Z čeho vyrábět gumy

Máte někdo zkušenosti s výrobou gum? Jaký materiál dostupný na trhu lze doporučit na jejich výrobu a barveni?
Autor diskuse: natas - Profil , 7.3.2011 dravci - domací dílna

jaka - Profil | St 30.11.2011 18:13:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak jsem to už vychytal. Ten silikon se jmenuje ESIL. Google toho o tom ale moc neví. Tak mi kamarád ještě zkusí zjistit nějaký informace z barelu co jim to v tom vozí. Kdyby ses k tomu nějak dostal, tak se to normálně míchá 10:1. Pro naše účely je ale optimální 10:0,4-0,5 Barvítko je dobrý si rozpustit v kapce vody a vmíchat. V tom silokonu se to blbě rozpouští. Používám normální potravinářský barvítko. Jo a leju to do sádry.
Tak hodně štěstí.

MifakM - Profil | Ne 13.11.2011 19:41:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

natas >>
Klasické gumy slepíš tak, že je nahřeješ zapalovačem (plamenem). Materiál roztaje a slepí se tím, že zatuhne zpět do původní hmoty. Nevím jak se bude chovat silikon, ale předpokládám, že bude degradovat (měnit základní strukturu).

Teď jsem zkoušel staré těsnění ze silikonu roztrhnout a slepit plamenem. Neslepilo se, místo kde hořelo se změnilo na prášek. Takže silikon 100% vylučuji.

Poradím ti jeden testík.
Vem si staré linoleum, nebo starý ubrus (z PVC) stačí opravdu jen kousek.
Pak vem nějakou starou gumu (ne tvistra, ale takové ty průhledné gumy s flitry - něco jako dělá Honza Dufek).
Tyto kousky zapal a porovnej jejich "vůni". Věřím, že bude naprosto stejná, nebo dost podobná. PVC má specifický zápach - štiplavý po chloru.

nofish - Profil | Čt 10.11.2011 21:30:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

poldeci >> silikony jsem zkoušel. Není to nic super ale zase žádná katastrofa. Je mi ale jasné, že do dokonalosti to má daleko.
Staré gumy zrecykluju, to je jasné :-)
Dobrý materiál je docela drahý, takže momentálně hledám čím ho nahradit, ale to je o náhodě, taky najít nemusím.......nebo náhodou přijdu na něco levného a dobrého :-D

edit: zatím nejlepší bylo akvaristické lepidlo.

MifakM - Profil | Čt 10.11.2011 19:55:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

poldeci >>
já pochopil z toho zadání a z toho co tu píše, že mu nejde o žádnou výdělečnou činnost, ale proto, že ho to baví a momentálně nemá "do čeho píchnout". Tak mu nebudu tvrdit, že to je ztráta času ;-) on je s tím srozuměn a nevadí mu to.

Cloud - Profil | St 9.11.2011 23:20:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nejlepší je silikon,který není na bázi octanů.Na obarvení se dá použít i jeden druh pastelek.Na změkčení se dá použít čistící prostředek na odstranění silikonu v určitém poměru. Nejlepčí je ale použít silikon v základním složením,a nejlépe sádrovou formu zúžit,a tím vytvořit tenčí,a přitom pevný a pohybující se tvar těla.

jaka - Profil | St 9.11.2011 22:51:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

natas - >> Zatim jsem udělal tři, věnuju se tomu tejden. Přesnej název nevim, nosí mi to kamarád z práce. Je to nějakej skoro čirej modelářskej"silikon" i pro kontakt s potravinami. Takže bez chuti a zápachu. Sám o sobě je docela dost tuhej, ale změkčuju! Dělám to jako součást klauzury, takže spojuju příjemné s užitečným a můžu si s tím hrát, bez ohledu na to, jestli se to vyplatí nebo ne. Ale až to doladím, tak není problém jich nalejt sto za hodinu a to už se vyplatí! A ta radost až ne ně něco chytím:) Už se těšim. Zatím okopčenej tvar, až budu mít ten matroš vychytanej budu dělat svoje tvary. Jo a zatim to barvim potravinářskýma barvama. Pokusim se zjistit ten název.

Roh1!ck - Profil | Po 7.3.2011 17:22:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!