Leon Hoogendijk- článek Kapr a kapří svět 03/11

Velice mě zaujal článek tohoto kapraře o přístupu rybářů k současné kaprařině a rybám, jaký je Váš názor ? Také vidím současnost jen honbou za ,,krávou"! :-)
Autor diskuse: bobrman - Profil , 15.2.2011 kaprařina - revíry, cestování
13 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nalda2211 - Profil | So 19.2.2011 13:52:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

bobrman >> jo fotak si taky preju ten slusnej... ne to co mam taky jedna povedena :-)))

Ncarrrrp - Profil | So 19.2.2011 9:31:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

no vypadá to,že leon je trochu rozdvojená osobnost,nebo změnil svůj postoj k rybolovu mezi říjnem 2010 a lednem 2011 :-)))).ta poslední věta a tom článku (Další výprava na tuto vodu měla následovat velmi brzy. Avšak s lehce pozměněnou strategií a cílem ulovit kapra přes 25kg!") a ta fotka se sakem za zády je toho jasným důkazem..............

článek jsem četl a myšlenka ja dobrá.ovšem každý musí projít něčím,aby se posunul zas dál.i já jsem pokud to bylo potřeba sakoval ryby kvůli lepšímu světlu k focení a to nejsem rychlokvaška co si hned na druhé výpravě někde na soukromáku chytil svého trofejáka.Kapry jsem začal hltat od prvních článků Jardy Vítka a v tutéž dobu jsem se začal pokoušet o chycení větší ryby než kapříka 55 cm,což byl pro mě v té době už pořádný macek.Prostě jsem zažil ten počáteční rozvoj za což jsem moc rád,protože jsem se naučil vnímat ryby,vážit si ulovené ryby a tak nějak celkově vnímat přírodu a krásy kolem vody.to období bylo to nejhezčí co jsem v rybařině zažil.K ulovené rybě jsem se choval s úctou,protože trvalo hodně dlouho,než jsem se k ní prokousal počátečními neúspěchy a i přesto jsem jí lupnul do saku kvůli lepší fotce.dnes už to nedělám,protože už není ta fotka s rybou pro mě tak důležitá.každopádně si myslím,že pokud si někdo neprojde těmi začátky s neúspěchy a vším co k tomu patří nemůže si ulovené ryby dostatečně vážit.na druhou stranu je to problém,když člověk už v dnešní době nastupuje do rozjetého vlaku s tím že jsou k dispozici veškeré vybavení a informace.
jinak neznám někoho,kdo jezdí k vodě jen kvůli krávě.věta ktrou řekl Leonovi nějaký rybář jak popisuje ve svém článku-chytiĺ jsem za víkend X kilo kapra mi připadá jak ze scifi.krávu chce ulovit asi každý včetně mě,ale jezdím prostě na ryby,čímž se bavím a ona kráva je jen třešničkou na dortu.a pokud se mi tu krávu podaří chytit,mám radost,že jsem ji přelstil a v podstatě mě těší i to,že jsem chytil rybu kterou na háček nedostane každý kdo něco hodí do vody.kdybych bych jezdil k vodě jen pro opar nad hladinou a krásné ranní východy slunce a mohl bych lapat ouklejky jednu za druhou a šťastně se řechtat jak jsem spokojený...........no nevím jak dlouho by mě to bavilo.prostě to musí být vyvážené.........

NMallos - Profil | So 19.2.2011 9:23:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ještě si dovolím přidat jednu hezkou fotku, kterou mi poslal. on umí chytit cokoliv... :-)

NMallos - Profil | So 19.2.2011 9:13:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

článek jsem bohužel nečetl, ale Leon je pan rybář a přistupuje k rybám trochu jinak než většina lidí ženoucích se za největší rybou. vychází to hlavně z toho, že je to pohodovej člověk a má životní nadhled...

NRadek Fox - Profil | So 19.2.2011 6:10:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nejsem žádný svatoušek, rybu občas sáknu, netajím se tím. Jedna věc mne však zarazila, a to že p. Hoogendijk napíše pěkný článek, kde snese mraky pravdivé kritiky, přičemž zmíní i nutnost slušného zacházení s ulovenou rybou a následný dopad špatného sakování. Ano, nikde netvrdí, že nesakuje, ale v tomto případě mi přijde přinejmenším směšná či nesmyslná fotka pořízená se saky za zády a její zveřejnění :-))

Viz. odkaz: http://www.nikl.cz/zpravy-od-vody.php?id-zpravy-od-​vody=370

Nfotojakes - Profil | Čt 17.2.2011 22:15:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

VL.K. >> Takhle dopadneš, až tě sakující dostanou do saků:-)

NRadek Fox - Profil | Čt 17.2.2011 8:55:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

bobrman - >> Již mnohokrát jsem to psal a znova uvádím: Lov trofejních kaprů se stal obrovským kšeftem s obrovskou hromadou hnoje, který tím automaticky vzniknul. Mnoho lidí to živí a další množství se kolem tohoto kolotoče motá a přiživuje, ale POZOR, ještě existuje skupina rybářů, která dělá "kaprařinu" z lásky a jde si vlastní cestou, čest jim.

NVL.K. - Profil | St 16.2.2011 22:15:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

bobrman - >> Velmi zajímavá diskze letem světem jsem si jí prolét a dovolím si něco také napsat. Nejvýstižněji to asi napsal Jirka Jakeš a plně se s jeho příspěvkem ztotožňuji. Opravdu hodně záleží jak člověk k tomu našemu koníčku přistupuje. Chování některých kaprařů mne opravdu mnohdy překvapuje, ono to asi opravdu bude tím,že dnešní kapraři se chtějí za každou cenu zviditelnit ať to stojí co to stojí. To,že by nám mělo jít především o pobyt v přírodě a o kapra, po kterém všichni tak toužíme,ale pak se k oběma, přírodě i kaprovi, někdy někteří chovají velmi nehezky, někteří vůbec neřeší. Setkal jsem se i s tím,že v pravé poledne,když slunce pálí jako o život, rybář vytáhne kapra, položí ho na podložku a jelikož mu před tím zamotal další prut i prtuy jeho kolegy, oba se nejdřív hrnou vytáhnout a rozmotat pruty, po cca 10-15 min. si vzpomenou,že maj vlastně na podložce kapra, tak si ho vyfotí do alba,kdy s ním cca dalších 15min pozují,aníž by ho polili. Pak kapra pustí a ten toho má plná brejle a kdoví jestli to rozdejchal. A tak bych mohl pokračovat o dalších nešvarech,ale radši toho nechám. Sakování je kapitola sama o sobě a proto jsem dal dohromady článek,který vyjde v příštím Kaprovi, jak psal Jirka a pokud ovlivní byť i jen pár lidí, bude to jen a jen dobře. Jsem jen zvědav na diskuzi kterou vyvolá :o)))

NMartin M. - Profil | St 16.2.2011 21:01:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

bobrman >> mne hlavne prijde, ze je desne moderni poukazovat na to, ze "si to jdu vychutnavat a na ulovku mi nezalezi", ale zbytek viz Kochac. Kazdou dalsi fotkou, o kterou nas nikdo neprosil, jen ukazujeme, ze skutecnost je nekde jinde. Chceme se pochlubit a byt poplacani po ramenou, je to v nas, ovlada nas testosteron a utlumit ho rozumem neni snadne - a kdo to zvladne, tak naopak ma potrebu ukazovat, ze to dokazal a ze tohle je jeho vitezstvi (a mozna snad i ze on je neco vic?). Chceme lovit a soutezit, kde je lepsi samec. A ja si nemyslim, ze to je spatne. Samozrejme souhlasim, ze bavit nas ma v prvni rade cesta a nikoliv jen cil.

NRangemaster - Profil | St 16.2.2011 20:44:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Fuuha, poměrně zajímavá diskuze. Když jsem tenhle článek po hrubym překladu dával dohromady, tušil jsem, že se chytí.
Naprosto souhlasím s Jirkou. Jediný, co mě trochu zaráží je, kolik z Vás tady píše o tom, že je naprosto normální, že se někdo k menším kaprům chová tak otřesně. Osobně jsem se s tímhle prakticky nesetkal a dost mě to zaráží.

Nfotojakes - Profil | St 16.2.2011 20:34:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jsem moc rád, že se zde tato diskuse rozběhla,protože svědčí o tom, že někteří z nás nad rybařením přemýšlejí. Někdo zde psal, že je Leon asi rozdvojená osobnost, když ve své zprávě od vody píše, že cíl další výpravy je kapr přes 25 Kg. Proč by měl být rozdvojený, nebo to "hrát na obeě strany"? Je přeci úplně normální, že si člověk určuje cíle ve svém konání, ale je rozdíl v tom proč to dělá a jak to dělá. Slušný rybář si váží každé ryby, přírody a lidí kolem sebe a podle toho se také chová. Kdežto lovci krav o kterých Leon mluví jsou lidé, kteří jdou jen za tím, aby se chlubili největšímy úlovky bez ohledu na vše ostatní. Neberou ohledy na ryby, rybáře a ani přírodu. Chovají se jako by to vše kolem bylo jejich, sakují ryby bez ohledu na to zda to ryby ohrožuje a nemají problém se fotit s cizím ulovkem, či tomu svému přidávat váhu téměř násobením.

Každý rybář ve skrytu duše touží po velkých úlovcích a kdo tvrdí že ne, tak mu nevěřím, ale jde o to jak hluboko klesneme abychom toho úlovku dosáhli.

Dalším podobným článkem bude něco o sakování a vyjde to hned v dalším Kapru. Hned potom bych rád udělal článek, který se bude zabývat dalším problémem, který dnešní rybařinu a zvlášť kaprařinu trápí. I jeden člověk, který přehodnotí své myšlení k lepšímu po přečtení takového článku je úspěch a hlavně pokud je mladý a teprve začíná.

NKocháč - Profil | St 16.2.2011 19:43:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Můžeme tady všichni jásat nad tím, jak to má pěkně a pravdivě napsaný, ale 90% zdejších kaprařů se za tou jednoduchou krávou žene, ale nepřizná si to.

NEnigma - Profil | St 16.2.2011 19:20:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Moc pěknej článek a ještě navíc pravdivej...Taky už jsem se spodobnými lidmi setkal.Objevují se u nás hlavně na Labi.Doufám jen,že se to tady u nás tolik nerozšíří jako v cizině.
Já mám z ciziny zatím jen dobré zkušenosti-hlavně lidé jsou tam přátelští,komunikatvní a rádi poradí a pomůžou.

Nmetal - Profil | St 16.2.2011 16:30:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

bobrman - >> jelikož jsem to zde nečetl tak asi takto -- článek dobrej a přesně vystihl to co se dnes děje !! Hodně rybářů se honí za těma "krávama" , celkem logicky je to určitě způsobeno i reklamní masaží firem. Docela se musim smát když se někdo ptá na nějaký revír a hned otázkou jestli jsou tam dvacky!!! Jako by prostě záleželo , jestli tam je tak tam pojedu jestli ne tak ten revír vynechám. Kdo chce at se honí za tou svojí dvackou , tohle promě nejni , stejně prd chytnu ale snad se jí jednou dočkám :-)))

NMartin Matuš - Profil | St 16.2.2011 16:17:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

bobrman >> Mě takový u nás neotiskli, ale otiskli ho na Slovensku. Český časopisy chtěj jen technický články a pokud zaplatíš za reklamu, dej si do článku cokoli. U nás je normální, že jakmile se na fotce objevíš v tričku nějaký firmy, chtějí ti poslat fakturu na reklamu, pokud nezaplatíš, článek nevydají. Si všimni jak to v časáku vypadá za skoro každým článkem.


Ncarppetr - Profil | St 16.2.2011 11:32:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Martin Matuš >> Martas souhlasím s tebou!Jen mne mrzí že spousta kluků napřed naskočí do Ferrary aniž by obouchalo napřed starou škodovku!!!!!Rád spomínám na dobu před 20lety kdy jsme si vážili kaprů 8-15kg je fakt že nás to tehdy na NM dělalo tak 10part.Vše se těžce shánělo ze zahraničí nebo dokonce ve většině případů vyrábělo,ted koupíš vše ale to již není ono!!Fotka z řeky stará 12let:o))

NMartin Matuš - Profil | St 16.2.2011 10:45:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

bobrman - >> bez honu za "velkou krávou" jak jsi to nazval to dneska nejde, každý chce ulovit co největšího kapra. Kdyby tomu tak nebylo, proč by investoval peníze do boilies a vybavení které není vůbec levné? Z časopisů a fotek výrobců koulí koukají samé velké krávy, pokud by je tam výrobce nedal, tak neprodá, protože si lidi řeknou, že jeho výrobky jsou špatný a koupí si je od toho, kdo ty velký krávy na fotce má.

Kdo řiká že nechce chytit velkýho kapra podle mne lže jen sám sobě nebo to neumí. Proč by se jinak používali návazcový šňůrky, maskovací montáže atd? Na chycení malýho kapra stačí obyč vlasec i na návazec, kolínko, rohlík nebo rousnice.

Osobně si chodím k vodě odpočinout od stresu z práce, ale dělám vše pro to, abych chytil co největšího kapra. Pokud se mi to povede, jsem rád, pokud ne, svět se nezboří.

Nyvana - Profil | St 16.2.2011 10:16:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

bobrman - >> Ahoj,článek jsem četla,víš ono je těžký odolat tomu tlaku co se na nás rybáře tlačí.Před pár roky se navědělo o nějakém boilis a ryby se taky chytali.Jsou rybáři,že musí mít každou novinku i za cenu,že se zadluží,protože by si připadali,že nejdou z dobou.Vidím ty výpravy třeba u nás.Mají toho čím dál víc,cpou do vody co se dá,ale o tom to přeci není.Taky vyzkouším novinky,ale abych každý rok cpala do výbavy a nástrah tisíce to ani náhodou.Já dodnes chytám na feedr a teleskop,jsem spokojená,hlavně,že mám klid u vody.Hodně rybářů si myslí,že když nechytnou na těch výpravách rybu která nemá kolem 12-15kilo,tak je to výprava neúspěšná.Menší ryby jsou pro ně jenom něco co je obtěžuje.Neříkám,že jsou všichni takový,ale je jich dost.Vidím to chování u vody a je mi někdy s toho smutno.Dost rybářů se naváží do starších a starých rybářů,ale co já znám,tak ať chytnou malého kapra,chovají se k němu dobře.Taky jsem viděla dost rybářů když měl kapr menší míru než byla pro ně v jejich očích úměrná,tak se chovali jak prasata a to ty prasata haním.Rybu nepouštěli,vyhákli ji na písku a potom zkopávali do vody.Někdo určitě řekne,proč jsem se neozvala,ale ozvala co následovalo nemá cenu psát.

NBrouček - Profil | St 16.2.2011 9:26:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

bobrman - >> Tento článej jsem nečetl, ale bude stejnýjako ty ostatní dnes je opravdu trend masírovat lidí že pokud nemají vybavení za 40 tisíc , bivak, a nejezdí 5 ročnš na soromou vodu a nevytáhnou minimálně 30 kaprů 10kg a vícea nenahází 10 kilo nejdražšího boilies za den není rybařina. Onehdy jsem tu přispíval do nějaké diskuze ohledně lovu velkých ryb a jistý kolega se do mě pustil co to jsem za lovce když se ukazuji s malýma kaprama, a že von chytil atd, bohužel i do rybařiny jako do všech druhů prosákla komerce jak prase, já osobně jezdím jednou ročně na Soukromou vodu ale hlavně s toho důvodu že mohu chytat přes noc velká ryba je už jenom třešničkou na dortu. Více než toto miluji malé vody zarostlé stulíkem kde jsou nádherná oka a lehce na angličák jsi nahodíte a to je rybařina vytáhnout z této vody 55 cm kapa to je umění( vytáhnout rybu z čisté a jednoduché vody to umí každej) z této vody tu rybu dostat na břeh a když nevíš co chytíš co je tam za ryby bude malej nebo velkej kus, a o tom toje a to je ta rybařina to je ta dřina a přemejšlení jak přelstít rybu a dostat ji na háček to je pro mě to pravé potěšení z odpočinku a lovu. Ale dokud to bude většina rybářů žrát Komerci a bude podléhat tomuto tlaku, že rybář který neuloví 20 kiláka není rybář tak se toto nezmení.

Nrover - Profil | St 16.2.2011 9:26:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Na prezentaci s možností ulovení velkých ryb, je postavena obchodní strategie většiny firem, nicméně "pravý" rybář "srdcař", který si váží každé ulovené ryby, se cílenou a někdy záměrně zavádějící reklamou, resp. komercí čišící skoro ze všech stran, zmást nedá, a na "svou" velkou rybu bude čekat klidně roky, aniž by v tomto směru vyvíjel nějaké enormní úsilí.
Rybář, který propadne fenoménu velké ryby, navíc za každou cenu, je pouze vlastní oběťí dnešní doby :-(

NNetipa - poslední hrdina MRKu - Profil | St 16.2.2011 9:20:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

bobrman - >> No jistěže. Článek jsem sice nečetl, ani číst nebudu, páč tento plátek neodebírám (čtu pouze Mladého kapraře) Čím většího kapři chytíš, tím lepší jsi kaprař. Jistě je zde na místě přirovnání k velikosti penisu, páč muž s malým penisem (například já) je mnohem míń kaprař, než muž s velkým penisem. Je proto zcela přirozené, že každý baží po tom největším penisu (kaprovi), ač v důsledku je mu největší penis (kapr) defacto k ničemu. Trend to tak však žádá, tak to trend dostane.

NTonskiller - Profil | St 16.2.2011 9:03:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj také jsem ten článek četl a uplně s ním souhlasím, dnes není v mnohých případech rybařina jenom o pokoji a odpočinku, ale dnešní svět je uspěchaný a rybařina nezaostává. Ten kdo rybařinu opravdu miluje ví co je to rybařina a odpočinek u vody, ale najdou se tu i ,,rybáři", kteří si tímto nevím zda pro ně je to ještě koníček, ale snaží si velkými rybami zvednout ego a jak je psáno ve článku prostě se hodí za velkou rybou a pokud ji nedostanou tak se začnou i k okolí chovat jako hulváti. Já osobně si chodím k vodě odpočinout a malé ryby mi jenom dělají radost a díky nim relaxuji a užívám si ten čas, který mohu být u vody, jelikož toho času moc není. Ale je tu opačná strana mince a to jsou ti ,,honiči ega", kteří když vedle mne zaparkují a nahodí tak mi zkazí náladu a jdu domů. Nemám tyto lidi moc rád, ale doba už je taková a opravdu nevím kam kaprařina spěje, můžeme doufat, že této generaci se rybařina brzy zhnusí a my jakožto praví kapraři si u vody pěkně odpočineme a zachytáme

Nspiri.t - Profil | Út 15.2.2011 22:49:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sice se mi to ještě nedostallo do ruky ale podle reákce a toho co jsi napsal soudím že jde o to že současná kaprařina jde do pr.dele díky masáži firem že ten kdo nechytá monstr ryby je defakto mimo dění a není rybář.Je zde vidět jak se dají lidi pěkně oblbnout.Rybařina je krásný sport jen se nesmí tak žrát a je potřeba si jako správný rybář projít všemi metodami lovu potrože není jen kaprařina ale i plavaná,přívlač,muškaření... a vše se dá kombinovat a zevšeho si může rybář vybrat co v dané chvíly použije.A podle mě je ryba rovnocený soupeř t už má 50cm nebo 20kg

NKomplexacek - Profil | Út 15.2.2011 22:21:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

bobrman - >> Možná, je to však jen důsledek reklamní masáže ze strany výrobců a prodejců vybavení.... rybařina sama o sobě je úžasný koníček, ale dnes aby se člověk skoro styděl vrátit z výpravy bez 20kg + s modernizací a komercializací rybařiny se k nám kromě kladných věcí (přístup k rybám a přírodě) bohužel dostala i ta negativní stránka.... je to stejné v každém sportu... i přesto ale věřím, že hodně z nás chodí k vodě především za odpočinkem, relaxací a těm nezapomenutelným zážitkům jako je západ slunce v horách nad jezerem, ranní mlžný opar nad řekou a podobým..... tak asi tak :-)