPA >> Ryba má díky postraní čáře dobrou orientaci v prostoru,to znamená že by měla vědět odkud a kam jí rybář táhne,takže když jí pustí,měla by vědět odkud připlavala.Ale je otázkou,jestli se toho místa kde byla ryba ulovena nebude bát,protože s tím místem bude mít spojenou negativní zkušenost.

Nhraji - Profil | St 6.4.2011 9:39:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak tuto otázku zcela po pravdě neumím odpovědět. Vůbec netuším jak se ryba, která je z ulovení a manipulací s ní stresovaná, zachová. Podle mě se připojí k prvnímu hejnu, které potká. Ale nemám to nijak podložené. Jen spekuluji. Nemyslím si, že by ryby měly tak rozvinutou sociální komunikaci, aby se sdružovaly do přesně definovaného hejna, podobně jako třeba vlci do smečky.

NSOPTIK 52 - Profil | Út 15.3.2011 18:29:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

GRUPA - >> podle mého tato otázka není až tak přesná k očekávané odpovědi.Tady záleží totiž i moc na stáří dané ryby a samozřějmě druhu.Každý druh se chová jinak v určitém stáří.Vezmi štiku,kapra,sumce atd.Každá z těch ryb má jinou dlouhověkost a každá se i tak i chová.Je to pochopitelné.Určítě se bude chovat jinak 2 kg kapřík po ulovení,než starší strejda okolo 10 kg a výše.Ano,i on si najde určitě své takové hejno,ale už podle mě jen sleduje to dění.Proto i ta nějaká opatrnost jeho.Už má asi taky svůj vejměnek!!!!U draviny to je zase o něčem jiném....................

Nlevhan - Profil | So 12.3.2011 9:50:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jarda Š. >> u sumcu opravdu nevim jezdim na un seč a mam tri fleky kam jezdim v jeden rok jsem chytil sumecka cca 130cm tesne po zahajeni mel jeden vous a kus huby pric k podzimku jsem zacal jezdit asi o 3km jinam kde o nakej metr bylo vydet sumci loveni jezdil jsem na nej tejden nez jsem ho udolal a byl to jeden a ten samej co sem ho dostal hned na zacatku
Nemluve ze je za krasnych dnu vydet na seči samo ze jen v urcitych mistech jak čárují a prejizdí i pres den a meni sve stanoviste hezky den

NJarda 2004 - Profil | So 12.3.2011 1:00:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Netipo nebýt Mrku není fanatiků nebýt Mrku není extrémů a nebýt Mrku nebylo by globálního hlediska. Vše je podstatou mediální masáže, která tady jen kvete a zrovna u tebe to bude jen pozitivům, kdy tvoje osoba staví svou velkomožnost na piedestal kapřího bytí. Nebít kapra tak nejsi nebo jsi ale jen číslo v davu. Takhle jsi opěvovanou veličinou táhnoucí svoji astrální auru k vrcholům Mrku což je sice kontraproduktivní ale účinné. A co z toho plyne čím víc je kapr nepřítelem tím víc jsi celebritou v území nikoho.

NJarda Š. - Profil | So 12.3.2011 0:52:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

levhan >> Ano, štika většinou loví v blízkosti svého úkrytu. Když jí vytáhneš a pustíš, pravděpodobně se tam vrátí, když si pro zotavení nenajde úkryt jiný. Sumec na lovu prošmejdí velký kus vody, ale zpravidla se na odpočinek vrací do svého úkrytu, kam se pravděpodobně vrátí i po puštění.

NNetipa - poslední hrdina MRKu - Profil | So 12.3.2011 0:49:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Taky >> bohužel pro vás máte ve svých řadách natolik delikátní exoty, že paušalizaci se nevyhnete. Aneb může bejt stovka správných kaprařů, ale deset zfanatizovaných srdcařů celej pohled na vás jako celek naprosto změní a jste v jednom pytli. Prostě někteří jsou natolik extrémní, že jejich chování nelze zcela naředit v tom globálním hledisku

NJarda 2004 - Profil | So 12.3.2011 0:19:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

GRUPA - >> Jezdím na jednu malou vodu taková kalužinka cca 2 Ha a za ty roky jsem koukal jak amuři a kapři migrují podle sluníčka na hladině a pokud je tohle počasí stálé tak jsou to neustále stejné trasy pokud je něco nerozplaší ale co je nejzajímavější že po západu slunce přijdou první záběry skoro pokaždé z jednoho místa u břehu je to pomalu jak kolorit. Jen přidám foto několika těch tuláků.

NTaky - Profil | Pá 11.3.2011 23:39:09 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Zajímalo by mě proč máš pořád potřebu zas írat každou,i obecnou věcnou debatu svou averzí vůči kaprům a kaprařům..Proč když kapry tak nesnášíš,směřuje velká část tvých příspěvků právě do kaprařských diskusí??Tím si něco léčíš? Všichni kapraři nejsou takoví za jaké považuješ.Kapr pro ně není modla,ani jediná existující, či preferovaná ryba,tak je-nás zkus přestat házet do jednoho pytle,jestli to dokážeš;-) mnoho zdaru

NKamil68 - Profil | Pá 11.3.2011 23:28:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já myslím,že za dost krátkou dobu se kapr vrátí ke svým a na stejné místo,prostě to má od přírody tak dané,asi intuice...sice mám pouze dvě zkušenosti,ale tak to asi je.Asi před 3 lety, Lipno,tuším červenec,vyvážka 470m (!) kapr 82 chycen v neděli v půl desáté večer,změřen,vyfocen,nevážen,na Lipně kapry nevážím,vrácen zpět ... za tři dny ve středu v 9:30 ráno na ten samý prut,stejná montáž,stejná koule a ten samý kapr ...asi sebevrah ... snad tam plave dodnes.Další zkušenost ta samá,na menší vodě,ale taky přehrada ...a od kolegů znám dva podobné případy i když jich není mnoho :-)

Nlevhan - Profil | Pá 11.3.2011 21:21:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

GRUPA - >> cusik bejku no u dravcu bych tomu asi veril ostatne u stik jsem to pozoroval u nas na rece x krat zaber od te same ze stejneho fleku i po vytazeni sumec v zadnem pripade ten dokaze za noc prosmejdit hodne velkou plochu ale ze by se vratil nevim kapr urcite ne sic je to hejnova ryba ale neverim ze je az natolik inteligentni ostatne se staci koukat kdyz se vyhrivaji prejizdi z jednoho do druheho nemluve treba na palave je migrace ryb na te plose tak obrovska ze to neni snad ani mozny
cusik

N: vydrák - Profil | Pá 11.3.2011 19:49:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

GRUPA - >> To ti přesně nikdo neřekne.Leda,že by ichtiologové prováděli nějaký průzkum.
Ale myslím si,že takový vypuštěný kapr se přidá co nejdříve k prvnímu kapřímu hejnu na které narazí.Myslím,že mu to bude naprosto jedno,že to není hejno,z kterého byl uloven.Petrův zdar