Montáž na štiky

Ahoj, prosím poradí někdo, jak při montáži na štiku docílit toho, aby živá rybka byla na místě, ve vodním sloupci (tzn. ne na dně) a zároveň se nezamotávala? To jest aby se to dalo použít i na pomalu tekoucích vodách? Díky za Vaše tipy.
Autor diskuse: zdenusoun - Profil , 15.8.2009 dravci - techniky lovu

Stavba - Profil | St 10.8.2011 17:33:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

esmajlik >> nakres sem nedelal ja ale Wasabi. na vic oluvek jak je v nakresu se vykasli ale dej tam jedno, olovo tam neni na vyvazeni splavku - nechytas liny, ale na udrzeni nastrazky v pozadovany hloubce. zarazku dej nad oluvka (ventilgumka, soudkovej uzlik nebo jak se to menoje,u sumcaru sem videl kus gumy co sel ztuha posouvat po kmeni,....), kus silikonovy hadicky z chemickyho svetla davam pod olovo kvuli uzliku. olovo je fixovany kvuli tomu ze nastrazka je pak nucena tahat celou hmotnost olova kdyz se cpe k hladine - omezeni motani a udrzi ji to na miste aby se dravec trefil - dela to problem sumcovi. co se tyce tvaru splavku tak stice je to podle me jedno, u candata a okouna davam prubeznej co nejvic stihlej splavek s antenkou pro zasunuti chemickyho svetla.
takze sestava: splavek - kmen - zarazka - olovo - silik. hadicka - pevnostni obratlik (ne ten dratenej) - ocelovy lanko (ne kevlar, ne pletenka !, wolfram se dost krouti a praska), dylka min 40 cm radsi vic - karabina nebo krouzek - jednohacek

a obcas ty "jedly" taky poustej, pic

Filla - Profil | St 10.8.2011 14:33:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdenusoun - >> jestli nemuzes vozit, zkus si nahazovaci systemek "knoflik na anglana".
Navlikas na kmen v poradi:
1) bavlnka a kulicka - wagler stoper
2) wagler s pridavnyma (oddelatelnyma) zatezema
3) kulate oluvko, vaha podle velikosti rybky (cca 20g)
4) robusni knoflik (jednou dirkou vedes kmen, dalsi dirku mas na navazec z technosteelu, hard mono+hak)
5) gum. amortizer
6) obratlik (do jednoho ocka navazes kmen, do druhyho trhaci vlasec cca 0,16mm)
7) dolu na trh. vlasec navazes zatez pro ukotveni systemku

Celkova hloubka v lokalite = vzdalenost mezi bavlnkou na kmenu a zatezi, uvazane na trhacim vlasci. Delkou trhaciho vlasce si urcis, jak hluboko ma nastrazka pracovat. Ta je tlacena horni kulatou zatezi, chvili s tim bude pojizdet nahoru, ale za nejakou dobu uz bude makat dole u obratliku - trhacky.
Pokud bude rybka u hladiny, mas malou zatez nad ni.
Pokud se bude splavek porad zatapet, mas bud nastavenou malou celkovou hloubku, nebo jsi oddelal malo zateze z anglicaku.
Zni to jako sci-fi a mozna s tim budes den maturovat, ale jak si to osvojis, mas po starostech. Deviza systemu je jasna, rybka procesava chteny misto, nejede do trav a vazek. Diky knofliku se toci kolem kmenu a nemota se to jak madar v kukurici.

Mrsknes systemek bokem (pouzivam 3,6 kapr.hulky a metam kolem 20m) a mas prostor se venovat druhymu prutu, nebo milence ;)

Rytíř - Profil | St 19.8.2009 15:00:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdenusoun >> protože ta vaha je cele bojky i s olovem a ta 65gramova na rybku tak 10 čisel max jinak ti to bude větši rybka tahat,tu 65 bych viděl tak na rousnice a na mrtve ryby,věř mě,kdyby byla ještě větši gramaž tak bych vzal i třeba 150gr.

Rytíř - Profil | Út 18.8.2009 15:39:58 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdenusoun >> http://www.magicbobbers.com/info/czech.htm, odjednaval jsem tuto bojku a už jsem na ni měl ulovek od štiky a na stojaku a na pomale tekoucich vodach je to dobre.Ja udělal navazec metr dlouhy ze silnějši pletenky a k hačku nebo trojhačku,jsem na navazec ještě navlikl hadičku proti překousnuti od štiky a nad tu hadičku dej 40-50 gramove olovo aby ti rybyčka nejezdila k hladině,dolu na navazec dej karabinku, abys mohl kdykoliv zvolit haček podle velikosti nastražni rybyčky,to se mě osvedčilo jako nejlepši a velikost opravdu dodrž těch 20cm tu rybku co pišou na tu bojku aby to ta rybka netahala.Hodně zdaru.Určitě vezmi tu 100gr.

Pivař - Profil | Po 17.8.2009 8:59:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdenusoun- Regress to napsal za mně. Podívej se na ty bójky třeba na stránkách Sportcarpu. Na tekoucí vodě rybka nebude opisovat kruh, ale bude spíš držet v jednom místě pod bójkou. Také její uchycení bude né za hřbet, ale spíš za hubu.
Jo, myslím, že jsou i bójky s kratší tyčkou 60cm, takže s tou minimální hloubkou 1 m to nemusí být úplně pravda.

Regress - Profil | Po 17.8.2009 6:14:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdenusoun >> Jasně že dá. Ta nahazovací bójka je průběžná, a po dopadu na hladinu se po tyčce posune jeden z plováků, a olovo, které je tam navlečené, tak sjede na konec tyčky, kde se na užším místě odpojí a zůstane jen na kmenovém vlasci. Na tuhle montáž potřebuješ alespoň 1m hloubku, jinak se to nepřeklopí a olovo zůstane na bójce. No, a pak už se jen bójka sama srovná na hladině, a Ty vyšponuješ vlasec. Po dotažení kmene až k zarážce je nastražená rybka přesně na dýlku návazce pod bójkou.

Pivař - Profil | Ne 16.8.2009 12:16:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Používám štikovou nahazovací bójku od Bubeníka. Rybka může max. opisovat kruh o poloměru cca 1m ve výšce od hladiny asi 0,5 - 1,1 m.