Navíjení nového vlasce na cívku navijáku

Pročetl jsem si většinu diskusí o navíjení vlasce z cívky na cívku navijáku, ale nejsem z toho moc moudrý. Každý radí něco jiného. Diskuse z roku 2005 si dokonce protiřečily. Nemůžete sem hodit nějaký obrázek, jak správně postupovat u smekacího navijáku? A jak moc utahovat? Nechci to natáčet někde na trávě, jak někteří radili.
Autor diskuse: neprduch - Profil , 21.12.2010 kaprařina - náčiní, doplňky
5 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nvicx - Profil | So 23.1.2021 0:51:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Shimano návod k navijaku Bulls eye

Ntrestatel - Profil | Pá 22.1.2021 11:47:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tento problém súvisí aj s viazaním uzla na cievku. Doťahovanie uzla môže zakrútiť vlasec, takže ak používame taký uzol, treba to pred začatím navíjania narovnať. Ja som zvykol robiť tento uzol (
5:50) - pri doťahovaní slučky sa vlasec nekrúti - ale na slabšom vlasci/menšej cievke mi slučka nedrží. Aké uzly používate vy?

Nkaprus - Profil | Pá 22.1.2021 11:08:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hans83 >> většinou je to jedno. Jedno není jak ho namotal výrobce. A to zjistíš tak že ODVINEŠ ne ODSMÝKÁŠ třeba metr a dáš konce k sobě, nesmí vytvořit smyčku. Pokud netvoří tak je jedno jak ho namotas ale pouze odvijením.
Většina výrobců klade vlasce na civky narovnané!
Pokud smyčku vytvoří, byl ve fabrice na cívku namotaný smýkáním. Pak ho také tak musíš z cívky odmotat. Ale už není jedno ze které strany protože z jedné bys ho zkroutil ještě víc a ze druhé se srovná. Musí to být jedna a ta samá strana jako ve fabrice. Nejspíš ze strany etikety. To vyzkousiš tak jako poprvé.
Smýkání a odvíjení rozumej odmotani v ose nebo kolmo na osu cívky.
Ale buď klidný, každým otočením cívky smekaciho navijáku se ti udělá na vlasci jeden závit. Třeba při zdolávání. Nebo tahání z navijáku. Kdo závaží přes bait na 200 m udělá si na vlasci 200 závitů.

NKajman60 - Profil | Pá 12.12.2014 12:55:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Denny >> Viš jak to dělám ja, když už mě náhodou zkroucený vlasec nas**e?...
Na konci udělám smyčku, provleču nějaké staré olovo (u kaprových prutů až sto gr.),jako zarážku použiju kostku cukru...naperu to co nejdál, počkám dvě minuty a přes mokrou hadru před navijákem to navinu zpět. Vlasec se srovná, jelikož je úplně uvolněn. Pokud ještě ne úplně dokonale,mohu opakovat ještě jednou. Výsledek je výborný.

Nhonza271 - Profil | Čt 11.12.2014 13:41:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

delam to jako skoro kazdej v kybli s vodou s trochou jaru ale civka se mi toci na tycce, nektere vlasce dnes uz maji psano ze je to namotano tak a tak myslim ze to je AWA-SHIMA ... jinak urcite bych si nenechal namotat vlasec v krame. Každý navijak ma jine ukladani a pak prijdete k vode nahodite daleko a ejhle z plne civky pri smotavani se vam tam ten vlasec ani nevejde protoze ma spatne ukladani ktere v krame neodhali ... a co se tyce prekrouceni vlasce casem se da vyresit pridelanim karabinky na konec kmenu PVA paskou ci snurkou pridelam kaminek podobne gramaze zavliknu za karabinu a odhodim pockam dve minuty pote pomalu navijim zadna zatez tudis se nam vlasec "odkrouti" je to bez starosti ...

Nroxtidy - Profil | St 22.12.2010 20:45:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

andy.rybar >> presne takto to mam i u svych navi. Mozna uz bylo zmineno, ale me se pri navijeni osvedcilo vzit toaletak, ten namocit, ovinout ho kolem vlasce a vmacknout do prvniho ocka na prutu. Poskytuje to optimalni odpor, nic se nedre nasucho a za chvili je namotano.

Nandy.rybar - Profil | St 22.12.2010 15:43:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nejdůležitější je směr kterým se vlasec na naviják navíjí.Pokud by se navíjel proti původnímu směru jakým byl navinutej na špulce od výrobce tak by se vlasec zkroutil.Pro názornost přidávám obrázek z návodu na Shimano LC.

NJaroch - Profil | St 22.12.2010 13:58:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

neprduch >> Mně se to taky muchlalo tak jsem na danou cívku snížil průměr vlasce a je po problému . Čím menší cívka a hrubší vlasec tak se to hůř namotává a pak se to cuchá .
Taky zátěž kterou hážeš a potom stahuješ zpět má velký vliv na navíjení a následné cuchání .
Chytám první rok(98% vláčím takže nahazování a stahování si užívám do sytosti) a na doporučení jsem si do startu nakoupil vlasce Stroft ale nic extra to tedy není , už mám i levnější a s lepšími vlastnostmi .
U některých velikostí navijáků a průměrů vlasců , při jejich různé kombinaci může pomoci cokoliv z toho co se tu dočteš - výměna značky vlasce , změna průměru , utahovat při navíjení , zvýšit gramáž zátěže , zajít na louku a tam už vlasec z navijáku vymotat s tím že se projdeš a opětovně ho travou protáhnout při navíjení , tím by se měl srovnat .
A jiné vychytávky , jenže to vše budeš muset asi vyzkoušet aby jsi zjistil co zrovna u tebe bude mít požadovaný účinek .
Takže Ti přeji hodně trpělivosti a samozřejmě konečný úspěch :-)

NMirek M. - Profil | Út 21.12.2010 18:39:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj,četls i tuto diskusi:http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=634759 Myslím si,že je tam všechno docela dobře popsaný.Aspon mě to teda stačilo.Jak tady už někdo psal-nedělej z toho vědu.Petruv zdar