Co je účinnější - feeder × lehká kaprařina?

Ahoj. Zajímalo by mě, co je podle vás účinnější - feeder heavy, nebo kaprový prut 2,5lb s parabolickou akcí? Když použiji ten samý monofil (dejme tomu 0,25mm) a tu samou montáž s nástrahou připevněnou na vlas (např. boilie), montáž balaton, na kaprovém prutu úplně napružený monofil ... Podle mě je to jedno! A váš názor, nebo zkušenosti? Děkuji.
Autor diskuse: Tomčaaa - Profil , 13.1.2011 feeder - techniky lovu

aHugo - Profil | St 16.2.2011 13:34:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

možná ti trochu v rozhodování pomůže,když si přečteš diskusi šoulačka na kapry.Jsou tam docela rozdílné názory.Tak nepomůže ,ale podle těch názorů vidíš ,že i na tvoji otázku není jednoznačná odpověď.Ať je tvé rozhodnutí co nejblíž tomu co od toho očekáváš.

Majsher - Profil | Út 15.2.2011 9:56:19 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomčaaa - >> ahoj, nedá mi to, abych se také nezapojil do tématu: pakliže se ptáme, co je účinější, jestli feeder nebo lehká kaprařina, kdy síla použitého náčiní a způsob prezentace se nemusí lišit, ptáme se spíš po účinnosti toho kterého způsobu ignalizace záběru.

ploticee - Profil | Po 17.1.2011 13:06:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sven >> souhlasim s tebou, ikyž kaprařině se věnuju také ( jen lovu na boilí).
Ale feeder je prostě jiná realita. tam se nečeká hodiny na záběr a to mě na tom prostě baví. je to prostě lupačka jak má bejt! Přiklad: včera jsem zašel f feedřikama na ryby a výsledek 5 cejnů a kapřík. Pochybuju že kdybych chytal na těžko že něco vůbec chytnu. Záběry byli tak jemné že s čihátkem bych si ničeho nevšiml. A proto z toho vyplívá že feeder tu je na prvním místě!

mekoun - Profil | Ne 16.1.2011 14:40:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pro představu.

masterfish - Profil | So 15.1.2011 10:02:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomčaaa >> No možná se mnou tady většina nebude souhlasit, ale dle mého názoru je feeder univerzálnější, neboť obstojí všude. Chceš chytat ryby - vem feeder, chceš popíjet, opalovat se a grilovat - vem kapřáky... feerer rozhodně obstojí i v překážkách atd. věř mi, že jsem zkoušel chytávat i jeden feeder a jeden kapřák se swingerem, ale to je pak děsný chaos a jelikož mám rád na břehu pořádek, tak klidně chytám na dva feedery vedle sebe...mám tam baity, ne snad, abych je většinou používal při chytání, ale proto, abych ho zapnul, když potřebuju zdolávat, nahazovat, odskočit si atd. a nebo, když jsem utahanej, oči se klíží a chtělo by to kapřáky, tak prostě zapnu baity a jsem v pohodě... proto si myslím, že feeder je univerzálnější - obstojí všude a můžeš chytat jak aktivně, tak klasicky pasivně...

Sven - Profil | Pá 14.1.2011 22:50:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomčaaa - >> Jak kdy, jak kde, jak na co.....
Pokud by se jednalo o jiný druh než kapra, pak bych viděl jasně větší šance pro feeder, při lovu v proudu.
Na stojáku by to bylo zřejmě fift fifty. Tedy za předpokladu použití stejného typu montáže.
Podle mého názoru, bude v případě, že je cílovou rybou kapr a chceš chytat "na vlas" s pevnou zátěží, výsledek nerozhodný v obou případech.
Rybu nechytá prut ale montáž, jak už tu několikrát zaznělo. Kapr buď nasaje nebo nenasaje. Jiná možnost neexistuje (nebudeme se bavit o podseknutí). A pak už záleží na montáži, jestli se háček zachytí, nebo ne.
Nebudeme si nalhávat, že při tomto způsobu lovu, rybář kapra sekne v okamžiku nasátí nástrahy. Ani náhodou! Pouze ho po signalizaci, že už jede, dosekne.
Oba způsoby lovu jsou tedy možné ale feeder bych v tomto případě bral jen jako alternativu.
Pokud jde o praktičnost, bude výhodnější použít jemný kaprový prut.

Azbest - Profil | Čt 13.1.2011 20:03:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

killer1 >> feederforever - 13.1.2011 18:34:17 >> to není zrovna výstižné.
Zvlášť v případě nástrahy, kterou zadavatel otázky píše, bych rozhodně volil kaprák i když chytám téměř výhradně na feeder.

masterfish - Profil | Čt 13.1.2011 20:02:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hlavně na hodně prochytávaných vodách se hodně projeví výhoda feederu. Kapři (ne teda zrovna násaďáci) často pouze jemně "koštují" a to je přesně parketa feedru..ale feeder podle mně není jen o náčiní, je to o koplexním jemnějším přístupu. Na druhou stranu, když budu chtít grilovat, mlsat pivko atd. tak bude asi účinnější ta klasická lehká kaprařina....

feederforever - Profil | Čt 13.1.2011 18:34:17 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomčaaa - >> podle mně je rozhodně lepší feederv mnoha směrech. např na kapráku když nemáš jízdu nebo padák tak většinou nesekáš. u feederu ti ten kapr treba podrbe a ty uz ho seknes a treba se povede. tech prikladu je spousta. jinak chtelo by to anketu. co je lepsi feeder nebo kaprarina, tam poznas odpoved nejlip. jinak je to taky srdcova zalezitost. kaprar ti tu bude psat, ze je lepsi kaparina, protoze je kaprar, ale feederar bude psat zase feeder.( ja taky pisu feeder a sem feederar:-)))). petru zdar a at kousou:-D

kadlan - Profil | Čt 13.1.2011 15:41:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomčaaa - >> Rozhodně feeder.Příklad:Kapr nasaje boilie vyplivne boilie a tak to jde třeba patnáctrát po sobě.Na feederové špičce to nasátí a vyplivnutí zaregistruješ třepáním špičky což pro tebe znamená zásek.Na kaprovém prutu pokud nemáš jízdu tak poznáš prd.

Azbest - Profil | Čt 13.1.2011 15:09:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomčaaa - >> to je trochu zamtená otázka.
Vyvážet feeder 150m je vůbec nesmysl a to zejména za použití monofylu.
Jeho průtažnost odtlumí všechny jemnější záběry na tu dálku, ( a jemnost hlavní předností feederu), takže je neuvidíš a zasekneš jen hrčáky.
Dalo by se na to chytat s pletenkou, ale stejně to trochu pozbývá smyslu při chytání na boilies a montáží "na vlas".
Tolik k záběrům.
Ohledně zasekávání a zdolávání zase leckterý tuhý feeder je tužší, než některé parabolické 2,5lb kapráky, takže se zachová rasantněji.

ondiktt - Profil | Čt 13.1.2011 14:50:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pokiaľ tam bude úplne tá istá zostava na obidvoch udiciach, tak je to jedno- ide čisto o signalizáciu záberu. swinger vs. špička. :)

Venca888 - Profil | Čt 13.1.2011 13:56:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

učinější bude ten prut, jehož vlasec vlasec povede do míst, kde jsou hladový ryby...
výhoda špičky je ta, že snáz drží tak napnutá, jak je třeba a líp dokresluje jak ryba s nástrahou manipuluje (takže se dá efektivnějš odhadnout správnej čas záseku).

ryba nebere na prut ale na háček

Jarda Š. - Profil | Čt 13.1.2011 13:27:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

TomK78 >> Jasně, ale s mušákem nebo UL vláčákem takovou montáž pořádně neodhodíš. O to tady jde, když máš vybranou montáž, tak k ní najít prut, kterým ji nejlépe odhodíš. Pochopitelně souhlasím, že v tomto případě by objektivně heavy feeder a jemnější kaprák měly být vhodné oba, záleží na subjektivním pocitu Tomči, se kterým se mu bude lépe chytat, když je vyzkouší oba.

TomK78 - Profil | Čt 13.1.2011 12:06:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomčaaa - >> kdybys stejnou montaz dal na UL vlacak nebo musak, tak vysledek bude naprosto stejny. Na balatonu mas na tvrdo uvazany krmelec nebo olovo a ryba si to nanda sama a nemusis tedy ani sekat.

Takze z logiky veci - pri pouziti dane montaze je celkem jedno, na jaky prut ji napichnes. Kdyz ji ale das na musak, tak budes nejvetsi sportovec....

Petr Havlíček - Profil | Čt 13.1.2011 10:55:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Anýzový dědek >> jasný v pohodě.

Jenom takový malý postřeh. Jezdím pravidelně na Pepíkovský závod do Lanškrouna, kterého se účastní jak plavačková, tak fídrařská elita a už druhý rok po sobě to vyhráli borci co chytali právě na předpruťák. A to, že loňský vítěz tu plavačku trochu umí :-))))))))))))))))), přesto se rozhodnul právě pro předpruťák. Proč asi?

Pokki - Profil | Čt 13.1.2011 10:51:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím si, že s feedrem se dá udělat více záběrů než s klasickou kaprařinou.
Špička feedru je mnohem lepší než nejlepší pípák.
Nicméně pokud se budeme bavit o použití při klasické kaprařině tzn: zdolávat 10kg kapra nebo i víc, na feeder, ikdyž se bude jednat o heavy je dost neproduktivní.
Zdolávání bude zdlouhavé, po 10-15 minutách, kdy budeme kapra zdolávat už jsme mohli mít klidně montáž zpět na místě, které si můžeme navíc zdlouhavým zdoláváním poplašit.
Pokud bude na dně jedinný pařez kaprovy s jemnou výbavou nemůžeme zabránit v zamotání.
Jemnější kaprový prut je schopný nám dodat dostatečný zářžitek ze zdolávání a zároveň nám umožní se do ryby opřít a mít tak zdolávání pod kontrolou...

Kasura - Profil | Čt 13.1.2011 10:48:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zadanie otázky je veľmi zavádzajúce,keď bude zostava na chlp rovnaká,rybe je úplne jedno aký prút je na brehu,ide len o detekciu záberu,zostava môže byť uviazaná aj o kolík zapichnutý v zemi.Ale keď feeder bude zostrojený tak ako má byť,tak jednoznačne vyhráva.

samotm - Profil | Čt 13.1.2011 10:42:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomčaaa - >> Jednoznačně feeder. Uvidíš záběry, o kterým na kapráku (swingery, pípáky) nebudeš ani vědět. Už o tom byl někde i článek.

Tomáš - Tom - Profil | Čt 13.1.2011 10:33:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

už mně spousta lidí lanařilo na feeder,ale zatím jsem vždy nachytal to samé co oni nebo i víc na plavačku.Takže do toho nejdu i když to má jako každý způsob své plusy.