Zabít ihned nebo až doma?

Chci se Vás zeptat zda usmrcujete ulovek hned u vody a nebo jej máte třeba ještě několik hodin doma živej? Co je podle Vás lepší?
Autor diskuse: Malda512 - Profil , 29.7.2009 kaprařina - RŘ, MO, svazy

Kde ji zabít?

A) Dělám to ihned u vody.55%

B) Beru si ji živou domů32%

C) Nechávám ji živou i několik dní.6%

D) Humálně ji zabiji a pokračuji v lovu.7%

Od 29.7.2009 hlasovalo 207 čtenářů.

LudaT - Profil | St 5.8.2009 9:02:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tomas poslední reakce na tebe, páč to nemá smysl... Sociálním rybářem jsem tě "tituloval" já a zatím si stojím, co do toho pleteš CaR nechápu, nikdy jsem CaR nebyl a ani ho nějak extra nepropagoval, ale musí to mít nějaký "rozumný" meze pokud by si bral kapry kterých se sype do každý louže jako hnoje tak bych ti s klidem popřál dobrou chuť, ale u dravců je to "trošku jinak". To že se platově pohybuješ mezi horníma 5% ti nebaštím, už jen ty tvoje počty s woblerama apod.. co je proboha komu potom kolik kde urveš wobů? Kolik z toho co zaplatíš za nástrahy jde na zarybnění?
Argumentace typu cituji tě "....znám i konkrétní kousky, kteří jsou na rybách denně a denně odchází odchytaní a pak to v hospodě mění za piva nebo zásobujou restauraci a podobně. To mi vadí taky, protože to není normální......" je sice hezká, ale je to jen schovávání se za "ty horší". Ano vždycky je ještě někdo "horší" to ale nijak neospravedlňuje "moje/tvoje/jeho" jednání. Dělej si promě zamě co chceš, projevils svůj názor na veřejném médiu tak musíš čekat reakce je to tvoje vizitka. Pro mě zůstáváš rybářským "vyžírkou".... a ještě by jsi zato chtěl poplácat po rameni.

sven - Profil | Út 4.8.2009 15:00:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Malda512 >> No to já také ne. I když kdo ví ,co nás v budoucnu čeká. Třeba na to dojde. Hlad je prevít :-))) vhttp://www.national-geographic.cz/priroda-a-zvirat​a/zdrava-svacina-ze-zizal-272/

Lauri - Profil | Po 3.8.2009 16:28:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Malda512 >> Pokud nechceš znehodnotit rybí maso, tak po zabití musíš rybu co nejdříve vykuchat. Jinak se cévkami už během pár minut dostane do svaloviny rybí krev a tím maso znehodnotí. Ideální je rybu zabít, hned vykuchat a a dát k ledu. Pokud se jedná třeba o pstruha kterého asi nebudeš přechovávat ve vezízku aby byl co nejdéle naživu (ikdyž znám i takové experty), tak je nejlepší ho ihned vykuchat a dát si ho někam,tak aby na něho nemohli mouchy a nesvítilo slunce. Pár hodin vydrží anichž by se kvalita masa razantně měnila. Znám i takové rybáře, kteří ráno chytí a usmrtí pstruha a anichž by ho vykuchali hodí ho do igelitky a nosí ho kolem vody třeba do odpoledne, takové rybě už bych asi moc nevěřil. Samozřejmě je rozdíl pokud rybář chytá v červenci nebo třeba v listopadu.
Obecně,ale platí usmrtit vykuchat a dát chladit nebo mrazit. Čím rychleji to na sebe navazuje,tím je rybí maso kvalitnější.

Neznaboh:-D - Profil | Po 3.8.2009 12:59:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Vidím,že to tady začíná být pěkná přestřelka a v celku časté střety. Nejsem ortodoxní kaprař, ani sumcař ani ani. Jen si myslím,že je zbytečné někoho napadat za to,že si v průběhu roku nějakou šupinu odnese. Nesouhlasím s lidmi,kteří odtáhnou všechno a proto velmi velmi rád vidím K70 a klidně bych zavedl dolní míru kapra třeba na 50cm. Aspoň by bylo co chytat po celý rok a né jen když se někde nasadí- oni dotyční pleniči vod se to dozví a je to tam jako na závodech... Klidně bych zavedl né 40ks ušlechtilé ryby ročně,ale třeba jen 20ks... A bylo by... ryby(kapři) by se chytal v rozmezí váhy cca 3-7kg což si myslím,že už by bylo dostačující všem kdo rybu vzít chtějí... Jinak když už vezmu tak rybu zabít... rychle než jí trápit...

mejla - Profil | So 1.8.2009 20:49:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Malda512 -Na Dyji 5 chytali vedle nás tzv. bobkaři, na sluníčku bylo alespon 50 stupnů ,byli to hrozný šprýmaři,když jsem uvázl mohli se radostí popukat smíchy a co teprve když jsem to utrhl tak to byla smršt urážek jakej sem špatnej rybář. Netrvalo ani hodinu šprýmaři chytili chudáka kapříka,odhadoval jsem ho na tu vzdálenost na padesát centimetrů jeden s těch vtipálků milého kapříka šoupl do batohu aniž by mu "zakroutili " krkem, pěkně ho tam dusili v igelitce asi dvě hodiny než jsme se zabalili a jeli jsme domů a bůch ví jak ho tam měli dlouho po tom co jsme odjeli, myslím že z kapříka byl polotovar měli ho trošičku předdušenýho snad jim chutnal.Jen škoda že místní rybářská stráž nešlape víc na paty tady těm bobkařům a uhání kapraře jak čarodejnice ve středověku.

Best Carp - Profil | So 1.8.2009 12:23:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Malda512 >> když už si chci nějakou rybu vzít domů tak jí dám do vezírku a zabiju jí až doma ale dělám to jen cca 8x do roka

standa č.. - Profil | So 1.8.2009 12:08:22 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Paja.luksiK >> presne jo a nechte si ty blby pripomynky vy masari

Paja.luksiK - Profil | Pá 31.7.2009 13:09:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Takhle to má vypadat pánové...

Venca888 - Profil | Pá 31.7.2009 10:41:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

slamakos >> protože je to pravda. Plkáte o zabitejch kaprech, ale sami je taháte, stresujete atd. Tak kde je nějaká objektivita?
Ta tvoje věta byla dost kostrbatá, ale pravděpodobně jsi to nepochopil. Podruhý ti to vysvětlovat nebudu.
Já se tim "nechválim" (ačkoliv pravděpodobně jsi chtěl napsat "nechlubim :-)), já tu fotku beru jako zdokumentování něčeho, co jsem chtěl ukázat dotyčnýmu, kterej nevěřil. A co se týče takovejch fotek, kde jde o dokumentační hodnotu a nesnažim se je procpat do World Press Photo, tak mi je vcelku jedno, zda je tam ryba položená v kapradí, na kterym se lesknou kapky rosy, nebo jestli je na ni zmasená a od krve. Možná lepší rychle zabitá ryba (u níž je krev nezbytná), než stokrát vyfocená po dechu lapající ryba, z různejch úhlů, z různejma lidma, s prutem, bez prutem, který byla ještě návdavkem k tomu celou noc zasakovaná či uvázaná. Ale dotyčnej je morálně vyspělejší, protože jí nakonec pustil, kdežto já jsem hajzlik, protože jsem jí ve třech vteřinách zabil. Ryb si vážim a chovám se k nim slušně a co možná nejšetrnějš, pokud jsou živý. Mrtvá je ryba je pro mně kus dobrýho masa a nedělám s ní cavyky, abych jí umejval od krve, pokud si jí chci vyfotit.
Ale tohle je neverending story a nemá smysl to tady řešit.

2Livecrew - Profil | Čt 30.7.2009 13:25:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím, že Malda tu otázku myslel vážně. Mně osobně se tato otázka nelíbí. Spousta lidí se tu do Maldy naváží dost zbytečně a někdy i trapně. Na druhou stranu Malda je dobrej objekt na prudu..

vikicz - Profil | Čt 30.7.2009 0:54:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nejlepši je ulovek položit na mokrou podložku, změřit, zvažit, ošetrit, vyfotit a pustit tam kam patří!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!zpět do vody!!!a ne na pekáč!!!

motýlek - Profil | St 29.7.2009 23:39:21 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Otázka je v pořádku, ale způsob komunikace mezi některými kolegy je tristní..Domnívám se, že toto je potřeba jasně specifikovat a jako možný dodatek třeba i připíchnout k rybářskému řádu?!?. Způsob, jakým nechat rybu vydechnout skutečně naposledy, by měl být přesně daný, stejně jako podmínky uchování živé ryby,její převoz/nepřevoz atd. Všichni, do posledního, kteří se účastní této diskuse to myslí v podstatě dobře a jde jim o to si něco sdělit a vyjasnit si své postoje. Osobně se mi líbí stát se lovcem, přemožitelem a konzumentem, stejně tak je povznášející otočit palec nahoru a darovat rybě život. Celý pohled na věc, postoj a přesvědčení je proces, ale pokud návyky lovců/sportovců neodporují moráním zásadám a je zaručena humánnost, potom je to otázka volby a individualit. Jako mladší jsem brával ryby ze zvyku a potřeby, dnes občas rybu vezmu na zpestření kuchyně, jiné s pýchou pouštím a s přibývajícím časem už je budu třeba jen pozorovat a radovat se, že synek-následovník získal vztah k přírodě,k lidem, a že budu skutečným vzorem, který bude chtít napodobovat.
Ať se vám všem daří a odnášíte si od vody hodě živých zážitků a občas už tu klepnutou rybku

satano - Profil | St 29.7.2009 15:47:08 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Malda512 >> ak, tak pred odchodom od vody, kedze vacsinou sme na rybacke cca 2 dni. Zabitie: prerezanim miechy za hlavou. Na navodoch z Trebone (http://www.mrk.cz/bleskovky.php?id=11721 ) je aj navod ako kapra zabit (klepnutie po hlave a nozom do srdca), mne sa ale zda pretatie miechy (2 sekundovy akt) rychlejsie a teda o nieco "humannejsie". Ked to tak po sebe citam, zarytym odporcom brania ryb muselo prave dojst zle :-(

tony.bobo - Profil | St 29.7.2009 13:57:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Musím vám to tu trochu rozčísnout,ještě tady chybí aby ste tu zpívali chvalozpěvy a za každou větou alelůja a říkali amen.Pokud ste všichni tak uvědomělí jak píšete tak se divím že se ještě vysazuje.Ale k otázce.Když si vemu rybu tak záleží na okolnostech kde chytám.Když sem rozhodlej že si ji nechám a už tam s tím jedu tak beru sebou přenosnou chladničku a rybu zabiju u vody hned po vylovení a pak zůstane čerstvá jak říkáte.Pokud sem blízko domova tak jí zabíjím až doma.Nedokážu si představit že zabiju rybu u vody pak ještě 2 hoďky chytám další hoďka v autě při cestě domů,to asi na čerstvosti nepřidá.Neřeším to jestli ji mám ve vezírku a stresuje se tak jak neřeším stres koupeného prasete kterého převážím z prasečáku domů a tam ho klepnu.

Rambo789 - Profil | St 29.7.2009 10:52:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Malda512 - můj názor je a myslím že ho nemám sám že pro ryby je jasně nejlepší zabít ji hned jelikož to skákání v rozpáleném autě,nebo v tašce na kole to je pro mně noční můra (já jsem teda chyt a pust) ale nikomu neříkám at si rybu nevezme má na to nárok takžee nikdo nemože říct ani popel ... tak asi tak a pro rybáře je samozdřejmě nejlepší nechat kapra vyčistit ve vaněě ale pro rybu nic moc v té voděěě , takže radím zabít hned, doma vyčistit, a stačí naložit do mléka a do ledničky přes nocc a je vyčištěný ještě líp jak ve vaněě... jen bych na závěr měl přání co nejvíce puštěných ryb hlavně trofejních a nebo těch kteří jse k tomu blíží a zbytečně si nezkazme už tak dost vyrabovanéé vodyy at můžeme pořád provozovat tohodle krásnýho koníčka (pro někoho je to celý život) ...

Salmon - Profil | St 29.7.2009 9:50:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když už chci rybu sníst, tak ji zabiju těsně před odchodem od vody. Výjímečně vemu živou rybu domů, ale to jen kvůli dětem. Většinu ale stejně pustím.
Pro rýpaly, mám vodu ze studny, takže bez chloru:-)

Venca888 - Profil | St 29.7.2009 9:35:44 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

hned. nevim, co bych měl mít z toho, že týrám tu rybu na suchu v autě další hodinu, než dojedu domu.

Jarda Š. - Profil | St 29.7.2009 8:53:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nejlepší je rybu u vody zabít, upéct a zkonzumovat (když si chceš na ní pochutnat). Z hlediska kvality masa je pochopitelně lepší rybu uchovat co nejdéle živou, ale z hlediska etiky sportovního rybolovu nemáš rybu zbytečně týrat. Tedy co nejdříve zabít, nemáš-li možnost jí uchovat živou v pro ní přijatellném prostředí.

Mafi - Profil | St 29.7.2009 8:49:15 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Malda512 >> Co se mě týče beru si ročně tak 3- 4 ryby v konzumní velikosti, většinou na žádost manželky, která je miluje. většinou je usmrcuji až doma, tedy na chatě, kde jsem od vody cca 200m.

PS - Nechci zakládat novou otázku, mohl bys doplnit tuto ( nebo anketu ) JAKÝM způsobem RYBY USMRCUJETE ???

PetrK - Profil | St 29.7.2009 7:32:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

když už zabíjím, tak nejlépe doma a dle situace a místní vody nechávám rybu vyčistit den dva ve vaně, zbaví se nepříjemného bahnitého pachu, to mluvím hlavně o kaprech. ostatní ryby očistu nepotřebujou a ty zabíjím doma. ale nejsem žádnej masař, vezmu max.10ryb za sezonu, letos jen 2 hady a 1 kudlu :)))

Červené karty: Zikmund