Brigadnicka cinnost,nad ramec povinnosti?!?!

Stala sa mi neprijemna vec.Okrem toho,ze rad ryby lovim,som spokojny,ked môzem byt aj pri zarybnovani a vlastne pri vsetkom,co sa nasich revirov tyka.Vzhladom na slabsiu informovanost v nasej MO,som sa o brigade dozvedel vzdy,po jej ukonceni.Navyse som bol odbity odpovedou"vsak brigadu mas odrobenu".Ake mate skusenosti s brigadnickou cinnostou vo Vasej MO,prip.mate moznost aktivne sa zucastnovat na chode MO nad ramec povinosti???
Autor diskuse: ludik20 - Profil , 15.11.2010 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Ako si plnite brigadnicku cinnost???

A) Brigady si vyplatim!63%

B) Len tolko,kolko musim!16%

C) Ked mam moznost,aj navyse!21%

Od 15.11.2010 hlasovalo 103 čtenářů.

Darcy - Profil | Čt 18.11.2010 10:14:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hraji >> Od člověka s tak vysokou aurou bych očekával trošku realističtější přístup. Spusta věcí v zákoně není a v konkretních případech rozhoduje soud. Nechápu proč jsi zrovna vůči mým příspěvkům zvolil tak konfrontační tón. Četl jsem řadu tvých příspěvků které jsem obdivoval, ale po naší diskusi.... Nejsem členem RS, ale tvoji formulaci"blbá RS" musím důrazně odmítnout. Jsou to v drtivé většině slušní a poctiví lidé, kteří svoji vysoce záslužnou a nebezpečnou práci vykonávají pouze za povolenku. Pokud ti nějaký člen RS šlápl na paleček, tak si to vyřiď s ním. Laskavě si také uvědom, že tyto stránky čtou i mladí rybáři. Omlouvám se, ale na tvé další příspěvky nebudu odpovídat.

Mrknato - Profil | St 17.11.2010 18:43:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ještě jedna poznámka. Z rozhodnutí nejvyššího soudu je oprávněn revizor MHD zadržet černého pasažéra, pokud nepředloží platnou jízdenku a odvést na policii. Může použít i přiměřené násilí.. Oddůvodněním je, že nelze trpět poškozování soukromého vlastnictví. Možná přechodem revírů na rybníkářství, kde ryby nejsou věcí ničí, by obdobně mohla postupovat i RS. Pak by tu uniformu a cesťák klidně mohly platit i MO..... To by smysl mělo.
Edit : i v tom. že by se kapři vysazovali do těchto "chráněných" vod a původní druhy ryb, věci ničí, které nejsou až tak jedlé by měli více prostoru a i podpory, např. v řekách......

Darcy - Profil | St 17.11.2010 18:21:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Úředníky nezajímá spousta věcí. Když jsem svého času projednával na magistrátě možnost grantu na zakoupení uniforem pro RS, bylo mi řečeno, že máme dost peněz z prodeje povolenek. Když jsem jim vysvětlil, že peníze za povolenky jdou na ÚS, tak se velice divili. Je skutečností, že mnohdy jde o chyby v komunikaci, na kterých se sami podílíme. Musím s povděkem konstatovat, že jsme peníze na uniformy a příští rok na člun pro RS dostali. Myslím si, že pokud by byla RS řízena ÚS a tam také projednávány přestupky (viz MRS), tak by se na KÚ sehnaly i nějaké finanční prostředky na činnost RS.

Mrknato - Profil | St 17.11.2010 14:48:14 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Darcy >> Stejně tak není dáno, kolik musí mít uživatel hospodářů. Pokud stačí uživateli ÚS i orgánu jeden, proč by potom tomu samému a pověřené obci nestačila jedna RS (jedna osoba). Navíc jmenování RS je na uživateli, ne na někom, kdo provádí některé činnosti. Proč se v tomto angažují MO! Já si myslím, že kvůli tomu, že dnes má cca 75% MO i své revíry, kde RS dělají ti samí lidé, ale odměny mají z peněz ÚS. 10, 30 členů RS z MO a v tu ránu nemusí RS dělat 500 kontrol ročně, stačí ji 20 ročně a hlavně na revírech MO, kde kontroluje "cizáky" a navíc 10- 30 volňásků potěší...... Úředníky to vůbec nezajímá....
Edit : Stejně tak není stanoveno kdy a kolik dní má RS kontrolovat a dohlížet na dodržování zákona.

KOLIBŘIK - Profil | Út 16.11.2010 17:34:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ludik20 - >> Zdravím.Chytám ryby a jsem organizován skoro pětačtyřicet let.Proti brigádám jsem nikdy nebyl.Ba naopak jsem raději šel a rád pomohl jelikož brigáda u nás v M.O. směřovali vždy a jen pro rybáře.Tak to bylo až do mých minálně pětatřiceti let.Chodili jsme s klukama rádi ale jen do té doby nežli se změnílo naše vedení a přecednictvo.Po jejich novém zvolení myslím že to bylo samozvolení začali brigády měnit význam.Brigáda byla přesměrována do Čakovického cukrovaru kde kluci deset hodin dřeli na vagonech s pytlema třtiny nebo co v ních bylo.Peníze údajně šly za tyto brigády ČRS-....Ale????? tamtamy nás uvedli do reálu.A tak od té doby raději brigády rád zaplaím .Alespon netrpím pocitem že si někdo namastil kapsu za naši práci .Pokud se šlo k vodě a zvelebovali se její břehy tak jsem mě l dobrý pocit Práce nás těšila a věděli jsme že to je pro dobrou věc.Ted v tuhle dobu jezdím sám s vlastní vůle a zadarmo jen pro zábavu a potěšení pomáhat vždy na jaře už spousty let na jeden dobrý soukromý revír.A ta práce je tam po nás vidět,je to pro všechny a s dobrým ,čistým ,rybářským úmyslem..

Mrknato - Profil | Út 16.11.2010 13:28:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jarda Š. >> Ano, proto, pokud by se revíry "dražily" a ovládly je "soukromníci", hlediskem by byl pouze zisk soukromíka a ne přístup členů k vodám..... Do územního rybolovu by se hlásily i ty soukromé revíry, kam by vlastník nic nevysazoval, pouze by si tužkou do několika povolenek připisoval redistribuci..... a kdo by na tom tratil? On určitě ne.

Martin z rybarcenie.sk - Profil | Út 16.11.2010 11:07:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak v našej MO sa niečo podobné ako si písal dialo ešte pred pár rokmi. Jednoducho bol v chode MO bordel. Postupne sme cez členskú schôdzu presadili aby sa do výboru dostali i ľudia, ktorým na zprehľadnení chodu MO a informovanosti členov záleží a preto je už niečo podobné minulosťou. V prvom rade vznikla internetová stránka MO aby sa o oznamoch dozvedeli i takí členovia ktorý sa k oznamovacej tabuli nedostanú. Potom sa začalo robiť viac termínov na brigády v priebehu celého roka. A zvýšil sa počet oznamov. Samozrejme by si to vyžadovalo ešte nejaké ďalšie zmeny, ale na nich sa pracuje a v podstate pokiaľ nie sú vymenený všetci neschopný ľudia z vedenia, tak sa plánované zmeny ťažko presadzujú a trvá to dlhšie. Ale pozitívne je že sa to uberá dobrým smerom.

Darcy - Profil | Út 16.11.2010 11:04:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> jezdik-pro ty mladší:Věrný Džulbars, byl sovětský film z padesátých let, který oslavoval pohraničníky z jižní hranice, kteří bojovali proti zlým hochům s ovázanou hlavou, kteří pašovali přes hranici drogy a zbraně.Ó, jak nadčasové. Jinak Džulbars, je jméno psa. Svaz mohl rybu nakupovat i v dobách minulých. Brigádnická povinnost vyplývala z potřeby podílení se člena na pěstování ryb, údajně proto, aby si ryby více vážil. Výroba ryb v MO je v 99%, pokud se započítají všechny náklady prodělečná. Fungování MO je závislé na penězích za neodpracované brigády. Kecy na schůzích, že většina těchto peněz, jde na zaplacení pracujících nebo firem, jsou bláboly. Znovu opakuji: pokud náklady na fungování středně velké organizace jsou 1 milion a stejný peníz stojí zarybnění 200 ha revíru a členové mlčí, je něco absolutně špatně. Zastávám stejné názory jako Mrknato a proto jsem rezignoval svého času na funkci jednatele MO. Člověk má určité představy když jde do funkce, a buď tyto představy naplní nebo na ně rezignuje. Já jsem raději rezignoval na funkci.

solich76 - Profil | Út 16.11.2010 10:27:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Paranoidní Schizofre >> Paranoidní Schizofrenik - 16.11.2010 10:17:44 >> nééééééééé když uděláš v tomto roce např. 300h tak to je jen tvá volba a vůle. Nicc se dopředu nepočítá. Na další sezónu si budeš muset opět máknout povinných 10h nebo úhradu brigády. A aktivní členové jsou myslím potřební. Pokud někdo má čas a chuť jde brigádu udělat. Jednou dojde k tomu co bylo psáno níže. Všichni budou platit a nikdo nebude dělat. Mo si budou muset pronajmout firmy na konkrétní práce. To se ale zřejmě odrazí i na sazbě.

Fishky - Profil | Út 16.11.2010 8:37:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ludik20 - >> jéjda, já řeším přesně obrácený problém, ani za svatého se nemůžu dokopat k tomu, abych něco dělal - natož brigádně v MO, takže jestli chceš, stav se za mě odpracovat brigády, já budu rád, ty budeš rád, v MO budou rádi, má to samá pozitiva ;-)
Ne každá MO je nadšená ze zapálenosti svých členů a navíc ta informovanost, to je děs... jednou jsem viděl zarybňování a celkem chápu, proč u toho nechtějí svědky, změň MO a máš klid, já to tak taky udělal a jsem spokojen.

SOPTIK 52 - Profil | Po 15.11.2010 20:29:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ludik20 - >> máš široké téma.To je odvozeno od velikosti a náročnosti revíru každé MO.Jinak co vím,tak v naší MO se platí 100 kč za hod.Máme povinnost 20 hod ročně.Nevím,jak je to u Vás.,ale od informovanosti o dění v MO a tím i vyhlašování brigádnické povinnosti s tím spojené,informuje vývěska MO.Jinak u nás je zvykem,že každý člen začátkem roku obdrží kartu své brigádnické činnosti,kam je mu tato činnost zaznamenávána.Na konci roku ji odevzdá a podle plnění brigad.povinností je mu prokalkulována celková cena k zaplacení.To ,co tu popisuješ,tak to je jako z jiné planety.Já to osobně nechápu.

escobar - Profil | Po 15.11.2010 13:55:34 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ludik20 - >> tak si dej za úkol vytvořit jednoduche webovky vaší MO, které budes aktivně aktualizovat a nikomu nic neujde :)

Mrknato - Profil | Po 15.11.2010 13:40:53 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jezdik >> Klid zbraní, hovořili jsme jen o návrhu.... Pokud odbočím k hospodaření, tak každý rybochov by měl stačit s tím co si vydělá. Nevolnictví bylo zrušeno již dávno a většina chovatelů raději vezme peníz než lempla opřeného o lopatu. Náklady, údržbu má každý chovatel obsaženu v ceně toho, co chová, pěstuje. Tomu se říká trh a už spousta hospodářů a helfrů povchopila, že levnější a kvalitnější je násada od komerčních chovatelů. Navíc eliminuje spoustu rizik a tím šetří další peníze. Přesto ale MO "hospodaří" to aby si "vyrovnaly své hospodaření" patřičnými náklady. To by se přijetím návrhu, o kterém se tu bavíme odstranilo.

kakr - Profil | Po 15.11.2010 13:32:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >>
Aby byli všichni rybáři současně RS jsem navrhoval už dávno. Je ještě potřeba, aby konference rozhodla, že musí na ryby chodit nejméně dva a před zahájením lovu budou losovat, kdo v ten den je RS a kdo "jen lovící".
A nastane klid, pokoj a trestanecké komise zajdou na úbytě, neb všichni budou vzorní........

jezdik - Profil | Po 15.11.2010 13:31:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Peníze za neodpracované hodiny zůstavají MO. Nevím kdo ti řekl nebo jak si na to přišel žese posílají na ÚS.Nakaždé VČS dává návrh výbor MO dle potřeby prací na rybochovných zařízeních MO. Jak na počet brigádnických hodin na člena MO, tak navrhuje částku za neodpracovanou hodinu. Pokud to členská základna odsouhlasí, platí tyto podmínky pro následující rok. Většina MO ale bude spokojenější když co nejvíce členů MO si splní brigádnické povinosti. Jak to asi dopadne když na rybochovných zařízeních nebude žádná údržba. Zadá se to za vybrané peníze za neopracované brigádnické hodiny soukromným firmám, můžu říci že peníze stačit nebudou.

Mrknato - Profil | Po 15.11.2010 12:30:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kasch >> solich76 - 15.11.2010 12:24:40 >> Ano, je rozumná snaha přiřadit platbu "za brigády" k ceně za povolenku. Tobě to nepřijde i logické? Pak se samozřejmě můsí přepracovat ceník svazonásad. No a pokud např. Rada ČRS podniká, má své revíry, povolenky, nevidím jeden jediný důvod, aby dostávala podíl z členských příspěvků. O to by se mohla snížit cena příspěvku. Tedy pozitivní vývoj ve svazu.
Edit : Rozdílné podmínky ve svazu totiž zavádí MO které mají své revíry a MO bez svých revírů. Na to dneska nikdo nebere ohled. Odprdli to pouze SHMO. Proto pokud sněm odhlasuje sloučení cen za povolenku a brigádu, odstraní jen nerovnost, která přetrvává.

solich76 - Profil | Po 15.11.2010 12:24:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> nevím zcela jistě, zda je to celorepublikově, ale má se uzákonit že brigádu budou platit všichni členové povinně. Až při výdeji povolenek a následné kontrole se každému brigádníkovi odečte brigáda s onoho poplatku a podle toho se mu vyplatí finanční část, nebo kompletní částka. Zase zasáhnul úřední šiml aby tok peněz směřoval ÚS a nezůstal konkrétní MO. To teprve bude hokej pánové.

Mrknato - Profil | Po 15.11.2010 12:12:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Badimura >> Musíš ale říci, že ty penízky netečou do územních revírů, ale do Vašich.... to je ten "problém" brigád.
Edit : Nutností pro vydání územní povolenky v nejnižší sazbě, jako člena ČRS je členství v nějaké MO a nějaké splnění povinností. Pokud lovím jen na územních revírech, je hloupost investovat do revírů někoho jiného.

Paranoidní Schizofrenik - Profil | Po 15.11.2010 12:05:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kasch >> solich76 - 15.11.2010 12:04:04 >> pro podobné případy máme u nás Brigádnické průkazy....

solich76 - Profil | Po 15.11.2010 12:04:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ludik20 - >> v naší MO se brigády platí i odpracovávají. Každý člen je povinen, hlídat si termíny brigád a samozřejmě vyžadovat i potvrzení za práci kterou udělal. Předejde tak zbytečným dohadům za brigádu udělal, či nikoliv. Všechny potřebné informace jsou napsány na našich stránkách nebo v našich info vitrínách. Jak brigády,výdeje povolenek tak datumy členských schůzí. Samožřejmě jsou uvedeny i kontakty na brigádníka. Jinak kdo nemá chuť ani čas si tuto povinnost splnit, může si jí uhradit. V naší MO je cena za jednu brigádu stanovena na 50,-Kč/1h. Pokud dotyčný pracoval a nemá potvrzení o splnění brigády, může nastat i problém jelikož brigádník není povinen si toto značit. Je to pouze o jeho aktivitě a přehledu. Každý člen je povinen si tuto skutečnost hlídat sám a po brigádním referentovi vyžadovat potvrzení. Sám jsem letos zvědav, co nastane až u výdeje povolenek budou členové výboru požadovat ono potvrzení o splnění brigád. Pokud brigádní referent nebude mít konkrétní jména a činnost jako oni brigádníci dělali, tak nastane to že si onen rybář bude muset zaplatit. Bohužel je to tak a znovu opakuji že je to povinností každého člena si pohlídat ono potvrzení o splnění brigád. Na druhou stranu však musím říct, že brigádníků čím dál víc ubývá a organizace musí sáhnout po možnosti, nebo pomoci firem. Může nastat i doba, kdy se částka za 1 neodpracovanou hodinu zvedne aby bylo možno zaplatit ony najmuté firmy z důvodu nezájmu členů. Jinak od pracovní povinnosti jsou v naší organizaci automaticky osvobozeni členové starší 65-ti let a ženy. Roční pracovní příspěvek je možno nahradit finančně v hodnotě brigádní hodiny 50,- Kč pro dospělé členy a 25,- Kč pro mladistvé.

Mrknato - Profil | Po 15.11.2010 10:52:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

retrívr >> Neříkám, že činnost spolku (MO) je špatná věc. Jaká úžasná činnost může být za kilčo, navíc když mnohé MO nemají vůbec vodu? Lístek do kina na prapodivný svět, jeden oběd.... Jistě, že tam kde se lidi znají, popijí spolu, poklábosí, zarybní si nějakou louži, mají tedy společné zájmy je něco jiného. V územním rybolovu toto odpadá, protože společným zájmem této množiny je lov a územní MO musí vykonávat některé činnosti pro uživatele. Neplnění těchto rozhodnutí uživatele může vést ke zrušení MO. Navíc pro činnosti pro uživatele jsou téměř samozřejmostí odměny. U vás v Práglu se pro sichr pověřil některými činnostmi sám ÚSMP, takže to kilčo fakt můžete probendit. To se máte!

retrívr - Profil | Po 15.11.2010 10:23:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> Nebuď takový skeptik.Nevím, kde jsi organizován, jáké máš zkušenosti.Ne vše je černobílé a špatné.Musíš, někdy i věřit.Organizace žije i jiným způsobem, než vysazováním ryb a vyplácením odměn.

Paranoidní Schizofrenik - Profil | Po 15.11.2010 9:55:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

ludik20 - >> u nás to funguje tak že pokud máš odpracováno nad rámec povinosti, přesouvá se ti to do dalšího roku....takže během jednoho roku aktivního brigándičení si můžeš nadělat třeba na pět let dopředu, ale nic víc......
jinak účast na brigádách kde se převážně uklízí je velmi chabá spíš žádná, během výlovů je řekl bych hojná....